Dodaj do ulubionych

Zolte blachy

IP: *.acn.waw.pl 15.03.02, 22:23
Kupilem 30 letni woz. Ktos sie orientuje jak mozna go zarejestrowac jako
zabytkowy?

Darekk
Obserwuj wątek
    • Gość: 130rapid Broń Boże!!! IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 15:15
      Gość portalu: Darekk napisał(a):

> Kupilem 30 letni woz. Ktos sie orientuje jak mozna go zarejestrowac jako
      > zabytkowy?
      >
      > Darekk

Wybij to sobie z głowy!!!

(Cytat poniżej za "Oldtimer&Classic, oprac. Michał Zarudzki, a moje dopiski w
      nawiasie)

Wady i zalety rejestracji jako zabytek (na żółtych blachach).
      Zalety:
      OC - wszystkie trzy rodzaje czyli: pojazd zabytkowy, kolekcjonerski i o cechach
      zabytkowych (choć ostatniego nie jestem na 100% pewien) maja prawo do wykupu OC
      tylko na pewien okres (nie krótszy jednak od 1 m-ca). To udogodnienie jest
      szczególnie ważne dla osób które posiadają kolekcje i płacenie OC za wszystko
      szybko mogło by doprowadzić właściciela do ruiny
      (Po za tym wystarczy, że autko przejdzie tylko jeden przegląd, a potem hulaj
      dusza, piekła nie ma. Nie trzeba powtarzać przeglądu co rok).
      Wady:
      - jak sama nazwa wskazuje celem Głównego KONSERWATORA jest ...zakonserwowanie :-(
      czyli uczynienie z pojazdu wspaniale zakonserwowanego pomnika techniki dla
      potomnych. Nie jest to jednak zgodne z uczuciami jakie kierują większością z nas,
      kiedy decydujemy się na zakup lub remont staruszka. Krótko mówiąc właścicielowi
      po zarejestrowaniu w rejestrze Konserwatora Wojewódzkiego nie wolno robić prawie
      nic. Łatwiej chyba wymienić co jest wolno. Tankować paliwo, wymienić pasek
      klinowy, żarówkę no i może tłumik.
      (Rejestrując samochód na żółtych tablicach godzisz się z traktowaniem cię przez
      ustawodawcę jak człowieka, który wypożyczył niezmiernie cenny eksponat z muzeum,
      i który swoim nieodpowiedzialnym postępowaniem można łatwo cacko popsuć.
      Nie będzie mógł sobie pojeździć do woli swoim fiatem - trzeba prowadzić książkę
      wyjazdów i motywować każdą wycieczkę).
      Olbrzymią zaletą, której jednak postanowiłem nie wymieniać w dziale zalety, żeby
      nie wprowadzać nikogo w błąd, jest fakt, iż po zarejestrowaniu pojazdu jako
      zabytek, Państwo zobowiązane jest łożyć na utrzymanie naszego maleństwa. Jednak
      jak wszem i wobec wiadomo my, Polacy, jesteśmy naród biedny i guzik od państwa na
      tę pielęgnacje otrzymamy, a może nawet i guzika nie.

To dlatego u nas, w Automobilklubie Wielkopolski, na normalnych białych tablicach
      jeżdżą nawet cenne egzemplarze BMW i Merców sprzed II wojny.
      Czatowałeś z KajTanem (125p 1968, 62 tkm), Tommi125p (1973, 41 tkm) i Luchio
      (125p jeszcze nie MR, 1975)? Jeśli nie to panowie czatują każdej niedzieli od
      ósmej wieczorem na www.auta.b7.pl.
      KajTan jest świetnym źródełkiem informacji i adresów jeżeli trzeba będzie coś
      naprawić lub wymienić w twoim "dziadku".
      • Gość: KajTan Dzieki..... IP: 192.168.170.* 16.03.02, 20:54
        Po pierwsze nie wiem co powiedziec... Nigdy do tej pory nikt tak o mnie nie
        napisal, nie powiedzial nic nawet.... ;) dziekuje za uznanie i zaufanie.

Co do rejestracji gablotki jako zabytek - zolte blachy to bardziej szpan niz
        koniecznosc.
        Jesli zostaniesz czlonkiem klubu (a skoro jestes z Warszawy - to najlpeiej
        Automotoklubu Polskiego), masz u nich tansze OC roczne (ja place 300 zl, wiec
        nawet jak zima nie jezdze, to nie chcialoby mi sie isc i prosic o zwrot),
        mnostwo znajomych ludzi z klubu, znajome szroty i inne cenne zrodla czesci
        zapasowych.

a przede wszystkim jestes zzyty z kultura starych czasow, z ludzmi, ktorzy
        mysla o swoich klasykach z taka sama miloscia, jak i Ty ;)

Bede sie staral miec moje czarne blachy jak najdluzej. Oby do konca dni. Moich
        lub mojego fiacika.

pozdroowka
        • tommi125 Re: Zolte..... 16.03.02, 22:52
          ......."(Rejestrując samochód na żółtych tablicach godzisz się z traktowaniem
          cię przez
          ustawodawcę jak człowieka, który wypożyczył niezmiernie cenny
          eksponat z muzeum,
          i który swoim nieodpowiedzialnym postępowaniem można łatwo cacko
          popsuć.
          Nie będzie mógł sobie pojeździć do woli swoim fiatem - trzeba
          prowadzić książkę
          wyjazdów i motywować każdą wycieczkę)."

Przytoczony przez Rapida tekst w pelni oddaje "przyjemnosc" posiadania w swoim
          klasyku zoltych tablic.

Poza tym posiadanie klasycznego automobilu to sama frajda.
          Auto z reguly jest unikatem samym w sobie, przyciaga wzrok przechodniow i
          innych uczestnikow ruchu. Kapitalne urzadzenie do przeniesienia sie
          paredziesiat lat wstecz w swiat dawnej motoryzacji.

Pozdrawiam, Tommi_125p A.D. 1971 41 tkm. (biale tablice)
          • Gość: Darekk Re: Zolte..... IP: 217.153.117.* 21.03.02, 09:31
            Wielkie dzieki Panowie!

Rzeczywiscie chyba zrezygnuje z zoltych tablic. Skontaktowalem sie z
            Wojewodzkim Konserwatorem Zabytkow, ktory zachecal mnie do tego kroku, ale
            opisujac wszelkie procedury i ograniczenia, skutecznie mnie do tego ruchu
            zniechecil.
            Bede mial biale tablice, a szkoda, wolalbym czarne. Najwazniejsze jednak, ze
            bede mial przyjemnosc jezdzenia wozkiem wtedy kiedy chce i gdzie chce. Choc z
            drugiej strony nie zamierzam ruszac nim w deszcz czy snieg.
            Mniej wiecej za miesiac odbiore go od zaprzyjaznionego blacharza auto-maniaka,
            ktory pracuje nad odnowieniem lakieru w barwie "blekit turecki".

Acha, macie moze namiary na ow Automobilklub, o ktorym byla mowa? Z checia sie
            zapisze i zaczne aktywnie dzialac. :)

I ostatnia sprawa: czy nie majac zoltych tablic rowniez moge liczyc na znizki w
            OC lub AC?

Darek
            • Gość: Darekk Re: Zolte..... IP: 217.153.117.* 21.03.02, 10:51
              Okay, namierzylem maila do Automobilklubu Polskiego.
          • Gość: 130rapid Upsss... IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 10:53
            > Pozdrawiam, Tommi_125p A.D. 1971 41 tkm. (biale tablice)

Sorry, Tommi za przekłamanie rocznika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka