Dodaj do ulubionych

CO2 jako czynnik chlodzacy w klimatyzacji.

09.03.13, 19:33

www.heise.de/autos/artikel/VW-und-BMW-setzen-auf-CO2-als-Kaeltemittel-in-Klimaanlagen-1819687.html
Bedzie wojna s producentami R....
Obserwuj wątek
    • w_r_e_d_n_y Re: CO2 jako czynnik chlodzacy w klimatyzacji. 10.03.13, 02:17
      nazimno napisał:

>
      > www.heise.de/autos/artikel/VW-und-BMW-setzen-auf-CO2-als-Kaeltemittel-in-Klimaanlagen-1819687.html
      > Bedzie wojna s producentami R....

jak jest po szwabsku ... i ch..j ?
      • nazimno Uzywam innych podkreslen (albo zadnych) 10.03.13, 09:17
        .
        Niemniej jednak - zgoda.
        .. i ....j
      • tolekatolek Re: CO2 jako czynnik chlodzacy w klimatyzacji. 14.04.13, 10:29
        Ty masz jednak siano zamiast mózgu...
    • qqbek I bardzo, kufa, słusznie. 14.04.13, 10:37
      Przynajmniej nie będzie szansy na pożar i toksyczne wyziewy w razie rozszczelnienia się instalacji.

Ktoś (PE) chciał komuś (Honeywell, DuPont) zrobić dobrze tak jak wcześniej Osramowi i Philipsowi... ale przesłodzili, w związku z czym ci którzy mieli kupować drogi 1234yf, woleli przeprojektować całe instalacje i wymienić czynnik na CO2.

Wypada pogratulować BMW i VW pójścia w ślady Mercedesa.
    • hrabia-monter-christo HFO-1234yf 15.04.13, 00:35

autokult.pl/2011/10/24/nowy-czynnik-do-klimatyzacji-cichy-zabojca
      • crannmer Re: HFO-1234yf 15.04.13, 13:08
        Zalinkowany artykol Lobodzinskiego jest pod wzgledem merytorycznym na poziomie Faktu. A miejscami nawet ponizej.
        Nowy czynnik jest praktycznie kompatybilny ze starym. Nieco wiekszy pobor mocy przy uzyciu nowego czynnika wobec R134 jest niczym wobec wiekszego poboru przez instalacje na CO2 pracujace przy wysokich temperaturach zewnetrznych (czyli w naturalnych warunkach pracy klimatyzacji samochodowej).
        CO2 pracuje przy znacznie wyzszym cisnieniu (stokilkadziesiat bar na wylocie), wiec jest zupelnie niekompatybilny do istniejacych instalacji. A uszczelnienia wrazliwsze.

Poza tym co mnie interesuje kilkaset gram trudnozapalnego czynnika, jak mam kilkadziesiat tysiecy gram latwopalnego paliwa w baku.
        • analny_wybawca Re: HFO-1234yf 15.04.13, 16:45
          GRAMÓW KU...!
        • hrabia-monter-christo Re: HFO-1234yf 16.04.13, 03:55
          crannmer napisał:

> Zalinkowany artykol Lobodzinskiego jest pod wzgledem merytorycznym na poziomie
          > Faktu. A miejscami nawet ponizej.

> Nieco wiekszy pobor mocy przy uzyciu nowego czynnika wobec R134 jest niczym wobec
          > wiekszego poboru przez instalacje na CO2 pracujace przy wysokich temperaturach....

> Poza tym co mnie interesuje kilkaset gram trudnozapalnego czynnika, jak mam kil
          > kadziesiat tysiecy gram latwopalnego paliwa w baku.

hmmmm
          zdaje mi sie, ze w artykule akcent byl polozony na czym innym, ale ......twoja sprawa, co tam (i w Fakcie) wyczytales
          • fuiio gram jednak 21.04.13, 16:32
            dla naduzywajacych liczy sie tylko odpowiednia ilosc gram. Gramatura to podstawa dlatego nawet jak kupuja jablka to prosza o 2 kilogram jablek. Bo alkoholikiem siejest nawet jak sie nie pije jak mawial krzysztof a nie sie bywa.
        • qqbek Pomyślmy... 22.04.13, 08:52
          crannmer napisał:

> Poza tym co mnie interesuje kilkaset gram trudnozapalnego czynnika, jak mam kil
          > kadziesiat tysiecy gram latwopalnego paliwa w baku.

...co trzeba zrobić i z jaką prędkością oberwać w zad, żeby te kilkadziesiąt tysięcy gram paliwa wydostało się z (umieszczonego najczęściej pomiędzy kołami tylnej osi) baku? Potrzeba niezłego dzwona, którego i tak raczej w stanie nieuszkodzonym nie miałbyś szansy przeżyć.
          A teraz - co trzeba zrobić, żeby trudnopalny czynnik klimatyzacji wydostał się z instalacji (mieszczącej się najczęściej nieopodal kolektora wydechowego)? Mojej ślubnej wystarczył słup od latarni i śliska nawierzchnia... i prędkość w granicach porywających 15-20km/h.
    • duzymietek Re: CO2 jako czynnik chlodzacy w klimatyzacji. 29.05.13, 10:49
      CO2 to żadna nowość w klimatyzacji, bo stosowano go już bardzo dawno temu.
      Tutaj macie trochę o wadach i zaletach CO2:
      www.portalchlodniczy.pl/chlodnictwo/6-wady-i-zalety-co2-jako-czynnika-chlodzacego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka