Dodaj do ulubionych

Czy Otomoto zmonopolizowało rynek?

18.07.11, 22:04
Pytanie do wszystkich którym zdarzyło się korzystać z ogłoszeń w internecie kupując lub sprzedając samochód:

Próbuję sprzedać samochód, marki bardzo popularnej (Yaris), sądziłem że na rynku jest wielu chcących taki model sprzedać i wielu chcących kupić, zatem problemu nie będzie.

Jako że nie lubię monopoli, wystawiłem ogłoszenie w kilku serwisach ogłoszeniowych, ale nie w tym największym (którym jak mniemam jest Otomoto) - i jestem zaskoczony małą liczbą telefonów z pytaniami. Zacząłem obniżać cenę i jak mniemam jest już na bardzo atrakcyjnym poziomie - i dalej nic - tylko kilka telefonów od osób średnio zainteresowanych.

Czy zatem ogłoszenia moto zredukowały się już tylko do jednego serwisu?
Trochę mnie dziwi że osobom które samochodu szukają nie chce się sprawdzić w innym serwisie, gdzie jak widać można znaleźć lepsze oferty.
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Nie wiem, czy to kwestia doboru serwisów 19.07.11, 11:23
      Ja akurat mam obecnie auto wystawione na Otomoto i na Allegro.
      Podobnie jak i ty mniemam, iż po dośc atrakcyjnej cenie.
      Odzew natomiast podobny jak u ciebie.
      Najprawdopodobniej kanikuła.
      • swan_ganz Re: Nie wiem, czy to kwestia doboru serwisów 19.07.11, 11:29
        tia.... atrakcyjna cena i nic....
        Panowie - nie ma się co łudzić zaciągnijcie je na szroty to pozbędziecie się kłopotów... :-)
        • wegorkie2 Re: Nie wiem, czy to kwestia doboru serwisów 19.07.11, 19:03
          Ja tam się specjalnie nie znam, ale jeśli cena w ogłoszeniu jest już tylko tysiąc złoty wyższa niż to co mi od ręki proponują w rozliczeniu (czyli w komisie) to nie wierzę że nie jest atrakcyjna. Chyba w komisie potrafią zarządzać ryzykiem i wiedzą że bez kłopotu zarobią te kilka tys.

Wygląda na to że to efekt kanikuły. No cóż zarobi komis, a ja mam doświadczenie na przyszłość co by nie sprzedawać w wakacje :)
      • bimota Re: Nie wiem, czy to kwestia doboru serwisów 19.07.11, 12:28
        No skoro na Otomoto, to automatycznie na Alegro tez, chyba ze chcialas miec na Allegro 2 razy... :)

A co ? Takie drogie to Otomoto ? Tez bede sprzedawal auta, a nie chce mi sie latac po kilku portalach, mimo ze tez nie lubie monopoli.
        • wegorkie2 Re: Nie wiem, czy to kwestia doboru serwisów 19.07.11, 18:56
          Może nie drogie (kilkanaście zł) ale chciałem się właśnie dowiedzieć czy rzeczywiście robi różnicę. Z tego co czytam chyba jednak nie. Jak są dobre serwisy które się utrzymają tylko z reklamy i usług dodanych to czemu nie skorzystać :)
          • bimota Re: Nie wiem, czy to kwestia doboru serwisów 19.07.11, 22:50
            Drogo, myslalem, ze z 2 zl...
    • laptopek24 Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 19.07.11, 14:51
      No pamiętaj, że jest okres wakacyjny, a dopiero I tura urlopowiczów wróciła do pracy.
      Poza tym w tym okresie mało ludzi jest zainteresowanych zakupem auta, bo ci to chcieli zrobić zrobili to przed urlopem.
      Otomoto nie jest jedynym serwisem ogłoszeniowym i nie powinieneś skupiać się tylko na jednym.
    • kontik_71 Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 19.07.11, 16:06
      Mylisz monopol z popularnoscia. Z tego co wiem to allegro nie wykupuje calej dostepnej konkurencji aby w ten sposob posiasc rynek, prawda?
      • wegorkie2 Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 19.07.11, 18:54
        > Mylisz monopol z popularnoscia. Z tego co wiem

No cóż, źle wiesz.

wyborcza.pl/1,75248,1722206.html
        www.press.pl/newsy/pokaz.php?id=20031
        mambiznes.pl/artykuly/czytaj/id/2889
        i tak dalej...

Ale nie o to chodzi że mnie to jakoś specjalnie mierzi, ok niech działają.
        Źle się wyraziłem że nie lubię dominujących, raczej powiem że lubię tych mniejszych. Ogólnie podejście mam pozytywne. Nie tyle jestem zirytowany, co po prostu zdziwiony.
        • organista_pl Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 20.07.11, 06:17
          Raczej dobrze napisane ponieważ jak by mieli monopol gratka.pl tez by należała do nich a tak nie jest
    • szymizalogowany A na Fejs-Faku dałeś ogłoszenie? 20.07.11, 10:01
      teraz w nowożytnych gejo-czsach żeby zwrócić na siebie uwagem to musisz wkleić informacje na fejs-faku albo zakukać na Tłiterze hehe
      • yellow10 Re: A na Fejs-Faku dałeś ogłoszenie? 20.07.11, 17:25
        Kiedyś bardzo szybko sprzedałem auto na stoop.pl/ , ostatnio tam zaglądałem i ruch niewielki
    • awatarnumer500 Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 20.07.11, 17:25
      Ja osobiście zaglądam wyłącznie na otomoto. wiem że jest jeszcze trader.pl, gratka.pl, najauto.pl i parę innych ale są mniej funkcjonalne od otomoto.....albo ja się przyzwyczaiłem do tego jednego portalu i inne wydają mi się mało poręczne.
      BTW - może nikłe zainteresowanie to nie kwestia portalu ale formy ogłoszenia. Większość tych wystawionych na otomoto też jest zniechęcających. Brak jakichkolwiek informacji i tylko podany numer telefonu. zdjęcia w większości fatalne.
    • cloclo80 Przechwytują ogłoszenia? 20.07.11, 21:30
      To jest możliwe.
    • wicehrabia.julian wiem, że nie kopie się leżącego 21.07.11, 20:34
      wegorkie2 napisał:

> Próbuję sprzedać samochód, marki bardzo popularnej (Yaris), sądziłem że na rynk
      > u jest wielu chcących taki model sprzedać i wielu chcących kupić, zatem problem
      > u nie będzie.
      jestem zas
      > koczony małą liczbą telefonów z pytaniami. Zacząłem obniżać cenę i jak mniemam
      > jest już na bardzo atrakcyjnym poziomie - i dalej nic - tylko kilka telefonów o
      > d osób średnio zainteresowanych.

ale:

wczoraj wieczorem wystawiłem na otomoto czteroletnią pandę z polskiego salonu, pierwszy właściciel, bez wypadku i tak dalej

pierwszy telefon miałem po 20 min od wystawienia, sprzedałem dzisiaj pierwszej osobie, która zadzwoniła za cenę wyższą o 2 tys od wyceny eurotax, opuszczając symboliczne 500 zł, kupujący obejrzał auto, przejechał się 5 km, przeglądnął dokumentację serwisową i nawet specjalnie się nie targował (nie miał żadnych argumentów) :)

morał z tego taki, że dobry towar zawsze znajdzie nabywcę
      • ulubiony19 Re: wiem, że nie kopie się leżącego 21.07.11, 21:21
        wicehrabia.julian napisał:

> morał z tego taki, że dobry towar zawsze znajdzie nabywcę

O tototototo!

Ale.

Jak ja coś tam chce se zobaczyć w ogłoszeniach, to wpadam w zasadzie tylko na alledrogo, ewentualnie mobile i tyle. Sram na jakieś tam dziwne gumtrzy czy inne polskie podróby jebaje, bo wychodzę z założenia, że jak ktoś ma coś ciekawego, dobrego i chcę sprzedać, to pokazuje się w tym konkretnym miejscu i tyle.

Poza tym na internecie się świat nie kończy...
      • elfkabezhaltera Re: wiem, że nie kopie się leżącego 22.07.11, 10:52
        wicehrabia.julian napisał:

> wczoraj wieczorem wystawiłem na otomoto czteroletnią pandę z polskiego salonu,
        > pierwszy właściciel, bez wypadku i tak dalej
        >
        > pierwszy telefon miałem po 20 min od wystawienia, sprzedałem dzisiaj pierwszej
        > osobie, która zadzwoniła

Pójdę sobie cicho pochlipąć do kącika ...
        • elfkabezhaltera Pomogło 22.07.11, 16:37
          Sprzedałem :)
          • wicehrabia.julian Re: Pomogło 22.07.11, 19:32
            elfkabezhaltera napisała:

> Sprzedałem :)

ale co
            • elfkabezhaltera Odpowiedź w ... 22.07.11, 19:36
              ... drugim wpisie wątku.
              • wicehrabia.julian Re: Odpowiedź w ... 22.07.11, 21:28
                elfkabezhaltera napisała:

> ... drugim wpisie wątku.

chodzi mi o to, jakie to auto
                • elfkabezhaltera Aha 23.07.11, 06:31
                  Cyd kombi
    • statystyczny.polak Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 22.07.11, 11:36
      Jak nie lubisz monopoli, to nie korzystaj z windowsa i z googla i olej procesory z Tajwanu :)
      Obiad rób na drewnie własnoręcznie wyrąbanym z lasu bo przecież nie będziesz płacił monopoliście. Prąd pozyskany z rzeki. Wódka własnej roboty :)

A tak na powaznie - wystaw sobie ogłoszenie na otomoto i np. na gratce. Porównaj ceny, później porównaj ilość wejść na ogłoszenie. Od czasu jak ja tak zrobiłem, przestałem wystawiać ogłoszenia poza otomoto.

• profhenry Re: Czy Otomoto zmonopolizowało rynek? 22.07.11, 11:55
        ja sprawdzam wszystkie portale z samochodami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka