Dodaj do ulubionych

Co potrzebne do kupna auta w Uk

08.09.10, 12:26
Witam
Planuje za okolo tydzien jechac do Londynu po samochod. Jest on od osoby prywatnej. Wiem ze przed kupnem mamy jechac na policje sprawdzic czy jest kradziony, potem do mechanika czy wszystko ok a nastepnie przerejestrowac na mnie dopiero potem pieniazki. Moze ktos wie jakie oplaty mnie czekaj??(podatek, ubezpieczenie itp.)Bo nie wiem ile musze miec ze soba pieniazkow. Z gory dziekuej za pomoc.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 08.09.10, 13:50
      cooterek napisał:

> Witam
      > Planuje za okolo tydzien jechac do Londynu po samochod. Jest on od osoby prywat
      > nej. Wiem ze przed kupnem mamy jechac na policje sprawdzic czy jest kradziony,
      > potem do mechanika czy wszystko ok a nastepnie przerejestrowac na mnie dopiero
      > potem pieniazki. Moze ktos wie jakie oplaty mnie czekaj??(podatek, ubezpieczeni
      > e itp.)Bo nie wiem ile musze miec ze soba pieniazkow. Z gory dziekuej za pomoc.

A samochód do sprowadzenia, czy do jazdy po UK?
      Jak do sprowadzenia, to sporządź (nawet odręcznie na kartce papieru) umowę kupna.

Jeżeli masz zamiar jeździć tam, to nic nie potrzeba.
      Bierzesz od sprzedającego kluczyki, V5C (niech się podpisze jako sprzedający na dole drugiej strony) i ostatnie badanie MOT. Wchodzisz na dowolną stronę ubezpieczyciela, ubezpieczasz samochód i możesz jeździć (wydrukuj sobie potwierdzenie zawarcia polisy na wszelki wypadek i wóź ze sobą dopóki nie dostaniesz polisy pocztą). Upewnij się, że samochód ma ważny MOT (przegląd techniczny) i aktualne kółeczko opłaty podatku drogowego za szybą (tax disc).
      Odrywasz z V5C "New keeper supplement" i reszte niesiesz na najbliższą pocztę. Jeszcze z tydzień wóź ze sobą ten zachowany kawałek starego V5C, żeby w razie czego Policja się nie przyczepiła (do chwili w której DVLA doda Ciebie jako właściciela do bazy danych Policja nadal będzie miała dane poprzedniego właściciela u siebie). Przerejestrowanie jest darmowe, po tygodniu nowy dowód rejestracyjny masz w swojej skrzynce pocztowej (dlatego tak ważne jest, byś czytelnie wypełnił dane nowego posiadacza). Blachy zostają te same. Ani dowodu rejestracyjnego, ani polisy nie musisz mieć ze sobą w samochodzie w chwili kontroli drogowej (wszystko mają i tak w komputerze).
      • qqbek Zapomniałem :) 08.09.10, 13:52
        New keeper supplement odrywa pani na poczcie, bo musi przystawić na nim pieczątkę urzędu wraz z datą wpłynięcia, tak więc nawet jak sam oberwiesz, to i tak zanieś na pocztę :)
        • spiderk0 Re: Zapomniałem :) 08.09.10, 14:33
          Nie koniecznie, ja kupowałem samochód rok temu to sprzedawca zaproponował że on sam wyśle dowód rejestracyjny, ja dostałem tylko ten mały odcinek. Gwoli ścisłości, nie wyrolował mnie, dostałem nowy DR na mój domowy adres.
          Ubezpiecznie można telefonicznie załatwić zaraz po zakupie, w końcu jazda od sprzedawcy do twojego domu bez ubezpieczenia jest wykroczeniem.

Żeby w polsce były takie proste procedury to by było cacy.
    • cooterek Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 08.09.10, 15:00
      Jade do Londynu kupuje i wracam. Dzieki za odpowiedzi. Ile mam miec ze soba pieniedzy na sprawdzenie u mechanika oraz mniej wiecej na ubezpieczenie??dodam ze mam prawko prawie dwa lata i zadnej kolizji,lat 23.

• cooterek Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 08.09.10, 15:09
        Aha i jeszcze jedno: chodzi o to ubezpieczenie na jak dlugo ono jest??bo czytam w necie ze kosztuje dosyc duzo, a ja chce tylko na powrot do Polski a potem juz na miejscu sie ubezpiecze.
      • tomek854 Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 11.09.10, 08:34
        W takim razie zgodnie z litera prawa po kupnie samochodu powinienes od razu zglosic do DVLA fakt permanentnego eksportu (jest na to swistek na dowodzie, ale oczywiscie dostaniesz go dopiero po jakims czasie). Mozesz wiec dogadac sie ze sprzedajacym, zeby "wyeksportowac auto na niego" - od razu zglosic permanent eksport a nie zwykla sprzedaz.
    • lew_ Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 08.09.10, 20:18
      I bedziesz jezdzil tym autem z kierownca po prawej stronie w polsce,hehehehehe
      • cooterek Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 08.09.10, 22:01
        Kierownica jest po lewej stronie bo auto pochodzi z Niemiec...
        • jack2010 Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 09.09.10, 10:51
          A czy nie trzeba aby mieśc adresu w UK aby ubezpieczyć tam auto?
          • qqbek Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 09.09.10, 12:06
            Nie trzeba w wypadku ubezpieczenia zjazdowego.
            Pisałem pół godziny odpowiedź na poprzednie posty kolegi, ale zostałem posądzony przez bota gazety o obrzydliwy spam.

Powiem tyle - ubezpieczenie będzie drogie (zakładam, że dla 23-latka, bez zniżek to sporo ponad 120 Funtów za kilka dni/tydzień), ale nie będzie problemów z jego kupieniem u niektórych ubezpieczycieli.
        • michart Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 09.09.10, 12:25
          Z ciekawości zapytam: jaki to samochód, że ten cały numer się opłaca?
        • michaelm3 Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 09.09.10, 22:25
          Podejrzewam jedno z tych slawnych juz ogloszen o Niemcach, Włochach, Francuzach itd. wyjezdzajacych za praca do Londynu, Dublina, itp., ktorzy biora ze soba na wyspy samochod po czym okazuje sie, ze juz go nie beda tam uzytkowac ze wzgledu na ruch lewostronny, drogie ubezpieczenie itd.
          Ogloszenie o wirtualnym samochodzie pojawia sie na mobile i autoscout, nastepuje krotka wymiana maili no i w koncu wyjazd po BMW 520i '08 za 9000 euro, hehe
          • michart Re: Co potrzebne do kupna auta w Uk 09.09.10, 22:37
            Że się opłaca sprzedającemu, to ja się domyślam. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka