Gość: jarek Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 13:08 ja polecam wszystkim Toyote Camry Hybrid. najlepsze auto jakie mialem a mialem juz BMW 3, 5 , mercedesa E i S. Nie ma nic cichszego i lepszego niz Camry Hybrid. Link Zgłoś
Gość: Użytkownik Mazdy Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.pyskowice.jotanet.pl 05.07.11, 13:52 Z tymi awariami w Maździe 6 CITD to chyba lekka przesada, globy_ms ma 100% racji. Warto zerknąć na ankietę na największym forum Mazdy w naszym kraju, tam sprawa padających dwumas wygląda inaczej: www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=66208&start=0&view=viewpollPozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Użytkownik Mazdy Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.pyskowice.jotanet.pl 05.07.11, 13:54 Jeszcze raz podaje link, tym razem poprawny: www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=66208&start=0&view=viewpoll Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: 217.8.186.* 05.07.11, 13:59 Mnie najbardziej interesuje Aston Zagato!!! Link Zgłoś
Gość: piotrekk Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.sieradz.vectranet.pl 05.07.11, 14:12 Z tamtych 3 samochodów, zdecydowanie wybrałbym czterodrzwiowe Lambo. Link Zgłoś
Gość: Murzyn Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 14:24 Tylko BMW!!!! Link Zgłoś
Gość: scoby Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.edata.net.pl 05.07.11, 14:51 Ogólnie japończyki się już się skończyły, a mazdowskie diesle od 2000r są beznadziejne i mało kto potrafi je naprawiać Link Zgłoś
Gość: Ass Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.static.tkt-net.pl 05.07.11, 14:59 prezentowane w filmie szóstki mazdy to wersje z amerykanskiego rynku z benzynowymi tylko silnikami - mysle, ze zła opinia o szóstkach wywodzi sie przede wszystkiem wlasnie od tych aut. Byly produkowane w stanach i jakosc ich byla (wydaje mi sie, ze te fabryke juz zlikwidowano) po prostu tragiczna. Silniki montowane w niej 3.0 forda mialy zle rozwiazane chlodzenie oleju i zacieraly sie w ciagu 20.000-25.000km. Jakosc plastikow w srodku w porownaniu do wersji japonskiej tez niebo, a ziemia... Link Zgłoś
Gość: gość Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.t-mobile.pl 05.07.11, 15:05 że niby Corolla Verso ma niewiele wspólnego z jakościa Toyoty ??? ha ha ha dobre... życzę innym producentom żeby ich auta były tak "kiepskiej" jakości :) Link Zgłoś
Gość: Ethouris Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.nokia.com 05.07.11, 15:55 Nie potwierdzam opinii o Primerze P12. Posiadam takową, co więcej, z najbardziej podobno nieudanym silnikiem YD, z którego z tego powodu później zrezygnowano. Generalnie z tym samochodem - pomijając nieuczciwe warsztaty, w których spartolili mi hamulce, oraz usterki wraz z którymi go nabyłem - miałem tylko jeden problem: pękające rury od turbiny (te od wysokiego ciśnienia). Podejrzewam, że to była właśnie jedna z niedoróbek tego silnika - rury są za słabe, żeby wytrzymać ciśnienie, jakie tam powstaje, zwłaszcza gdy ma się ciężką nogę. Poza tym, naprawdę, zero jakichkolwiek problemów. W Golfa, którego miałem poprzednio, włożyłem dużo więcej pieniędzy, mimo że naprawy Primery były zdecydowanie kosztowniejsze. Panom od MD proponowałbym nie robić z siebie idiotów i spróbować jednak skupić się na różnych "typowych" problemach. Na przykład, podobno w P12 zawieszenie jest słabsze, niż w P11. Nie jestem w stanie tego potwierdzić, ale coś takiego słyszałem. Tyle że, niestety, w polskich warunkach tak naprawdę jedyne zawieszenie, które potrafi wytrzymać kilka lat użytkowania, jest montowane tylko w samochodach terenowych. :) Link Zgłoś
Gość: Honda Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 15:56 Kurde, nie ma aut niezniszczalnych i doskonałych. Japończyki są o wiele bardziej niezawodne niż inne auta. A rdza?! O samochód się dba! Jak ktoś jeździ autem i ma wszystko gdzieś, to niech się nie dziwi, że mu się rozsypuje. Auta się myje i zabezpiecza, filtry wymienia i samochodu nie zarzyna. Wtedy Honda będzie jeździć wiecznie. Kupili Hondę od dresa i płaczą, bo się rozpada.... Link Zgłoś
Gość: das Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.galt.com.pl 05.07.11, 16:32 hondy są technicznie zawsze bardzo dobre, ale jesli chodzi o blacharkę / lakier to lipa Link Zgłoś
Gość: kiel Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.atosorigin-services.com 05.07.11, 17:41 @globy_ms: A co z zapychającym się w m6 (diesel) smokiem olejowym? Na forum mazdy jest cały wątek temu poświęcony wraz ze zdjęciami zniszczonych silników. To akurat podobno po FL zostało poprawione. Również co do rdzy panuje zgoda - mazda nie popisała się. A poza tym - to świetne auto! Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.aster.pl 05.07.11, 17:45 Panie Jacku w ranikingach TUV Corolla Verso produkowana w Turcji z tego co widziłem zajmuje pierwsze miejsca w rankingu bezawaryjności, wiec jak to w końcu jest? Link Zgłoś
Gość: primeraman Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.acn.waw.pl 05.07.11, 18:06 Potwierdzam opinie kolegów o dobrej jakości Primery. Mam takową - P12 i bardzo sobie chwalę. Tak jak poprzednicy oprócz naturalnych kosztów eksploatacyjnych żadnych innych nie ponoszę. Po 10 latach wciąż jest w środku bardzo świeża, materiały prawie się nie zużywają. Po raz kolejny słyszę złe słowa w MD o tym aucie i po raz kolejny powtarzam, że to BZDURA i koledzy redaktorzy niech posłuchają w końcu właścicieli aut. A tak to wszystko ok :] Link Zgłoś
Gość: szkot Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 05.07.11, 19:23 Rdzewiejace Accordy? jakis zart... Link Zgłoś
Gość: gość Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 19:30 Już kolejny raz słyszę krytykę pod adresem Carismy a ja mam taką z silnikiem diesla od renówki i nie chcę innego, wygodne, pakowne auto. Link Zgłoś
Gość: marudny Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:44 Chciałbym potwierdzić wątpliwości co do jakości Hond z Anglii. Właśnie mi się przepalił bezpiecznik od kierunkowskazów. W japońskich Hondach nigdy takiego problemu nie miałem. Link Zgłoś
cmok_wawelski Re: Motodziennik: samochody doskonałe? 05.07.11, 21:44 'W raporcie' n/t jakosci japonskich samochodow brakuje jednej informacji: samochody w Polsce to najczesciej przywieziony skads na lawecie sprzet. Przebieg: 'nieznany' , pochodzenie: 'nieznane', historia serwisowa: 'nieznana' nawet jesli udokumentowane w celu sprzedania kartoflowi znad Wisly. W odroznieniu od nadetego redaktorka Balkana Jacka, ktory nie pozwoliby zeby widziano go w pojezdzie tanszym niz 100 tys. zl., wiekszosc jego publicznosci jezdzi tym co udalo sie przed celnikami uratowac. Niestety jest to niekonicznie to co udaje ze jest. Link Zgłoś
Gość: kris Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.07.11, 22:17 Dobre. ;-) Link Zgłoś
globy_ms Re: Motodziennik: samochody doskonałe? 05.07.11, 23:04 @kiel: Masz rację, smok olejowy należy obok podkładek pod wtryskami i kompletnego rozrządu na oryginalnych częściach do rzeczy do zrobienia na "dzień dobry", jeśli ktoś myśli o zakupie 6 CiTD (koszt części z robocizną około 2-2,5 tys. zł). Analizowaliśmy jednak problem z kolegami z MazdaSpeed i doszliśmy do wniosku, że owe problemy mogą brać się ze zbyt rzadkiego przeprowadzania wymiany oleju. O wersji z DPF pisałem przy okazji Mazdy 3 => moto.pl/MotoPL/1,98754,8806310,Mazda_3__2003_2009_.html Tak czy inaczej, zarówno osprzęt, jak i sam silnik są trwałe, nie kapryszą od paliwa i robią imponujące przebiegi (nierzadko 400-500 tys. km). Niepokojące objawy często powodują wspomniane podkładki pod wtryskami lub uszkodzony/zapchany EGR. Nie chcę bronić "szóstki" na siłę - jak wspomniałem, rynek zalała fala dziadostwa. Na forum MS można zresztą przeczytać o dramatach ludzi, którzy kupili auto za 25 tys. zł, a po wymianie oleju... Ich motor nadawał się na śmietnik. Zgadzam się natomiast co do rdzy, chociaż sam mam "szóstkę" (amerykańską z silnikiem Forda, ta to ma dopiero problemy ;-) z końca 2002 roku, z samego początku produkcji i nie mam nawet purchla (150 tys. km przebiegu). Po faceliftingu poprawiono zabezpieczenie nadkoli, warto jednak spojrzeć przed zakupem i na 6, i na 3, i na 5... Taką ma chyba Mazda metodę "przyspieszania decyzji o wymianie auta". Niestety, zdarzają się egzemplarze, w których bierze już progi i ranty drzwi. Szerokości, Marcin Sobolewski Link Zgłoś
cmok_wawelski Re: Motodziennik: samochody doskonałe? 06.07.11, 00:21 @globy_ms smok olejowy to bynajmniej nie tylko problem Mazd. VW 1.8T poczynajac od r. 2000 do 2005 miewal spore problemy z turbina i rozpadaniem sie motorow. VW do dzisiaj nie przyznaje sie do niczego. To samo 4 cyl. Saaby 9-5, gdzie owszem wymienia przegrzany silnk ale jesli sie ma pelna dokumentacje zmian oleju co ok. 6 tys. km. Po anielsku problem nazywa sie to 'oil sludge' /search?q=oil+sludge&hl=en&biw=1280&bih=693&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LY0TTpq4IbPr0QGC2KGDBg&sqi=2&ved=0CEEQsAQ N.p. problemy w U$A miala z 'krzepnacym olejem' Toyota w Lexusie ES 300 1997 to 2002 and RX 300 1999 to 2002, ktore kiedys uwazane byly za szczyt techniki motoryzacyjnej... Problem w tym, ze Toyota przyznala sie do tego dopiero w 2007 roku wyplacajac jakies skromne odszkodowania. Link Zgłoś
Gość: 1mississauga Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.hsnet.ca 06.07.11, 07:36 Nie czytatem powyszych wypowiedzi (przepraszam) W Kanadzie rdzewieje kazde auto ,chyba ze jest garazowane(nie uzywane w okresie jesienno -zimowym -wiosennym ).Auto po 5-ciu latach jest zajechane ,wystepuja ogniska rdzy .Srodki uzyte do likwidacji sniegu lub oblodzenia na drogach,dewastuja nawet aluminiowa karoserie .Dla niedowiarkow wyjdz na strone TTC Toronto lub Mississauga Transit Link Zgłoś
Gość: olo Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.acn.waw.pl 06.07.11, 09:25 Panie Jacku koszulki polo są bardziej eleganckie! szkoda że przed kamerą ubiera się pan w takie pomiętusy! Link Zgłoś
Gość: kiel Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 00:45 @globy_ms: i dlatego jeżdżę starym dobrym xedosikiem :D Szkoda, że nic nie słychać o planach reaktywacji tego modelu/marki. Link Zgłoś