Dodaj do ulubionych

Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samochodu?

IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 12:55
500, 1000 zl?
Nawet niech bedzie 500, to i tak sa to pieniadze wyrzucone w bloto. Mozna
przeciez nie miec samochodu i te pieniadze spozytkowac inaczej. Ciekaw jestem
ilu z was naprawde musi miec samochod, a ilu ma tylko dlatego, bo sasiad ma.
Ja nie mam samochodu i jestem szczesliwy. Stac mnie dzieki temu na wiele
rzeczy, o ktorych wy mozecie tylko pomarzyc, bo trzeba kolejna rate zaplacic.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gruch Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:58
      Kogo to obchodzi, ze nie masz fury i jestes szczesliwy??? Kompleksy masz jakies
      czy co? Mnie nie kosztuje nic, bo sluzbowy.
      • Gość: caffel Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:05
        ość portalu: Gruch napisał(a):

> Kogo to obchodzi, ze nie masz fury i jestes szczesliwy??? Kompleksy masz jakies
        >
        > czy co? Mnie nie kosztuje nic, bo sluzbowy.

Sam chyba masz kompleksy. I mylisz sie, ze nic cie to nie kosztuje. Gdyby nie
        trzeba bylo utrzymywac samochodu, to moglbys dostac wieksza premie.
        • mary_ann Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 30.04.04, 11:34
          Gość portalu: caffel napisał(a):

> ość portalu: Gruch napisał(a):
          >
          > > Kogo to obchodzi, ze nie masz fury i jestes szczesliwy??? Kompleksy masz j
          > akies
          > >
          > > czy co? Mnie nie kosztuje nic, bo sluzbowy.
          >
          > Sam chyba masz kompleksy. I mylisz sie, ze nic cie to nie kosztuje. Gdyby nie
          > trzeba bylo utrzymywac samochodu, to moglbys dostac wieksza premie.

Guzik prawda, bo zjadły by ją podatki. Przecież to oczywiste, że służbowy
          samochod to mniej lub bardziej ukryta forma wypłaty wynagrodzenia...
    • Gość: olo Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:09
      Czemu podajesz w złotych skoro Hannover jest w strefie euro
      • Gość: caffel Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:18
        A czemu uwazasz sie za miastowego, skoro twoja babcia byla z glebokiej wsi?
        • Gość: olo Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:21
          Masz problem stary.
          • Gość: caffel Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:28
            Gość portalu: olo napisał(a):

> Masz problem stary.

Ciekawe jaki. Moze taki, ze zarabiam w Euro, a wydaje w zlotych.
            Tez bys tak chcial.
            • Gość: olo Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:31
              nie chciałbym.
              • Gość: caffel Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 14:14
                A jakze!
                Chcialbys
                • Gość: polak Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 23:40
                  ja bym nie chciał, trudno byłoby mi zarobić 40000zł netto co miesiąc

pozdr
            • Gość: Aleksander Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 27.04.04, 00:11
              Chłopcze jesteś zwykłym dupkiem pracującym dla obcej zagranicznej firmy SZANUJ
              SIEBIE I POLAKÓW .
            • Gość: robin hood Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.crowley.pl 27.04.04, 06:01
              Jest pan zerem panie Caffel.A jaki wścibski?!
    • Gość: Mar pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.skorosze.2a.pl 20.04.04, 13:15
      Ale ja BARDZO LUBIĘ jeździć samochodem, więc to nie są pieniądze wyrzucone w
      błoto tylko pieniądze wydane na przyjemności. Tak samo jak forsa wydana na
      dobry obiad w dobrej restauracji na dobrej porcelanie, a nie kaszanka z gazety
      i piwo mocne z puszki.
      • Gość: caffel Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:16
        Jak mozna lubic jezdzic samochodem. Rowerem to rozumiem, ale kopcacym i
        halasujacym samochodem?
        • Gość: olo Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:17
          W Niemczech kopcącym samochodem?
          • Gość: caffel Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:26
            Kazdy samochod kopci. Nawet w Niemczech.
        • Gość: jurek Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 13:18
          ja mam fure i stac mnie na takie rzeczy o ktorych TY mozesz tylko pomarzyc
          • Gość: caffel Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:25
            Np. co?
            • Gość: olo Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:27
              Może najpierw ty, skoro rozpocząłeś wątek, napiszesz nam co takiego kupiłeś
              sobie w tych Niemczech jako ekwiwalent niemania samochodu.
              • Gość: caffel Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 13:32

> Może najpierw ty, skoro rozpocząłeś wątek, napiszesz nam co takiego kupiłeś
                > sobie w tych Niemczech jako ekwiwalent niemania samochodu.

Alez ja nie potrzebuje zadnych ekwiwalentow! To nie jest zadna strata nie miec
                samochodu. Wrecz przeciwnie.
              • Gość: olo Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:35
                Racja, wydajesz w Polsce. Gówniane pieniądze, które tam zarabiasz, w kraju
                urastają do rangi niewielkiej fortuny. Na tyle dużej, że stać cię na kupno
                roweru. Na pewno nie jest to Gary Fisher ale jakiś jest i się toczy. Odpuść
                sobie kolego ten wątek, bo za chwilę zaczniesz się gubić we własnych
                odpowiedziach. Zatrzymaj sobie pieniądze na wieczorną sesję 0700 666 666
                • Gość: caffel Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.com / 212.211.136.* 20.04.04, 14:08

> Racja, wydajesz w Polsce. Gówniane pieniądze, które tam zarabiasz, w kraju
                  > urastają do rangi niewielkiej fortuny. Na tyle dużej, że stać cię na kupno
                  > roweru. Na pewno nie jest to Gary Fisher ale jakiś jest i się toczy.

Nie Garry Fisher, ale Merida za 9,4 tys.

> Odpuść
                  > sobie kolego ten wątek, bo za chwilę zaczniesz się gubić we własnych
                  > odpowiedziach. Zatrzymaj sobie pieniądze na wieczorną sesję 0700 666 666

A co tam jest? Czesto tam dzwonisz?
                  • Gość: Rower Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.04.04, 23:18
                    No wlasnie - na wszystkim lubisz oszczędzać, nawet na rowerze ;-) Do braku
                    samochodu dorobiłeś sobie filozofię.
                    A swoja drogą to Merida ma zdecydowanie za wysokie ceny jak na przeciętną
                    jakość sprzętu.
                    Szerokiej drogi.
        • Gość: asa Re: pewnie ok. 1000 + amortyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 19:03
          Moj nie kopci i wewnątrz nie słyszę oracy silnika. Stać mnie na taki i na inne
          przyjemności też mnie stać.Nie muszę rezygnować z czegoś co bardzo mi ułatwia
          życie. Np już w srodę jadę na narty, do Austri, na lodowiec,
        • Gość: Marek Lacki N rowerze hałas jest wiekszy. A pewnie nie masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 18:05
          prawa jazdy bo Ci zabrali za jazdę po pijaku i dlatego piszesz, że samochod
          jest be.
    • Gość: blondynka Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: 213.17.227.* 20.04.04, 14:05
      Naprawdę bardzo się cieszę, że nie masz samochodu i jesteś szczęśliwy. Ja mam i
      też jestem z życia zadowolona. I zapewniam cię, że utrzymanie samochodu to nie
      majątek. Rat nie płacę bo z reguły nie kupuję na kredyt ale nie rozumiem
      dlaczego sądzisz, że ci którzy płacą (załóżmy, ze jest to kilkaset złotych
      miesięcznie) muszą sobie czegokolwiek odmawiać. Cóż takiego możesz mieć za te
      olbrzymie dla ciebie (tak to przedstawiasz) pieniądze, że inni mogą o nich
      tylko pomarzyć. Jeżeli ktoś kupuje samochód za kilkadziesiąt tysięcy złotych to
      zapewniam cię, że nie musi sobie odmawiać rzeczy, których wartość równa jest
      racie za samochód.
      • hans111 Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 21.04.04, 08:42
        BUSINESSIMAGE-WARSZAWA
        BUSINESS IMAGE
        ul.Filtrowa 77/5
        02-032 Warszawa

Może się spotkamy?
      • Gość: PlasticsReview Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 23:43
        a co na to redaktor naczelny Sobański?
    • Gość: ONA Caffel? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 16:55
      Przeznaj się Caffel ze czały wolny czas spędzasz przez PC'tem, nie masz
      przyjaciół, nie masz dziewczyny....
      Za to masz wiele problemów i głeboką depresję.....

:-))
      • Gość: go Re: Caffel? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.04.04, 17:00
        pewnie ze nie ma bo cafel to wafel
      • Gość: caffel Re: Caffel? IP: *.com / 212.211.136.* 21.04.04, 15:57
        Nic mi o tym nie wiadomo, egzaltowana damulko.
    • Gość: erty Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.adm.us.edu.pl 21.04.04, 07:50
      Facet auto daje mi wolność jadę gdzie i kiedy chcę i naprawdę jeżli kogoś stać
      na auto to stać też na inne rzeczy przykład na mnie w sobote wieczór siedze z
      żoną i synem nagle hasło może do Krakowa na kolacje i bez problemu tam się
      udajemy
    • edes Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 21.04.04, 09:14
      Gość portalu: caffel napisał(a):

> 500, 1000 zl?
      > Nawet niech bedzie 500, to i tak sa to pieniadze wyrzucone w bloto. Mozna
      > przeciez nie miec samochodu i te pieniadze spozytkowac inaczej. Ciekaw jestem
      > ilu z was naprawde musi miec samochod, a ilu ma tylko dlatego, bo sasiad ma.
      > Ja nie mam samochodu i jestem szczesliwy. Stac mnie dzieki temu na wiele
      > rzeczy, o ktorych wy mozecie tylko pomarzyc, bo trzeba kolejna rate zaplacic.
      Kurwa, co za debil. Pewnie opary z czyszczonych sraczy siadły ci na mózg. Nie -
      przepraszam napewno pracujesz jako ordynator w jakiejś klinice i do roboty
      popylasz na rowerku bo to zdrowo.
    • Gość: xxx Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 09:44
      ale ty jestes glupi "stac mnie na rzeczy o ktorych wy mozecie tylko pomazyc"
      debil jestes...
    • Gość: Doki Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 21.04.04, 10:04
      Co mi tam, moge Ci powiedziec.

Kredyt: € 400 miesiecznie. Poniewaz okres kredytu jest z grubsza rowny okresowi
      amortyzacji pojazdu, to znaczy, ze kredyt obejmuje calkowity koszt nabycia.
      Paliwo: € 120 miesiecznie.
      Ubezpieczenia, podatki: € 130 miesiecznie.

Razem: € 650 miesiecznie. Przy czym to, co uzyskam sprzedajac auto, gdy juz je
      zamortyzuje, to moj zysk. Nie twierdze, ze to bedzie duzo, gora € 4000.
      • Gość: Doki Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 21.04.04, 10:05
        Zapomnialem dodac, ze dokupie chyba jeszcze jeden samochod, dla zony. :-P
      • Gość: koles Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 17:11
        > Razem: € 650 miesiecznie. Przy czym to, co uzyskam sprzedajac auto, gdy j
        > uz je
        > zamortyzuje, to moj zysk. Nie twierdze, ze to bedzie duzo, gora € 4000.

Dlaczego liczysz to jako zysk? Czyzbys raty, paliwo itp odliczal od podatku ?
        • Gość: Doki Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 21.04.04, 17:27
          > Czyzbys raty, paliwo itp odliczal od podatku ?

To troche bardziej skomplikowane. Z grubsza: wszystko jest placone z dochodu
          brutto (wiec tam odliczane), a potem ok 1/4 jest doliczana do dochodu do
          opodatkowania.
    • bocian4 komedia 21.04.04, 10:58
      Najsmieszniejsze jest to ze jakis chloptas wklepal co mu slina na jezyk
      przyniosla a pozniej dyskutowal w sposob
      - chcialbys zarabiac w euro
      -nie chcial bym
      - chcial bys- nie
      - wlasnie ze chcial bys.
      Nie dyskutowal z zadna rozsadna opinia tylko ujadal jak piesek.
      jest tak jak napisala ona - jesli ktos ma samochod za kilkadziesiat czy
      kilkaset tysiecy to nie musi sobie odmawiac rzeczy za kilkaset zlotych (jak
      podales - 500 PLN).
      Kolega ma civica - kupi uzywanego za super okazyjna cene. Przerobil na gaz. W
      cigu 3 lat posiadania na wartosci autko stracilo naprawde nie wiele (pewnie ze
      4 tys PLN). Z gazem 100 km kosztuje go 13 PLN). Rocznie robi ze 30 tys). Czyli
      pewnie rocznie kosztuje go lacznie z utrata wartosci kolo 6 000 czyli
      miesiecznie 511 PLN. Za przejechanie pociagiem z w-wy do poznania i z powrotem
      zaplacil by kolo 120 PLN czyli za 30 000 km zaplacil by tez 6 000. A
      ograniczony by byl tylko do tras pociagow czy godzin odjazdow. I zakladajac ze
      zawsze by jezdzil sam! Bo jesli tylko jezdzil by w 2 osoby - koszt samochodu mu
      nie wzrasta a koszt pociagow wzrasta 2x!
      Przerzucmy sie na taryfy - przy cenie sredniej 2 PLN/km (liczac ze czasem
      jezdzi w nocy) zamiast 30 000 km mogl by zrobic za 6000 PLN 3 000 km. JAkies
      jeszcze pytania?
      Autobusami by go kosztowalo kolo 50% tego co pociagami - czyli tez jest
      ograniczony do godzin odjazdow, a pozatym podroze w kilak osob podnosza koszty
      2, 3, 4x wiec...
      Teraz ty mi powiedz czy nie chcial bys miec kasy ktora moj kolega oszczedza na
      tym ze ma samochod a ty bulisz za pociagi, taryfy, autobusy, i jestes zalezny
      od kogos.
      • Gość: caffel Re: komedia IP: *.com / 212.211.136.* 21.04.04, 15:55
        Elektrownie tez kolega ma swoja prywatna w garazu czy jednak czerpie prad z sieci?
        • Gość: rafau Re: komedia IP: *.gdynia.mm.pl 21.04.04, 17:59
          po kiego wala zadales temat skoro i tak wydaje ci sie, ze wiesz wszystko
          najlepiej. Nie masz samochodu i kogo to obchodzi, ja nie mam roweru wodnego i
          sie z tym nie obnosze. Faktycznie jestes wafel.
          • Gość: caffel Re: komedia IP: *.com / 212.211.136.* 21.04.04, 19:58
            Gość portalu: rafau napisał(a):

> po kiego wala zadales temat skoro i tak wydaje ci sie, ze wiesz wszystko
            > najlepiej. Nie masz samochodu i kogo to obchodzi, ja nie mam roweru wodnego i
            > sie z tym nie obnosze. Faktycznie jestes wafel.

Kto kogo przezywa ten sie sam tak nazywa.
      • Gość: rozgryzc kafel caffel nie jezdzi tylko siedzi w domu IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.04.04, 23:29
        Ty do tego podszedles logicznie ale mozliwe, ze caffel nie jezdzi bo woli
        siedziec w domu i cieszyc sie pieniedzmi. Moze go podnieca ukladanie kupek euro
        czy tez zlotowek. Kto to wie? Imć caffel ma bardzo ograniczone fundusze bo ma
        do wyboru ALBO samochód ALBO coś innego. Bo skoro sam pisze o wydatku 500 czy
        1000zł miesięcznie to w-g caffel są to niewyobrażalne pieniądze.
    • x-darekk-x Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 21.04.04, 16:55
      ile? miedzy 700 a 1000 PLN miesiecznie.
      • Gość: Halina Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.ip-pluggen.com 21.04.04, 19:44
        Kazdy kupuje to co chce!
        Wiele osob ma mi za zle, ze wydaje pieniadze na wojaze zagraniczne, przeciez
        za wydane pieniadze moglabym sobie kupic domek letni.
        A ja nie chce siedzie na d...., tylko chce miec wolnosc "fruwania po
        swiecie".
        Co obce osoby maja do tego, co robie z ciezko zapracowanymi pieniedzmi???
        • Gość: caffel Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.com / 212.211.136.* 21.04.04, 19:59
          Moja babcia ma na imie Halina.
          Ale ona ma 78 lat.
    • Gość: AdM Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.visp.energis.pl 21.04.04, 20:25
      mam ogromne przekonanie, że caffel = skodomaniak, tylko mu sie temat znudził.
      sam nie wierzy w to co pisze, ale lubi podrażnić innych. w sumie to go nawet
      troszkę podziwiam :-)
      • mroovechka Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 21.04.04, 23:22
        Nie piszcie mi dzisiaj o kosztach utrzymania samochodu bo właśnie wybuliłam PLN
        3245 za "promocyjny pakiet" ubezpieczeniowy na najbliższy rok. A samochód muszę
        mieć i bo mam gospodarstwo na wsi odległe o 6 km od stacji kolejowej i
        autobusu.
    • Gość: dana Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.04, 12:40
      Oodnoszę wrażenie, że caffel to jakieś zagubione stworzenie, które szuka
      kontaktu - samochód, wątek o babci ( zupełnie nie związany z tematem ), a może
      jeszcze hasło dotyczące szukania przyjaciół wśród dzieci ?
      Podobno każdy sposób jest dobry, aby zwrócić na siebie uwagę, ale darujmy
      sobie...
      Wydawanie pieniędzy to taka przyjemność ! Posiadanie samochodu to również
      przyjemność !
      A na marginesie - dżentelmeni i damy o pieniądzach nie rozmawiają, tylko je
      mają - zapamiętaj to caffel i nie wyskakuj z głupstwami...
      Każdy jeździ tym, na co go stać - jedni samochodem, inni rowerem - o gustach
      sie nie dyskutuje.
      Tylko proszę, nie pisz mi ani słowa o Twoim dziadku... ( nawiązanie do imienia
      babci i jej wieku ).
      • Gość: caffel Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.com / 212.211.136.* 22.04.04, 18:55
        Moj dziadek ma na imie Stefan i ma 91 lat.
        Zadowolony?
      • Gość: Jasio Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.proxy.aol.com 01.05.04, 22:01

> A na marginesie - dżentelmeni i damy o pieniądzach nie rozmawiają, tylko je
        > mają - zapamiętaj to caffel i nie wyskakuj z głupstwami...
        > Każdy jeździ tym, na co go stać - jedni samochodem, inni rowerem -

Mam jednego kumpla, co ma kasy jak lodu i jezdzi na rowerku. Drugi moj znajomy
        ledwie wiaze koniec z koncem, a walnal sobie merca, bo sasiad tez ma.
        Jak widzisz, samochod i jego marka moze miec maly zwiazek z zamoznoscia.

• klemens1 Po co kupować mieszkanie? 22.04.04, 12:53
      Koszt zakupu, często kredytu, czynsz, wyposażenie itp. Nie lepiej mieszkać u
      rodziców? Zaoszczędzone pieniądze można wydać na coś innego.
      • Gość: artek Re: Po co kupować mieszkanie? IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 22.04.04, 15:00
        Na ten przykład, na dziewczynki ?
    • Gość: pokrybala Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:29
      Jaki jest koszt? Duży. Mam samochód za 90.000 zł Koszty roczne to:
      - ubezpieczenie - 6.000
      - benzyna 40.000 =4.000 litrów 3,50 - 14.000 zł
      - przeglady, żarowki itp - 3000
      - utrata wartosci ok 15% - 13.500
      razem ok 36-37 tys rocznie czyli 3 tys miesięcznie.
      A przecież to nie wszystko, bo z reguły samochody sie kupuje z jakims kredytem,
      jezeli za gotówke, to traci się odsetki od kapitału, trzeba kupic co jakiś czas
      opony, zapłacić za myjnię itp.
      Myslę, że licząc wszystkie koszty to wyjdzie ok 4 tys miesiecznie
      • Gość: Polak Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 27.04.04, 00:16
        Chłopie ja tyle zarabiam przez 3 miesiące.
        • Gość: pokrybala Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 00:49
          Nie przejmuj się. Ja też kiedyś zarabiałem 10x mniej niż teraz. Zobaczysz, to
          się zmieni.
    • Gość: Gośka Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.kijowska.waw.pl 24.04.04, 12:02
      Tyle co kasy , ile Ty mówisz to ja wykładam raz na parę miesięcy z okazji
      większych napraw i przeglądów. Auto kupiłam za gotówkę bo jak by mnie nie było
      nie stać to bym go nie miala. Ja też sie cieszę że jesteś szcześliwy ale ja na
      przykład uwielbiam jeździć samochodem, sparawia mi to ogromną frajdę, ale
      oczywiście tylko z tego powodu nie kupowałabym sobie samochodu. Podam Ci
      przykład, mam Babcie pod Warszawą, w Konstancinie, jestem jej jedyna rodziną i
      często do niej jeźdzę, autobusami z przsadką jedze sie tam ode mnie średnio 2
      godz. i w sumie bym zapłaciła jakieś 20 zł za bilety. Samochdem jestem tam w 30
      min. i płace grosze bo mam auto na gaz. Takich przykładów oczywiście jest
      więcej. Rónież jesli ma sie dzieci, z samochdem jest dużo łatwiej. Ale zgodze
      się że czasem ludzie kupują sobie furę tylko po to zeby sie pokazać i to jest
      oczywiście głupota.
    • Gość: mirmax Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 12:11
      Najlepiej zrezygnujn z telewizji,telefonu itp. bo za to też trzeba płacic ,a
      tak może zaoszczędzisz !!!
    • Gość: emerytka Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.8.14.vie.surfer.at 24.04.04, 14:02
      Caffel - masz dużo racji, nie denerwuj się, inni mają też swoją rację.
      Ja mam prawo jazdy i też nigdy nie kupiłabym samochodu.
      Taksówki są o wiele tańsze i czekają na każdym zakręcie.
      Rozumiem ludzi, którzy potrzebują samochodu i stać ich na jego utrzymanie.
      Natomiast nie rozumiem tych, którzy muszą go mieć, a narzekają na biedę.

• sandra75 Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 25.04.04, 13:55
      Tak żenujacej dyskusji jeszcze nie czytałam, choc często zaglądam na różne
      fora. Skąd biorą się tacy ludzie z takim systemem wartości?
    • Gość: basiek Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 09:53
      tak żenująca dyskusja została wyróżniona przez GW
      jako jedna z "najciekawszych" dyskucji na forum.....

no comments :(
      • Gość: wyróżnienie Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.04.04, 23:36
        Nie przez GW ale przez opcje "Super wątek" czy coś podobnego - jak ktoś
        odpowiednio często klikał na "Super wątek" to tak się to skończyło
    • basia553 Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 26.04.04, 14:13
      Musze tak na marginesie zapytac: co to jest "auto na gaz"? Znam tylko benzyne
      albo diesel. Pytanie moze glupie, ale jestem 30 lat poza polska i rözne slowa
      sa nowe.
      • Gość: auto na gaz Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.04.04, 23:41
        Auto na gaz to samochód z instalacją do zasilania gazem (stosowany w autach
        benzynowych). Gaz (jak kto woli LPG = Liquid Petrol Gas) był już od dawna z
        powodzeniem stosowany w Holandii (GM wypuszczało np Pole z fabryczną instalacją
        gazową a volvo oferowalo model 850 w wersji Bi-Power czyli tez benzyna/gaz)
        W Polsce litr gazu kosztuje okolo 1.5-1.6zł a litr benzynyokoło 3.6-3.8zł. Gazu
        zuzywa sie tylko minimalnie więcej niz benzyny.
        • basia553 Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 27.04.04, 17:56
          Dziekuje. Przy nastepnej wizycie musze sprawdzic gdzieu nas sprzedaja gaz.
          Bo jak ja nabieram benzyny, to widze tylko benzyne, super, super plus i diesel.
    • Gość: paperdriver Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.acn.waw.pl 26.04.04, 19:55
      Kiedyś zakładałem wątek, czy warto mieć własne cztery kółka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=10494657&a=10494657
      Czasami samochód naprawdę jest potrzebny, czasami jednak można się bez niego
      obejść. Tylko że komunikacja zawsze kosztuje - co z tego, że autobus jest tani,
      skoro jest mało sprawny w mieście, z kolei metrem nie wszędzie się dojedzie.
      Tak więc chcąc poruszać się w miarę komfortowo bez własnego pojazdu, muszę
      liczyć się z wydatkami na taxi na dojazd do najbliższej stacji metra (na
      szczęście mam niedaleko) + tam gdzie metro nie dojeżdża. Tak więc nie można
      zakładać, że wyda się na bilet ZTM i to koniec kosztów związanych z
      przemieszczaniem się z punktu A do punktu B. No chyba, że się ma dużo czasu, a
      przede wszystkim cierpliwości.
      • devote Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 27.04.04, 01:28
        widze ze dyskusja zamienila sie w pyskowke.jesli dobrze pamietam to narazie
        tylko jedna osoba opisala miesieczne wydatki.ja bede drugi.

paliwo 80$
        ubezpieczenie 110$
        myjnia 12$
        olej 10$ (okolo 120$ na rok)

auto mam juz splacone.miesieczna rata wynosila 226$ na miesiac.
        • Gość: Doc Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: 195.117.230.* 28.04.04, 11:07
          Witam.
          Moje auto kosztuje mnie:
          - średnio 384 złote miesięcznie w tym (ubezpieczenie 55 na miesiąc, przegląd 60
          na miesiąc, a reszta idzie na myjnię i paliwo)
          Samochód mam spłacony, rata przez 4 lata wachała się miesięcznie od 351 do 389
          złotych
    • Gość: szulc Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc IP: *.myslowice.artcom.pl / *.pl 28.04.04, 09:37
      Kafel-wafel?
      • joko5 Re: Ile was kosztuje miesiecznie utrzymanie samoc 30.04.04, 10:14
        Auto kosztuje mnie miesięcznie ok. 130-150PLN (w tym ubezpieczenie. przegląd +
        wymiana oleju) za paliwo oddaje mi pracodawca, auto ma cztery lata i jak na
        razie nie psuło mi się, więc nie dokładam do niego.
    • Gość: Odin Info dla tych co promem do Skandynawi chca sie uda IP: *.telia.com 30.04.04, 10:23
      Z dniem wstapienia Polski di EU ,na promach znikna ceny exterytorialne -
      bedzie drozej zakupy na promach robic.
      Przy podrozy z Polski do Skandynawi dotyczy VAT polski (nizszy),
      gdy podroz zaczyna sie z ktoregos Skandynawskiego portu dotyczy VAT (MOMS)
      danego kraju ,-ktory jest minimum 3% wyzszy niz VAT Polski,ceny wyjsciowe
      tez sa dostosowane do cen kraju portu wyjsciowego.
      ________________________________________________________________________________

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka