Dodaj do ulubionych

Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa

25.03.14, 19:50
Na wstępie- jestem laikiem w tym temacie.
Chciałbym trochę zwiększyć moc mojego auta głównie chodzi mi o ciągnięcie przyczepy którą od zeszłego roku posiadam i trochę więcej mocy by się przydało.
Mam dwie opcje:
1. u znajomego elektryka wgranie nowej mapy do chipa w dwóch wersjach +15% i +30% - ta druga nie zalecana, uznawana za niebezpieczną dla silnika więc raczej zostaje +15%. Znam kilku gości którzy wgrywali tam mapy i są zadowolenie od kilku lat. Koszt 300 pln
2. vtech z Krakowa, chip tuning. Dają jakieś +24% ale koszt około 1100pln brutto - fakturę wrzucę sobie w koszty więc jakies 23% wróci do mnie.
I teraz się zastanawiam którą opcje wybrać, znam kilka osób które zmieniało mapy i sa zadowoleni z chip tuningiem nie znam. Chciałbym zyskać dużo ale wole nie przesadzic tak jak z tym 30% więc +24% wydaj się rozsądne ale czy różnica 9% warta jest różnicy cenowej- sam nie wiem. A może tak naprawdę to to samo w obu wypadkach tylko w vtech podane bardziej profesjonalnie.
Co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa 25.03.14, 20:52
      He,ja może nie do końca na temat ale właśnie kolega "szczipował" sobie BMW,nie żadnego trupa.Nie wiem, który ze sposobów wybrał ale po 2 tygodniach, właśnie przekręcił panewki:)) Mieliśmy niezły ubaw z niego,tym bardziej,że BMW nie słabe i ma już je sporo lat.Teraz nie opłaca mu się naprawiać silnika,taniej wyjdzie poszukać używki.Oczywiście to zdarzenie nie oznacza,że tak się dzieje ale po prostu, to miało miejsce dosłownie kilka dni temu,dlatego mi się chce śmiać z "cziptuningu".

P/S nie podałeś w zasadzie najważniejszych danych,jakie auto,moc itd.
      • engine8 Re: Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa 25.03.14, 22:59
        Dokladnie.. to sie dzieje jesli zamiast wiedziec co robic - robi sie co sie wie.
    • jackk3 Re: Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa 25.03.14, 21:50
      Ale o jakaie auto i silnik chodz? Poza tym do ciagniecia przyczepy to raczej moment sie zwieksza i jego 'wykres'.
      • egon26 Re: Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa 26.03.14, 08:53
        Hyundai Santa Fe 2.0 CRDi 83kW 113KM, Wstyd się przyznać ale w ogłoszeniu miał wpisane 125 KM. Sprawdziłem mu grubość lakieru, książkę serwisową, oglądałem auto bardzo długo a o mocy nie pomyślałem. W zeszłym roku ciągnąłem przyczepę Outlanderem 2.2 166 KM przy nim nie było czuć że jest coś z tyłu. A tu obawiam się że może być z tym problem.
        • galtomone A co Cie moc obchodzi??? 26.03.14, 09:41
          Moc to inaczej KM, ktore na przyczepe nie maja wplywu tylko osiagana predkosc maksymalna ewentualnie. Ciebie interesuja Nm czyli moemnt obrotowy, auto wtedy jest coraz bardziej elastyczne nawet po obciazeniem (przyczepa), choc np. zamiast jechac 185km/h pojedzie maksymalnie 160...

A zatem skoro interesuje ci podniesienie Nm, to raczej Vtech z Krakowa, bo oni beda wstanie do dograc na hamowni optymalnie... czyli beda widziec dokladna charakterystyke Nm, KM, jak pracuje silnik, itd...

Ale cudow z tego auta nie wyciagniesz... Nie lepiej kupic cos z wiekszym silnikiem - kolo 3l?
          Majac fabrycznie tez 300-450Nm juz mozesz spoko jezdzic.

Pamietaj, ze podniesienie Nm, to znacznie wieksze obciazenie dla reszty ukladu napedowego - tzn. bedziesz czesciej wymieniac sprzeglo, kto wie jak z reszta rzeczy prznopszacych moc na kola. Mnie sie wydaje, ze cala ta operacja, by zyskac 20 Nm czy 30 Nm jest nie oplacalna.

A parametr - moc wieksza o X% to czysty marketing! Nic to naprawde nie mowi....
          • egon26 Re: A co Cie moc obchodzi??? 26.03.14, 12:42
            Niestety dosyć dużo jeżdżę około 35-40 tyś rocznie więc jakaś większa pojemność wiązała by się z jeszcze większym spalaniem. To auto tak naprawdę ma być na 1.5 roku - wtedy kończy się leasing w rodzinie volva xc60 i pewnie będzie miał przejechane wtedy poniżej 40 tyś. więc szkoda tak naprawdę nie wziąć tamtego auta. A teraz muszę mieć coś na czym nie stracę zbytnio w tym okresie. Więc muszę kombinować.
            Ale dzięki za radę fachowa i pomocna.
            Pozdrawiam
            • analny_wybawca Re: A co Cie moc obchodzi??? 27.03.14, 23:47
              Chipuj. Jeśli jesteś z Małopolski to chyba najbliżej masz do Dynosoftu w Katowicach (nie patrz na żadne vtech itd). Ja w swoim obecnym aucie mam zrobione +80% mocy i jest ok, trzeba wymieniać olej i filtry co 10 tys km i jeśli nie latasz non stop z butem w podłodze to nic nie ma prawa się stać.
              Nie baw się w żadne boxy czy gotowce które dają +15% czy +30%, tylko indywidualnie pisana mapa z testami na hamowni
              • galtomone Re: A co Cie moc obchodzi??? 28.03.14, 07:09
                +80%????

To co ty masz w serii I ile pokazala hamownia?????
          • do.ki nie mieszaj, galto! 28.03.14, 06:36
            galtomone napisał:

> Moc to inaczej KM, ktore na przyczepe nie maja wplywu tylko osiagana predkosc m
            > aksymalna ewentualnie. Ciebie interesuja Nm czyli moemnt obrotowy

Było tyle razy. Zajrzyj do wcześniejszych zażartych dyskusji między mocą i momentem.
            • galtomone Re: nie mieszaj, galto! 28.03.14, 07:11
              NIe musze, ciagniesz KM czy Nm?
              Ale jeszcze lepiej, jakby mu podali uciag przed I po :-)
              • bunkum Re: nie mieszaj, galto! 21.12.14, 15:37

> NIe musze, ciagniesz KM czy Nm?

On "ciagnie" i jednym i drugim.
                Ty nie wiesz, co to moc. Nie wiesz tez, co to moment.
                Ty ciagniesz glupota. Wiec glupis.
    • egon26 I padło na chip tuning 28.05.14, 14:09
      Podsumowując.
      Z chytrości na moc wybrałem jednak chip tuning w vtech. Drożej ale...
      Sprawdzili mi auto na hamowni i okazało się że na starcie ma 90 km a nie 113 jak miało mieć. Wymienili mi przepływomierz - chyba;) i auto odzyskało 113 po tuningu dostało jeszcze 24 km i teraz ma 137 - asfalt rwie pod kołami ;D z własnych testów: Na początku miałem 15s do 70km/h, po tuningu i naprawie jest 8s do 70. Testowałem na ulicy przed domem więc nie było się gdzie rozpędzić do 100;)
      Co do ciągnięcia przyczepy to poza terenem zabudowanym na zwykłej drodze w miarę równej 110 km/h bez problemów pojedzie. Pod sporą górę jaka jest między wisłą a szczyrkiem gdzie byłem ostatnio to jakieś 50-60 km/h z tym że waha się na granicy 2 biegów 2, 3 i przy 60 trzeba dawać duże obroty by wrzucić na 3 a potem gwałtownie słabnie. Więc by go nie męczyć odpuściłem mu na 45-50. Ale wydaje mi się że na tamtą górę bez przyczepy też lekko nie jest bo osobówki za mną jechały w sporej odległości. Ruszenie pod górę bez większych problemów więc jestem zadowolony.
    • franekpiernik Re: Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa 19.12.14, 15:23
      czyli zadowolony jestes czy może coś sie po paru miesiacach zmieniło? Ja szukam po forach właśnie jakichś informacji o tym chip tuningu bo zainteresowało mnie to. Akurat w łomiankach gdzie mieszka mój kumpel jest taki zakład (dr tuning?) i co przejadę to ruch mają... chyba ich odwiedzę bo auto muli a nie powinno przecież, poza tym więcej koni pod maską za paręset zł to nie jest jakiś straszny wydatek a przyjemność z jazdy większa :)
      • xvqqvx Nie polecam firm reklamowanych przez franekpiernik 19.12.14, 16:39
        Nie polecam firm reklamowanych przez franekpiernik - jest to zawodowy spamer, który reklamuje różne firmy.
    • konetio Re: Chip tuning VS wgrwanie mapy do chipa 21.12.14, 13:04
      Bardzo wątpię że w razie kontroli nie będzie problemu z tą fakturą na chipa. To nie jest zwykła eksploatacja i jeśli już to powinna być traktowana jako ulepszenie i amortyzowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka