Dodaj do ulubionych

Samochody w filmach polskich.

28.09.04, 15:42
To trudniejsza konkurencja. Pomijam tu seriale. Na poczatek:

1. "Wszystko na sprzedaz" (rok 1967/68) - Elzbieta Czyzewska i Beata
Tyszkiewicz jada pieknym Polskim Fiatem 125p w kolorze niebieskim, Andrzej
Lapicki ma Renault 16 w kolorze chyba bialym.

2. "Czlowiek z marmuru" (1976)- znany rezyser (Tadeusz Lomnicki) ma czerwone
BMW 2002.

3. "Przypadek" Kieslowskiego - ubecy poruszaja sie Polskimi Fiatami 132p.
Pamietam nawet, ze pelno ich stalo pod Komenda Glowna MO na ulicy Pulawskiej.

4. "Bilet powrotny" - PF 125p po "tjuningu optycznym" - jest waznym elementem
dramatu.

I jeszcze kilka pytan:
A czym jezdzila piosenkarka w "Motylem jestem, czyli romansie
czterdziestolatka"?
W jakim samochodzie zabil sie Bogumil Kobiela?
Czym jezdzily dawne polskie gwiazdy w zyciu prywatnym? Kto wie?

Ja wiem o Maryli Rodowicz (Porsche chyba 912) i Danielu Olbrychskim (zolty
Ford Capri - widzialem jako maly chlopiec, rok ok. 1977)

Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • drpawelek Re: Samochody w filmach polskich. 28.09.04, 16:39
      Byl jeszcze calkiem niezly film o rajdowcach, a w roli glownej piekne Renault 8
      Gordini. Kto pamieta tytul?
      • Gość: mobile Re: Samochody w filmach polskich. IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 28.09.04, 17:28
        Jeżeli z Jackiem Fedorowiczem,to "Motodrama".
      • mejson.e Rajdowcy 29.09.04, 23:50
        drpawelek napisał:

"Byl jeszcze calkiem niezly film o rajdowcach, a w roli glownej piekne Renault 8
        Gordini. Kto pamieta tytul?"

"Czekam w Monte Carlo"

Pozdrawiam,

Mejson
        • drpawelek Re: Rajdowcy 30.09.04, 00:53
          Nigdy nie pamietalem tego tytulu. Szkoda, ze nie mozna tego dostac na DVD.

• kajtan Re: Rajdowcy 30.09.04, 21:37
          Ekhemm....

Jednak tytul tego filmu to "Spotkamy sie w Monte Carlo".
          Sliczne sceny, ale mam wrazenie, ze glos 40-latkowi ktos jednak dubbingowal?

--
          ryzykanci żyją krócej - i dodał gazu...
          • mejson.e Re: Rajdowcy 30.09.04, 23:09
            kajtan napisał:

"Ekhemm....

Jednak tytul tego filmu to "Spotkamy sie w Monte Carlo"."

Ekhemm...

Chyba tak ;-)

Pozdrawiam,

Mejson
    • Gość: mobile Re: Samochody w filmach polskich. IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 28.09.04, 17:26
      Rodowicz jeżdziła 914?
      • drpawelek Re: Samochody w filmach polskich. 28.09.04, 17:31
        Model 914 jest chyba bardziej prawdopodobny. Moze ktos wie...
    • drpawelek Zagadkowy "Noz w wodzie" 28.09.04, 17:46
      W tym filmie Polanskiego para bohaterow jedzie na Mazury mercedesem 190, a na
      drugi dzien rano w magiczny sposob ich samochod przemienia sie w peugeota...

W "Gangsterach i filantropach" Michnikowski kupuje Skode Felicje kabrioleta.
      Bardzo zgrabne autko! Nie pamietam tylko, jakim pojazdem poslugiwala sie grozna
      banda gangsterow, ktorej hersztem byl Gustaw Holubek. Wydaje mi sie, ze byl to
      opel kapitan, z ktorego skradziono im kola.
      • Gość: Michal lata 50 i 60-te IP: *.fornfyndet.se 28.09.04, 18:05
        Prywatnie to pamietam jak wlatach 60 na samym poczatku Zbyszek Cybulski jezdzil
        Syrenka.
        Potem "Nasz Wujek" czyli my jako dzieci nazywalismy Wiesia Michnikowskiego,bo
        faktycznie byl wujkiem naszego kolegi z piaskownicy Krzysztofa i siostry Basi
        jezdzil na poczatku lat 50-tych Wartburgiem.Jaka to byla radocha sie
        przejechac,potem krecil nam mala kamera filmy.W zimie ogladalismy te filmy
        oczywiscie nieme.Maja Komorowska w tedy nie miala samochodu.Nie pamietam jak
        sie nazywal aktor odtworca hamleta to mial rowniez wartburga ,ale to juz lata
        60-te.
        Beata Tyszkiewicz nie miala w tych latach samochodu.
        Wojtek Mlynarski byl za mlody chodzil z nami do ferblowki.
        Wiecej nie pamietam.Pzdr.Michal
        • drpawelek Re: lata 50 i 60-te 28.09.04, 18:12
          To moze bawilismy sie w tych samych piaskownicach na Mokotowie w okolicach
          Rakowieckiej?
      • trug Re: Zagadkowy "Noz w wodzie" 29.09.04, 21:52
        Słyszałem wypowiedź Polańskiego na temat tej zmiany. Po prostu nie pozwolili na
        merca i kazali zmienić. Tak więc Polański wykombinował peugota i szkoda było
        już ujęć z autostopowiczem w środku.
        A Kobiela nie wyrobił się na zkręcie w okolicach Bydgoszczy w 70r. Zresztą
        nówka bmw, nie pamiętam modelu.
        • drpawelek Re: Zagadkowy "Noz w wodzie" 30.09.04, 16:15
          Kobiela dostal to BMW na talon z ministerstwa. Wladza dbala wtedy o artystow.
        • Gość: MaciekS Ta wypowiedz Polanskiego IP: *.mad.east.verizon.net 02.10.04, 17:39
          Jest na plytach DVD z filmem wydanym w USA. "Noz w wodzie" mozna kupic w kazdej "ksiegarni"
          Barnes and Noble i pewnie w Borders:
          video.barnesandnoble.com/search/product.asp?ean=37429149324&userid=O9t1LNso6E&frm=0&itm=8

Niestety cena wysoka... ale ja sie szarpnalem.

Napisy sa po angielsku ;)
        • Gość: W8 Re: Zagadkowy "Noz w wodzie" IP: 80.51.176.* 03.10.04, 15:16
          Tomasz Zbigniew Zapert
          Życie
          14 lipca 2004

(...)Zmarł w wyniku wewnętrznych obrażeń po wypadku samochodowym. Swym BMW
          jechał wraz z żoną na krótki wypoczynek. Zabrali dwóch autostopowiczów. Siąpił
          deszcz. Na jednym z zakrętów auto wpadło w poślizg i zderzyło się czołowo z
          autobusem. Nic dziwnego skoro opony były mocno zużyte, a w peerel z siermiężnej
          epoki Gomułki można było tylko śnić.

Zginął tylko kierujący samochodem aktor. Pozostali pasażerowie doznali
          niegroźnych obrażeń ciała. Po udzieleniu pomocy ambulatoryjnej zwolniono ich do
          domu. Tymczasem Kobiela zmarł pomimo dwóch operacji przeprowadzonych przez
          specjalistów.

W ostatnią drogę z do rodzinnego Tenczynka jechał Żukiem. (...)
    • Gość: josif Re: Samochody w filmach polskich. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 18:03
      Fronczewski w latach osiemdziesiątych jeździł dwulitrowym Polonezem.

Widziałem ostatnio dziwny film dziejący się w Gdańsku, jakieś bursztyny, pościgi maluchem i chyba
      mirafiori. W każdym razie przez moment na stacji benzynowej pojawia się toyota supra mk II
    • wiertara_z_misiem_i_jechane Re: Samochody w filmach polskich. 28.09.04, 18:03
      towarzysz Winnicki w Alternatywach 4 powozil BMW 1602 jesli sie nie myle co do
      modelu

w pilkarskim pokerze byl sex w Woldze - calkiem spora tylna kanapa i posuwajacy
      Opania :-)

Wielki Szu wygral w karty Porsche 924 albo 944
      • drpawelek Re: Samochody w filmach polskich. 30.09.04, 00:50
        W "Pilkarskim pokerze" byl jeszcze przekret z talonowymi polonezami, ktore
        sprzedano na gieldzie. To byly czasy!
    • Gość: Cobra427 Re: Samochody w filmach polskich. IP: *.a.pppool.de 28.09.04, 18:23
      Nie bylo Polskich Fiatow 132,byl FIAT 132
      • drpawelek Re: Samochody w filmach polskich. 28.09.04, 18:35
        Wydaje mi sie,ze byly montowane pod marka PF 132p. Byly tez PF 127p (mam nawet
        bardzo ladna broszurke - plakat).
        • Gość: Cobra427 Re: Samochody w filmach polskich. IP: *.a.pppool.de 29.09.04, 18:27
          Dobrze napisales byly montowane z czesci sprowadzanych z wloch 132i 127.Polski
          byl Polski Fiat125 i Polski Fiat 126
          • drpawelek Re: Samochody w filmach polskich. 29.09.04, 19:46
            Tak, byly tylko montowane, ale nosily marke PF i literke p. Ciekawe, jak
            niewielu ludzi to jeszcze pamieta. Moj wujek pracowal w FSM i zawsze podczas
            wizyt w Bielsku-Bialej dostawalem od niego prospekty. Tylko dlatego wiem o tym.

Pozdrowienia.

• Gość: ORMOwiec Re: Samochody w filmach polskich. IP: 192.139.221.* 29.09.04, 22:15
              A czy masz jakies prospekty z Syrena? Strasznie mnie pociagaja reklamy tego
              wozu.
              • drpawelek Re: Samochody w filmach polskich. 29.09.04, 23:24
                Niestety, nie mam. Syrena pewnie nie potrzebowala reklamy...
    • mejson.e Re: Samochody w filmach polskich. 30.09.04, 00:06
      1. "Droga" z agentem Wiesławem Gołasem - auto marki "Jelcz"!
      2. "Dekalog - 3" - Olbrychski w FSO 1500 z rajdową kierownicą piratuje po Trasie
      Łazienkowskiej.
      3. "Brunet wieczorową porą" z Kowalewskim i Pokorą - Syrenka a nawet sam zderzak
      bez Syrenki.
      4. "Ekstradycja" - Nissany, Peugeoty i Hondy komisarza Halskiego.
      5. "Prywatne śledztwo" z Wilhelmim i Peszkiem - Motocykle crossowe - Jawa i cała
      gama ciężarówek ery PRL - Jelcze i Liazy.
      6. "07 zgłoś się" - plejada fiatów 125p i Polonezów - chluba milicji w tamtych
      czasach, obok Nys 521.
      7. "Życie na gorąco" z Teleszyńskim - nasze Fiaty 125p i światowe bryki,
      najczęściej Mercedesy.

Pozdrawiam,

Mejson
    • irekt Re: Samochody w filmach polskich. 30.09.04, 12:47
      nota bene polecam magazyn o firmowym samochodzie www.flota.com.pl

Irro
      • drpawelek Chodzi o "Daleko od szosy"? 30.09.04, 16:11
        • Gość: Michal Re: Chodzi o "Daleko od szosy"? IP: *.fornfyndet.se 30.09.04, 16:19
          Tam zdaje sie byl motocykl marki AVI Simson 250cm 14KM czterotakt.Takie
          wschodnie BMW.
          • mejson.e SHL 30.09.04, 23:11
            Gość portalu: Michal napisał(a):

"Tam zdaje sie byl motocykl marki AVI Simson 250cm 14KM czterotakt.Takie
            wschodnie BMW."

Wydaje mi się, że była to zwykła SHL albo WSK 125?

Mejson
    • drpawelek Machulski 30.09.04, 16:23
      1. Vabank I i II - Kwinto kupuje fiata 508 z hydraulicznymi hamulcami za 4tys
      zlotych. Jego wspolnicy rowniez maja polskie fiaty 508. Kramer jezdzi chyba
      Tatra, ale nie jestem tego pewien. W czesci pierwszej zaczepia go podstawiona
      panienka, ktorej popsulo sie BMW. W tle jeszcze sporo ladnych samochodow z
      epoki.
      2. Kingsize - Kasia Figura jezdzi czerwonym fiatem uno sting (silnik 903cc!).
      3. Kiler - dostaje nissana ZX300, duzy model z lat dziewiecdziesiatych, bardzo
      drogi. Nissanami poruszaja sie wszyscy inni bohaterowie filmu - dosc nachalny
      product placement.
      • Gość: gość Re: Machulski IP: *.class146.petrotel.pl 30.09.04, 18:29
        1. Chłopaki nie płaczą — Alfa 166 Pazury i Zbrojewicza, żółta Supra (albo coś
        podobnego, coś jak MX-5) Psikutasa (bez „s”), taksówka Fiat Marea odtwórcy roli
        Makuły w Baobabie, Garbus Stuhra, Volvo kumpla Laski (ten to nawet nazwisko
        prawdziwe ma fajne — Tomasz Bajer, hehe)
        2. Miś — Polonez Borewicz Ochódzkiego, fura którą jeździł Paluch :), biały kant
        („A kto licznik podkręci?”)
        3. Zmiennicy — ho ho :) Żółta taksówka kredens wiadomej pary taxiarzy, czerwona
        taksówka kredens z popsutym fotelem, Mercedes grat (fajne proroctwo, a tablica
        z czerwonym paskiem gdzie?? :-) ), itede
        4. Nic śmiesznego — żółty Maluch Adasia
        • Gość: gość Re: Machulski IP: *.class145.petrotel.pl 30.09.04, 22:09
          Co tam jeszcze…
          1. Rozmowy kontrolowane — Mercedes beczka Ochódzkiego który miał kolizję z
          bałwanem, Syrena nie-palącej z kupą opozycyjnych materiałów w bagażniku, czołg
          który się zajarał od flaszki
          2. PS i Niesamowity Dwór — Pierdolot 4001X Samochodzika, czerwona Ścierka Batury
          3. Kariera Nikosia Dyzmy — Kupa Mesiów S Pancerwagen Romka Zagęszczonego,
          rządowa Lancia na tablicach białych z Pruszkowa (?) Nikosia (chociaż, to
          dyskusyjne ;-) ), czerwony Poldek bandytów, zielony Borewicz (Polonez)
          komendanta
          Coś tam jeszcze może będzie (ale nie liczcie na to)
        • fox.molder Re: Machulski 02.10.04, 20:35
          Gość portalu: gość napisał(a):

> 1. Chłopaki nie płaczą — Alfa 166 Pazury i Zbrojewicza, żółta Supra (albo
          > coś
          > podobnego, coś jak MX-5) Psikutasa (bez „s”), taksówka Fiat Marea o
          > dtwórcy roli

Psokutas bez S jeździł chyba TOYOTĄ Celicą
      • fox.molder Re: Machulski 02.10.04, 20:39
        KINGSAJZ
        Sceny w Szyflandi:

1. Samochód pędzony sprężyną spiralną, napinaną kluczykiem.
        Marki auta nie znam niestety...

2. Wrotka.
        "Czajnik na wrotkę i za nim!" - Gdy wieźli Stuhra uwięzionego
        w czajniku (czyli w saunie).

• Gość: TO JA Kochajmy Syrenki IP: *.honeywell.com 30.09.04, 22:19
      To byl przeciez film polski, ktos powinien go pamietac.
      • drpawelek Wajda 30.09.04, 23:22
        1. "Panny z Wilka" - maz jednej z pan przyjezdza z Warszawy czarnym fordem
        model A.
        2. "Kronika wypadkow milosnych" - ojciec dziewczyny jezdzi polskim fiatem 508.
        3. "Popiol i diament" - wojskowe jeepy w pierwszej scenie filmu, pod koniec zas
        Andrzej odjezdza pick-upem.
        • Gość: TO JA Re: Wajda IP: *.honeywell.com 30.09.04, 23:29
          Pamietam tego Willysa. Po wywrotce lezal do gory kolami i ukazaly sie
          kompletnie lyse opony.
          • drpawelek Re: Wajda 30.09.04, 23:33
            Tego nie pamietam, ale wlasnie zamowilem sobie DVD w amazon.com, wiec moze
            bedzie to dobrze widoczne.

Ciekawym "samochodowym" filmem byla tez "Baza ludzi umarlych" - z otwartymi
            terenowymi ciezarowkami. Nie wiem, co to byly za samochody. Chyba nie Star 66.
            Moze radzieckie?

Gość portalu: TO JA napisał(a):

> Pamietam tego Willysa. Po wywrotce lezal do gory kolami i ukazaly sie
            > kompletnie lyse opony.
            • Gość: TO JA Re: Wajda IP: *.honeywell.com 30.09.04, 23:46
              To byly Studebaker US-6, z szoferkami typu "afrykan", odkrytymi. Wyobrazam
              sobie jazde tym w zimie. Jeden taki pokraczny, krotki i bardzo wysoki to byl
              FIAT. Po tych Studebakerach to potem Ruscy wzorowali szoferke swoich, nawet
              Lublin ma podobna maske.
              • studio.bochen Re: Wajda 01.10.04, 11:38
                To ja dorzuce

1. Psy Pasikowskiego - poscig na dwupasmówce Audi 80, a pazura jezdził tam VW
                Busem

2. W najnowszym filmie Machulskiego oprocz aut sponora filmu pojawia
                sietezm.in. Polonez Truck

3. M jak Miłośc - Fiat Panda oczywiscie :)

4. Serial na Polsacie "Fala Zbrodni" - Subaru Impreza

5. 300 mil do nieba - tam przez chwile gra milicyjna Nysa

• lider_pojutrza Re: Wajda 01.10.04, 14:27
                  > 1. Psy Pasikowskiego - poscig na dwupasmówce Audi 80, a pazura jezdził tam VW
                  > Busem

I BMW 3 bylej zony Franza. Czy bus z Pazura nie wystepowal w Psach 2?

Dorzuce tez:

"Mlode Wilki" - (m.in.) zolty Chevrolet Corvette.

"Sezon na leszcza" - czerwona Toyota Celica (Supra?) (jezdzila nia juz prawie
                  eks-malzonka bohatera granego przez Linde).

Jakis zachodni kompakt wystepowal tez w pierwszej polskiej telenoweli "W
                  labiryncie".

Pozdrawiam

• Gość: gość Re: Wajda IP: *.class146.petrotel.pl 01.10.04, 16:53
                    >Jakis zachodni kompakt wystepowal tez w pierwszej polskiej telenoweli "W
                    >labiryncie".
                    Konkretnie Mitsubishi.
                    Poza tym:
                    1. Enduro Bojz — 2 motory enduro Yamahy, policajna Laguna, cruisery złoczyńców
                    2. 40- i 60-latek — czerwony k-shell Karwowskiego, różnorodne czarne Wołgi,
                    Chevrolet demokratka Antka, Audi 80 Stefa
                    3. Czarodziej z Harlemu — Czerwona Porsche 911 albo 912 pieczarkarza
                    ps. „Tulipan”, kilka motorów Hondy, beczka cinkciarza, polska maszina Bizon ;-
                    ), Autosan 9-tka, srebrny Polonez, czarna Wołga ze zmiennikiem wiecznie się
                    psująca :)
                    I tyle
                    • Gość: gosć Re: Wajda IP: *.class146.petrotel.pl 01.10.04, 17:00
                      Coś mi się przypomniało. Czy mógłby mnie ktoś oświecić jaką konkretnie gablotą
                      jeździł Połomski Jerzy Idol Młodzieży? Jakiś wywalisty Fiat coupe, chyba z
                      chowanymi światłami.
              • drpawelek Re: Wajda 02.10.04, 04:10
                Studebaker? Widze, ze jestes prawdziwym koneserem filmu i motoryzacji.

A w "Wielkiej, wiekszej i najwiekszej" glowna role odgrywal Opel Admiral.
                • Gość: TO JA Re: Wajda IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 02.10.04, 16:10
                  W "Ogniomistrz Kalen" graly Dodge 3/4, cala kolumna.
                  W filmie Polanskiego nie pozwolili pokazywac niemieckiego samochodu ze wzgledow
                  politycznych. A byl taki ruski film "Los czlowieka" gdzie w pierwszych scenach
                  pokazana jest terenowka. Zalozylbym sie ze to amerykanski Willys a nie
                  ichniejszy Gaz 67 Czapajew.
                  No i oczywiscie byl "Pan Samochodzik", w ksiazce to bylo dwunastocylindrowe
                  Ferrari zostawione w Polsce po wypadku. Tenze Pan Samochodzik go przerobil na
                  amfibie. W filmie uzyli niemieckiego Volkswagena wojskowego, autentycznej
                  amfibii. W mlodosci widzialem kilka takich w Polsce. Dzis na rynku
                  kolekcjonerskim w USA bylby na wage zlota.
                  • Gość: gość Re: Wajda IP: *.class146.petrotel.pl 02.10.04, 18:50
                    W którym Samochodziku? Było tego troche.
                    • Gość: TO JA Re: Wajda IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 02.10.04, 20:01
                      Niestety nie pamietam szczegolow, poza tym ja chyba widzialem tylko jednego,
                      byc moze pierwszego. Dawne czasy po prostu.
                      • drpawelek Re: Wajda 03.10.04, 06:10
                        Chodzi tutaj o "Wakacje z duchami".
                  • drpawelek Inne 03.10.04, 06:14
                    Wlasnie ogladalem "Dziewczyny do wziecia" Kondratiuka z roku 1972:
                    On: "Kupie sobie motor...Gazele."
                    Ona (Szykulska): "To przyjedziesz do mnie na wies, to sie poscigamy."
                    On do kumpla, bardzo zmieszany: "Ty, to ona ma motor!".
    • odin-2 Re: Samochody w filmach polskich. 03.10.04, 08:37
      .., masz moze jakis link z "Mikrus"em ?, moze jakies fotki,dane techniczne ?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka