Dodaj do ulubionych

a teraz o paliwach - co tankujecie?

26.06.13, 13:41
Przyznam szczerze, że do obu moich aut wlewam zwykłą benzynę i zwykły olej. Najtańsze - zimą i latem. Tankuję na BP, Statoilach, Orlenach, za granicą na Agipie, BP, Esso czy co tam jest - wszystko jedno - byle duże. Zakładam, że duża stacja dużej sieci nie bawi się w chrzeczenie i w miarę dba o czystość zbiorników...
Nie widzę też różnicy pomiędzy polskim paliwem a niemieckim - ani nie zauważam lepszej pracy, ani oszczędności - nic.

Nie widzę też różnic pomiędzy paliwami poszczególnych brandów - z mojej wiedzy wynika, że 99,9% paliwa na WSZYSTKICH stacjach - i tak pochodzi z tych samych zbiorników Orlenu.
Zatem wszyscy mają to samo - dodatki dodają (o ile dodają) - na poziomie ładowania cysterny...

Sprowokował mnie komentarz o "gnojówce" i sto razy lepszej Vervie...
No więc leję gnojówkę.
I dobrze mi z tym
Jakie jest Wasze zdanie....

jeep
Obserwuj wątek
    • qqbek Gnojówką... 26.06.13, 13:52
      ...szymi chyba olej napędowy zwał. Jak widać niektórym się pokiełbasiło.

A co leję?
      Pb95 - tam, gdzie akurat wygodniej.
      Tylko i wyłącznie na stacjach własnych koncernów i (czasami) pod marketami.

Tak więc:
      1. Najczęściej Orlen i Statoil (bo mam pod nosem),
      2. Często: BP i Neste (szkoda, że tę ostatnią firmę likwidują - bo tania jest i wygodna - przynajmniej nie stoisz w kolejce do kasy za patafianem, który zalał za 20 i taki wydatek musi popić kawą i zagryźć hot-dogiem, do tego na paliwo bierze fakturę),
      3. Czasami: Carrefour i TESCO - bo tanio, przy okazji zakupów i też bez hot-dogów i miejscowego elementu "po flaszeczkę i piwko na popitkę".
      • gzesiolek Re: Gnojówką... 27.06.13, 10:22
        Co do NESTE, to Shell likwiduje te stacje?

Bo, ze kupili NESTE juz troche temu i marka znika to wiedzialem, ale ze bede likwidowac automaty to nie...

Napisz cosik wiecej jesli wiesz...
        • qqbek Wiem tyle, ile napisano tutaj: 27.06.13, 11:11
          gzesiolek napisał:

> Co do NESTE, to Shell likwiduje te stacje?

Tam gdzie nie da się wstawić budy z hot-dogami, automatu z kawą i lodówek z piwem i wódką dla tłuszy, tam, według tych, nienajnowszych, doniesień, mają Neste zlikwidować.

Mam u siebie na wsi dwie stacje Neste, na które mogę zajechać "po drodze" i nie wydaje mi się, by na którejkolwiek było jeszcze miejsce na "budę z hot-dogami". Z resztą cały urok Neste polega na tym, że wkładasz kartę, wbijasz PIN, określasz kwotę i lejesz, a nie stoisz za pijanym "wczorajszym alkoholowo, zeszłorocznym zapachowo", który z kolei stoi za wsiowym yntelygentem w białych skarpetkach i sandałach, który to zatankował 3 litry z hakiem za dwie dychy i bierze z tej okazji fakturę na szwagra i hot-dogi dla całej rodziny.
    • swan_ganz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 14:04

od 20 lat na shellu... Kiedyś służbowo musiałem bo kartę paliwową w tej sieci miałem ale i dziś gdy tankuję za swoje tak mi pozostało bo w przeciwieństwie do ciebie nie jest mi wszystko jedno co leję do baku..

A gnojówka niemiecka mimo nasączenia jej biosyfem i tak jest lepsza niż nasza standardowa gnojówka co widać po przebiegach jaki można zrobić na jednym baku..
      • piotr33k2 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 14:21
        obojętnie na jakiej ale tylko wyłącznie na stacji firmowej ,nie tankuje w marketach bo jakoś dziwnie na tym ich paliwie mniej kilometrów przejeżdzam i szybciej znika ze zbiornika,, he he.
        • rraaddeekk Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 14:57
          Jak rozpoznajecie czy to stacja własna firmowa, czy franczyzowa?
          Ja dopiero po paragonie/FV poznaję, ale to już za późno... po fakcie zatankowania.
          • liczbynieklamia Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 28.06.13, 07:48
            Tylko dwie sieci w Polsce nie prowadzą franczyzy: Lukoil i Neste. W pozostałych to rosyjska ruletka, bo problemem w Polsce nie jest jakość paliw przyjeżdżających na stacje, tylko jakość paliw z nich wyjeżdżających. Właścicielowi stacji franczyzowej jest zdecydowanie łatwiej zarabiać na chrzczeniu paliwa, niż kierownikowi stacji sieciowej, dlatego ja stacji franczyzowych unikam z założenia.
            • rraaddeekk Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 16.07.13, 07:17
              Stacje Orlen też są franczyzowe, chociaż sporo jest własnych.
              Nie wiem jak teraz Shell, ale kilka lat temu także miał stacje franczyzowe, chociaż wiem, że niektóre już zmienił z franczyzy na własne (nie wiem czy wszystkie).
              • rraaddeekk Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 16.07.13, 07:20
                eeech... nie na temat odpowiedziałem, bo źle odczytałem post.

Chodzi mi o to jak zwiększyć szansę w tej ruletce, gdy tankuje się w obcym mieście.
                Wejść i kupić wodę mineralną i dopiero wtedy sprawdzić na paragonie czy to stacja własna i wtedy tankować? Może tak? Jednak to spora strata czasu. Może jest łatwiejszy sposób?
      • jeepwdyzlu Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 16:01
        tak mi pozostało bo w przeciwieństwie do ciebie nie jest mi wszystko jedno co leję do baku..
        ----------
        powtórzę: shell kupuje wszystko od orlenu
        i ropę i benzynę
        TANKUJESZ zatem TO SAMO co inni na BP, orlenie czy Bliskiej...
        W dodatku na shellu mają obsikane kible i najgorsze parówki :-)
        jeep
        • swan_ganz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 16:20
          paliwo u nich kupuję a nie chodzę tam by się najeść bo również w w przypadku kuchni nie jest mi wszystko jedno czym się nakramię.. :-)

Ja już o tym pisałem znacznie wcześniej i nie bardzo chciałbym to znowu powtarzać więc tym razem bardzo skrótowo; zarówno shellowskie paliwo v-power racing jak i dieslowska gnojówka v-power diesel to nie jest produkt polskich rafinerii.. To pierwsze robią w Holandii i stamtąd ją do nas przywożą a to drugie w Niemczech..
          Pozostałe rodzaje paliw na shellu faktycznie są z Orlenu...
    • iberia.pl Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 15:06
      jeepwdyzlu napisał:

> Przyznam szczerze, że do obu moich aut wlewam zwykłą benzynę i zwykły olej. Naj

Zawsze, od lat ta sama stacja BP, 98.

> Nie widzę też różnicy pomiędzy polskim paliwem a niemieckim - ani nie zauważam
      > lepszej pracy, ani oszczędności - nic.

No patrz a silnik w moim aucie wyraznie wyczul roznice miedzy ultimate polskim a 95 austriackim az mi lambda dala o sobie znac:P.
    • only_the_godfather Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 15:35
      PB 98 jakoś po tym jak zacząłem ją tankować przejeżdżam ciut więcej kilometrów. A tankuje na Orlenie bo mam blisko i mam tą ich kartę na punkty i na Lukoilu bo też mam pod nosem. czasem jeszcze zdarza mi się na BP.
      • nazimno I tak "z tej samej beczki" 26.06.13, 15:49

www.forbes.pl/orlen-ma-kontrakty-z-lukoil-shell-bp-na-10-6-mld-zl,artykuly,136707,1,1.html
    • vogon.jeltz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 16:12
      > Nie widzę też różnicy pomiędzy polskim paliwem a niemieckim
      > - ani nie zauważam lepszej pracy, ani oszczędności - nic.

A próbowałeś kiedyś jeździć na ukraińskim paliwie? Być może to tylko efekt pokonywania długich, pustych[1] tras ze stałą i względnie niewielką prędkością[2] i na dodatek na wyłączonych światłach[3] - ale wykręciłem tam zapakowanym po dach samochodem z rodziną na pokładzie spalanie rzędu 5,2 l ON na 100 km. Wynik, do którego w Polsce nigdy nawet się nie zbliżyłem - zejście poniżej 6 litrów nawet w trasie jest nierealne, nawet jeśli jadę sam i z pustym bagażnikiem.

[1] w ukraińskim interiorze poza większymi miastami jeździ bardzo, ale to bardzo mało samochodów
      [2] stan sporej części dróg w tym kraju praktycznie uniemożliwia jazdę powyżej 90-100km/h
      [3] tam nie ma tego durnego obowiązku w dzień, ba, niekiedy odnosi się wrażenie, że nie ma go także w nocy...

A na co dzień polecam Łukoil (nie wiem czemu ci debile myślą, że w polskim alfabecie nie występuje litera "Ł" i "spolszczają "Lukoil"). W środy mają bardzo fajne promocje na paliwo i jest ono niezłej jakości. Ale że mój traktor jest z tych, które przetrawią wszystko, więc niespecjalnie przejmuję się czym go poję - byle było tanio. Często w Tesco, bo mam pod nosem. Chociaż zdarzyło mi się też dla fantazji wlać mu pełny bak shellowego V-powera: chodził zauważalnie ciszej i był nieco bardziej dynamiczny.
      • vogon.jeltz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 16:22
        > A na co dzień polecam Łukoil

Tak bajdełej, ta ukraińska gnojówka też była z Łukoila...
      • kontik_71 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 16:32
        A moze masz taka sama przypadlosc jak wielu innych rodakow? Zmieniasz styl jazdy gdy tylko przekraczasz granice?
        • vogon.jeltz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 18:36
          > A moze masz taka sama przypadlosc jak wielu innych rodakow?
          > Zmieniasz styl jazdy gdy tylko przekraczasz granice?

No poniekąd. Styl jazdy był inny z powodów wymienionych wyżej. Np. bardzo rzadko musiałem na trasie wyprzedzać albo wlec się kawał drogi za jakąś mendą. Co innego w miastach - ukraińskie miasta to prawdziwy hardkor, a Odessa pod względem poruszania się samochodem jest gorsza nawet niż Stambuł!

Żeby było zabawniej, spokojna jazda wcale nie uchroniła mnie przed koniecznością wręczenia kilku łapówek tamtejszej milicji drogowej występującej pod mówiącym wszystko akronimem ДАІ (dla niebukwatych: DAI). W bardzo perfidny sposób łapią na "czerwone światło" skur.wysyny.

Jeśli zaś chodzi o przypadłość dotykającą naszych rodaków, to ja nawet po u nas w kraju jeżdżę w miarę przepisowo, lekko tylko przekraczając prędkość (o max 20km/h) - czego dowodem ledwie 2 zapłacone mandaty za prędkość w ciągu 11 lat. Wiec to raczej nie to.
          • kontik_71 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 19:32
            Czyli w sumie, Twoje doswiadczenia z jakoscia paliwa, na podstawie zuzycia, sa malo dokladne. Mieszkam niedaleko A4 i gdy jade poza kraj to zankomita wiekszosc drogi spedzam na autostradzie. Podobne warunki, taki sam styl jazdy (tempomat) i spalanie jest identyczne, bez wzgledu na kraj w ktorym tankuje.
            • vogon.jeltz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 19:43
              > spalanie jest identyczne, bez wzgledu na kraj w ktorym tankuje.

Ale tankowałeś kiedyś na Ukrainie? Bo ja przez cały czas pobytu tam notowałem niższe spalanie niż w Polsce. Nawet jeżdżąc po górach Krymu. Wydaje mi się, że tak duża różnica, dochodząca do 1l/100km, to nie mógł być przypadek ani efekt niewielkiej zmiany stylu jazdy.

Zresztą, wracając dla pewności zalałem do pełna tuż przez polską granicą. I znów - jeżdżąc już po naszym kraju, z jego pojebanymi warunkami na drogach - przejechałem na jednym baku nieco więcej niż zwykle. Aczkolwiek nadal nie mam absolutnej pewności, bo większość tej ukraińskiej gnojówki spaliłem w trasie, wracając A-czwórką do Wrocławia - co z pewnością miało wpływ na zużycie paliwa.
              • kontik_71 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 19:52
                Na Ukrainie nie bylem i ciezko jest mi sie wypowiadac.
                Mam porownanie z tzw Zachodu i wyglada na to, ze polskie paliwa nie sa ani gorsze ani lepsze.
                • crannmer Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 19:54
                  kontik_71 napisał:
                  > Mam porownanie z tzw Zachodu i wyglada na to, ze polskie paliwa nie sa ani gors
                  > ze ani lepsze.

Ot co.
                  Natomiast warunki jazdy, stan drog i presja otoczenia jest inna.
                  W przypadku jazd wschod-zachod i odwrotnie dochodza przewazajace kierunki wiatrow.
                  • nazimno Co do wiatrow - radze otworzyc okno. 26.06.13, 22:55
                • liczbynieklamia Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 28.06.13, 08:01
                  Ja byłem i też nie było różnicy, czy jechałem na polskim paliwie, czy na ukraińskim. Tak samo jest z paliwem niemieckim, litewskim, białoruskim, czeskim i słowackim, bo to zasadniczo takie samo paliwo. Różnica może się pojawić przy LPG, bo to mieszanina dwóch różnych paliw i ich proporcje zasadniczo wpływają na zużycie w litrach.
                  • vogon.jeltz Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 28.06.13, 09:55
                    A może to kwestia biokomponentów dodawanych do paliwa, o czym ktoś tu wspomniał? U nas dodają, bo tak wymaga prawo - ktoś wie jak to jest za wschodnią granicą?
                    • liczbynieklamia Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 28.06.13, 16:59
                      W Polsce mamy 5% dodatku bioetanolu, który daje ok. 30% mniej energii z litra niż benzyna, czyli w sumie benzyna z biokomponentem daje ok. 1.5% energii mniej - to różnica mniej niż litra na baku - nie do wykrycia w "domowych" warunkach. W ON możesz mieć 7% bioestrów, które mają 8% mniej energii niż ON. Różnica jest więc jeszcze mniejsza.
    • przemekthor Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 19:19
      BP i ON ultimate. Bardzo rzadko verva na orlenie. Kiedyś tankowałem na statoilu, ale raz tankowanie u nich skończyło się lawetą i czyszczeniem całego układu paliwowego, więc mam uraz raz na zawsze.
      • piotr33k2 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 23:56
        lotos ma dobre paliwa ,tankowałem tam czesto jak miałem diesla i teraz benzyne tez gdy mam okazje to staram sie tam tankowac .
        • przemekthor Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 28.06.13, 21:46
          Lotos ma chyba najlepszą reputację w Polsce, zaraz po LUK-u.
          Sęk w tym, że w Łodzi króluje BP - tych stacji jest najwięcej.
          Dobrze jest wystarać się o znajomego człowieka z paliwówki, który dostarcza paliwa do wielu stacji - wtedy wiadomo, które są w porządku, a które biorą szrenc.
    • bywalec.hoteli Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 26.06.13, 23:13
      W Golfie 1.6 TDI na paliwie austriackim przejeżdżałem dalej niż na polskim. Mamy gorszy olej?
      • nioma Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 27.06.13, 11:48
        Orlen, Statoil, Lukoil - pod domem i pracą, 95.
        Wczoraj na shellu v power, syn zbiera samochodziki lego. Zobaczę czy odczuję różnicę
    • marusmk Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 27.06.13, 13:38
      jeepwdyzlu napisał:
      > Nie widzę też różnic

To masz słuch i błędnik jak moja małżonka.
      Fajnie macie.

• trypel co tankuję? 27.06.13, 13:53
      od wrzesnia do kwietnia głównie czerwone wytrawne,
      od maja do sierpnia białe, czesto w formie szprycera (wtedy równiez połsłodkie - ideał z Tokaju)
      Wożę sam. Przeważnie bezpośrednio z winnic. Unikam pośredników i łeb nie boli. I wiem że nie chrzczone :)

a auto -służbowe na orlenie (flota) - brak uwag, za granicą na markowych stacjach. Prywatnie neste (niestety zaraz zamkną). Równiez brak uwag.
      Na małych no-namowych stacjach nie tankuję wiec nie wiem nic o fałszowaniu, jakosci itd. Zawsze jestem zadowolony :)
      • kunene Re: co tankuję? 27.06.13, 19:17
        właśnie wtryski do wymiany (diesel). Diagnoza z 2 warsztatów - syfne paliwo.
        Autko tankowane TYLKO na markowych brandach (Orlen, Shell, Bp, Statoil)
        • do.ki Re: co tankuję? 27.06.13, 23:28
          Zawsze tak wierzysz w to, co ci w warsztacie powiedzą?
          • kunene Re: co tankuję? 28.06.13, 00:03
            A dlaczego mam nie wierzyć mechanikom? Jakby nie było lepiej się znają na mechanice niż ja, tym bardziej, że jeden z nich to mój ojciec (-:
            • do.ki Re: co tankuję? 28.06.13, 00:22
              Z jednego powodu nie warto im wierzyć: od tego co ci powiedzą zależy ile zarobią. I w odróżnieniu od np. adwokatów nie słyszałem o żadnej etyce zawodowej mechaników ani o ich odpowiedzialności zawodowej.
              • nazimno Adwokaci, kauzyperdzi? Co za przyklad.... 28.06.13, 10:01
                ....etyki.
                Ty chyba piszesz teksty dla kabaretu.
    • gardan Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 27.06.13, 20:08
      Ja od lat jeżdżę regularnie na Ukrainę do rodziny i powiem tak. Tankowałem na różnych stacjach ale najlepszą benzynę mieli na stacjach OKKO (nomen omen mają Polską benzynę z Orlenu), WOG (benzyna chyba słowacka) i Lukoil (Rosja). Wszędzie nie tylko taniej niż w Polsce ale jakość benzyny lepsza (u nich nie ma prawa żeby dolewać dodatki roślinne do benzyny). Na całym zbiorniku przejeżdżałem około 650-700km, podczas gdy w Polsce około 600. Co do stacji zachodnich to brałem na dużych stacjach koncernowych (Esso, Schell, BP) i nigdy się nie zawiodłem bo benzyna była niezła.
      Jeśli chodzi zaś o Polskę to biorę niezależnie od logo na stacji tam, gdzie wiem, że się nie zawiodę bo znam w mojej okolicy stacje i to koncernowe, na których benzyna znacznie odbiega od średniej (kraków i okolice). Ale jeszcze nigdy nie zatankowałem złego paliwa na stacjach BP czy Statiol. Jeśli zaś chodzi o podróże to zawsze staram się brać na dużych koncernowych stacjach.
    • yac27 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 29.06.13, 15:26
      Ja najczęściej na Shellu.
    • tomek854 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 29.06.13, 16:57
      Ja tankuję normalną benzynę tam, gdzie jest tanio, czyli zazwyczaj w Tesco, Morrisonie (też supermarket), Shellu albo BP nieopodal mojego domu. Chętnie w Tesco, bo robię tam też zakupy i często są obniżki, poza tym punkty w miarę sensownie dają. W trasie - tyle, że zjezdzam z głownej drogi bo na autostradach drożej nawet i po 8 pensów na litrze.

Nie wierze w te wszystkie super duper paliwa, vervy, maksimum performance i v-power. Jakby to było takie świetne i opłacalne, to by to było na kazdym dystrybutorze dla ciężarówek, bo oni by byli pierwsi do szukania oszczędności. A jest tam zwykły diesel.

Służbowo tankuję na Shell, bo taką mamy kartę paliwową.
      • tulasek Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 02.07.13, 23:19
        Często tankuję na stacji "Sasza & Masza Company Przemyt" po 4zł za PB(z dostawą do domu). Żadnych problemów z autami.Fakt dostawcy sprawdzeni od lat.
      • jamesonwhiskey Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 03.07.13, 01:01
        > ie dają. W trasie - tyle, że zjezdzam z głownej drogi bo na autostradach drożej
        > nawet i po 8 pensów na litrze.

paste do zebow se z polski przywozisz nie ?
        przy cenie 130 p ile to jest pol litra zysku na zatankowanyh 10
        a trzeba zjechac dojechac tracic czas chyba nie dokonca to przemyslames

co do tesco i innych marketowych moj samochod nie lubi
        odrazu czeka wywala a te z domieszka bio to juz wogule dramat
        • tomek854 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 17.07.13, 17:22
          > paste do zebow se z polski przywozisz nie ?

Nie, dlaczego?

> przy cenie 130 p ile to jest pol litra zysku na zatankowanyh 10

Na zatankowanych 30 litrów (bak mam 35l) to jest to 2,4 funta. Na trasie do Londynu i z powrotem to jest to 7,5 funta, przyzwoity obiad w pubie.

A ja bardzo dobrze znam Wielką Brytanie (jeżdżę zawodowo) więc wiem, gdzie są małe stacyjki czy supermarketowe o kilkaset metrów od autostrady. Biorac pod uwagę, jak skomplikowane potrafią być brytyjskie MSA - zjeżdza się na nie czesto przez ronda z licznymi światłami, objeżdza się kilkaset metrów itd - czesto jest to nawet szybciej niż tankowanie na MSA.

> co do tesco i innych marketowych moj samochod nie lubi
          > odrazu czeka wywala

A jak poznaje gdzie kupiłeś dane paliwo? Bo w takiej Szkocji np. zarówno supermarkety jak i np. BP zaopatrują się w tej samej rafinerii w Grangemouth. Czasami sobie możesz nawet na własne oczki zobaczyć kolejkę cystern pod bramą·..
    • jerrytom Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 03.07.13, 14:04
      nie wiem czy to był przypadek ale kiedyś na statoilu zatankowaliśmy ze znajomymi i samochód zachowywał się dziwnie, nie miał mocy, nie dochodził do obrotów. Kumpel mówił, że to pewnie świece, zeszły kapturki czy coś. Okazało się że nie. Jedyna opcja to chrzczone paliwo. Od tamtej pory unikam, moze to był przypadek, ale wole nie ryzykować
    • xenia213 Re: a teraz o paliwach - co tankujecie? 15.07.13, 10:31
      Często tankuję na Lukoil, na paliwo nie narzekam, a cena jest całkiem ok. Lubię też czasem zajechać na BP i Orlen. Ostatnio wygrałam nawet bon na 100zł do wykorzystania na paliwo na BP :) www.dotankuj.pl?token=m24WWo
      • nazimno ...naiwna jak aniolek spamerka...? 15.07.13, 11:14
        • resident_troll Re: ...naiwna jak aniolek spamerka...? 16.07.13, 23:55
          Ależ skąd. Niewinne dziewczę po prostu dzieli się swoim szczęściem... ;-P
          • resident_troll ...a w nawiązaniu do myśli przewodniej wątku... 17.07.13, 00:14
            ...to tankuję głównie na stacji przy lokalnym Auchan. Akurat dziś podjechałem, żeby uzupełnić to, co mi poszło na circa 600-kilometrowej trasie z Węgorzewa*) i zapamiętałem ceny z mijanych pobliskich stacji Shell i Orlen - Francuzi domagają się 29 gr/l mniej (PB95), a jakość identyczna (w każdym razie nie dostrzegam różnicy).

BTW Jadąc tam zalałem auto Vervą 98 (raz na ileś tankowań tak robię, w (naiwnej?) wierze, że z "premiumowości" paliwa tego rodzaju silnik ma jakieś korzyści, oczyszcza się czy cóś...), zaś na powrót - zwykłą orlenowską Eurosuper95. I - przy podobnym stylu i przeciętnym tempie jazdy - zwykła benzyna dała niższe o 0,5l/100 km średnie spalanie.

*) przedni Seven Festival był w tym roku; zacnie zagrał Tiamat, świetnie My Dying Bride, rewelacyjnie Closterkeller i Riverside, nudziła tylko Coma Symfonicznie - z tych wciśniętych na siłę smyków i waltorni naprawdę nie płynie żadna wartość dodana...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka