Dodaj do ulubionych

zmowa projektantów?

18.01.15, 21:01
Po dzisiejszej wizycie na salonie samochodowym zaczynam podejrzewać, że to jakaś zmowa projektantów różnych marek żeby do środka konsoli doklejać taką dużą płytę wykończoną na połysk, najlepiej jeszcze czarną, żeby dobrze było widać każdy pyłek i ślady paluchów. Następnie na tej płycie umieszczają jak najwięcej różnokształtnych przycisków, pokręcadeł, jakiś ekran dotykowy i jak się zmieści, to jeszcze ze dwa nawiewy. I to różni producenci robią takie szkaradzieństwa. Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: zmowa projektantów? 18.01.15, 22:05
      a wiesz jak sie na niej dobrze trzymaja te gumowe gratisy na przyssawke z lidla?
    • gzesiolek Re: zmowa projektantów? 19.01.15, 10:20
      Bo ludzie kupuja?
      Bo jakis pismak napisal, ze ta "fortepianowa" czern wyglada elegancko?

Ja tam lubie obsluge radia/CD/mp3 w kierownicy, a obsluge klimy na dyzych pokretlach...
      Nie znosze malutkich przyciskow, czy ekranu dodykowego... tego sie nie da obslugiwac automatycznie bez patrzenia...

U mnie w Lancerze zmiana ustawien klimy/nawiewu to 1sek bez odrywania wzroku od drogi...
      Ergonomicznie rewelacja... ale szczerze mowiac nie wiem czy przy klimie wielostrefowaj uda sie tak samo...
      • nazimno Touch screen. 19.01.15, 10:46
        Niezaleznie od zdania kierowcow - producenci beda chcieli wyeliminowac wiekszosc elementow elektromechanicznych, aktywowanych manualnie. Powod jest prosty: prostsze okablowanie oraz interface w jednym miejscu.

Modul z ekranem dotykowym jest samodzielnym modulem, ktory sterowanie dla elementow wykonawczych, przekazuje za posrednictwem szyny CAN (bardzo ogolnie), ktora jest szyna szeregowa. Modul taki to po prostu komputer z GUI (Graphic User Interface).
        Zalatwi on wszystkie funkcje komunikacyjne (nawigacje, radio, inne) z kierowca.

Niestety - tak wlasnie sie to skonczy.
        Dla pokolenia "dzieci-smarkofonow" pikus.

• nazimno Niestety takie podejscie ma swoje konsekwencje. 19.01.15, 11:07
          Juz kilka lat temu badano wplyw takich urzadzen na koncentracje a raczej dekoncentracje
          uzytkownika. Zdania na ten temat sa wyjatkowo rozbiezne.

www.apa.org/monitor/2009/02/dangerous.aspx
    • 4slash Re: zmowa projektantów? 19.01.15, 20:23
      Ja głównie z tego powodu nie wybrałem VW w wersji Highlinie lecz niższą Comfortline gdzie zamiast fortepianu są dobrej jakości wstawki a"la drapane aluminum. Fortepianowe mam na kierownicy i widać każdy odcisk i pyłek na szczęście to minimalna powierzchnia.
      W Citroenie C4 Aircross (bliźniak ASX) w środkowym elemencie fortepianowym deski odbijają się latarnie i światła utrudniając koncentrację.
    • dr.hayd Re: zmowa projektantów? 20.01.15, 14:03
      Może dlatego, że to wcale nie są różni producenci. Co najwyżej różni składacze tych samych klocków.
    • grzek Re: zmowa projektantów? 22.01.15, 19:54
      Pewnie jakaś unifikacja, żeby ciąć koszty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka