Dodaj do ulubionych

Dziecko w samochodzie?

IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 13:40
Czy moge wedlug nowych przepisow przewozic dziecko z przodu oczywiscie w
foteliku,dodam ze nie mam poduszki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 12.03.02, 13:42
      Na pierwszy rzut oka tak, ale podaj więcej szczegółów. Ja wożę na tylnej
      kanapie (żonę zresztą też...)
      Pozdrawiam
      • Gość: Robson Re: Dziecko w samochodzie? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 14:02
        Dziecko ma 20 miesiecy i bede z nim jezdzil sam.
        • aram Re: Dziecko w samochodzie? 12.03.02, 14:11
          Fotelik ustawiony tyłem do kierunku jazdy i zapięty pasami.
          • Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 12.03.02, 14:31
            aram napisał(a):

> Fotelik ustawiony tyłem do kierunku jazdy i zapięty pasami.

Jesteś pewien? Bo mój fotelik (0-25kg) tak się montuje tylko dla dzieci do 9 kg.
            Potem fotelik należy ustawić tak samo jak siedzenie. Mnie to i tak nie dotyczy,
            bo mam z przodu jaśka i dzieciak bedzie jeździć z tyłu. Ale kiedyś zmienię
            samochód i wtedy może będę szukać takich przepisów:)
            Pozdrawiam
            • Gość: Doki Re: Dziecko w samochodzie? IP: 195.13.24.* 12.03.02, 14:59
              Dziecko wazace 9 kg jest jeszcze za male, by jezdzic przodem do kierunku jazdy,
              a konkretnie glowa jest za ciezka i w razie kolizji ryzyko uszkodzenia
              kregoslupa szyjnego jest realne. Jesli fotelik daje sie zamontowac tylem tylko
              do 9 kg, to zmien fotelik. Poza tym miejsce obok kierowcy jest
              najniebezpieczniejsze w samochodzi, wiec po co umieszczac tam dziecko?
              • Gość: darius Re: Dziecko w samochodzie? IP: 212.160.211.* 12.03.02, 15:10
                ależ te dziec ma 20 miesięcy na pewno waży dużo więcej niż 13kg i można je
                wozić przodem i z przodu wożenie nie powoduje naruszenia przepisów w foteliku
                oczywiście, a jeżeli ma jeżdzić tylko tata to ta lokalizacja może być
                bezpieczniehjsza, niż jak tata będziezagladal do tyłu na malucha.
                • Gość: Robson Re: Dziecko w samochodzie? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 15:15
                  Niestety mama poszla do pracy
              • Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 12.03.02, 15:28
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> Dziecko wazace 9 kg jest jeszcze za male, by jezdzic przodem do kierunku jazdy,
                >
                > a konkretnie glowa jest za ciezka i w razie kolizji ryzyko uszkodzenia
                > kregoslupa szyjnego jest realne.
                Zgoda

Jesli fotelik daje sie zamontowac tylem tylko
                > do 9 kg, to zmien fotelik.
                Niezupełnie. Fotelik (baaardzo markowy zresztą) jak już pisałem jest klasy 0-25.
                Da się go zamontować zarówno tyłem, jak i przodem do kierunku jazdy. Zarówno
                instrukcja obsługi, jak i zwykła logika każą fotelik ten montować dla małych
                dzieci tyłem, a dla większych przodem. Powód? Z czasem dziecku nóżki zaczynają
                wystawać poza fotelik. Producent (czy aby tylko producent?) przyjął, że wartością
                graniczną jest tu 9 kg. Inaczej: moja pociecha ma 11 m-cy i już się po prostu nie
                zmieści przy zamocowaniu fotelika w wersji dla noworodków (nóżki do góry, na
                oparcie siedzenia). Zatem z fotelikiem jest wszystko OK.
                Chodzi tu o to, czy jest jakiś przepis zakazujący montowania fotelika przodem do
                kierunku jazdy na przednim fotelu. Mnie się wydaje:) że takowego nie ma (dla aut
                bez poduszki).
                Pozdrawiam
                • aram Re: Dziecko w samochodzie? 13.03.02, 07:30
                  W aucie z poduszką dzieci do 12 lat wogóle z przodu wozić nie wolno. Co zaś do
                  przepisów - nie mam okazji poszukać, ale oprócz przepisów jest coś co nazwać
                  można rozsądkiem. Co on ci podpowiada? Pozdr.
                  • Gość: Miky Re: Dziecko w samochodzie? IP: 158.66.116.* 13.03.02, 08:46
                    Że robię dobrze. Poza tym dzieciakowi zawsze będzie niewygodnie:)))
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka