Dodaj do ulubionych

astra 4 za i przeciw

17.04.14, 22:37
witam,
zamierzamy kupic astre 4 hatchback z fabrycznym gazem. czy ktos moze powiedziec mi, jaka jest netto wysokosc bagaznika po zainstalowaniu zbiornika gazu? obawiam sie, ze moze byc za malo na porzadna walizke w bagazniku.
poza tym wg specyfikacji producanta auto pali 8 l gazu na 100 km, czy ktos to moze potwierdzic?
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • skodaach Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 11:21
      przed montażem lpg zawsze ma palić 10% więcej iż benzyny, po montażu do 25% i 25% wiecej zawsze i każdemu dobrze wyregulowana instalacja zużywa.
      • vogon.jeltz Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 12:07
        > przed montażem lpg zawsze ma palić 10% więcej iż benzyny, po montażu do 25%
        > i 25% wiecej zawsze i każdemu dobrze wyregulowana instalacja zużywa.

No ja nie byłbym taki pewien tego "zawsze i każdemu". Samochód z LPG mam co prawda krótko, ale spalanie wygląda następująco:
        - komputer pokazuje średnie zużycie ok. 10 litrów - przy czym komp "zlicza" oczywiście wirtualne spalanie benzyny, a w dodatku kompy dość często lekko zaniżają wynik w stosunku do faktycznego zużycia (nie wiem jak jest u mnie, bo na samej benzynie jeszcze nie jeździłem)
        - z tankowania gazu (przeważnie na tej samej stacji) wychodzi mi spalanie LPG ok. 11 litrów.

10% jak w mordę strzelił. Oczywiście do całości obrazu trzeba też uwzględnić spalanie benzyny przy rozruchu silnika - u mnie przełącza się po przejechaniu ok. kilometra, nie wiem ile w tym czasie zdąży wypić - 0,15 l?
    • dark.ass Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 11:47
      Pytanie o spalanie mija się z celem. Każdy inaczej jeździ. Podam Ci przykład mojego brata. Ma Opla ale Zafirę. 1.8 benzynowy. Wg. Opla powinien palić 11l benzyny w mieście i 6,7 na trasie. Po przerobieniu na LPG rzeczywiste spalanie wygląda tak: 10-11 LPG na trasie i 14-15 w mieście ale dodać trzeba że jeździ normalnie a nie w stylu eco. Jak będziesz jechać w trasie 90-100 to taka astra powinna spalić ok 8l LPG ale nie liczyłbym na mniej. Czy planujesz kupić z silnikiem 1,4T?
      • dowskichris Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 20:44
        tak, z tym silnikiem. troche nas przeraza to spalanie, zawsze wieksze niz w danych technicznych. czy ople w ogole sa bardziej paliwozerne niz inne auta?
        • gzesiolek Re: astra 4 za i przeciw 22.04.14, 12:00
          Kupujesz nowe/prawie nowe auto i Cie przeraza spalanie na poziomie 10l LPG na 100km?
          To lepiej juz idz za rada misiaczka kup parolatka i miej pieniadze na paliwo...
          Albo Cie stac na auto, albo nie... i cena zakupu to nie powinno byc jedyne kryterium...
          • dark.ass Re: astra 4 za i przeciw 22.04.14, 12:08
            NIe wiesz jak samochód będzie użytkowany więc nie oceniaj. Mój znajomy robi ok. 80.000 km rocznie. Jeśli autor wątki tyle jeździ to różnica 3l LPG /100km będzie się równać ok 6.500 PLN rocznie więcej na samo paliwo. Mieć a nie mieć takiej sumy to większości z nas robi różnicę.
    • vogon.jeltz Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 12:09
      > zamierzamy kupic astre 4 hatchback z fabrycznym gazem.

Podstawowe pytanie, jakie powinieneś zadać to - jaka to instalacja i ile kosztuje. Bo może się okazać, że montują instalację kiepską i/lub egzotyczną (co oznacza problemy z jej serwisowaniem w przyszłości), za to drogo - i na własną rękę za mniejsze pieniądze mógłbyś wyposażyć auto w znacznie lepszą instalkę.
      • dark.ass Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 12:17
        vogon.jeltz napisał:
        i na własną rękę
        > za mniejsze pieniądze mógłbyś wyposażyć auto w znacznie lepszą instalkę.

Może to i pomysł ale dopiero po gwarancji czyli co najmniej za 2 lata a autor wątku chce oszczędzać już teraz :)
        • vogon.jeltz Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 12:27
          > Może to i pomysł ale dopiero po gwarancji

A, no fakt. Zapomniałem jakoś o utracie gwarancji w przypadku montażu niefabrycznej instalacji. W takim razie mój wpis można uznać za niebyły.
          • jeepwdyzlu utarta gwarancji? 18.04.14, 13:37

"fabryczna" oznacza że diler zainkasował działkę
            tylko tyle

j.
            YCDSOYA
            • vogon.jeltz Re: utarta gwarancji? 18.04.14, 14:12
              No ale z tego co wiem, zamontowanie "niefabrycznej" instalacji LPG w samochodzie objętym gwarancją powoduje jej utratę. W najłagodniejszych przypadkach zostaje gwarancja np. na budę i zawieszenie, ale już silnik i instalacja elektryczna przestają być nią objęte. Gwarancja to przecież dobrowolne zobowiązanie producenta i może on dowolnie kształtować jej warunki. Większość (wszyscy?) stanowi je właśnie tak.
    • jeepwdyzlu plusy to tylko spalanie? 18.04.14, 12:25
      każda benzyna na gazie będzie ekonomiczna...
      a zawieszenie, przyjemność z jazdy, jakość?
      Widze tylko kłopot z gazowaniem 1,4 T a inny benzynowy motor nie ma w tym aucie - dość ciężkim - żadnego sensu...
      jeep
      • dowskichris Re: plusy to tylko spalanie? 20.04.14, 19:57
        czy moge wiedziec, o jaki klopot chodzi? instalacja montowana jest w fabryce opla, wiec podobno niezawodna. t rozumiem, ze chodzi o turbine? co w tym przypadku moze byc problemem, tak dla pol-laika?
        pozdrawiam.
    • salio Re: astra 4 za i przeciw 18.04.14, 14:02
      żona miała służbową astre 4 .
      silnik ben. 1,6 115 km nie dawał sobie rady z tym ciężkim autem 1380 kg. auto wyjątkowo mułowate
      spalanie ok.8-8,5 l
      • dowskichris Re: astra 4 za i przeciw 20.04.14, 19:58
        wiesz jezdzilem skoda octavia 102 km w gazie i na pewno nie bedzie bardziej mulowato. poza tym ta astra ma miec 140 km a nie 115...
        czy zona miala lpg? to spalanie, o ktorym piszesz to benzyna czy lpg?
        pozdrawiam.
        • skodaach Re: astra 4 za i przeciw 21.04.14, 09:21
          powiem ci, że jesteś prze-gość skoro udało ci się zanurzyć samochód w gazie.
          • salio Re: astra 4 za i przeciw 21.04.14, 21:01
            Auto nie było zagazowane. i powiem Ci Dowskichris że poprzednio miała astre 3 z wysokoprężnym fiata 1250cm3 niby tylko 90 km, i nie była to moja subiektywna opinia auto było wyraźnie żwawsze może to przez skrzynie 6 ?
            natomiast wykończenie wnętrza, wyciszenie i prowadzenie auta w w zakrętach 4 względem 3 to jak auto klasę wyżej.
            Jeszcze wcześniej miała astrę 2 i między 2 a 3 nie było takiej różnicy w wykończeniu kolejnego modelu jak między 3 a 4.
    • cool_piwo Re: astra 4 za i przeciw 22.04.14, 10:20
      Nowe ople są cholernie ciężkie.
      Zafira tourer z silnikiem 2.0cdti (165KM) waży prawie 1800kg...
      Astra też jest cięższa od konkurentów.

Silniki są sympatyczne, ale przez wagę samochodów trzeba mieć na uwadze to, że będą raczej mniej dynamiczne od konkurentów.

Przykładowo:
      Zafira tourer 2.0cdti 165KM, waga: 1770kg. 0-100km/h : 9,8s (manual)
      VW touran 2.0 TDI 170 KM, waga: 1550kg. 0-100km/h : 9,0s (manual)
      Momenty obrotowe identyczne - 350 Nm @ 1750-2500 obr./min.

Oczywiście inna sprawa, że zafira jest znacznie większa (dłuższa o ponad 25cm, szersza o niecałe 10cm itp) od tourana.
      Ale ponad 200kg różnicy....

Spalanie w moim czołgu (z automatem) mam aktualnie na poziomie 9l/100km.
      Jazda mieszana, głównie miasto. Silnika nie szczędzę, jeżdżę dynamicznie. Wg producenta w trybie mieszanym powinna palić 5.8l/100km ;-))

Nie licz też na to, że silnik benzynowy w astrze o którą pytasz będzie mało palił (olewam tutaj kwestie gazu - nigdy nie miałem auta z LPG, nie wiem jak to się zachowuje). Benzyna 1.4 ma małą pojemność, dużą moc (turbina) a samochód swoje waży. LPG jest tutaj rozsądne ekonomicznie. Przy bardzo oszczędnej jeździe zapewne będziesz bardzo zadowolony ze spalania (idea downsizingu), ale już gdy zachce Ci się skorzystać z tej sympatycznej ilości koników.... Przewiduję zdziwienie.

Co do samego silnika 1.4 140KM - teoretyzowałem, bo konkretnie takim nie jeździłem. Opisuję doświadczenia z jazdy innymi silnikami tego typu, o różnych pojemnościach i mocach.

PS.
      Opel astra IV 1.4turbo 140KM, waga: 1393kg. 0-100km/h: 10,2s
      VW golf VII 1.4 TSI 140KM, waga: 1268kg, 0-100km/h: 8,4s.

Dane od astry niestety dotyczą astry sedan, te wartości na pewno są więc faktycznie minimalnie inne.
      • cool_piwo Re: astra 4 za i przeciw 22.04.14, 10:23
        Pisząc:

> Spalanie w moim czołgu (z automatem) mam aktualnie na poziomie 9l/100km.
        > Jazda mieszana, głównie miasto. Silnika nie szczędzę, jeżdżę dynamicznie. Wg pr
        > oducenta w trybie mieszanym powinna palić 5.8l/100km ;-))

Miałem na myśli właśnie zafirę tourer 2.0 CDTI 165KM, automat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka