Dodaj do ulubionych

Kredyt 50/50 - pytanie

10.02.13, 22:12
Kłaniam się,

Mam pytanie dotyczące kredytu 50/50.
Czy możliwy jest poniższy scenariusz:
1. Wpłacam pierwszą połowę w dniu zakupu
2. Po roku na druga połowę biorę kredyt?
Czyli odroczona płatność pierwszej raty kredytu?

Dziękuje

Rafał
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: Kredyt 50/50 - pytanie 11.02.13, 08:33
      nieszczególnie wiem o co Ci do końca chodzi, ale drugą połowę raczej trzeba spłacić na dzień przed końcem roku. jeśli nie możesz jej spłacić, to można ją rozbić na "zwykłe" raty. Być może są różne wersje kredytu 50/50. Ja znam (ok, ledwo słyszałem) taka jej wersję. Optymalnie zadzwonić do instytucji, która kredytu udziela, tak otrzymasz pełną informację a nie jak tutaj.. hmmm jakąśtam, niekoniecznie prawdziwą.
    • rafal.dominiak Re: Kredyt 50/50 - pytanie 11.02.13, 17:29
      Wlasnie o to mi chodzilo.
      Czy jezeli po roku nie mam pelnej kwoty to czy moge ja rozbic na raty:)

Pozdrawiam,
      Rafal
    • buraque Re: Kredyt 50/50 - pytanie 11.02.13, 17:36
      rafal.dominiak napisał:

> Kłaniam się,
      >
      > Mam pytanie dotyczące kredytu 50/50.
      > Czy możliwy jest poniższy scenariusz:
      > 1. Wpłacam pierwszą połowę w dniu zakupu
      > 2. Po roku na druga połowę biorę kredyt?
      > Czyli odroczona płatność pierwszej raty kredytu?
      >
      > Dziękuje
      >
      > Rafał

drogi Rafale jak cię na coś nie stać, to po prostu tego nie kupuj, albo kup coś tańszego
      • misiaczek1281 Re: Kredyt 50/50 - pytanie 11.02.13, 20:05
        Racja. Jak Cię nie stać na nowe to kup używane. Jak kupisz nowe na kredyt to po 3 latach płacenia rat okaże się że auto jest warte połowę tego co zapłaciłeś a raty nadal trzeba płacić jeszcze trzy lata :)
        • mariusz-ef Re: Kredyt 50/50 - pytanie 11.02.13, 21:09
          żal.pl
          • ulubiony19 Re: Kredyt 50/50 - pytanie 11.02.13, 23:35
            Ja to kredyciarzy nigdy nie zrozumiem! Po cholerę bulić za auto w kredycie (pewnie jeszcze jakieś Avico Kombi z dizlem), skoro można kupić wóz za pińcet i też będzie działać.
            • mariusz-ef Re: Kredyt 50/50 - pytanie 12.02.13, 00:53
              stereotypami sypiesz
              mam kolezanke, ktora pracuje w jednym banku finansujacym zaku samochodow (zeby nie bylo reklamy nie wspominam nazwy)
              kiedys przy podagance o pochodzie islamu przez europe powiedzila, ze maja kredyt 50/50 z oprocentowaniem 5 proc.
              sorry, ale jakbym wrzucil druga czesc kasy za auto na krotka lokate i w ciagu tego roku trzymal reke na pulsie (konczyl lokaty i otwieral nowe jesli warunki lepsze) to bym zarobil wiecej niz te 5 %
              tak - 5 proc. wszystkie koszty zwiazane z kredytem, zakladajac ze do splaty pozostalo 10 000 zl wynioslyby 500 zl po roku

zdaje sobie sprawe ze sa ludzie, ktorzy kredytu nigdy nie wezma, ale bez przesady
              zakup samochodu w kredycie to nie pozyczka od providenta...
            • alfik7 Re: Kredyt 50/50 - pytanie 12.02.13, 08:10
              Tak tylko gdybam ale:
              myślę, że o kupnie nowego auta myślał każdy... nawet ten co jeździ starym Punto (żeby nie wywoływać wiecie kogo) i wmawia sobie (i innym), że tak jest najlepiej.
              Jest sporo osób, którzy mają niezłe przychody, coś tam odłożone i bez większego uszczerbku mogą wyłożyć jakąś kasę na nowe autko.
              I taki kredyt okazuje się niezły, bo wpłaca klient 30 tys. i ma przyzwoitą nówkę w garażu, na ładnych parę lat do pojeżdżenia.
              Po roku, pozostałe 30 tysi rozkłada na dalsze raty, część spłaca jednorazowo i wychodzi realnie po 500 zł. miesięcznie, przez np. 3 lata.
              Zaznaczam, przy średniej krajowej lub lepiej, nie jest to jakimś odczuwalnym wysiłkiem.
              A przyzwoita nówka stoi i cieszy, bo za 60-65 tys. max jest już naprawdę spory wybór, fajnych autek (oczywiście po rabatach i negocjacjach).
              Tak tylko gdybam, próbując zrozumieć i wytłumaczyć ten mechanizm :)

ps. misiaczku znam twoje zdanie, czytałem je 1000 razy i błagam nic tu nie pisz po raz 1001 - nie musisz...
      • rafal.dominiak Re: Kredyt 50/50 - pytanie 12.02.13, 10:14
        Drogi Buraqu,

Niestety nie stac mnie, zeby w tym momencie wydac 60.000,- w gotowce.
        Stac mnie za to, zeby splacac raty.
        Czy jest w tym cos zlego?
        Chce samochod nowy a nie chce Dacii Sandero.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka