Dodaj do ulubionych

Megane II - rezerwa paliwa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 21:18
Proszę, napiszcie właściciele Meganów II, ile litrów paliwa zostaje wam w
baku, gdy zapala się lampka rezerwy. U mnie wygląda na to, że ok. 9 litrów.
Czy to możliwe? Nie chcę sprawdzać jeżdżąc do ostatniej kropli, żeby nie
zniszczyć katalizatora (ponoć jest takie niebezpieczeństwo).
Obserwuj wątek
    • Gość: Jace Re: Megane II - rezerwa paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 22:24
      Faktycznie ta rezerwa paliwa jest popieprzona w Megane. Do tego jeszcze
      komputerek pokazuje zasieg zupelnie inaczej. Na wszelki wypadek przyjmuje ze
      rezerwa = 0 litrow paliwa. A faktycznie jak tankuje to wchodzi ok 50,
      zakladajac ze bak ma 60 litrow to 60 - 50 = ..........????
      • Gość: Klakis Re: Megane II - rezerwa paliwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 22:36
        Właśnie u mnie jest identycznie. Czyli wychodziłoby, że po zapaleniu się
        rezerwy zostaje ok. 10 litrów. A ten przeraźliwy pisk, który rozlega się przy
        zapaleniu sie kontrolki kiedys przyprawi mnie o zawał serca i Reault bedzie
        płacił rodzinie odszkodowanie! Ale w sumie autko jest fajne.
    • Gość: Galapagos Clio - też coś nie tak IP: 195.150.115.* 03.07.04, 23:08
      W R. Clio nawet w książce serwisowej piszą, że jak się zaświeci rezerwa to
      zostaje jeszcze KILKA litrów paliwa. Ot, precyzja...
    • niki27 Re: Megane II - rezerwa paliwa 04.07.04, 12:35
      Zbadałem to w inny sposób: jadąc już blisko rezerwy, cały czas patrzyłem, jaki
      mi zasięgo pozostał na tym baku, w tzw. cyklu mieszanym.
      Ostatni wpis jak się pojawił to było 147 km. Potem już tylko ostrzeżenie i
      lampka. Możemy sobie dośpiewać, że to około 9 litrów, czyli wasze wyliczenia są
      b.dokładne.
      Zresztą mnie ten sysytem się podoba. Ponieważ nigdy nie będę miał pewności, ile
      jeszcze benzyny zostało, zawsze będę wolał dotankować. Ergo nie grozi mi tzw.
      przedobrzenie - i postój w polu ;)
      • Gość: Bonifacy Re: Megane II - rezerwa paliwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:14
        U mnie lampka rezerwy zapala się, gdy komputer wskazuje, że zostało do
        przejechania jeszcze 60-70 km, a w rzeczywistości możne przejechac więcej, bo
        wg komputerowego wskazania zużytego paliwa w 60 l. zbiorniku powinno zostac
        jeszcze 8-9 l.
        • Gość: tosiek Re: Megane II - rezerwa paliwa IP: 217.11.152.* 08.07.04, 12:20
          komputer pokazuje że mam do przejechania 74 km.
    • grzek Re: Megane II - rezerwa paliwa 04.07.04, 14:02
      Kiedyś spotlałem się z takim stwierdzeniem, nie dotyczy to tylko Megane, że na
      rezerwie samochód powinien jeszcze przejechać 100km, tak, że 9 litrów jest
      bardzo wiarygodne.
      • Gość: Tomek F. Re: Megane II - rezerwa paliwa IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 05.07.04, 09:46
        Generalnie jak bylo mowione na rezerwie powinno moc sie przejechac jescze okolo
        100 km choc pewno roznie to bywa.
        Mialem kiedys citroena CXa GTI i gdy kupowlame poprzedni wlasciciel powiedzial
        ze pierwsze mrugniecie rezerwy to jeszcze dokladnie 40 km jazdy. Nie chcialo mi
        sie wierzyc ale kiedys sie spieszylem i nie zatankowalem ledwo przejechalem 40
        km od mrugniecia i samochod zgasl bo zabraklo paliwa. Do dzis zastanawiam sie
        jak oni wymierzyli dokladnie 40 km.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka