biafra4 07.06.07, 17:10 jak Wy rowerzyści to robicie,że wskakujecie na krawężnik.? ja, niestety nie umiem poderwac tylnego koła. Jak to sie robi? Link Zgłoś Obserwuj wątek
stefan4 Re: problem z krawężnikiem 07.06.07, 18:44 biafra4: > jak Wy rowerzyści to robicie,że wskakujecie na krawężnik.? > ja, niestety nie umiem poderwac tylnego koła. Nie podrywaj go, poderwać należy przednie. A potem wstać na pedałach, przenieść swój środek ciężkości jak najdalej do przodu (jakbyś chciała oprzec się brzuchem o kierownicę), odciążyć tylne koło. Wtedy ono samo wskoczy na krawężnik. Oczywiście to trzeba zrobić szybko; między wskoczeniem na krawężnik koła przedniego i tylnego. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Link Zgłoś
user0001 Re: problem z krawężnikiem 07.06.07, 20:44 Zanim przeczytasz tekst poniżej, zwróć uwagę, że nie jest to prawidłowa technika skoku (prawidłowej nie opanowałem). Można skorzystać z SPDów. Jeśli są mocno skręcone, to podskoczenie na rowerze i przyciągnięcie nóg do siebie odrywa tylne koło od ziemi. Jeśli dobrze to skoordynujesz z poderwaniem przedniego koła, to będzie to wystarczać na przeskakiwanie nad krawężnikiem. W trakcie lądowania musisz uniknąć dość brutalnego kontaktu krocza z siodełkiem... Link Zgłoś