notizia_me 13.05.11, 16:48 Czy można dostać mandat gdy ktoś zrobi ci zdjęcie jak przejeżdżasz na czerwonym? Link Zgłoś Obserwuj wątek
qqbek Re: mandat 13.05.11, 16:58 notizia_me napisała: > Czy można dostać mandat gdy ktoś zrobi ci zdjęcie jak przejeżdżasz na czerwonym > ? Tak. Najlepiej więc nie przejeżdżać na czerwonym. Wystarczy "zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia" i materiał dowodowy w postaci fotki. Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 17:59 naprawde? prywatna osoboa tez moze cos takiego zrobic? Przeciez to prosi o pomste do nieba. Przeciez fotke moze zrobic na fotoszopie?? W krajach gdzie prawo jest respoektowane w obie strony - zawiadomienie i nawet fotka prywatnej osoby moze najwyzej skonczyc sie listem - takim informujacym ze Cie podkablowano a jesli to prawda to jest to nielegalne....nic wiecej... Link Zgłoś
only_the_godfather Re: mandat 13.05.11, 18:06 Może coś takie zrobić i tak jest w większości cywilizowanych krajów. Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 18:19 a co to jest "cywilizowany" kraj? Taki gdzie policja po cywilu i z zasadzki lapie kogo chce? Link Zgłoś
only_the_godfather Re: mandat 13.05.11, 18:48 Polska to dziwny kraj a Polacy dziwne społeczeństwo tylko tutaj uważa się że zgłaszanie przestępstw czy wykroczeń do organów ścigania to donosicielstwo, tylko tutaj uważa się że najlepiej żeby policji nie było. Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 19:14 no bez przesady ale jak widze ze misie stoja na drodze nie po to aby porawiac bezpeiczenstwo a jedynie aby zbierac pieniadze i to w miejscach gdzie przepisy (np o max predksci) zostaly ustalone nie wiedomo dlaczego tak wlasnie to sieprzyslowiowy nioz w kiesznie otwiera... albo robi "kontrole drogowa" tzna zatrzymuja bez podstawy aby sprawdzic czy czasami nie mam cos na sumienu? A Wy ludzi jak pokorne baranki sie pod tym podpisujecie? No chyba wyssaliscie ta pokore i posluszenstwo z piersi matki... Link Zgłoś
jureek Re: mandat 13.05.11, 22:05 bmwracer napisał: > no bez przesady ale jak widze ze misie stoja na drodze nie po to aby porawiac b > ezpeiczenstwo a jedynie aby zbierac pieniadze i to w miejscach gdzie przepisy ( > np o max predksci) zostaly ustalone nie wiedomo dlaczego tak wlasnie to sieprzy > slowiowy nioz w kiesznie otwiera... No więc właśnie dlatego, że policja niewiele robi dla poprawy bezpieczeństwa, tym bardziej godne pochwały jest, że obywatele sami dokumentują i zgłaszają poważne wykroczenia drogowe (no bo przyznasz chyba, że przejechanie na czerwonym to poważna sprawa). Jura Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 20:35 ja na to boire swoj aparat, ustawiam na nim te sam godzine co na zdjecie (zakdam ze tak jest) i robie zdjecie swojego samochodu na parkingu albo w garazu i odsylam z notatka: "Uprzejmie informuje ze jak widac na zalczonym zdjeciu, tym czasie moje auto bylo w zuplenie innym miejscu na ziemi. Dolaczam zeznaie moje zony, dzieci i babci ze ja bylem w tych godzinach w domu a auto stalo w garazu- w zwiazku z powyzszym prosze o legalne i w 100% wiarygodne w swietle prawa dowody i dokumenty ktore sa w waszycm posiadaniu potwierdzajece wasze zarzuty albo skierowanie sprawy do rozpatrzenia przez sad." Link Zgłoś
kontik_71 Re: mandat 13.05.11, 20:44 zamiast bawic sie w przemadrzalego dupka, wystarczy tylko przestrzegac prawa.. A tak swoja droga, falszywe zeznanie jest przestepstwem.. naprawde chcesz poslac swoja babcie do pierdla? Link Zgłoś
only_the_godfather Re: mandat 13.05.11, 20:55 On woli próbować zrobić później fotkę auta w garażu myśląc że jak przestawi datę w aparacie to jest cwany i nie da się dojść do tego że zdjęcie zostało zrobione faktycznie o innej porze niż wskazuje aparat. Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 21:30 byloby to wlasciew gdyby w polskim prawie bylo mozliwe przestrzeganie prawa w pelnym jego zakresie lacznie z mozliwoscia wplywy na jego tworzenie. Sprobuj przezyc tylko jeden dzien bez przekroczenia chocby jednego prawa? Link Zgłoś
kontik_71 Re: mandat 13.05.11, 21:41 No wiec zapewniam cie, ze da sie przezyc nawet wiecej niz jeden dzien bez przekraczania prawa... I pewnie tego nie wiesz, ale w Polsce niestety jest jeszcze bardzo latwo lamac to prawo i nie ponosic tego konsekwencji. Na tzw "zachodzie", ktory tak czesto przedstawiacie jako niemalze raj na ziemi, duzo szybciej czuje sie karzaca reke sprawiedliwosci.. Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 21:57 no wiec na pewno bylbys jednym z tych co zgodzilby sie na to aby mu np w aucie wmontowac kamere i urzedznie gps a raz w miesiace automatyczne przesylano by dane do policji i oni za kazde przekroczenie predkosci albo nieprawidlowy skret wypisywaliby mandat? ( a to mozna by latwo zautomatyzowac) Link Zgłoś
kontik_71 Re: mandat 13.05.11, 22:09 Nie mialbym z tym problemu.. bo widzisz, ja uwazam, ze prawo nie jest po to aby je lamac i omijc.. tylko zyc w jego ramach. Jesli sie komus nie podoba to jest jeszcze wiele miejsc na swiecie gdzie dziala prawo silniejszego.. Link Zgłoś
jureek Re: mandat 14.05.11, 08:50 kontik_71 napisał: > Nie mialbym z tym problemu.. bo widzisz, ja uwazam, ze prawo nie jest po to aby > je lamac i omijc.. tylko zyc w jego ramach. A ja miałbym z tym problem, bo byłoby to nieuzasadnione naruszenie prywatności. Nie mam nic przeciwko urządzeniom automatycznie rejestrującym wykroczenia, jak np. fotoradary, pod warunkiem, że rejestrują one tylko wykroczenia, a nie wszystkich przejeżdżających. Wychodzę z założenia, że popełniającemu wykroczenie na jego własne życzenie ta ochrona prywatności już nie przysługuje. Ale dopóki żadnego wykroczenia nie popełniam, to wara państwu od rejestrowania tego, dokąd i w jakim czasie się poruszam. To jest zbyt daleko idąca ingerencja w prywatność. Jura Link Zgłoś
tomek854 Re: mandat 14.05.11, 16:41 Kwestia naruszenia prywatności jest tu jedyną kwestią. jeśli rozpatrujemy tylko to, czy bałbym się mandatów: nie bałbym się. kamerki miałem w niejednym służbowym pojeździe którym jeździłem i nigdy nie miałem z tego powodu problemów. Link Zgłoś
jureek Re: mandat 14.05.11, 18:11 tomek854 napisał: > kamerki miałem w niejednym służbowym pojeździe którym jeździłem i nigdy nie mia > łem z tego powodu problemów. W służbowym pojeździe to inna sprawa, ale w moim prywatnym aucie nie pozwoliłbym sobie na coś takiego. I także nie chodzi mi o to, żebym bał się mandatów. Ani nawet o to, że miałbym cokolwiek innego do ukrycia (np. dokąd jeżdżę). Są jednak granice ingerencji państwa w prywatność, nawet jeżeli jest to tłumaczone takimi względami jak bezpieczeństwo. Jura Jura Link Zgłoś
swan_ganz Re: mandat 04.09.11, 14:45 Są jednak granice ingerencji państwa w prywatność, no proszę bardzo... Widzę, zę z wiekiem jednak mądrzejesz Jurek.. :-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: mandat 04.09.11, 14:42 na pewno bylbys jednym z tych co zgodzilby sie na to aby mu np w aucie > wmontowac kamere i urzedznie gps a raz w miesiace automatyczne przesylano by dane do policji no kto jak kto ale akurat Kontik to jest taki facet, który zgodziłby się nawet dymać wg. rozdzielnika gdyby jakiś urzednik tego zechciał... Kontik ma deafultowo wpojone posłuszeństwo wobec urzędu i jakoś potrafi z tym żyć tylko co to za życie... Link Zgłoś
swan_ganz Re: mandat 04.09.11, 14:37 w zwiazku z powyzszym prosze o legalne i w 100% wiarygodne w swietle prawa dowody i masz pełne prawo by protestować tyle, zę jak protestujesz to na tobie tez będzie ciązył obowiązek sądowego dowiedzenia sfałszowanego dowodu.. Czyli prosisz sąd o powołanie eksperta i zbadanie legalności dowodu... Jak wygrasz - nie zapłącisz mandatu ale jak przegrasz to oprócz mandatu zapłącisz też za pracę biegłego.. :-) W każdym razie nie rozumiem pwodów dla których drzesz tu mordę; przeciez nikt cię nie pozbawia Twoich praw bo one nie są ci odbierane... Link Zgłoś
jolka7-p Re: mandat 04.09.11, 12:52 ktoś? nie policja? ciekawe, nie spotkałam się z takim przypadkiem, naprawdę można? kto może robić takie rzeczy, żeby celowo ludziom zdjęcia robic na czerwonym :) Link Zgłoś
bmwracer Re: mandat 13.05.11, 17:55 TAK jesli zdjecie robi policja albo kamera na skrzyzowaniu, Link Zgłoś
notizia_me Re: mandat 13.05.11, 19:01 zdjęcie, o ile zdążył to zrobił jakiś idiota... żaden fotoradar, kamera czy policja... Link Zgłoś
misiaczek1281 uważajcie frajerzy 13.05.11, 19:06 w pewnym mieście na południu Polski niemal codziennie nie mam gdzie zaparkować...więc raz w tygodniu wyciągam aparat, jade na miasto i szukam źle parkujących aut...robie im fotke i wysyłam na policję...a zdziwiony frajer dostaje mandat pocztą...;-) Chciałbym zobaczyć minę tych frajerów gdy czytają mandat ;-) Mam nadzieję że to ich nauczy poprawnie parkować...;-) Link Zgłoś
bmwracer Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 19:10 Tzn prywatny wymiar sprawiedliwosci?.. Nawet na Dzikim Zachodzie tak nie robia.... Oj mesle ze kazdy z tych andatow moze byc wyrzucony do kosza jesli zainteresuje sie tym nawet mierny prawnik... Link Zgłoś
only_the_godfather Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 19:31 A ja myślę że nie masz racji. Jeśli nie udowodnisz że zdjęcie jest fotomontażem to nic nie zrobisz. Facet jest świadkiem wykroczenie dokumentuje to i zgłasza organom ścigania. Tyle w temacie. Link Zgłoś
bmwracer Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 20:22 tzn w panstwie prawa to ja mam obowiazek udowodnic swoja niewinnosc czy organ ucisku ma udowodnic moja wine?? Link Zgłoś
only_the_godfather Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 20:34 Jak już posługujesz się pojęciem państwa prawa to wiedz co to pojęcie oznacza, a oznacza ono nie mniej nie więcej to że i organy władzy i obywatele mają przestrzegać prawa. A co do twojego pytania a co niby ma zrobić organ? Ma zdjęcie które nie jest fotomontażem wiec chyba wystarczy jako dowód że popełniłeś przestępstwo/wykroczenie. czy może mają Cie złapać na gorącym uczynku bo wiesz odciski palcy czy DNA można podrzucić i idąc twoim tokiem rozumowania powinniśmy wypuścić jakieś 2/3 ludzi z więzień a zostawić tych co się przyznali lub zostali złapani na gorącym uczynku. Link Zgłoś
bmwracer Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 20:56 Masz tu opinie kogos bestronnego z ktoras jestem w stanie sie zgodzic "Otóż jako że zawodowo jestem związany z wymiarem sprawiedliwości, zapytałem jak to jest jeśli chodzi o te zdjęcia. I - prywatne zdjęcia mogą być zaliczone - po wcześniejszym uwiarygodnieniu - jako materiał dowodowy w śledztwie prokuratorskim, następnie jako dowód w sądzie. Nie mogą być natomiast podstawą do ukarania kierowców za wykroczenia drogowe. " Link Zgłoś
only_the_godfather Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 21:02 Otóż w Polsce mamy takie prawo że każdy prawnik interpretuje je inaczej inaczej. I jako że też jestem związany w z prawem to dalej upieram się przy swoim. Link Zgłoś
bmwracer Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 21:27 Byc moze tak jest ale wlasnie ten fakt ze prawo mozna sobie interpretowac jak komu sie podoba jest poblemem Ja uwazam iz material w formie prywatnej fotograffi od prywatnej osoby nie powinnien byc legalnym dokumentem. Ciekawy artykul na temat tej kwestii prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/508001,bialostocki_sedzia_otrzymal_tytul_sedziego_europejskiego.html Link Zgłoś
kontik_71 Re: uważajcie frajerzy 13.05.11, 21:46 Czyli idac dalej tym sladem... zgloszenie przez prywatna osobe faktu, ze cie wlasnie ktos katuje na ulicy tez nie powinno miec znaczenia dla organow scigania bo jest to tylko i wylacznie zapewnienie jakiegos przypadkowego goscia.. Wiec co? zwielokrotnienie ilosci policantow? Moze tak z milion by wystarczyl? Link Zgłoś
adrian_ktostam Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 10:04 > Ja uwazam iz material w formie prywatnej fotograffi od prywatnej osoby nie powi > nnien byc legalnym dokumentem. Nie widziałem jeszcze zakazu fotografowania na skrzyżowaniu, więc o co ci chodzi? Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 11:56 fotografia nie jest dokumentem tylko dowodem...dokumentem jest mandat wystawiony przez policjanta na podstawie dowodu w postaci fotografii...jeśli fotka jest prawdziwa , a jest to mandat jest oczywistością i żaden prawnik nie pomoże.... Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 19:51 Po pierwsze nie myl pojęcia dowodu i dokumentu. Po drugie idąc Twoim tokiem rozumowania wszelkie zapisy z prywatnego monitoringu nie powinny być dowodami? Czyli nagranie ze sklepowej kamery, jak ktoś kradnie towar nie miałoby mieć według Ciebie mocy prawnej? Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 11:54 bmwracer napisał: > Masz tu opinie kogos bestronnego z ktoras jestem w stanie sie zgodzic > > "Otóż jako że zawodowo jestem związany z wymiarem sprawiedliwości, zapytałem j > ak to jest jeśli chodzi o te zdjęcia. I - prywatne zdjęcia mogą być zaliczone - > po wcześniejszym uwiarygodnieniu - jako materiał dowodowy w śledztwie prokurat > orskim, następnie jako dowód w sądzie. Nie mogą być natomiast podstawą do ukara > nia kierowców za wykroczenia drogowe. " jeśli fotka jest prawdziwa i do tego podam prawdziwe miejsce zrobienia fotki źle zaparkowanego autka, prawdziwą datę dzień, miesiąc rok i godzinę to jest niepodważalny dowód...no chyba że gość udowodni że jego auto nie mogło być w tym miejscu o tej godzinie bo było w warsztacie i mechanik to potwierdzi...ale to jakiś fałszywy świadek byłby a za to już grozi iny paragraf za składanie fałszywych zeznań przyjacielu...;-) Link Zgłoś
wielki_czarownik Ależ mogą 14.05.11, 19:49 Mogą, co jestem w stanie zagwarantować, jako osoba zawodowo zajmująca się prawem. Wielokrotnie zdjęcia robione przez osoby prywatne były dowodami w takich sprawach. Mało! Zdarzały się sytuacje, kiedy to dowodem było zeznanie świadka. Na nic zaprzeczenia obwinionego. Sprawa trafiała do sądu a ten stwierdzał, że świadek jest bardziej wiarygodny i już. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 11:50 państwo musi ci udowodnić wykroczenie...ale ta fotka wysłana na policje to dowód...proste Link Zgłoś
jureek Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 10:02 bmwracer napisał: > Tzn prywatny wymiar sprawiedliwosci?.. Mylisz pojęcia. Zgłoszenie wykroczenia właściwym organom nie jest żadnym prywatnym wymiarem sprawiedliwości. Prywatny wymiar sprawiedliwości na drodze bardziej kojarzy mi się z takimi sytuacjami, gdy np. ktoś wnerwiony lewopasowcem wjeżdża przed niego i daje po hamulcach. Jura Link Zgłoś
bimota Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 13:19 A jesli auto sie zepsulo i zaparkowalem by nie tamowac ruchu... ? Link Zgłoś
only_the_godfather Re: uważajcie frajerzy 14.05.11, 13:41 Przedstawiasz dowód że tak było. Np w Wielkiej Brytanii jest takie rozwiązanie. Znajomemu brakło paliwa zaparkował w miejscu niedozwolonym, dwa dni później przyszła fotka i mandat. Wyjaśnił sprawę powiedział jak było, na dowód przedstawił paragon z stacji benzynowej gdzie widniało że kupował benzynę 10 min później niż została wykonana fotka. Tak samo jak zepsuje Ci się auto. masz jakiegoś świadka czy to kolegę który przyjechał Cie holować czy laweciarza od którego masz papier że przyjechał holować Twoje auto, jakiś paragon na cześć które kupiłeś niedługo potem czy mechanika który potwierdzi że Twoje auto było do niego holowane tego samego dnia tylko później. Link Zgłoś
kontik_71 Re: mandat 13.05.11, 19:37 A wolalbys dostac wyrok z fotka zabitego przez ciebie czlowieka? Tylko kretyn przejezdza na czerwonym i dodatkowo sie oburza, ze jest za to karany. Link Zgłoś
jestklawo Re: mandat 13.05.11, 21:39 notizia_me napisała: > Czy można dostać mandat gdy ktoś zrobi ci zdjęcie jak przejeżdżasz na czerwonym > ? jeżeli zdjęcie zrobił sąsiad: NIE (decyzja należy do sądu, sąsiad musiałby być świadkiem) jeżeli zdjęcie zrobiła polcja: TAK (mają procedury zapewniające wiarygodność zdjęcia dla sądu) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: mandat 14.05.11, 12:02 mylisz się przyjacielu...zdjęcie sąsiada policja może sprawdzić czy jest prawdziwe przed wystawieniem mandatu...wystarczy że zapyta autora fotki o godzinę, dzień, nazwę ulicy na której została zrobiona fotka...jeśli poda te dane to fotka jest uprawdopodobniona....a nawet bez tych danych fotka źle zaparkowanego auta mówi sama za siebie...numery rejestracyjne są widoczne więc policja tylko pyta właściciela auta kto tak zaparkował , on czy ktoś z jego rodziny i ustalonemu sprawcy wypisuje mandat...proste ! Link Zgłoś
wielki_czarownik :) 14.05.11, 19:49 Nie ma znaczenia, kto zrobił zdjęcie. Zdjęcie policyjne i cywilne może być dowodem w sprawie. Link Zgłoś
jestklawo Re: :))) 16.05.11, 08:09 nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany. Autor wątku pytał czy może dostać mandat za "cywilne" zdjęcie. No więc nie może (nie ma na nim np. wskazanego miejsca wykroczenia, data może być dowolna, postacie również; takie rzeczy są tylko na zdjęciach z fotoradaru i tylko za takie można dostać mandat). Owszem, sprawę można skierować do sądu i od jego decyzji zależy czy uzna je jako dowód. Bez zeznań "cywilnego" autora - nie uzna. Zresztą żaden organ nie skieruje sprawy do sądu tylko na podstawie zdjęcia, bez zeznania choć jednego świadka. Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: :))) 16.05.11, 12:23 W polskim prawie jest zasada swobodnej oceny dowodów, tak więc nie musi być ani konkretnej daty ani świadka etc. Miejsce wykroczenia jest dla Policji łatwe do rozpoznania, o czas można poprosić robiącego zdjęcie. A świadek... Jak to my mówimy - świadek, to żaden dowód :) Link Zgłoś
pytajaaa Re: :))) 03.09.11, 08:10 Witam, mam takie pytanko płaciłam mandat karny 100 zł (za niezapiecie pasów) przelewem... w tytule napisałam...... " zapłata za mandat karny xxxxxx - imie nazwisko " powinno to wystarczyć, poniewaz nie wpisalam " SERIA CR " czy to wazne? czy odnajda i tak moja zapłate? pozdrawiam Link Zgłoś