Dodaj do ulubionych

Jaki wosk?

14.07.10, 16:46
Czy moglibyście mi polecić dobry i sprawdzony wosk do lakieru
samochodowego?
Mam auto w kolorze srebrnym.Zależy mi na takim wosku,którego nie
trzeba nakładać i wcierać z aptekarską dokładnością,a później
polerować 5 godzin ;)
Obserwuj wątek
    • czesio_zombie Re: Jaki wosk? 14.07.10, 16:49
      Jak nie chcesz polerować itp. to jedź na automyjnie weź program najdroższy z
      woskowaniem czy polimeryzacją jakąś i masz z bańki ;)
      • k1234561 Re: Jaki wosk? 14.07.10, 17:33
        Nie mówię,że nie chcę polerować,tylko,żebym nie musiała tego robic
        godzinami ;)
        Automyjniom,karcherom wszelakim już nie ufam odkąd skutecznie
        automyjnia na BP porysowała bratu lakier na dachu.Natomiast te
        myjnie z karcherami,zmatowiły chromowane elementy w aucie mojej
        znajomej,więc sorry,ale muszę umyć i wypolerować autko sama,żeby nie
        zniszczyć lakieru.Dlatego potrzebuję rady bardziej doświadczonych
        ode mnie jaki wosk nałożyć na umyty samochód,aby się ładnie
        błyszczał,no i oczywiście aby zakonserwować nieco lakier a
        jednocześnie nie zmęczyć się jak koń po westernie ;)
    • czesio_zombie Re: Jaki wosk? 14.07.10, 18:21
      Możesz użyć wosku turtle wax kosztuje ok.30zł-jeden z lepszych na rynku ,zależy
      jak szybko będziesz nakładała i polerowała ale tak minimum godzinę to zejdzie
      się ale warto ;)
    • bmwracer Re: Jaki wosk? 15.07.10, 18:06
      Sprawdzilem wiel roznych w ciagu ostatnich 20 lat i zawsze wracam do starego i
      sprawdzoneg o "NU FINISH" - podobno maja juz w polsce dystrybutorow ..

www.nufinish.com/products_polish.html
      www.nufinish.com/products_polish.html

Nie jest to typowy wosk - jest to plymer ktory nie zawiera wosku Carnuba (ktory
      jest nietrwaly) i ten jak mowi reklama wystarcza na rok - ja pokrywam nim
      karoseriw 2x w roku - zajmuje to troche ponad pol godziny i naprawde spelnia
      swoja funkcje.

• bmwracer Re: Jaki wosk? 15.07.10, 18:07
        widzialem Nu Finish na Allegro....
      • bmwracer Re: Jaki wosk? 15.07.10, 18:35
        Naklada sie ten srodek w miare latwo. Oczywiscie nalezy przed tym umyc dobrze
        auto i poczekac az wyschnie (wytrzec) Potrzebne sa 2 szmatki - jedna wilgotna do
        nalozenia - polewa sie troche na szmatke i naklada na czesc karoserii i jak
        przeschnie (widac) to wycieram sucha szmatka - nie nalezy czekac za dlugo
        poniewaz wtedy jest trudniej ale i nie szybko bo sie maze. (ja np robie caly
        dach, potem jedna strone, potem druga, nastemnie bagaznik, potem maske. )

Jeszcz jedna rada.. do pielegnacji karoserii. Wydaje mi sie w PL nie za bardzo
        polularna Jest to uzycie plasteliny (Clay) aby usunac nalot na kareserii. Po
        dluzszej eksploatacji lakier traci polysk i nie jest gladki - prztarcie
        plastelina po uprzednim spryskaniu srodkiem/plynem smarujacym robi lakier jak
        "pupe niemowlaka" - ja to robie 1x w roku. Dobrym testm na gladkosc lakieru jest
        wyczucie reka - czyje sie chropowatosc i nawet slychac jak sie przesuwa dlon po
        lakierze albo mozna postawic plastikowa butleke na masce i zobaczyc czy sie sama
        zeslizgnie - zwykle na starym laokierze nie za bardzo a po uzucy "clay" -
        slizga sie super..
        Zajmuje to ok godziny i naprawde polecam

www.youtube.com/watch?v=yfEfLGL59GI
        www.youtube.com/watch?v=f0L-o_-6Ix0
        www.youtube.com/watch?v=PfEhLc5lD5w&feature=related
        • k1234561 Re: Jaki wosk? 16.07.10, 06:49
          Serdecznie dziękuję za pomoc.
          Rozpocznę w takim razie poszukiwania tego cuda.Niestety jeśli okaże
          się,że będzie tylko na allegro to d...a blada,bo na allegro już nic
          nie kupuję od momentu jak mnie 2 razy wystawili.Ale może w jakimś
          sklepie internetowym dostanę.
          A jeśli nie to może polecicie mi coś dobrego,co można np.na BP,czy
          innej stacji kupić?
          • axermann Re: Jaki wosk? Simmoniz! 24.07.10, 20:32
            fajna rzecz, jest w kilku kolorach w tym srebrny, koszt około 20 zł, po
            zastosowaniu lakier taki jak po wyjeżdzie z salonu.Zabawa trwa około 1 godziny
            ale warto!
    • marasbone Re: Jaki wosk? 26.07.10, 15:06
      Ja używam takiego produktu
      www.sklep.hadron.pl/product-pl-3022-Kos-GoldCare.html . Jest lepszy od
      wosku, bo jest bardziej uniwersalny, zarówno czyści, poleruje, jak i zabezpiecza
      lakier przez rysami lub obiciami. Zapobiega także powstawaniu brudu.
    • nik-znik Re: Jaki wosk? 28.07.10, 00:43
      Jakiś rok temu miałam podobny problem:
      forum.gazeta.pl/forum/w,534,99888965,99888965,samodzielne_mycie_samochodu.html
      Zapału na samodzielne mycie samochodu starczyło mi na tyle, żeby kupić parę
      gadżetów - jakieś kosmetyki (w tym ponoć świetna glinka do czyszczenia "dodo
      juice"), myjki, ściereczki, spraye na ptasie kupy itp. Oczywiście gdybym miała
      gdzie, to czasem pewnie bym się pobawiła w samodzielne mycie, ale mieszkając w
      centrum miasta po prostu jeżdżę co jakiś czas do myjni ręcznej + wosk (twardy,
      nakładany ręcznie). Z myjni jestem b. zadowolona, chociaż do najtańszych nie
      należy. W samoobsługowej jeszcze nie byłam, ale nie wykluczam.

Ale przechodząc do sedna, czyli twojego pytania o wosk. Czasem na weekend jeżdżę
      pooddychać świeżym powietrzem do jednej takiej pipidówy na północy. Jest tam
      myjnia ręczna, w której pani (!) bardzo dokładnie i delikatnie myje samochody
      (panów proszę o powstrzymanie kosmatych myśli - pani jest kompletnie ubrana i w
      wieku mocno dojrzałym ;) Jeśli akurat mam czas i potrzebę, to zawożę tam
      samochód do umycia. Ostatnio przywiozłam też jeden z kupionych kiedyś specyfików
      do auta, z prośbą o zastosowanie po umyciu samochodu. Pomyślałam, że po co ma
      się marnować. To cudo nazywa się Platinum PROTECTIVE EXTRA GLOSS (firma
      TurleWax) i ma postać bezbarwnego olejku. Nie trzeba tego długo wcierać i
      polerować, wystarczy nanieść i lekko przetrzeć. Tej pani zajęło to jakiś
      kwadrans. Nie brudzi też uszczelek. No i nie ukrywam, że jestem w ciężkim szoku
      - samochód od ponad miesiąca wygląda jak prosto z myjni! Dodam, że w kamienicy
      obok jest remont, więc wiecznie mnóstwo pyłu, do tego parkuję pod drzewem
      (ptaki, soki z drzewa). Do tej pory nawet porządny deszcz (a takich nie
      brakowało ostatnimi czasy) nie wystarczył, żeby zmyć ten cały syf, a wręcz
      pogarszał sprawę - robiła się kleista maź, w związku z czym byłam częstym
      gościem w myjni. A po nałożeniu tego specyfiku - po prostu nie mogę się
      napatrzeć! Wystarczy lekki deszcz, a cały brud spływa ZUPEŁNIE i bez śladu!
      Nawet ptasie kupy i insekty. A samochód błyszczy jak lustro. Efekt ponoć
      utrzymuje się kilka miesięcy (producent chwali się, że pół roku), ale
      niewskazane jest w tym czasie mycie pod ciśnieniem. No zobaczę, bo na razie
      minął miesiąc. W każdym razie kasa już się zwróciła, bo za jedno mycie w Wawie
      (z woskiem) płacę więcej, niż za całą butlę tego specyfiku. Kupowałam przez
      jakiś sklep internetowy, ale powinni to też mieć w większych marketach. Naprawdę
      polecam.
      • bmwracer Re: Jaki wosk? 28.07.10, 21:46
        Platinum PROTECTIVE EXTRA GLOSS (firma TurleWax) jest takze niezlym produktem
        jednak w testach przeprowadzonych przez Consumers Reports w 2007 r uplansowal
        sie 2 stopnie poza "Nu Finish" ("Very Good" - )

Eagle One - "Wax-As-You-Dry" and Turtle Wax "1 Step Wax & Dry T-9" dostaly
        ocene “Good”

Najlepsze oceny dostaly
        Black Magic "Wet Shine Liquid Wax" and Turtle Wax "Carnauba Car Wax T-6"
        dostaly oceny "Excellent"
        • k2ekspert Re: Jaki wosk? 02.08.10, 16:28
          To jeszcze zależy ile na taki wosk chcesz przeznaczyć pieniędzy. Jeżeli
          natomaist nie chcesz się napracować i polerować auta godzinami, możesz wybrać
          tzw. wosk na mokro. K2 ma w ofercie produkt Spid Wax, który prawie nie wymaga
          ingerencji, a daje właśnie efekt nabłyszczonej karoserii. Woski w spray'u
          nakłada się najłatwiej.
    • adresnieprawidlowy Re: Jaki wosk? 24.08.10, 15:33
      konkretnego wosku niestety Ci nie polecę, ale możesz sobie zajrzeć na stronkę
      hadron.pl tam są środki kosmetyczne dla samochodów, a jak się skontaktujesz z
      obsługą, to na pewno podpowiedzą Ci konkretny środek. Ale chyba trudno będzie
      znaleźć takie, którego nie będzie potem dobrze wypolerować.
      • robakon Re: Jaki wosk? 07.06.18, 18:24
        ja polecę konkretny - K2 Proton :) sam użwyam i nie zamienię na nic innego
    • mariner4 Podobno nanowosk 01.10.10, 13:53
      Dobrej firmy, bo dużo na rynku udających tą technologię.
      Aby uzyskać wysoki połysk w łatwy sposób (ale to nie to samo co woskowanie) można po umyciu samochodu użyć płynu nabłyszczającego do zmywarek. Rozrobić w wodzie zgodnie z dawkowaniem w zmywarce i gąbką zwilżyć tym nadwozie. Nie wycierać tylko pozwolić wyschnąć.
      Efekt znakomity. Czasem to stosuję. Ja to kiedyś znalazłem w Auto Świecie. Autor pomysłu dostał nawet nagrodę, jakieś narzędzia. Teoretycznie to nie może zaszkodzić, bo skoro talerze można to i autu nie zaszkodzi.
      M.
      • k2ekspert Re: Podobno nanowosk 07.10.10, 18:41
        Są na rynku tez preparaty, które usuwając wodę nakładają od razu wosk. Można je stosować na mokro i nie wymagają wcierania. Są to produkty tzw. Spid Wax.
    • dream_dream Re: Jaki wosk? 30.06.11, 11:45
      jak mam czas to i owszem lubię sobie sama nawoskować samochód, ale najczęściej tego czasu nie mam więc jadę do Blasku, żeby mi wymyli i nawoskowali auto, samochód czyściutkim, a ja się nie namęczę za bardzo :)
      • mrukmrukmruk Re: Jaki wosk? 04.07.11, 10:28
        Polecam produkty Kos np. takie , bardzo dobre kosmetyki do pielęgnacji całego samochodu. Dobre są szczególnie te do tapicerki i elementów plastikowych, moim zdaniem najwyższa jakość.
        • herkson Re: Jaki wosk? 11.07.11, 17:21
          Rozwiązaniem twojego problemu powinien być płynny wosk Collinite No. 845 Heavy Duty. Genialny produkt, który jest prosty w rozprowadzaniu nawet dla laików. Obejdziesz się bez maszyny polerskiej, a co najważniejsze efekt polerowania jest rewelacyjny - utrzymuje się miesiącami. Tylko pamiętaj - polerowanie musi być odpowiednie, a nie zrobione na odwal się. Jeśli nie potrafisz tego zrobić dobrze to zleć to fachowcom.
    • gregorros Re: Jaki wosk? 21.04.17, 07:45
      A obecnie?? Szukam czegoś naprawdę konkretnego, wiecie, super połysk i kolor i długie trzymanie się na aucie??
      • darekdarski Re: Jaki wosk? 11.05.17, 17:25
        Jeśli chcesz coś naprawdę dobrego, to polecam proton od k2. Wosk twardy, idealne nabłyszczenie, dobrze się go aplikuje. W tej cenie raczej nie da sie nic dobrego wybrac. Znaczy, nie jest zły, wręcz przeciwnie, zresztą, jak sie ma taką opcje, to chyba nie ma sensu więcej wykładać za wosk
        • gregorros Re: Jaki wosk? 18.05.17, 22:29
          Darek, wielkie dzięki, kupiłem, już jest na furze, teraz prezentuje się po prostu fenomenalnie. Czegoś takiego trzeba mi było! Do tego cena pozytywnie zwala z nóg!
      • pan_samochodzik21 Re: Jaki wosk? 16.06.17, 15:06
        Do czarnego polecam Kiwami soft99!! Petarda wosk!
        • katarzyna.morawiecka Re: Jaki wosk? 05.07.17, 17:24
          Używam od jakiegoś czasu wosku carnauba i jest naprawdę świetny; nadaj się w zasadzie do każdego koloru. Zazwyczaj zamawiam go na amazonie.
          Jeśli znasz angielski to fajne porównanie wosków znajdziesz tutaj topautotools.com/best-car-wax-vehicle/
          • pan_samochodzik21 Re: Jaki wosk? 20.09.17, 13:10
            Ale jaki wosk carnauba dokładnie? :D
      • robakon Re: Jaki wosk? 05.06.18, 14:08
        super połysk i długie utrzymanie, to zdecydowanie cechy K2 Proton. swietna hydrofobowość i wysoki połysk, ja jestem maksymalnie zadowolony
    • robakon Re: Jaki wosk? 06.06.18, 12:24
      K2 Proton jest swieny, polecam
    • alanjantar Re: Jaki wosk? 16.06.18, 12:24
      ja mogę polecić wosk twardy k2 proton, nadaje piękny połysk i chroni karoserię nawet do dwóch miesięcy, dodatkowo jest bardzo łatwy w aplikacji
      • diditka32 Re: Jaki wosk? 31.07.18, 20:02
        tu sobie zobacz za dobrą chemią ProElite , ja używam od nich szampon z woskiem Brillant, rewelacyjnie myje no i jest bardzo wydajny, www.proelite.pl
    • jan2211 Re: Jaki wosk? 19.09.18, 15:03
      Najtańszy nie ma sensu, firma z żółwiem jest ok.
    • igimar Re: Jaki wosk? 28.11.18, 11:27
      Idealny jest najnowszy wosk marki PREMO Speed Wax, w sparayu, bardzo łatwy w użytkowaniu i pozostawia doskonaly efekt.
      Do kupienia na www.premo.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka