Dodaj do ulubionych

Renault Scenic II (2003-2010)

IP: *.raciborz.vectranet.pl 28.01.11, 19:45
U w zestawieniu awaryjności to Scenic widzę stoi bardzo słabo, konkurencja w kompaktowych vanach nie ma z nim żadnego problemu ponad dwa razy wyżej stoi Touran a na 51 miejscu Seat Alhambra
Obserwuj wątek
    • Gość: gggg Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 28.01.11, 20:02
      Mam Renault i nigdy więcej nie kupię auta tej marki. One mają za miękkie zawieszenie - nie nadają się na polskie drogi. Co roku pakuję w to prawie 2 tys. zł Dosyć...
    • Gość: grand scenic Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 21:00
      "Z kolei wiosną 2010 r. autoryzowane warsztaty usuwały problemy z elektroniką hamulca pomocniczego w blisko 67 000 egzemplarzy. "
      Mam auto z lutego 2008. 2.0T, mam problem z elektronicznym hamulcem (komunikat "awaria"). Hamulec, obecnie działa, ale był okres, że się nie odblokowywał sam.
      Najlepsze, że nigdzie w autoryzowanych serwisach nie ma tej części, (nawet odpłatnie). Co mogę zrobić?

• Gość: ArQ Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 22:46
      Iiii tam. Tez mam Renault. Ponad 3 lata. Zrobilem ok. 60tys. km. Do tej pory na pierdoly w zawieszeniu (przednim i tylnym) wydalem moze z 600-700zl. To nie Tarpan. Na dziurach trzeba zwolnic i tyle.
    • Gość: zaq Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.finemedia.pl 28.01.11, 23:27
      jeździłem już polskim, hamerykańskim, niemieckim i francuskim, jak na razie francuz jest najmniej awaryjny i najwygodniejszy. zła sława aut francuskich wzięła się z braku właściwego serwisu i często rabunkowej eksploatacji przez taksiarzy. renoma aut niemieckich i japońskich to pieśń przeszłości. teraz wszystkie auta są tak niezawodne jak o nie dbamy i jakiej jakości części kupujemy. różnią się tylko znaczkiem, designem i stopniem komplikacji, choć Francuzi często nazbyt komplikują.
    • Gość: hau Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.ptim.net.pl 28.01.11, 23:54
      @nero: A nie wydaje Ci się, że wyciąganie wniosków nt awaryjności z próbki nieco ponad STU-kilkunastu sztuk to jest jakaś teutońska bezczelność?!
    • Gość: trr Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.pabianice.msk.pl 29.01.11, 00:28
      ta...Focfagen Touran to naprawdę świetny samochód:
      www.auto-swiat.pl/1-vw-touran-20-tdi-trendline-podnosnik-jego-zycie
    • Gość: trr Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.pabianice.msk.pl 29.01.11, 00:29
      www.auto-swiat.pl/1-vw-touran-20-tdi-trendline-podnosnik-jego-zycie
    • Gość: zaq Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.finemedia.pl 29.01.11, 08:53
      A wiecie, że pierwsze egzemplarze Opla Astra 3 nie miały homologacji na montaż haka? Niektórzy boleśnie się o tym przekonali po nabyciu przyczepy kempingowej.
    • Gość: Czujny Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.11, 09:08
      @zaq,

Żabojady specjalnie komplikują swoje złomy, aby się psuły i sypały na potęgę. Robią tak, aby tylko oni w swoich ASO mogli je naprawić i wydoić klienta z kasy. Parszywy i ohydny model biznesowy. Jak ludzie mogą pozwalać , aż tak się oszukiwać:

forum.gazeta.pl/forum/w,20,117054429,117054429,KODY_francuski_przekret_czy_juz_norma_.html
      CZYTAJCIE, TO POWYŻSZY POST CZYTAJCIE I NIE DAJCIE SIĘ DYMAĆ FRANCUZOM W CIULO.
    • Gość: Piccardi666 Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.icpnet.pl 29.01.11, 09:48
      @czujny - to nie tylko żabojady, wszyscy
    • Gość: Czujny Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.11, 10:49
      @Piccardi666,

Żabojady robią to w stopniu znacznie bardziej perfidnym niż wszyscy inni. VW zaczyna powoli stosować tą filozofię konstruując np małe silniczki z kilkoma turbosprężarkami i kompresorami do dużych i ciężkich samochodów.
    • Gość: Czujny Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.11, 11:45
      To renault scenic to chyba tylko jacyś debile muszą kupować albo chorzy psychicznie masochiści.

• Gość: benek Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.12, 15:54
        takie fajfusy jak ty nie kupuja bo sa idiotami na drogach
    • Gość: zaq Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.finemedia.pl 29.01.11, 13:39
      może nie debile, ale na pewno konsumenci mało świadomi.

zanim kupiłem moją cytrynę, dokładnie sprawdziłem opinie w necie i listę typowych usterek. stąd wiem, że najgorsze co mnie czeka to regeneracja belki skrętnej i zdupcenie się wielofunkcyjnego przełącznika migacza, reszta jest w moim modelu raczej trwała.

znajoma kupiła w ciemno nowszy model z cytryny z silnikiem HDi i jak można się było spodziewać są problemy (filtr cząstek stałych, jakiś sterownik padł itp.)

z autami innych marek jest podobnie (patrz artykuł) - jak nie wiesz co kupujesz to popłyniesz
    • Gość: m Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.centertel.pl 29.01.11, 14:30
      Francuzi są dobrzy w łóżku a nie w produkcji samochodów Haha
    • Gość: Czujny Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.01.11, 15:05
      @zak,

Wiesz, ja nic nie miałbym do francuskiej motoryzacji gdyby jej wytwory czyli francuskie samochody zachowywały się normalnie, normalnie się eksploatowały i normalnie naprawiały. Ale tak nie jest. Francuzi mają inną filozofie działania biznesowego, produkują samochody, ten nowsze, obliczone na kilka a nie kilkanaście lat eksploatacji i koniec.

Ewidentnie świadczy np. o tym bardzo częste zmienianie budy samochodu, tak, aby ktoś kto ma 5-8 letnie auto (Peugot się trochę z tego wyłamuje) był napiętnowany na ulicy, przed znajomymi i sąsiadami, że jeździ starym autem

Obecnie francuziki przeszły samych siebie i tak kombinują z tymi autami, że aż głowa boli. W wyrywaniu kasy od klientów osiągnęli szczyt absurdu. Zabezpieczanie części i podzespołów elektronicznymi kodami po to, aby móc tylko to naprawić w \ASO za kilka, kilkanaście kilkadziesiąt tysięcy złotych, zmusza nas do walki z tymi plugawymi praktykami.

Uważam, że świadomi konsumenci powinni rozpocząć bojkot francuskich samochodów, aż producenci nauczą się szanować klienta, a nie oszabrowywać go z forsy.

• Gość: m Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 15:38
      kurna mańka! motyla noga! w poprzednim poście się zdradziłem, że jestem homo, czy ktoś może mi pomóc usunąć ten wpis, raaaatunku!
    • Gość: trr Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.pabianice.msk.pl 29.01.11, 17:35
      @Czujny
      Oj, stary, chyba masz poważny problem z głową. Nie wiem może to jakis uraz z dzieciństwa... może kompleksy.
      Jak można pisać takie brednie:
      "tak, aby ktoś kto ma 5-8 letnie auto był napiętnowany na ulicy, przed znajomymi i sąsiadami, że jeździ starym autem"
      albo:..."Obecnie francuziki przeszły samych siebie i tak kombinują z tymi autami, że aż głowa boli."
      "FRANCUZIKI"? STARY TO JEST FASZYZM! MOŻE JESZCZE PRZYTOCZYSZ JAKIEŚ CYTATY Z "MEIN KAMPF"

...
      Może nie chcesz wiedzieć, ale francuskie samochody zachowują sie normalnie, a ich trwałość, choc w porówniu z japońskimi jest taka sobie to i tak o głowę biją swych niemieckich konkurentów . Dość powiedzieć ze niemiecka gazeta Auto-Bild wraz z Dekrą nie zostawia suchej nitki na samochodach VW, Seata i Audi. W testach długodystansowych (na dustansie 100 tys km) w tych samochodach rozsypuje sie prawie wszystko!!!
    • Gość: G Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.11, 17:39
      francuskie auta sa wygodne komfort jazdy naprawde jest na wysokim poziomie... ale sa bardzo delikatne
    • Gość: zaq Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.finemedia.pl 29.01.11, 17:56
      Kolego Czujny, ja nie jestem francuzofilem. Po prostu kupiłem wybrany model po krótkiej analizie.
      Ford Fiesta też mi się dobrze sprawował, ale silnik VW w Seacie już dał w kość. Nawet z poczciwym poldkiem nie miałem takich jaj jak z silnikiem VW. Zresztą znajomi posiadający Seaty z innymi niż moja jednostkami napędowymi też klęli (jeden klnie nadal), więc może VW słał do Hiszpanii jakąś padlinę :-)
    • Gość: megane Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 19:49
      haha, tak jakby VW, Ford, Mazda czy jakakolwiek inna marka produkowała dziś samochody na kilkanaście lat. 6-8 lat to jest teraz max i trzeba się z tym pogodzić, to tylko u nas 8 lat to druga młodość samochodów, zrozumcie to.
    • Gość: obserwator Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 00:55
      chwytliwy tytuł! szkoda, że niewiele więcej.
    • tomecki994 Re: Renault Scenic II (2003-2010) 30.01.11, 15:49
      Wiele osób jak szuka vana, to tylko Scenica, ponieważ był to pierwszy model na rynku, i zrodziło się w głowie tych ludzi, że nie istnieją inne vany niż Scenic...

A samo auto - ładny wygląd, jednak to zawieszenie... Reszta bardzo dobra. ;)
    • Gość: m Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.centertel.pl 30.01.11, 16:43
      trr

miałeś uraz ptaszka i ci nie staje czy uraz mózgu? każdy wie że francuskie wozy naszaszerowane elektroniką padają jak muchy a ich oryginalne cześci pozabezpieczane kodami kosztują majątek...
    • Gość: trr Re: Renault Scenic II (2003-2010) IP: *.pabianice.msk.pl 30.01.11, 17:14
      @m
      O ile prostszy jest świat dla ludzi twojego pokroju. Francuzi nie potrafią produkować samochodów, Rosjanie to alkoholicy, Polacy złodzieje... tak stereotypy takim jak ty bardzo ułatwoja zrozumienie otaczającego ich świata...inaczej trzeba było by samemu myśleć a to już jest trudne. Obstawaj przy swoim "m", napisz tylko ile miałeś nowych francuskich samochodów w życiu i jak się sprawowały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka