Dodaj do ulubionych

Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln

31.08.14, 09:58
Zastanawiam się , pamiętając boom na używane auta 15-20 letnie w końcówce XX wieku jak wygląda zbyt na takie pojazdy dziś kiedy auta oferowane są (nowe) w kredytach bezprocentowych z niskimi ratami i kiedy to większość preferuje nówki a nie wyeksploatowane używki.Jednak oferujących takie wiekowe już pojazdy jest wciąż bardzo wielu, czy kupilibyście i dlaczego auto za 1500 pln?
Obserwuj wątek
    • koza_oddam Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 10:21
      Popyt jest, głównie w małych miejscowościach gdzie szwankuje komunikacja publiczna, a praca jest w fabryce 20km dalej. Auto z tego przedziału cenowego sprzeda się, o ile nie jest to nieruchomość na kołach. Nikt w nie nie inwestuje, po 2-3 latach idą na złom i kupuje się kolejne za 1500. I jakoś się kręci. Nowe auta w kredytach? Dla robotnika z fabryki w małym mieście z pensją między 1700 a 2000 na rękę? Pomijam fakt, że bierzesz kredyt który dusi cię przez 6 lat i kupujesz wypierda typu Panda, bo o tym żeby taki robotnik z dwójką dzieci wziął kredyt na nowego Passata to już w ogóle zapomnij. Podsumowując - jest rynek, i to spory.
    • md.123 Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 10:44
      Dzięki, w latach o których wspominam i jeszcze wcześniej kiedy to auta były na talony cos tam kupiłem-sprzedałem no i teraz się zastanawiam...ale okazuje się że nadal będą schodziły.
    • liczbynieklamia Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 10:44
      Ostatnio ze zdziwieniem na 3 przykładach przekonałem się, że samochód, jeżeli jest w stanie umożliwiającym bezpieczną eksploatację (w szczególności z nieprzerdzewiałą podłogą, progami, etc., sprawnymi hamulcami, układem kierowniczym i zawieszeniem), niezależnie od marki, modelu, rocznika i koloru na pniu zejdzie przynajmniej za 5 tysięcy złotych. Tak więc wszystko, co tańsze najprawdopodobniej stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia przy najmniejszej kolizji.
      • koza_oddam Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 12:46
        liczbynieklamia napisał:

> Ostatnio ze zdziwieniem na 3 przykładach przekonałem się, że samochód, jeżeli j
        > est w stanie umożliwiającym bezpieczną eksploatację (w szczególności z nieprzer
        > dzewiałą podłogą, progami, etc., sprawnymi hamulcami, układem kierowniczym i za
        > wieszeniem), niezależnie od marki, modelu, rocznika i koloru na pniu zejdzie pr
        > zynajmniej za 5 tysięcy złotych. Tak więc wszystko, co tańsze najprawdopodobnie
        > j stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia przy najmniejszej kolizji
        > .

Nieprawda. Moja Astra jest technicznie bez zarzutu, blacharsko na 4 (dziur nie ma, ale wyłazi tu i tam na rantach z tyłu, drzwi na spodach przyłapane itd, ale do środka się nie leje i ma zdrowe podłużnice, progi), skręca, hamuje, płyny klocki itd wymieniane kiedy trzeba, a jako że to rok 1993 to więcej niż 2500zł bym za nią nie dostał. Tak więc nie generalizuj. Ojciec sprzedał dwa lata temu Samarę z 1992 roku z gazem za niecałe 3tys, auto też było zdrowe i mechanicznie i blacharsko i miało około 140tys realnego przebiegu. Poszła na Ukrainę, ciekawe czy jeszcze istnieje, ale chyba tak bo na zachodnią, okolice Kijowa. Polak by tego nie kupił za więcej niż 1500 właśnie, bo takie dostawaliśmy oferty.
        • liczbynieklamia Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 01.09.14, 11:05
          Istnieje taka ewentualność, że nasze definicje "technicznie bez zarzutu" są krańcowo inne. Ale nie martw się, to ja jestem ten dziwny, patrząc po tym co sądzę o tych wszystkich "igłach" i "stanach idealnych" z ogłoszeń.
          • koza_oddam Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 01.09.14, 11:45
            Nie wiem czy są inne. Moje auto ma niecieknący silnik, działające hamulce z nowym płynem i rocznymi przewodami, układ kierowniczy ze wspomaganiem i wymienionymi niedawno końcówkami, bo luzów nie było ale gumy się poszarpały - mogę wymieniać dalej. Auto na rolkach przechodzi obowiązkowy przegląd bez uwag, co najwyżej z takimi że zdarzają się 5-letnie auta w gorszym stanie. Sugerujesz, że wożę siebie i swoją rodzinę autem które jest niesprawne i zagraża życiu pasażerów lub osób postronnych? Ja go nie naprawiam na handel, tylko dla siebie. Z powodu wsadzonych środków i małej wartości ma u mnie dożywocie, a więc zacznie się łamać to adios muczaczos. Ale póki co trzyma się dobrze i jest regularnie serwisowana. Nie uważam aby więc nasze pojęcia auta technicznie ez zarzutu się różniły.
            • only_the_godfather Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 01.09.14, 12:56
              Otóż to mam auto które ma 11 lat a diagnosta tylko mówi żeby wszystkie auta były w takim stanie. Wszystko wymieniam na bieżąco bo użytkuje to auto na co dzień. Z racji tego że wartość tego samochodu robi się coraz bardziej śmieszna nie mam zamiaru sprzedawać auta a jeździć nim aż do czasu oddania na złom. To czy auto będzie sprawnie nie zależy od wieku auta a od tego jak o niego dba właściciel.
    • hansiu92 Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 11:42
      Kupiłem. Fiata Palio Weekend od znajomego za 1500zł, ma instalacje LPG 160tyś oryginalnego przebiegu. 1999r. Dlaczego kupiłem takie auto? Po pierwsze, wiadomo, dlatego że było tanie, po drugie części eksploatacyjne są śmiesznie tanie, po trzecie gdybym kiedykolwiek go zniszczyl, wcale bym się tym nie przejął. Wyjął bym car audio i oddał na złom bez żalu.
      • misiaczek1281 Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 12:47
        Zbyt wysoko cenię własne zdrowie by jeździć czymś poniżej 4 tys.zł ...tyle to się wydaje na opłaty i paliwo rocznie :)
        • misiaczek1281 Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 12:58
          Auta z lat 90-tych są zazwyczaj są solidne ale wiek robi swoje... silnik mi głośniej zaczął chodzić...rdza zjadała moje Polo... progi ranty drzwi, nadkola...poza tym denerwujące są te drobne usterki...a to wycieraczki przestaną działać , a to szyba się nie zasuwa bo mechanizm podnoszenia sie zepsuł i mi deszczu do auta napadało:)...miałem polówkę III to wiem ... czwórka to jakby inny samochód...jedyne co to mi olej spala ale to nie jest wada - ten typ tak ma:)
          • fuiio misio fisio 01.09.14, 11:52
            Mam znajomego co twierdzi tak samo jak misio fisio tylko zamiast kwoty 4 tys wymienia kwote 400 tys..Jezdzi q7 i faktycznie gdyby doszlo do spotkania znajomego w q7 z misiem fisiem w polo to po polo wraz z misiem fisiem zostalaby mokra plama
    • citizenwhite Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 31.08.14, 19:59
      Ja bym nie kupil w chwili obecnej, ale z innej beczki, niedawno takie sprzedawalem, dokladnie w tym przedziale cenowym i... byla kolejka:) Kupil kumpel ktory troche zainwestowal i zajezdza fure, bo robi rocznie ponoc do stowki nawet, drugi w kolejce byl kumpel ktory chcial miec taniego rupiecia na dobicie i nauke jazdy. Po nim byle jeszcze jeden itp... Krotko mowiac popyt jest.
      • only_the_godfather Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 01.09.14, 11:21
        Kumpel kiedyś sprzedawał Nexie za 1500zł auto poszło w ciągu 24 godzin od pojawienia się ogłoszenia i nie kupił go żaden handlarz. Ja kiedyś sprzedawałem Poloneza wystawiony był za 500 zł bo silnik do remontu a blacharka była nie skończona. Auto też poszło w kilka dni kupił je jakiś pasjonat motoryzacji który stwierdził że on go sobie wyremontuje.
    • loyezoo Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 01.09.14, 10:20
      Mój kuzyn prowadzi komis z takimi autami....Właśnie buduje drugi dom:)) Więc "chyba" się sprzedają.
      • koza_oddam Re: Jaki jest rynek na używane auta 1000-2500 pln 01.09.14, 10:26
        Znam gościa, który handlował częściami i samodzielnie wyremontowanymi Wartburgami, od połowy lat 90-tych chyba, kiedy to te auta miały status paździerza i jak najdalej. Też postawił dwie chałupy, kiedyś mi mówił że koledzy się śmiali do czasu właśnie. Robi to do dziś zresztą, teraz głównie na eksport do byłego DDR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka