Gość: Robson IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 13:40 Czy moge wedlug nowych przepisow przewozic dziecko z przodu oczywiscie w foteliku,dodam ze nie mam poduszki? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 12.03.02, 13:42 Na pierwszy rzut oka tak, ale podaj więcej szczegółów. Ja wożę na tylnej kanapie (żonę zresztą też...) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Robson Re: Dziecko w samochodzie? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 14:02 Dziecko ma 20 miesiecy i bede z nim jezdzil sam. Link Zgłoś
aram Re: Dziecko w samochodzie? 12.03.02, 14:11 Fotelik ustawiony tyłem do kierunku jazdy i zapięty pasami. Link Zgłoś
Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 12.03.02, 14:31 aram napisał(a): > Fotelik ustawiony tyłem do kierunku jazdy i zapięty pasami. Jesteś pewien? Bo mój fotelik (0-25kg) tak się montuje tylko dla dzieci do 9 kg. Potem fotelik należy ustawić tak samo jak siedzenie. Mnie to i tak nie dotyczy, bo mam z przodu jaśka i dzieciak bedzie jeździć z tyłu. Ale kiedyś zmienię samochód i wtedy może będę szukać takich przepisów:) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Dziecko w samochodzie? IP: 195.13.24.* 12.03.02, 14:59 Dziecko wazace 9 kg jest jeszcze za male, by jezdzic przodem do kierunku jazdy, a konkretnie glowa jest za ciezka i w razie kolizji ryzyko uszkodzenia kregoslupa szyjnego jest realne. Jesli fotelik daje sie zamontowac tylem tylko do 9 kg, to zmien fotelik. Poza tym miejsce obok kierowcy jest najniebezpieczniejsze w samochodzi, wiec po co umieszczac tam dziecko? Link Zgłoś
Gość: darius Re: Dziecko w samochodzie? IP: 212.160.211.* 12.03.02, 15:10 ależ te dziec ma 20 miesięcy na pewno waży dużo więcej niż 13kg i można je wozić przodem i z przodu wożenie nie powoduje naruszenia przepisów w foteliku oczywiście, a jeżeli ma jeżdzić tylko tata to ta lokalizacja może być bezpieczniehjsza, niż jak tata będziezagladal do tyłu na malucha. Link Zgłoś
Gość: Robson Re: Dziecko w samochodzie? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 15:15 Niestety mama poszla do pracy Link Zgłoś
Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 12.03.02, 15:28 Gość portalu: Doki napisał(a): > Dziecko wazace 9 kg jest jeszcze za male, by jezdzic przodem do kierunku jazdy, > > a konkretnie glowa jest za ciezka i w razie kolizji ryzyko uszkodzenia > kregoslupa szyjnego jest realne. Zgoda Jesli fotelik daje sie zamontowac tylem tylko > do 9 kg, to zmien fotelik. Niezupełnie. Fotelik (baaardzo markowy zresztą) jak już pisałem jest klasy 0-25. Da się go zamontować zarówno tyłem, jak i przodem do kierunku jazdy. Zarówno instrukcja obsługi, jak i zwykła logika każą fotelik ten montować dla małych dzieci tyłem, a dla większych przodem. Powód? Z czasem dziecku nóżki zaczynają wystawać poza fotelik. Producent (czy aby tylko producent?) przyjął, że wartością graniczną jest tu 9 kg. Inaczej: moja pociecha ma 11 m-cy i już się po prostu nie zmieści przy zamocowaniu fotelika w wersji dla noworodków (nóżki do góry, na oparcie siedzenia). Zatem z fotelikiem jest wszystko OK. Chodzi tu o to, czy jest jakiś przepis zakazujący montowania fotelika przodem do kierunku jazdy na przednim fotelu. Mnie się wydaje:) że takowego nie ma (dla aut bez poduszki). Pozdrawiam Link Zgłoś
aram Re: Dziecko w samochodzie? 13.03.02, 07:30 W aucie z poduszką dzieci do 12 lat wogóle z przodu wozić nie wolno. Co zaś do przepisów - nie mam okazji poszukać, ale oprócz przepisów jest coś co nazwać można rozsądkiem. Co on ci podpowiada? Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 13.03.02, 08:46 Że robię dobrze. Poza tym dzieciakowi zawsze będzie niewygodnie:))) Pozdrawiam Link Zgłoś