Dodaj do ulubionych

Wrzystko o VOLVO

IP: *.ltk.com.pl 13.04.02, 15:34
Możecie tu wyrażać swoje opinie zarówno pozytywne jak i negatywne na temat
VOLVO ale z uzasadnieniem negatywnych.
Obserwuj wątek
    • letalin Re: Wrzystko o VOLVO 13.04.02, 16:39
      To moje następne auto...
      Mam do szwedów słabość .
      • Gość: kylo Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.ltk.com.pl 13.04.02, 19:38
        letalin napisał(a):

> To moje następne auto...
        > Mam do szwedów słabość .

I bardzo dobrze.
        pozdrawiam kylo
    • Gość: Darek Re: Wrzystko o VOLVO IP: 212.106.189.* 14.04.02, 09:44
      Poszukaj w niedawnych tematach "Volvo S60"sporo napisane.
    • Gość: art Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 14.04.02, 13:43
      Super marka - troche gorzej seria 40, bo jest "drasnieta" mitsubishi, co odbija
      sie na prowadzeniu (szczegolnie t4) jak i na image.
    • janpaweldwa Re: Wrzystko o VOLVO 14.04.02, 19:02
      wszyscy pieprzycie. Volvo to Ford czyli syf.
      • Gość: Casey Re: Wrzystko o VOLVO IP: 192.168.1.* 15.04.02, 00:59
        > wszyscy pieprzycie. Volvo to Ford czyli syf.

Otóż NIE!!!
        Saab to Opel, a Volvo to Volvo.
        A nawet więcej Ford(USA) to Volvo.
        Dopiero Volvo S30 ma być robione na płycie Forda Focusa,
        a to dobrze nie wróży :(.

Casey

PS
        A merc w F1 to tylko napis
        • Gość: artih Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.save.pl 15.04.02, 14:07
          Ford od początku przejęcia Volvo twierdził, że nie będzie ingerował w markę
          VOLVO.

I dotrzymuje słowa, gdyż szwedzkie auta mają b. mało wspólnego z Fordem.

Ten kto twierdzi, że jest inaczej lub, że "Volvo to Ford..." poprostu nie ma o
          temacie zielonego pojęcia i najlepiej niech nie zabiera głosu w tej dyskusji !!!
          • Gość: Darek Re: Wrzystko o VOLVO IP: 212.106.189.* 15.04.02, 16:04
            Gość portalu: artih napisał(a):

> Ford od początku przejęcia Volvo twierdził, że nie będzie ingerował w markę
            > VOLVO.
            >
            > I dotrzymuje słowa, gdyż szwedzkie auta mają b. mało wspólnego z Fordem.
            >
            > Ten kto twierdzi, że jest inaczej lub, że "Volvo to Ford..." poprostu nie ma o
            > temacie zielonego pojęcia i najlepiej niech nie zabiera głosu w tej dyskusji !!
            > !
            Masz rację,Ford w planach ma wykorzystywać płytę podłogową Volvo w większych
            modelach,ot cała zamiana[znana mi].A tak wogóle to mało jest samochodów aby
            wzięte z fabryki miały tak dobre właściwości jezdne i komfort siedzenia[dokładnie
            siedzenia-jako czasownik].Prostota[łączona z chłodem przez laików]w obsłudze,bez
            przerostu formy nad treścią,logika w każdym calu i każdym elemencie.Nie jest to
            pstrokacizna w chromach lecz subtelna elegancja.Nie każdemu Volvo pasuje pod
            względem wyglądu ale w środku i w jeździe nie będzie marudził a poza tym ta marka
            nie wykazuje aspiracji dresiarskich co mnie rajcuje.Jeżeli coś nie tak to kup
            BMW.Pozdrawiam.
          • Gość: AM Re: Wrzystko o VOLVO IP: 207.239.29.* 15.04.02, 16:16
            No nie wiem - moze to teoria spisku - ale mam trzech znajmomych ktorzy maja
            dwulenie i roczne VOLVO (dwa S80 i jeden V70) - wszyscy narzekaja ja diabli -
            generelnie nie psuje sie niec powaznego ale co rusz leca drobiazgi - jakie nie
            dzialajace przelaczniki, w V70 juz zepsul sie juz dwa razy podnosnik szyby w
            drzwiach kierowcy, jakos wykonanie tez nie idzie w parze z cena widac wyraznie
            po wnetrzu, ze firma oszczeca na czym sie da - nawet skora jakas taka tandetna.
            Serwis wrecz odstreczajacy - bardzo nieuprzejma obsluga (trzy razy zmieniali
            stacje obslugi - za kazdym raze to samo). Twierdza ze samochod powinien nazywac
            sie nie VOLVO ale FOLVO (f od fail)
    • Gość: Bartek Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.pkobp.pl 15.04.02, 17:47
      Jeżdżę S40 od 2,5 roku i takie mam przemyślenia:
      Serwis - do bani
      Skancar - tam kupiłem, po kilku tysiącach starły się klocki z tyłu. Powód - w
      fabryce krzywo zamontowali, ale przecież gwarancja nie obejmuje wymiany klocków.
      Lampka obrysowa - w pierwszym roku przepalona 2 razy, wymiana tylko w ASO (bo
      pół samochodu trzeba zdemontować) - rachunek kosmiczny jak za takie badziewie.
      Za to samochód odbierali i odstawiali we wskazane miejsce - ach ten prestiż...
      Euroservice - tam robiłem kolejny przegląd (30K), wszystko fajnie, tylko jak
      mimochodem zapytałem co to znaczy "czynności serwisowe po 30 tys. km",
      największa pozycja na rachunku, to nikt nie umiał powiedzieć o co chodzi. Dla
      ułatwienia dodam, że wyszczególnili na rachunku takie rzeczy jak sprawdzenie
      płynu w klimatyzacji.
      Ostatnio byłem w Domu Volvo na Puławskiej - tu się wreszczie poczułem jak
      posiadacz Volvo, ale trochę późno.
      W samochodzie generalnie nic wielkiego się nie działo, ale były kłopoty ze
      skrzynią biegów (nie wchodziła "jedynka") i układem wydechowym (korozja i
      rezonans przy 3000 obr/min). Zdaniem ASO - to normalne w tym modelu.
      Nie jest moim zdaniem normalna korozja na masce, w miejscu bynajmniej nie
      uderzonym kamieniem - przypominam, samochód ma 2,5 roku.
      Serwis jest dość drogi - OK, z tym się liczyłem, ale za miskę olejową ponad 2,5
      tys. to już jest przesada (Audi A4 - 350, Audi RS4 - 1350 w ASO). Polityka
      jasna - za pierdółki z którymi można jeździć liczą drogo ale w granicach
      rozsądku, ale za element bez kórego nie ruszysz płacisz jak za zboże.
      Wykończenie samochodu - fotele miękkie, wygodne, tapicerka może być, ale
      elementy plastikowe wyglądają jak żywcem wyjęte z daewoo - tandeta. (W piątek
      oglądałem S60 - to samo).
      W tym przedziale cenowym polecam przesiadkę na A4, co mam nadzieję uda mi się
      zrobić.
      Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum S/V40 na www.volvospy.com.
      Uczestnicy forum jeżdzą głównie lepszymi modelami (2,0T i T4) a i tak wskazują
      sporo usterek.
      Pozdrawiam
      • Gość: Tomaszek V 70 IP: 192.168.2.* 15.04.02, 20:58
        Przenoszę się do tego wątku z wątku o S60.
        Dzisiaj dostałem wycenę auta od dealera z Wrocławia. Niestety w Krakowie
        takiego brak. Moje pierwsze wrażenie z wizyty we wrocławskim salonie - bardzo
        pozytywne. Poprosiłem o wycenę m.in. modelu V70 w wersji osobowej (bez
        homologacji) z silnikiem 2,4T (200KM) z automatem. Oczywiście skóra,
        elektr.AC, tempomat, sportowe siedzenia, halogeny przeciwmgielne itp. Niestety
        volvo odmawia montażu lamp ksenonowych (poza silnikiem 250KM ). To mnie dziwi
        i dealer też nie zna przyczyn odmowy. Cena waha się w granicach 200 tys.PLN.
        Dlaczego volvo?
        Będzie to wóz firmowy, do jazdy głównie po polskich drogach, średnio rocznie
        ok.50 tys km. Ma być duży, bezpieczny, wygodny, pewny i niewzbudzający
        zainteresowania bandytów i złodziei. Jeżdżę raczej spokojnie, owszem szybko,
        ale wyrosłem już z szarżowania ( napatrzyłem się na resztki wielu takich, co
        jeszcze nie wyrośli). Bardzo długo chodził za mną saab 9-5, ale niestety nie
        daje tyle przestrzeni dla ludzi, włącznie z kierowcą, co V70.
        Mam jeszcze około 2 m-cy do namysłu. Czytam wszystkie posty dot. volvo, dają
        do myślenia, ale zawsze wobec każdego auta znajdą zwolennicy i krytycy. Inna
        sprawa, to, że nie bardzo mam wybór. Chcę jeździć autem, które będę lubić
        także za wygląd. Co z tego, że np. nowa camry będzie bezawaryjna, ale
        spójrzcie jak wygląda! No więc kupować czy nie kupować, a jeśli nie, to co w
        zamian?
    • Gość: witt Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.il.waw.pl / 10.0.0.* 16.04.02, 14:19
      miałem 9000 aero, przesiadłem się do 850T5R: elastyczność silnika Saaba
      nieporównywalna z Volvo, Saab ciągnie od 2000 do 6000, Volvo budzi się ospale
      przy 3000; Saab ma duuuużo lepsze przyspieszenie na IV i V 60-100, 80-120;
      deska rozdzielcza Saaba - wzór ergonomii, Volvo - fatalny wygląd i
      funkcjonalność, prowadzenie w zakrętach Saaba (koła 16") - fotel bujany, Volvo
      (koła 17") - stabilne, twarde, super; koleiny na polskich drogach - Saab -
      o.k., Volvo szuka drogi i myszkuje, T5R więcej pali, ma mniejszy bagażnik, ale
      fotelik dla dziecka na krótkie trasy (nie muszę już przekładać z Saaba żony),
      wygląd? ocena subiektywna, mnie się podoba 9.5 (ale tak mi szkoda pieniędzy dla
      pzu), poza tym lubię "classiki", a za taki uważam T5R i 850R, nie "plastikowe"
      S70 i V70 R.
      ps. stare Volvo fatalnie wypadają w testach zderzeniowych, testów Saaba 9000
      nie spotkałem, ale towarzystwa ubezpieczeniowe w USA stawiają go na 1 miejscu w
      latach 92-97
      • Gość: artih Re: Wrzystko o VOLVO. IP: *.save.pl 16.04.02, 15:17
        Ja powiem tylko tyle:

przy czytaniu niektórych postów (np. AM) można stwierdzić, że gość nie miał nic
        do czynienia z marką Volvo a jest jakimś chorym zwolennikiem Audi czy
        Mercedesa i w żywe oczy dyskryminuje szwedzki koncern.

Ja też mogę napisać, że 3 moich znajomych ma Mercedesy a jeden Audi i wszystkie
        się sypią, trzeszczą i co chwilę stają .... ale chyba nie o to chodzi, prawda???

Volvo to świetne auta, jeździłem S60 i S80.
        Są świetnie wykończone, materiałemi najwyższej próby i żadne opisy laików tego
        nie zmienią !!!
        • Gość: Bartek Re: Wrzystko o VOLVO. IP: *.pkobp.pl 16.04.02, 15:30
          Zwłaszcza ten szary plastik w S60 jest niezwykle gustowny.
          Dla mnie właśnie wykończenie Volvo w porównaniu z Audi to klęska.
          Jak już wcześniej pisałem nic nie mam do tapicerki ale ta konsola...
          pzdr
          • Gość: jacek2 Re: Wrzystko o VOLVO. IP: *.abo.wanadoo.fr 16.04.02, 22:29
            Od 4 lat jezdze S 40 i nic sie nie zepsulo ! samochod jest bardzo cichy i
            przyjemny w prowadzeniu.Jedyne zastrzezenie: skrzynia biegow bardzo dluga -
            bardziej do jazdy po autostradach niz po miescie
            • Gość: Tomaszek V 70 IP: 192.168.2.* 16.04.02, 23:48
              Dzisiaj byłem u dealera w Siemianowicach. Bardzo sympatycznie i rzeczowo mnie
              przyjęli. Oczywiście sprzedawca zorientował się, że nie byłem przypadkowym
              gościem, że przyjechałem z K-wa specjalnie do nich. Siedziałem w V 70 i nie
              widzę powodów do narzekań na ergonomię. Pewnie, że wiele rzeczy wyłazi w
              czasie eksploatacji, ale ten styl mi odpowiada. Zresztą wiele jest cech
              wspólnych z saabem 9-5. Ale na korzyść volvo przemawia znacznie więcej miejsca
              dla kierowcy, a mam 186 cm i lubię mieć kierownicę dosyć wysoko. Trudno też
              porównywać właściwości jezdne saaba 9000 z zupełnie innym samochodem, którym
              jest saab 9-5, a nie zawsze pisano o tym w superlatywach. Gdyby jednak saab
              dawał tyle przestrzeni co volvo, zapewne czekałbym już na odbiór 9-5-tki.
              • Gość: poldeck Re: V 70 IP: 62.233.183.* 16.04.02, 23:52
                Pamiętaj! Musi podobać się też Kasi!
                • Gość: Tomaszek Re: V 70 IP: 192.168.2.* 17.04.02, 00:08
                  No tak, Kasi to najbardziej podoba się lincoln town car.
                  Pzdr.
                  • Gość: POOL Re: V 70 IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 00:34
                    V70 D5 marzenie, niestety poza moimi możliwościami.Najładniejsze kombi.
                    • Gość: krzys Re: V 70 IP: *.acn.waw.pl 18.04.02, 14:07
                      Gość portalu: POOL napisał(a):

> V70 D5 marzenie, niestety poza moimi możliwościami.Najładniejsze kombi.

• Gość: krzys Re: V 70 IP: *.acn.waw.pl 18.04.02, 14:11
                        A co myslisz o V40 pozdrawiam
                        • Gość: Bartek Re: V 70 IP: *.pkobp.pl 18.04.02, 14:14
                          W przyszłym roku wejdzie V50 więc chyba nie warto...
                          Pozdrawiam
              • Gość: Darek Re: V 70 IP: 212.106.189.* 17.04.02, 08:39
                Ja akurat serwisuję w Siemianowicach i niezbyt chwalę tego dealera ale jeżeli
                piszesz że OK.to wyobrażam sobie innych dealerów[pod złym kątem]Zawsze gdy tam
                jestem zaciągam języka u innych posiadaczy Volvo niestety najczęściej można tam
                spotkać ludzi naprawiających coś,mniej serwisujących.Wiadomo co z tego wynika i
                co mogą mówić.Nie słucham muzyki w aucie bo z doświadczenia z poprzednikami
                został mi odruch wsłuchiwania się w skrzypienia i trzeszczenia,całe szczęście że
                do tej pory jest w tym przypadku cisza i to chwalę.Uprzedzając fakt psujących
                zawieszeń wybrałem wersję z utwardzonym zawieszeniem co dało mniejszy komfort
                jazdy ale prawdopodobnie większy w trwałości.Co do Saab'a 9,5 znajomy ma nowego
                [od roku]i wątpię w to aby ergonomia kokpitu była lepsza,po prostu kształt OK ale
                ilość dupereli zabija[na paluszki dzidziusia]poza tym zawieszenie już się
                kiepści,silnik-turbina za głośno gwiżdże,co do przyspieszeń siedziałem obok
                kierowcy tam inaczej odbiera się przeciążenia niż za kierownicą.
                • Gość: Tomaszek Re: V 70 IP: 192.168.2.* 17.04.02, 23:14
                  Opisałem tylko wrażenia z pierwszej wizyty u dealera, czyli sprzedawcy. Ty
                  masz na pewno więcej doświadczenia z rutynowych kontaktów w serwisie, a to
                  czasami różnie bywa i to niezależnie od marki i miasta. Kiedyś pisałeś w wątku
                  o S60 o jakimś warsztacie w Tychach. Jeśli pamiętasz namiary, proszę podaj je
                  tutaj. Ludzie pracujący w takich warsztatach mogą powiedzieć o samochodach
                  chyba najwięcej.
                  Pzdr.
      • Gość: Casey Re: Wrzystko o VOLVO IP: 192.168.1.* 17.04.02, 23:43
        > ps. stare Volvo fatalnie wypadają w testach zderzeniowych, testów Saaba 9000
        > nie spotkałem, ale towarzystwa ubezpieczeniowe w USA stawiają go na 1 miejscu w
        >
        > latach 92-97

Bo 850 to już nie to co "lekki czołg" 240 czy 740/760.

Casey
        • pacio Re: Wrzystko o VOLVO 18.04.02, 17:33
          Mod. 960
          To było ostatnie piękne volvo
          szkoda
          • Gość: Lukas Re: Wrzystko o VOLVO IP: 195.187.33.* 19.04.02, 11:21
            Dla mnie VOLVO S60 to najlepszy samochód w swojej klasie. Linia tego modelu
            wprawia mnie w zachwyt, jak widze go na ulicy to aż mi sie buzka usmiecha
            niestety nie stac mnie "narazie" na niego ale jestem fanem S60. Miałem okazje
            jezdzić modelem 200 KM i T5 są to wspaniałe wozy jeśli chodzi o własności
            jezdne a przyspieszenia lepiej nie mówić.
            • Gość: kylo Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.ltk.com.pl 11.05.02, 21:55
              Teraz możecie również kłucić się z właścicielami fordów na moim nowym
              wątku "fokus to szmelc"
              • Gość: POOL Re: Wrzystko o VOLVO IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 00:02
                14500 EUR + opłaty V70 D5. Do wymiany : maska, błotnik, zderzak ,reflektor
                xenon, rok 2002. Czy to się opłaca?? Auto w Polsce obiecują za 75000PLN. Ile
                może kosztować naprawa.
    • Gość: Boryna Wszystko o VOLVO IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.02, 00:14
      Nie jestem, jak wielu tu kolegow, specjalista
      samochodowym , auto musi byc dla mnie ladne i
      wygodne.Wychodze z zalozenia ze samochody od pewnej
      ceny powinny sie mniej psuc niz te tansze. I takie byly
      dotad moje doswiadczenia. Jak pisalem w watku VOLVO S60
      zanim zdecydowalem sie na S60 mialem jazdy probne BMW
      320, Saab 9-3, Jaguar X-Type, A4, Mercedes C Klasse,
      Passatem a ostatnio nawet nowa Vectra. Na temat:
      podoba sie - nie podoba mozemy dyskutowac dlugo i
      namietnie. Ale wierzcie mi w zadnym innym samochodzie