Dodaj do ulubionych

Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9?

25.11.14, 10:15
Witam,
przymierzam się do zakupu małego nowego autka za ok. 50.000 zł. Po obejrzeniu różnych opcji, waham się pomiędzy clio a fiestą. Clio ma zdecydowanie lepszy design, w tej cenie również lepsze wyposażenie (pakiet look, navi itp.), fiestę trochę lepiej się prowadzi. Poza tym fiesta jest po refreshingu, ale model chyba z 2008, więc pewnie szybko będzie nowa, albo w ogóle ją wycofają. CLio z kolei kojarzy mi się samochodem handlowca (z całym szacunkiem do zawodu) Co byście wzięli? A może jakaś inna opcja w tej cenie?
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 10:38
      Dacia Sandero 0,9 w wersji Blackline - za ok 44 tys. masz większy w środku i lepiej wyposażony niż Clio samochód (tempomat , Navi , za 1500 można dokupić pakiet skórzany ) który w zasadzie ma te same bebechy co Renault.
    • peeska Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 10:39
      Dodam jeszcze, że Fiesta w wyposażeniu Trend, a Clio techno feel.
    • przemekthor Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 10:40
      Ja bym się nie pchał w te małe turboładowane silniczki. Wziąłbym Mitsubishi Space Star. W takim budżecie masz wersję z pełnym wyposażeniem i skrzynią CVT.
      Auto jest zrobione wg starej szkoły, można je naprawiać na kowadle.
      • who_cares Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 10:48
        Ja bym poczekał z rok z tym Mitsubishi. Poziom jakości zbliżony raczej do Tata Indica Vista niż starego Galanta .....
        www.youtube.com/watch?v=q7Rp1H_iVWo
        • przemekthor Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 11:11
          Ee tam, widziałem to w dniu publikacji. A materiał przecież przedstawia auto w bardzo pozytywnym świetle.
      • nfplakto Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 27.11.14, 07:09
        CVT można naprawić na kowadle?
    • citizenwhite Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 11:24
      peeska napisała:

> Witam,
      > przymierzam się do zakupu małego nowego autka za ok. 50.000 zł. Po obejrzeniu r
      > óżnych opcji, waham się pomiędzy clio a fiestą. Clio ma zdecydowanie lepszy des
      > ign, w tej cenie również lepsze wyposażenie (pakiet look, navi itp.), fiestę tr
      > ochę lepiej się prowadzi. Poza tym fiesta jest po refreshingu, ale model chyba
      > z 2008, więc pewnie szybko będzie nowa, albo w ogóle ją wycofają. CLio z kolei
      > kojarzy mi się samochodem handlowca (z całym szacunkiem do zawodu) Co byście wz
      > ięli? A może jakaś inna opcja w tej cenie?

W zeszlym roku mialem identyczny problem, ten sam budzet i tez powaznie myslalem nad Clio... Kupilem Civica na wyprzedazy rocznika... wiem, ze to nie do konca odpowiedz jakiej oczekiwales;) ale moze wrato sie zastanowic?
    • peeska Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 11:38
      civic to już inny budżet :-)
      • citizenwhite Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 12:41
        peeska napisała:

> civic to już inny budżet :-)

Fakt, ale... 1.4 100KM w wersji Comfort szlo kupic ponizej 6 dych na wyprzedazy rocznika, zatem jest to jaka opcja, chyba, ze budzet nie podlega zmianom:)
    • jbl25 Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 25.11.14, 15:27
      Polecam Fieste ecoboost, da sie zejsc z rabatem dosc sporo, wszystko dziala jak nalezy. Chyba ze Clio ma mocniejsze hamulce ale watpie. Fieste prowadzi sie bardzo pewnie i nawet 100 hp ecoboost daje rade. Pali w rzeczywistosci 5-8 litrow Pb95.
    • poohdell Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 26.11.14, 10:30
      Wybierz co chcesz - jakościowo ten sam poziom. Statystyki sprzedazy w Europie podobne. Ani ecoboost, ani tce się nie rozlecą, a dają radę. Subiektywnie - wybrałbym Clio, za - moim zdaniem - świetny design. To auto rzuca sie w oczy.
    • peeska Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 26.11.14, 13:04
      No właśnie linia i wyposażenie CLio podoba mi się, chociaż po jeździe próbnej mam lepsze zaufanie do Fiesty. Dziękuję za porady. Kdyby ktoś, coś jeszcze chciał dodać, to chętnie przeczytam :-)
    • dinozaur40 Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 26.11.14, 13:36
      Witam,

jako laik wybrałbym Clio - świetny design, który może skutkować łatwiejszą sprzedażą w przyszłości.
    • kamillwawa Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 26.11.14, 22:11
      Bierz clio bo to nowsza konstrukcja, a w środku masz więcej miejsca. Targuj sie tylko jak trzeba...
      • naaser Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 27.11.14, 09:01
        Ja dwa miesiące temu stojąc przed wyborem nowego małego miejskiego auta ( brałem pod uwagę fiestę i clio) zdecydowałem się na kia rio z wolnosącym 1.2.

Pozdrawiam
    • andypip Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 27.11.14, 15:36
      Po dosyć długich poszukiwaniach kupiłem... Lancie Ypsilon 0,9. Twoje typy też brałem pod uwagę, ale włoszka jest (dla mnie) wygodniejsza, ładniejsza i lepiej wyposażona :-)
      • gzesiolek Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 27.11.14, 16:00
        i znacznie mniejsza...
        ale dla maks 2 osób wystarczy...
        • who_cares Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 28.11.14, 13:24
          Kupić Lancię zamiast Forda Ka na tej samej płycie podłogowej i zbliżonych wymiarach płacąc 20 kPLN więcej ..... i jeszcze wybrać padlinowate TwinAir .... bezcenne .....
          • gzesiolek Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 28.11.14, 13:43
            To Panda II jest na tej samej plycie co Fiat 500?
            • qqbek Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 28.11.14, 14:10
              gzesiolek napisał:

> To Panda II jest na tej samej plycie co Fiat 500?

To nie wiedziałeś?
              Fiat Mini Platform

Nie tylko Panda II, ale i Panda III
              • gzesiolek Re: Fiesta EcoBoost czy Clio 0.9? 28.11.14, 15:45
                No widzisz czlowiek cale zycie sie uczy... bylem przekonany, ze od Fiata 500/Forda Ka powstala nowa platforma uniwersalna... a tu wynika, ze jest prawie ta sama od kilkunastu lat...

Dzieki za info. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka