Dodaj do ulubionych

Motodziennik: samochody doskonałe?

• Gość: jarek Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 13:08
      ja polecam wszystkim Toyote Camry Hybrid. najlepsze auto jakie mialem
      a mialem juz BMW 3, 5 , mercedesa E i S. Nie ma nic cichszego i lepszego niz
      Camry Hybrid.
    • Gość: Użytkownik Mazdy Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.pyskowice.jotanet.pl 05.07.11, 13:52
      Z tymi awariami w Maździe 6 CITD to chyba lekka przesada, globy_ms ma 100% racji.
      Warto zerknąć na ankietę na największym forum Mazdy w naszym kraju, tam sprawa padających dwumas wygląda inaczej:
      www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=66208&start=0&view=viewpollPozdrawiam
    • Gość: Użytkownik Mazdy Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.pyskowice.jotanet.pl 05.07.11, 13:54
      Jeszcze raz podaje link, tym razem poprawny: www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=66208&start=0&view=viewpoll
    • Gość: Hans Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: 217.8.186.* 05.07.11, 13:59
      Mnie najbardziej interesuje Aston Zagato!!!
    • Gość: piotrekk Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.sieradz.vectranet.pl 05.07.11, 14:12
      Z tamtych 3 samochodów, zdecydowanie wybrałbym czterodrzwiowe Lambo.
    • Gość: Murzyn Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 14:24
      Tylko BMW!!!!
    • Gość: scoby Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.edata.net.pl 05.07.11, 14:51
      Ogólnie japończyki się już się skończyły, a mazdowskie diesle od 2000r są beznadziejne i mało kto potrafi je naprawiać
    • Gość: Ass Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.static.tkt-net.pl 05.07.11, 14:59
      prezentowane w filmie szóstki mazdy to wersje z amerykanskiego rynku z benzynowymi tylko silnikami - mysle, ze zła opinia o szóstkach wywodzi sie przede wszystkiem wlasnie od tych aut. Byly produkowane w stanach i jakosc ich byla (wydaje mi sie, ze te fabryke juz zlikwidowano) po prostu tragiczna. Silniki montowane w niej 3.0 forda mialy zle rozwiazane chlodzenie oleju i zacieraly sie w ciagu 20.000-25.000km. Jakosc plastikow w srodku w porownaniu do wersji japonskiej tez niebo, a ziemia...
    • Gość: gość Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.t-mobile.pl 05.07.11, 15:05
      że niby Corolla Verso ma niewiele wspólnego z jakościa Toyoty ??? ha ha ha dobre...
      życzę innym producentom żeby ich auta były tak "kiepskiej" jakości :)
    • Gość: Ethouris Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.nokia.com 05.07.11, 15:55
      Nie potwierdzam opinii o Primerze P12. Posiadam takową, co więcej, z najbardziej podobno nieudanym silnikiem YD, z którego z tego powodu później zrezygnowano. Generalnie z tym samochodem - pomijając nieuczciwe warsztaty, w których spartolili mi hamulce, oraz usterki wraz z którymi go nabyłem - miałem tylko jeden problem: pękające rury od turbiny (te od wysokiego ciśnienia). Podejrzewam, że to była właśnie jedna z niedoróbek tego silnika - rury są za słabe, żeby wytrzymać ciśnienie, jakie tam powstaje, zwłaszcza gdy ma się ciężką nogę. Poza tym, naprawdę, zero jakichkolwiek problemów. W Golfa, którego miałem poprzednio, włożyłem dużo więcej pieniędzy, mimo że naprawy Primery były zdecydowanie kosztowniejsze.

Panom od MD proponowałbym nie robić z siebie idiotów i spróbować jednak skupić się na różnych "typowych" problemach. Na przykład, podobno w P12 zawieszenie jest słabsze, niż w P11. Nie jestem w stanie tego potwierdzić, ale coś takiego słyszałem. Tyle że, niestety, w polskich warunkach tak naprawdę jedyne zawieszenie, które potrafi wytrzymać kilka lat użytkowania, jest montowane tylko w samochodach terenowych. :)
    • Gość: Honda Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 15:56
      Kurde, nie ma aut niezniszczalnych i doskonałych. Japończyki są o wiele bardziej niezawodne niż inne auta. A rdza?! O samochód się dba! Jak ktoś jeździ autem i ma wszystko gdzieś, to niech się nie dziwi, że mu się rozsypuje. Auta się myje i zabezpiecza, filtry wymienia i samochodu nie zarzyna. Wtedy Honda będzie jeździć wiecznie.
      Kupili Hondę od dresa i płaczą, bo się rozpada....
    • Gość: das Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.galt.com.pl 05.07.11, 16:32
      hondy są technicznie zawsze bardzo dobre, ale jesli chodzi o blacharkę / lakier to lipa
    • Gość: kiel Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.atosorigin-services.com 05.07.11, 17:41
      @globy_ms: A co z zapychającym się w m6 (diesel) smokiem olejowym? Na forum mazdy jest cały wątek temu poświęcony wraz ze zdjęciami zniszczonych silników. To akurat podobno po FL zostało poprawione. Również co do rdzy panuje zgoda - mazda nie popisała się. A poza tym - to świetne auto!
    • Gość: hmmm Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.aster.pl 05.07.11, 17:45
      Panie Jacku w ranikingach TUV Corolla Verso produkowana w Turcji z tego co widziłem zajmuje pierwsze miejsca w rankingu bezawaryjności, wiec jak to w końcu jest?
    • Gość: primeraman Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.acn.waw.pl 05.07.11, 18:06
      Potwierdzam opinie kolegów o dobrej jakości Primery. Mam takową - P12 i bardzo sobie chwalę. Tak jak poprzednicy oprócz naturalnych kosztów eksploatacyjnych żadnych innych nie ponoszę. Po 10 latach wciąż jest w środku bardzo świeża, materiały prawie się nie zużywają. Po raz kolejny słyszę złe słowa w MD o tym aucie i po raz kolejny powtarzam, że to BZDURA i koledzy redaktorzy niech posłuchają w końcu właścicieli aut. A tak to wszystko ok :]
    • Gość: szkot Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 05.07.11, 19:23
      Rdzewiejace Accordy? jakis zart...
    • Gość: gość Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 19:30
      Już kolejny raz słyszę krytykę pod adresem Carismy a ja mam taką z silnikiem diesla od renówki i nie chcę innego, wygodne, pakowne auto.
    • Gość: marudny Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:44
      Chciałbym potwierdzić wątpliwości co do jakości Hond z Anglii. Właśnie mi się przepalił bezpiecznik od kierunkowskazów. W japońskich Hondach nigdy takiego problemu nie miałem.
    • cmok_wawelski Re: Motodziennik: samochody doskonałe? 05.07.11, 21:44
      'W raporcie' n/t jakosci japonskich samochodow brakuje jednej informacji: samochody w Polsce to najczesciej przywieziony skads na lawecie sprzet. Przebieg: 'nieznany' , pochodzenie: 'nieznane', historia serwisowa: 'nieznana' nawet jesli udokumentowane w celu sprzedania kartoflowi znad Wisly. W odroznieniu od nadetego redaktorka Balkana Jacka, ktory nie pozwoliby zeby widziano go w pojezdzie tanszym niz 100 tys. zl., wiekszosc jego publicznosci jezdzi tym co udalo sie przed celnikami uratowac. Niestety jest to niekonicznie to co udaje ze jest.
    • Gość: kris Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.07.11, 22:17
      Dobre. ;-)
    • globy_ms Re: Motodziennik: samochody doskonałe? 05.07.11, 23:04
      @kiel: Masz rację, smok olejowy należy obok podkładek pod wtryskami i kompletnego rozrządu na oryginalnych częściach do rzeczy do zrobienia na "dzień dobry", jeśli ktoś myśli o zakupie 6 CiTD (koszt części z robocizną około 2-2,5 tys. zł). Analizowaliśmy jednak problem z kolegami z MazdaSpeed i doszliśmy do wniosku, że owe problemy mogą brać się ze zbyt rzadkiego przeprowadzania wymiany oleju.

O wersji z DPF pisałem przy okazji Mazdy 3 => moto.pl/MotoPL/1,98754,8806310,Mazda_3__2003_2009_.html

Tak czy inaczej, zarówno osprzęt, jak i sam silnik są trwałe, nie kapryszą od paliwa i robią imponujące przebiegi (nierzadko 400-500 tys. km). Niepokojące objawy często powodują wspomniane podkładki pod wtryskami lub uszkodzony/zapchany EGR. Nie chcę bronić "szóstki" na siłę - jak wspomniałem, rynek zalała fala dziadostwa. Na forum MS można zresztą przeczytać o dramatach ludzi, którzy kupili auto za 25 tys. zł, a po wymianie oleju... Ich motor nadawał się na śmietnik.

Zgadzam się natomiast co do rdzy, chociaż sam mam "szóstkę" (amerykańską z silnikiem Forda, ta to ma dopiero problemy ;-) z końca 2002 roku, z samego początku produkcji i nie mam nawet purchla (150 tys. km przebiegu). Po faceliftingu poprawiono zabezpieczenie nadkoli, warto jednak spojrzeć przed zakupem i na 6, i na 3, i na 5... Taką ma chyba Mazda metodę "przyspieszania decyzji o wymianie auta". Niestety, zdarzają się egzemplarze, w których bierze już progi i ranty drzwi.

Szerokości,
      Marcin Sobolewski
    • cmok_wawelski Re: Motodziennik: samochody doskonałe? 06.07.11, 00:21
      @globy_ms smok olejowy to bynajmniej nie tylko problem Mazd. VW 1.8T poczynajac od r. 2000 do 2005 miewal spore problemy z turbina i rozpadaniem sie motorow. VW do dzisiaj nie przyznaje sie do niczego. To samo 4 cyl. Saaby 9-5, gdzie owszem wymienia przegrzany silnk ale jesli sie ma pelna dokumentacje zmian oleju co ok. 6 tys. km. Po anielsku problem nazywa sie to 'oil sludge' /search?q=oil+sludge&hl=en&biw=1280&bih=693&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LY0TTpq4IbPr0QGC2KGDBg&sqi=2&ved=0CEEQsAQ

N.p. problemy w U$A miala z 'krzepnacym olejem' Toyota w Lexusie ES 300 1997 to 2002 and RX 300 1999 to 2002, ktore kiedys uwazane byly za szczyt techniki motoryzacyjnej... Problem w tym, ze Toyota przyznala sie do tego dopiero w 2007 roku wyplacajac jakies skromne odszkodowania.
    • Gość: 1mississauga Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.hsnet.ca 06.07.11, 07:36
      Nie czytatem powyszych wypowiedzi (przepraszam) W Kanadzie rdzewieje kazde auto ,chyba ze jest garazowane(nie uzywane w okresie jesienno -zimowym -wiosennym ).Auto po 5-ciu latach jest zajechane ,wystepuja ogniska rdzy .Srodki uzyte do likwidacji sniegu lub oblodzenia na drogach,dewastuja nawet aluminiowa karoserie .Dla niedowiarkow wyjdz na strone TTC Toronto lub Mississauga Transit
    • Gość: olo Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.acn.waw.pl 06.07.11, 09:25
      Panie Jacku koszulki polo są bardziej eleganckie! szkoda że przed kamerą ubiera się pan w takie pomiętusy!
    • Gość: kiel Re: Motodziennik: samochody doskonałe? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.11, 00:45
      @globy_ms: i dlatego jeżdżę starym dobrym xedosikiem :D Szkoda, że nic nie słychać o planach reaktywacji tego modelu/marki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka