Dodaj do ulubionych

Toyota Prius

13.05.14, 20:47
Czy ktoś może mi pomóc? Planuję zakup Toyoty Prius- hybrydy. Zastanawia mnie jak ona zachowuje się w trasie. Czy można w nim depnąć w pedał gazu? Jak wygląda spalanie na dłuższych odcinakach? I czy jest to autko wygodne na dłuższych dystansach?
Obserwuj wątek
    • rapid130 W skrócie 14.05.14, 17:24
      Do jeżdżenia po mieście - TAK!
      + Cisza pod światłami.
      + Odzyskiwanie energii przy zwalnianiu/hamowaniu.
      + Zadziwi niskim spalaniem.

Do spokojnego jeżdżenia lokalnymi lub mocno zatłoczonymi drogami,
      gdzie nie ma jak wyprzedzać - TAK!
      Wszystkie trzy zalety jak wyżej.
      + Mając swój obcykany (jeżdżony prawie z zamkniętymi oczami wink odcinek niezbyt szybkiej szosy można napawać się "żeglowaniem". Czyli długą jazdą powoli wygasającym rozpędem, z wyłączonym silnikiem spalinowym. Mój rekord nieprzerwanego żeglowania wyniósł 1,4 km w lekko pagórkowatym terenie.

Do szybkiego jeżdżenia na trasie - NIE!
      Komfort jest w porządku, właściwości jezdne poprawne, dynamika wystarczająca, choć nie porywa.
      Ale... Przez specyfikę pracy bezstopniowej przekładni CVT, podczas każdego dynamicznego rozpędzania/wyprzedzania mnie zaczynały boleć zęby. Biedny, katowany samochodzik! wink
      Na trasie szybkiego ruchu / autostradzie silnik spalinowy pracuje stale na dużych obrotach, wtedy spalanie zbyt łatwo przekracza 7 l/100 km.
    • andrzejwilkwaw Re: Toyota Prius 09.06.14, 17:17
      Przyglądam się Prius od dawna; opinie są różne, ale dane, statystyki wypadają bardzo dobrze; najlepiej umów się na jazdę próbną. Ostatnio właśnie to zrobiłem, bardzo miła obsługa, żadnych problemów.
    • konrados5 Re: Toyota Prius 20.06.14, 13:45
      Mój znajomy niedawno kupił Mazde MX5 i jest mega zadowolony. Auto szybkie i fajnie się prezentuje.
    • greendin Re: Toyota Prius 31.10.14, 20:42
      Wreszcie trafiłem na forum gdzie można normalnie porozmawiać o Toyotach. Tez zastanawiam się nad zakupem hybrydy od Toyoty, ale mój dylemat to wybrać między Aurisem a Priusem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka