Dodaj do ulubionych

PIEKNA ALFA 147

13.07.12, 19:07
chce kupić dla córki - pierwszy jej samochód - ALFE 147 - mówi że ładna...
Co wybrać ( ON PB?) i na co zwracać uwagę przy zakupie ( budżet - do 20 tyś)
dziekuję
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 13.07.12, 19:28
      Slyszac: Alfa, Corka, pierwszy samochod i na co zwrocic uwage cisnie mi sie na usta:

- zeby to bylo ze znaczkiem Hodny/Toyoty/Skody
      - w cenie ktora nie bedzie oznaczac placzu nad zarysowaniami
      - na pewno chcesz zeby dzwonila do ciebie ze srodka pustego lasu bo Alfa zdechla?
      • pies_w_studni Re: PIEKNA ALFA 147 13.07.12, 23:40
        Tak tak, niech jej kupi toyote prevje, bedzie pani zadowolona.
        • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 20:58
          ??? Cos przeoczylem...???
          Nie wiem o co ci chodzi z ta previa...
      • tomeck3145 Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 13:33
        Honda to jeszcze rozumiem, ale ani toyota, ani skoda nie są alternatywami dla alfy...
        • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 20:57
          Psuja sie tak samo?
          • tomeck3145 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 10:10
            Ha ha ha.

Zdaje się jednak, że honda i ar to marki o sportowym zabarwieni, a skoda i toyota to pojazdy dla emerytów. Jeśli jesteś posiadaczem skody lub toyoty to przykro mi.
            • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 10:37
              Ja jestem posiadaczem tylko Toyot - to dla jasnosci.
              A dlaczego obok Hondy proponowalem Skode? Z tej prostej przyczyny, ze dla mnie mniejsze nzaczenie ma w tym watku czy auto jest sportowe czy nie, a wieksze, ze jest dla kobiety (z reguly nie maja pojecia o mechanice, itd) i nowicjusza (pierwsze auto).

Stad powinno byc latwe i tanie w naprawach, zeby czlowiek nie plakal jak sie obije/porysuje. Zeby bylo raczej z tych co sie nie psuja (tu AR stanowczo nie blyszczy jako marka). Dla kierowcy, ktory zaczyna przygode za kolkiem chyba zakup auta o "zacieciu sportowym" to raczej srednio rozsadny pomysl.

Na pierwsze auto wolabym swojej curce kupic Fabiede czy Corolle (chyba, ze samam sobie bedzie kupowac- to jej sprawa), a jak sie okaze, ze ze nie niszczy, daje sobie rade, wie co sie dzieje na drodze to przeciez za jakis czas zawsze mozna sprzedac i kupic cos fajniejszego...
              • tomeck3145 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 11:14
                > Ja jestem posiadaczem tylko Toyot - to dla jasnosci.
                A ja bylem posiadaczem corolki e11, rzecz jasna chwaliłem sobie bezawaryjność; ale stylu to to auto nie miało za grosz.

> Stad powinno byc latwe i tanie w naprawach, zeby czlowiek nie plakal jak sie ob
                > ije/porysuje.
                Tego o toyocie powiedzieć nie można, że jest tania w naprawach, bo nawet jeśli masz zaufanego mechanika, to można zbankrutować na częściach. A młody kierowca tak czy tak zarżnie auto - choćby skrzynię biegów, sprzęgło, zawieszenie albo elektrykę z powodu właściwych dla nowicjusza popełnianych błędów w jeździe takich jak jeżdzenie po dziurach, kałużach, nieumiejętne ruszanie pod górę czy przypadkowe wrzucenie nie tego biegu, co trzeba.

> Zeby bylo raczej z tych co sie nie psuja (tu AR stanowczo nie bly
                > szczy jako marka). Dla kierowcy, ktory zaczyna przygode za kolkiem chyba zakup
                > auta o "zacieciu sportowym" to raczej srednio rozsadny pomysl.

Nie wiem, jak bardzo stare AR, ale znam posiadacza 145 - i jego auto, eksploatowane na KJS radzi sobie dobrze, jeśli nie liczyć dość zmęczonego już zawieszenia; znam posiadacza 147 i też nie narzeka - robi tylko bieżące naprawy; sam jestem posiadaczem alfy i jeszcze nic przy niej nie robiłem. Może istotny jest tu np. silnik - wszytkie te alfy to benzyniaki.

Co do sportowego zacięcia - alfa ze słabym silnikiem to sportowa jest tylko z wyglądu, a i to jest myślę dość kontrowersyjne.

> Na pierwsze auto wolabym swojej curce kupic Fabiede czy Corolle
                córce :)

Corollę - owszem, czemu nie, ale nie uważam, żeby AR była gorszym wyborem. Legendy o awaryjności AR rozpowszechniają
                chyba ci, co ich nigdy nie mieli, albo zostali zatrzymani przez ostatnie nabytki naszej drogówki. Dużo bardziej awaryjne są raczej
                francuzy i napakowane elektroniką mercedesy. Jak chce się mieć auto 100% bezawaryjne, to chyba trzeba kupić jakąś Kię, w której elektryczne jest tylko... radio.
              • kubek145 Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 12:37
                przeciez honda i skoda to dwa rozne swiaty, jak mozna proponowac wybor pomiedzy nimi?

moze skoda jest tania w naprawach, honda juz nie do konca.

auto o sportowym zacieciu dla poczatkujacego kierowcy to bardzo dobry pomysl, lepsze prowadzenie, mocniejsze hamulce, wiecej informacji z drogi..
                • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 22:05
                  No to moze niech jej Porsche kupi? :-)

Nie porownuj Skody z Honda bo nie miedzy nimi sie toczy wybor. Porownaj obie z Alfa... obie (kazda w swojej klasie) wydaja mi sie lepszym wyborem niz Alfa.
                  To nie jest dyskusja czy Honda czy Skoda tylko czy Alfa.
            • toyota_polska Re: PIEKNA ALFA 147 24.07.12, 11:18
              Z pewnością znalazłoby się chociaż paru emerytów, kierowców Toyot GT86, lub Supr, którzy by
              się nie zgodzili ;-) Tak samo Yaris to przecież nie tylko „kobiecy” samochód.
              A jeśli chodzi o auto dla córki – wszystko zależy przede wszystkim od tego, w jaki sposób dany
              Kierowca wykorzystuje swój samochód. Ani wiek, ani płeć, ani nawet zawód nie są w stanie
              podpowiedzieć, jaki rodzaj auta będzie najlepiej odpowiadał potrzebom danej osoby.
          • kubek145 Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 13:20
            w kazdej marce/typie mozesz trafic na bardziej/mniej usterkowy egzemplarz. rankingi daja pojecie w tej kwestii, ale Alfa z "kierowca" za kierownica moze byc mniej awaryjna niz toyota z
            "woznica" na fotelu...
            • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 17.07.12, 11:36
              Acha... no pewnie masz racje.
              Zastanawia mie tylko stosunek ilosci dowcipow o awaryjnosci Alfy w stos. do awaryjnosci Toyoty.
              • tomeck3145 Re: PIEKNA ALFA 147 17.07.12, 12:17
                Dowcipy dowcipami, ale stara toyota corolla to drugi ulubiony samochód działkowicza, zaraz po skodzie.
                • galtomone Re: PIEKNA ALFA 147 17.07.12, 13:51
                  Cos w tym jest. Moja Zona ciagle marzy o dzialce (a Toyote ma juz trzecia) :-)
            • toyota_polska Re: PIEKNA ALFA 147 24.07.12, 11:19
              Pełna zgoda. W przeważającej większości wypadków to niewłaściwe korzystanie z samochodu
              odpowiada za większość zniszczeń, usterek i awarii. Jeśli nie będziemy szanować sprzętu, to
              właściwie co roku moglibyśmy kupować nowy samochód, komputer, telewizor…
    • cloclo80 Re: PIEKNA ALFA 147 13.07.12, 23:32
      Jeśli Pb, to 1.6 105KM. Jeśli diesel to 1.9JTD 8v.
      W żadnym wypadku nie brać auta z automatem, ani motorem 2.0.
      Zwracam też uwagę, że znakomita większość 147 na rynku wtórnym jest nie bita, ale nie powinno to przysłaniać faktu, że te auta są doszczętnie wyeksploatowane a przywrócenie ich do stanu jako takiego (o ideale nie ma nawet co marzyć) zakosztuje gruby szmal.
    • ogloszeniomat.pl Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 10:28
      Ja bym proponował ON zawsze to jakieś oszczędności.
    • lazy.eye Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 14:01
      Nie kupuje się tanich używanych samochodów do których części są drogie. Albo kup jej nowa taką Alfę albo używany typowy samochód. Jak już koniecznie musi mieć coś mniej spotykanego to Audi A3 np.
      • nioma Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 14:14
        mam alfe, wieloletnia i NIGDY nic mi sie nie zepsuło, nie mialam zadnych problemow.
        serwisowana, zadbana, wlewam tylko paliwo i jade.
        opinie o alfach sa autorstwa tych, ktorzy chyba nigdy AR nie mieli
        • soner3 Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 14:38
          Aha, czyli jak Tobie nic sie nie zepsulo to znaczy ze wszystkie Alfy sie nie psuja? Odwazna teoria
          Ja mialem kiedys nowiuska (poniekad nie z wyboru) 146 i to byl koszmar. Gorzej trafilem tylko zone .
          niema napisała:
          opinie o alfach sa autorstwa tych, ktorzy chyba nigdy AR nie mieli

wyswiechtane i gowno prawda to samo jak to ze Alfy maja dusze.
          • glide22 Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 11:57
            > Aha, czyli jak Tobie nic sie nie zepsulo to znaczy ze wszystkie Alfy sie
            > nie psuja? Odwazna teoria
            > Ja mialem kiedys nowiuska (poniekad nie z wyboru) 146 i to byl koszmar. G
            > orzej trafilem tylko zone .

Aha, czyli gdy koleżanka wyciąga wnioski na podstawie jednostkowego przypadku to jest "Odważna teoria", za to gdy Ty opierając się na własnym doświadczeniu z jednym egzemplarzem twierdzisz, że AR to koszmar, to Twoja opinia jest jedynie słuszna?
            Coś z logiką słabo ;)

> niema napisała:
            > opinie o alfach sa autorstwa tych, ktorzy chyba nigdy AR nie mieli

>
            > wyswiechtane i gowno prawda to samo jak to ze Alfy maja dusze.

Może i wyświechtane, ale prawdziwe - gdy kupowałem swoją pierwszą belle, to wszyscy znajomi pukali się w głowę i raczyli mnie katastroficznymi wizjami nieustających awarii i co za tym idzie szybkiego bankructwa. Ilu z nich jeździło wcześniej Alfą? Żaden.
    • fuiio Re: PIEKNA ALFA 147 14.07.12, 17:05
      Zdaje sie ,ze dla dziecka priorytetem jest wyglad (i slusznie!!!) wiec co za roznica czy silnik taki czy siaki. Wez taki zeby byly male oplaty. Z powodu malej pojemnosci czy mocy alfa gorzej wygladac na pewno nie bedzie.
    • maciekqbn Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 00:02
      > Co wybrać ( ON PB?)

W tym przypadku jednak ON. Bo o ile fiatowskie benzyniaki nie są najwyższych lotów, to jednak JTD jest dobrym, trwałym i niezawodnym silnikiem.
    • greges58 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 09:49
      Nie słuchaj biedoty i Idiotów !!!
      Których nie stać na serwisowanie ;)

Za 200000 kupisz, co zechcesz...
      Polecam silnik 2.0 TS ( TwinSpark )

Rocznik - co najmniej 2004.

I tyle.

Pozdrawiam ^^
      Grzesiek

P.S.
      Jeśli już koniecznie chcesz zamęczyć Dziewczynę klekoczącym Dieslem - niech to będzie silnik JTDM.

• greges58 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 09:52
        za 20 000 zł.
        oczywiście...

;)
        • greges58 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 10:38
          tak wygląda - przyzwoita - Alfa Romeo 147 :
          otomoto.pl/alfa-romeo-147-2-0-16v-lift-oplacona-wzor-C25012717.html
          i tego się trzymaj !!!

Powodzenia ^^
          G.

• dark13 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 13:42

4 tys euro za 6 letni kompakt i to pseudo-premium? W Europie chyba nigdzie nie podzielaja wyjatkowosci tej marki skora tak traci na wartosci. To juz chyba rownoletnia Dacia Logan jest drozsza . Nic nie weryfikuje tak wartosci jak rynek wtorny
            • tomeck3145 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 14:37
              Gwoli ścisłości, na motoAllegro nie ma droższego Logana 2006 niż 15k, przy czym zdecydowana większość jest po 10k; natomiast ceny AR2006 (nie licząc bitych) zaczynają się od 16-17k, a kończą na prawie 34k.

Nie ma co, rynek weryfikuje faktycznie weryfikuje wartośc. Szczególnie, że ceny VW Golfów 2006 kształtują się od 10 do 44 tysięcy, czyżby rynek zweryfikował Golfa jako auto szybko tracące na wartości, porównywalne do Dacii Logan?
              • dark13 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 14:57
                Chcialbym zobaczyc tego Golfa za 10tys

Sprawdzalem ceny na rynku niemieckim , bez problemu za 4 tys euro mozna kupic Alfe 147 od 1 wlasciciela . Czyli to standard
                • tomeck3145 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 15:06
                  No zapewne ten za 10k to dość wyeksploatowana najtańsza wersja golfa.

Nie twierdzę, że nie można kupić AR147 za 4k euro, natomiast jest to raczej minimalna niż średnia cena wbrew temu co sugerujesz, która dla dacii jest raczej nieosiągalna nawet gdyby miała pakiet ze złotą kierownicą :]
                  • ulubiony19 Re: PIEKNA ALFA 147 15.07.12, 22:35
                    Niektórzy szufladkują. Przecież jeśli córa dopiero zdała, to nie oznacza to, że nie potrafi jeździć. Może ma predyspozycje i w ogóle czuje auto. Po co od razu szukać czegoś do zdarcia.
                    20 000 to dobra kasa na zakup 147. Polecałbym 2.0 TS z ręczną skrzynią, bo silnik sam w sobie jest wyśmienity i aż się chce jeździć, problem jednak jest taki, że mimo wszystko na pierwszy dziewczyński wóz to słaby pomysł. Silnik nie jest oszczędny to raz, dwa że jeśli tata nie naprawi, to mechanik weźmie sporo za jakieś grubsze rzeczy, a popsuć może się wiele, gdy egzemplarz nie będzie idealny i nie zapewni się autu dobrych warunków do jazdy. 1.6 105 KM (ten, o którym cloclo wspomniał) wydaje się być spoko, bo pozwala używać i serwisować 147 w zupełnie standardowy, niedrogi sposób. Poza tym nie pali za dużo, dobrze reaguje na gaz, nie jest powolny (a to dobrze, bo 147 2.0 to szybka furka) i generalnie jest przyjemny na co dzień.
                    W ogóle nie brałbym pod uwagę diesli. One of koz w 147 nie były złe (wręcz przeciwnie, wiele z nich było bardzo przyzwoitych), ale diesel to zawsze diesel ze wszystkimi jego przywarami i jak dziewczyna zacznie od ropniaka, to na ropniaku skończy. A tak pojeździ na benzynie, wyrobi sobie opinię...
                    147 ogólnie jest trwała - nie rdzewieje przeważnie, nic nie odlata, całość długo zachowuje świeżość, ale podczas typowej, polskiej eksploatacji co jakieś ~50 000 km wypada likwidować luzy, stuki, puki i inne braki w zawieszeniu, a jak ktoś jeździ ostro to pewne elementy jeszcze szybciej się kończą of koz. Rdzewieje szybko za to wydech cały, szybko robią się przedmuchy, wieszaki lubią się oberwać, osłony bywają brzęczące. No i elektryka i elektronika jest mało stabilna, bo wiele egzemplarzy miewa zabawne chwile słabości i w zasadzie najczęściej trzeba wymienić bezpiecznik.
                    Poza tym auto jest super i jeśli traficie na dobry egzemplarz, to z czasem wszystkie następne auta będziecie do Alfy Romeo porównywać:)
                    • dr.buzz Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 10:20
                      > 147 ogólnie jest trwała - nie rdzewieje przeważnie, nic nie odlata

hehe widac nigdy z autem do czynienia nie miales...
                      • ulubiony19 Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 19:37
                        dr.buzz napisał:

> > 147 ogólnie jest trwała - nie rdzewieje przeważnie, nic nie odlata
                        >
                        > hehe widac nigdy z autem do czynienia nie miales...

Hehe aleś był blisko!

147, ale GTA to ja mam od nowości, a więc już parę latek i nawet w papierach jestem jako właściciel!

Generalnie żyje z tym wozem tak, że jakby chodziło o kogoś innego, to bym się z niego śmiał, bo bardzo mało nią jeżdżę i chyba żona częściej robi kółko po wsi. Będę ją kisił i dalej utrzymywał w przesadnie idealnym stanie, bo nie potrafię (i of koz nie chcę) sprzedać aut, które mam już dłuższy czas. A w 2010 byłem nią w na Nurburgringu ( w sumie ze trzy razy i jak do tej pory mamy na kącie pewnie nieco ponad 30 okrążeń) i wyrobiłem się poniżej 8 minut Pięćdziesięciu:)
                        Generalnie z uwagi na przebieg i stopień troski o auto faktycznie niewiele wiem o trwałości 147 jako takiej, dlatego wspieram się opiniami koleżanek i kolegów związanych z Alfami Romeo jakoś mocnej, niż standardowo.
                        • dr.buzz Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 22:04
                          tez mialem 147...i pare rzeczy mi poodlatalo z niej, np. klamki po jednej mroznej nocy :D
                          generalnie auto fajne, ale bez przesdady - wielkiej roznicy w prowadzeniu miedzy np focusem czy golfem a alfa nie ma, tylko alfofile moga twierdzic inaczej, ale fanatycy juz tak maja hehe
          • dr.buzz Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 10:15
            hehe przyzwoita chyba tylko na zdjeciu...za zdrowa 147 z 2006 musisz wylozyc przynajmniej z 7000 ojro...
    • glide22 zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 11:19
      Tutaj nic sensownego się nie dowiesz o AR, poza powielanymi stereotypami. Zdecydowana większość ludzi piszących o ponadprzeciętnej awaryjności Alfy powtarza tylko zasłyszane opinie, podczas gdy nigdy nawet w żadnej belli nie siedziała.
      Oczywiście, nie są to auta wolne od wad, ale to dotyczy wszystkich samochodów, za to charakter Alfy jest niepowtarzalny.
      pzdr
      • dr.buzz Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 11:32
        jaki charakter?
        • glide22 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 11:42
          wsiądź, przejedź się to się przekonasz
          • dr.buzz Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 11:45
            mialem, jezdzilem i nie zauwazylem...dlatego pytam
            • glide22 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 11:59
              dr.buzz napisał:

> mialem, jezdzilem i nie zauwazylem...dlatego pytam

No cóż, widać nie każdego alfaholizm dotyka - ja jestem uzależniony i dobrze mi z tym :)
            • soner3 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 12:05
              Ja rowniez podlaczam sie pod to pytanie
              Zawsze to slysze i za ch..a nie moge pojac a jezdzilem juz chyba kazda popularna Alfa
              Pomijajac 159 kazda byla tandetnie i niestarannnie wykonana . Nic innego je nie wyroznia

• kubek145 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 12:47
                Alfy wyrozniaja male "detale":
                - ilosc obrotow kierownicy od "lock to lock" przekladajacy sie na bardziej dokladne i "informatywne" prowadzenie
                - szybsza reakcja na gaz, minimalne dotkniecie gazu odrazu czujesz
                - seryjnie geometria/zawieszenie ustawione pod bardziej sportowy charakter jazdy
                - najwieksze "boczki" w fotelach
                - niewiele silnikow brzmi tak jak Alfowskie
                itd itp
              • glide22 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 12:59
                > Ja rowniez podlaczam sie pod to pytanie
                > Zawsze to slysze i za ch..a nie moge pojac a jezdzilem juz chyba kazda p
                > opularna Alfa
                > Pomijajac 159 kazda byla tandetnie i niestarannnie wykonana . Nic innego je n
                > ie wyroznia

To bardzo trudno wytłumaczyć, miłość do Alfy jest czymś nienamacalnym, subtelnym i nieco nieracjonalnym, z pogranicza mistycyzmu :) Żartuję oczywiście.
                Moje doświadczenia z autami, to przeplatanie zamochodów służbowych (3 fordy, 1 Renault i 2 VW) z prywatnymi (4 alfy, 1 Lancia, Mercedes i Renault). W żadnej innym aucie nie czyłem się tak jak w alfie (stylistyka, pewność prowadzenia, dzwięk silnika w 145 boxer :)). Zgadzam się natomiast, że jakość wnętrza pomiędzy starszymi modelami a 159 to przepaść. Obecnie mam drugą 159, tym razem klekota (pierwsza to była JTS) i nie mam zamiaru zmieniać na inną furę. No, chyba że jak poprzednio zmienię pracę i dostanę jakiegoś nudnego fałweja, czy innego forda...
                pozdrawiam
              • kubek145 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 13:27
                no rzeczywiscie nic Alf nie wyroznia..
                • dr.buzz Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 13:51
                  test stary jak swiat, ktorego wyniki moglyby byc rozne, w zaleznosci od zastosowanych opon, napedu, zawieszenia, wersji silnikowej czy tez kierowcy...roznice i tak miedzy reszta sa minimalne, zatem przecietny kierowca, w normalnych warunkach eksploatacji zupelnie ich nie odczuje...
                  • kubek145 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 14:06
                    stary test, stara prawda :) wyniki moglyby byc rozne ale nie sa - bierzesz auto "z polki" i testujesz z tym samym kierowca za kolkiem, wyniki mowia za siebie. moze to tez dlatego Alfy wyjezdzaja z fabryki na Pirelli a Skody na (w najlepszym przypadku) Continental'ach?

a moze jezdzacy Alfami to nieprzecietni kierowcy wyczuwajacy minimalne roznice w normalnych warunkach? :) i takie "minimalne" roznice sa dla nich istotniejsze niz spalanie mniejsze 0,5l/100km, lub roznica w cenie zamiennej czesci w wysokosci 30zl itd itp..?

i wracajac do sedna tematu, jak kierowca nie odczuje roznicy miedzy samochodami (tym bardziej poczatkujacy) to czemu nie wybrac tego auta ktore sie podoba? i w tym toku rozumowania czym jest jeden samochod lepszy od drugiego?
                    • tomeck3145 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 14:25
                      Konesera bułki z wurstem nie przekonasz do pizzy czy lasagni,
                      miłośnika pancerwagenów nie przekonasz do alfy

Zresztą to działa w obie strony, bo gdyby ktoś mnie wsadził w niemieckie wozidło to uznałbym to za karę... choć w sumie to kusi mnie, żeby moim następnym autem był jakiś m-sport. Tak żeby nie mieć później wyrzutów sumienia, że nie spróbowałem :]
                      • kubek145 Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 15:36
                        moze i cos w tym jest, ale ja jezdze i Alfa i VW.. obydwa samochody maja i wady i zalety. Na codzienne dojazdy do pracy, czy dluga trase (TDI) Golf jest swietny, ale na wypad na krete gorskie drogi, czy lekkie lamanie ograniczen predkosci majace na celu troche frajdy z zycia Alfa bije go pod kazdym wzgledem.. i w druga strone, Alfa jezdzac do pracy to 3 baki paliwa w miesiacu, Golfa jeden. Takich Alf jezdzi bardzo niewiele a Golfiakow widze po 20-30 dziennie. Te same roznice tak samo tycza sie, serwisow, czesci, problemow, stylu, itd itp - zalezy co kto lubi, czego szuka w samochodzie, do czego go uzywa..
                        tzn podsumowujac bulka z wurstem/panzerwagen nie sa tym co najgorsze, ale Alfa/pizza/lasagna tez nie sa tym najlepszym :) to po prostu cos innego i wprost mowiac to tak jak debatowac czy lepszy jest czarny dlugopis czy niebieskie pioro...
                    • dr.buzz Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 21:54
                      eh te wlasciwosci jezdne alfy

www.youtube.com/watch?v=wdiF-BxPSH0
                      :D
                      • pies_w_studni Re: zapraszam na forum alfaholików 16.07.12, 22:08
                        www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek
                        • dr.buzz Re: zapraszam na forum alfaholików 17.07.12, 08:22
                          powtarzasz sie - to raz,
                          dwa - jak to wyglada w warunkach rzeczywistychi widac na zalaczonym przeze mnie filmie...

koniec tematu
                      • kubek145 Re: zapraszam na forum alfaholików 18.07.12, 13:46
                        baba za kolkiem, to i wyniki marne :-P
    • kubek145 Re: PIEKNA ALFA 147 16.07.12, 12:33
      jak zdecydujesz sie na 1.6 105KM, to tam w zasadzie nie bylo zadnych problemow. Jak 1.6 120KM i te 2.0 to zworcic uwage trzeba na paski i napinacze. czasem alternatory. z innych usterek to owszem, zdarzaja sie elektroniczne wpadki (czasem kosztowne jak caly kmputer padnie), oczywiscie zawieszenie nie za dobrze wytrzymuje polskie drogi jak juz zostalo wspomniane i tez prawda z rdza na wydechy, ale mycie podwozia z soli + garazowanie auta w zasadzie niweluje ten problem. Dobrze jak auto by bylo juz po wymianie swiec.

Moj ojciec od lat jezdzi Alfami, i przy kazdym kolejnym momencie wyboru innego auta, jezdzi na jazdy testowe innymi markami a i tak konczy sie na Alfie.. To samo z grupa moich znajomych, Ci co mieli a nie maja zawsze z sentymentem wspominaja te auta. Czy sa ladne, kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje. Sam jezdzilem swojego czasu 145 w boxerze i byla to niesamowita frajda, 33 1.7 4x4 kolegi tez wprowadzala usmiech na twarz, teraz w weekendy wyciagam z garazu 159 3.2JTS Q4 zeby miec frajde z jazdy i jak w poniedzialek wsiadam w golfa to... no wlasnie - znow poniedzialek :(
    • piotr33k2 Re: PIEKNA ALFA 147 24.07.12, 23:09
      daj sobie chłopie spokoj z ta alfa bo na tych 20 tys sie nie skonczy ,to jest dobry piekny samochód ale jak jest nowy czy z małym z przebiegiem .tym bardziej nie jest to samochód dla młodej dziewczyny która zaczyna dopiero jezdzic , a za 20 tys naprawde kupisz niezajechany fajny bezawaryjny samochód, np.wspomnianą honde czy jakąs toyotke ( w benzynie rzecz jasna) która córa bezproblemo pojezdzi jeszcze wiele lat i nastepne dziesiatki tys kilometrów .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka