Dodaj do ulubionych

problemy ze zdrowiem

21.05.17, 08:29
Słuchajcie

W piątek jadę sobie w okolicach miedzy wilanowem i Konstancinem. Okolice zawadowa bo mojej dupie sie tam podoba więc cel jest obejrzeć dzialki domy i segmenty.

Ale ch... z celem. Jade tak ze trzydzieści może czterdzieści bo patrzę się na okolice co mi się podoba.

Pale sobie fajka ale zwyklego normalnie.

I kurczę nagle czuje ze odlatuje, zdążyłem tylko nogę na hamulec maksymalnie i przez jakąś sekundę może dwie bylem jakby niprzytomny.

Czułem się jakbym obudzil się rano mimo że. To były ze dwie sekundy.

Jedyne co mi swita to ze miałem miesiąc temu operację przegrody i podniebienia pod pełną narkozą.

Dobrze że. Jechałem wolno bo by była kaplica i to pewnie dla tych w których bym jebnal bo akurat jechałem LS a dl mnie cela.

Co to i czy od razu iść na badania? To się stało jak się zaciągałem.
Obserwuj wątek
    • waga170 K J Mac 21.05.17, 08:44
      Nie slyszales ze palenie zabija? Ciebie to tam ch..., ale zabilbys dupe to by bylo szkoda

Ale z drugiej strony....

> Ale ch... z celem. Jade tak ze trzydzieści może czterdzieści bo patrzę się na o
      > kolice co mi się podoba.

Twoj organizm nie zniosl tak powolnej jazdy.
    • garkuchta Re: problemy ze zdrowiem 21.05.17, 11:05
      Tak naprawdę to operacja przed miesiącem i znieczulenie ogólne nie ma na opisany incydent żadnego wpływu.
      Trzy powody najczęstsze:
      1. mózg i przejściowe niedokrwienie. Mikroudar? Miażdżyca w tętnicach szyjnych z zaburzeniami przepływu? Nie skręcałeś wtedy jakiś porządnie głowy, oglądając te działki?
      2. serce i zaburzenia rytmu. Albo chwilowe zwolnienie czynności serca z zespołem MAS i niedokrwieniem mózgu, albo jakiś szybki rytm ze spadkiem ciśnienia.
      3. Może być jeszcze zespół bezdechu sennego i zasypianie w dzień na parę sekund.
      Jestem mądra, bo moja Mama jest w trakcie diagnostyki tego typu napadów.
      Co gorsza, lekarze mówią że przyczyny sercowe mogą być nieuchwytne nawet w wielokrotnych Holterach, więc nie wiadomo co leczyć.

Mam nadzieje, że powyższy post nie był trollingiem i że moje mądrzenie się komuś pomoże.
      PS - znalazłeś tę działkę ? :)
      • jeepwdyzlu Re: problemy ze zdrowiem 21.05.17, 14:25
        Szymiku... nie rób mi tego!!! Kto mnie tu będzie rozśmieszał??? Misiaczek???
        Idź w poniedziałek do dobrego lekarza, tomograf, doppler, sroplerku... nie oszczędzaj!
        Jebaćdziałki zdrowie ważniejsze!
      • trypel Re: problemy ze zdrowiem 21.05.17, 15:11
        Jak miał operacje przegrody i podniebienia to pewnie było chrapanie, bezdech i niedotlenienie.
        Ale przy Szymiego trybie życia miażdżyca niewykluczona rownież.

Uważaj na siebie Szymi bo akurat wczoraj kolega opowiadał jak mu przed gabinetem pacjent sie przewrócił. Niecałe 40. Zatrzymanie akcji serca.
        Udało sie reanimować ale jakby gość miał to samo na dole w bryce to zostaje pogrzeb. Bo w minutę nikt nie zareaguje.
      • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 21.05.17, 17:11
        Piszesz jak polski lekarz. Siostra miala niewielka operacje i zaczely ja bolec nogi jakies dwa tygodnie po - dali ibuprofin bo nie zwiazane z operacja... po nastepnych dwoch zrobilo sie gorzej - okazala sie ze to tzw zakrzepica...
        U nas po czyms takin zalecenie - natychmiast do szpitala na emergency zbadac czy nie ma skrzepow.
        • garkuchta Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 08:56
          Piszesz jak polski lekarz.

Masz rację, zwłaszcza że operacja była w obrębie głowy. Nie przemyślałam i palnęłam. Przepraszam i dzięki za skłonienie do refleksji.
    • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 21.05.17, 17:33
      Natychmiast zapierdzielaj do lekarza co robil operacja i niech ci zrobia badanie przynajmneje USG w okolicach szyi bo jak masz skrzep i sie oderwie Ci zatka zyle do mozgou to wiesz co to znaczy..
      Ni daj sobie wsisnac ze to nie zwiazane.... Nie ty masz im udowadniac ze zwiazane czy nie - ich zasranym obowiazkiem jest cie kontrolwac pare miesiecy po operacji....
      • galtomone Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 10:17
        Zyle czy tentnice... ;-)
        • mykonid Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 13:14
          To nie ma znaczenia;)
          • galtomone Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 18:43
            No mnie sie jednak wydaje, ze ma.
            • mykonid Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 15:58
              Mi się wydaje, że nie :D Jedynie zator żylny jest chyba "wolniejszy" :D W sensie umierasz dłużej :D
              • galtomone Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 21:51
                No wlasnie ;-)
      • do.ki Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 15:21
        > ich zasranym obowiazkiem jest cie kontrolwac pare miesiecy po operacji....

O! Ciekawa koncepcja. A z czego wynika ten zasrany obowiazek?
        • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 17:36
          Z tego ze kazdy fachowiec swoja robote gwarantuje.
          A lekarz ma pacjentow leczyc (tzn doprowadzic po zabiegu do 100% orginalnej kondycji? ) a nie wykonywac procedury i wysylac do domu
          • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 17:44
            I pacjent po operacji powinien miec od razu ustala serie wizyty kontrolnych - od paru dni do paru miesiec aby wlasnie sprawdzic czy wszystko jest w porzadku.
            U nas jak masz operacje dziasla czy wyrawanego zeba to lekarz dwoni nastpnego dnia i ustal wizyte za kilka dni aby sprawdzic wlasnie czy nie ma problemow skrzepowych czy infekcyjnych.
            I kazdy rozsadny fchowiec ktory robi cokolwiek to jesli po jego procedurze sa jakies zmiany nietypowe to pierwsze co robi ta zaklada i weryfikuje czy to mogo byc skutkiem tego wlasnie co on robil.
          • trypel Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 17:46
            No i gwarantuje ze zrobił dobrze i daje wskazówki co robić dalej i jak o siebie dbać. Co brać. I co sprawdzić. Ale co zrobi pacjent to jego broszka a nie odpowiedzialność lekarza.
            Mój Sasiad tydzień po operacji kosił ogródek. Mimo ze miał zalecenia zero wysiłku przez co najmniej miesiąc.
            Lekarz ma sprawdzać co on robi!
            Tego jeszcze nie grali
            • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 18:25
              Alez skad nie ma sprawdzac co robi pacjent ale powinien sprawdzac czy to co zrobil zrobil dobrze.
              Jak sie sistrze odlaczyla elektroda to pierwsze co lekarz stwierdzil "Pewnie Pani reka cos robila" On amowi "K ta reka tak bolala ze ruszyc nie moglam a co dopiero cos robic" Zabralo im troche aby sie przyznac ze sknocili tzn sie nie przyznali ale stwierdzili "ze sie zdarza" Pytanie czemu nie podlaczyli sie po paru dniach jak poszla na zdjecie szwow ? to 5 minut...
              Ano bo zdjecie szwow robi pielegniarka z do Pana doktora to sie trzeba zapisac....
              Czyli wg Pana doktorka to "Jam swoje zrobil - tzn cie pokiereszoawal dobrze czy zle a teraz to juz Twoj problem"
              Tak ze ja mam obiekcje co to lekarskiej rutynowej kontroli i upewnienia sie ze wszytko jest ok po zakonczeniu swojej roboty.
          • tbernard Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 19:11
            engine8 napisał(a):

> Z tego ze kazdy fachowiec swoja robote gwarantuje.
            > A lekarz ma pacjentow leczyc (tzn doprowadzic po zabiegu do 100% orginalnej kondycji? ) a nie wykonywac procedury i wysylac do domu

Tak może myśleć kompletny ignorant. Nawet Stalin nie potrafił tak swoich lekarzy przekonać, aby go nieśmiertelnym zrobili.
            Ale jakby tak zastosować się do tego ignoranckiego wymagania (tzn doprowadzic po zabiegu do 100% orginalnej kondycji? ) to najlepiej aby lekarz nikogo nie dotykał. W zasadzie wcale by nie byli potrzebni lekarze i natura by wszystko po swojemu regulowała i każdy byłby ciągle w 100% orginalnej kondycji tymczasowej jakakolwiek by ta kondycja nie była.
            • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 21:15
              No moze i kompletny ignorant ale przyzwyczajony do innej opieki.
              Widocznie jak ktos sie wychowal w srodowisku/kraju gdzi ego na kazdym kroku kopi a D to jak juz przstan to mylsi ze jest w raju.

Tu nie chodzi o nic innego tylko o to jak lekarze zajmuja sie pacjentem po tym jak schwaja kase do kieszeni.
              W posce niestety z tego co widze to zachowuja sie normalnie - tzn ciagle reka jest wyciagnieta i poziom opieki zalezy od wagi gotowki na lapie...
              No ale przeciez w Polsce jest darmow i dostepna dla wszytkich opieka zdrowotna.
              Z tego co ja obserwuje to noz sie wkieszeni otwiera - wszedzie medycyna zrobila sie biznesem ale w Ojczyznie to jest ekstremalny biznes.
          • do.ki Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 22:28
            Powiem krótko: nie masz pojęcia o czym mówisz.
            • engine8 Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 23:33
              Moze masz racje... na medycynie sie nie znam a to co pisze to jedynie obserwacje na temat podejscia lekarzy do pacjentow z mojego punktu widzenia.
              Ale nie ma sensu dyskutowac o medycynie na forum motoryzacyjnym chciaz mechani i lekarz w sumie obaj penie podna funkcje..
              No i Szymiego operowal Hindus w Emiratach wiec pretensji do polskich lekarzy nie ma w tym wypadku
              Ale..
              Ot Wodecki zmarl na komplikacje po bypasach - pewnie skrzepy ktore "zaskoczyly" lekarzy.
              No coz komplkacje "zdarzaja sie"
              • do.ki Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 06:39
                > Ot Wodecki zmarl na komplikacje po bypasach

No to jesteś lepiej poinformowany niż ja. Nie słyszałem tej wersji, a tylko że Wodecki miał udar.

> No coz komplkacje "zdarzaja sie"

Dokładnie tak. A gwarancję wyniku dostajesz czasem u chirurga estetycznego. I wtedy zabieg odpowiednio do tego kosztuje.

No to kończymy tę poboczną dyskusję zanim wyda się czy sprowokowałeś mnie swoją niewiedzą, czy raczej pogardą.
                • who_cares Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 09:28
                  Udar niedokrwienny po operacji bypassów to niemalże standard i często nie do uniknięcia pomimo stosowania leków przeciwzakrzepowych. Bo często powodują go blaszki miażdżycowe uwolnione po poprawieniu krążenia.
                  • waga170 Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 09:50
                    > Udar niedokrwienny po operacji bypassów to niemalże standard i często nie do un
                    > iknięcia pomimo stosowania leków przeciwzakrzepowych.

To moze bzpieczniej by bylo nie ruszac tych bypassow, jeszcze by zyl.
                    • who_cares Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:07
                      Bypassów się nie operuje tylko je wstawia.
                      No można nie ruszać , wieńcówka za to prowadzi do zawałów , ostrej niewydolności krążenia , masz w sumie wybór na co zejdziesz.
                      • waga170 Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:15
                        Wstawia to sie sztuczne zeby. Po pisowsku, pacjent zmarl ale operacja byla udana. Witac chirurgow kwiatami!
                        • who_cares Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:53
                          Przyjmij więc do wiadomości że też kiedyś umrzesz. Na świecie jak i w Polsce statystycznie jeden na sześciu pacjentów po wszczepieniu bypassów ma udar ( to tak do wiadomości ministra zero apropos udry z kardiochirurgami i wyborem między "niebezpiecznymi" stentami i "bezpiecznymi" bypassami. Nie wiem co chcesz od kardiochirurgów - nie sądzę żeby któryś z nich zaimplantował skrzep czy blaszki miażdżycowe do mózgu pacjenta.
                          • waga170 Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 11:06
                            > Przyjmij więc do wiadomości że też kiedyś umrzesz.

Zrobilem to juz setki razy na przstrzeni tysiacleci. Malo tego, w kazdym nowym zyciu sie rozmnazalem. Ale Ciebie jakos nie pamietam.

• do.ki Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:50
                        > Bypassów się nie operuje tylko je wstawia.

Aha.
                  • do.ki Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:49
                    > Udar niedokrwienny po operacji bypassów to niemalże standard

To nie jest temat do zartow. Daj spokoj.

Po drugie, skad wiadomo, ze Wodecki mial udar niedokrwienny?
                    • who_cares Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:56
                      Dobrze , bardzo powszechne powikłanie. Dość powiedzieć że pół roku temu miał je mój ojciec właśnie po wszczepieniu bypassów i zastawki. Zdarza się u co szóstego pacjenta po takich zabiegach więc stosunkowo często.
    • do.ki Re: problemy ze zdrowiem 21.05.17, 18:23
      Szymi,

to jest niepokojące. Tak, od razu iść na badania.
    • pies_w_studni Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 09:35
      Operacja była w polsce czy UAE? Czemu nie w UAE?
      • leila.ben.ali Stawał, stawał aż zawał 22.05.17, 10:06
        Najwidoczniej dotychczasowy tryb życia zaczyna wystawiać rachunek. Jedzenie śmieci, palenie,
        chlanie brak regularnych ćwiczeń, okazjonalne bzykanie się nie liczy. Powiększysz statystykę
        tych walących w dywan wcześniej. Spójrz realiom w oczy. Czas uporządkować papiery.
        To tylko kwestia czasu. Pal na zdrowie. Spiesz się:)
        • galtomone Re: Stawał, stawał aż zawał 22.05.17, 10:18
          Myslisz, ze powinien od razu palic dwa na raz???
        • tbernard Re: Stawał, stawał aż zawał 22.05.17, 10:27
          Palenie nie jest zdrowe. A nawet w dzisiejszych czasach już coraz mniej modne.
          • nazimno Re: Stawał, stawał aż zawał 22.05.17, 10:56
            Sadze, ze moda na palenie ziola jest "nieprzemijajaca". Trwa przynajmniej od Festiwalu w Woodstock.
            Czyli - palic czy nie palic - oto jest pytanie.

Na marginesie:

www.cbsnews.com/news/to-smoke-or-not-to-smoke-that-is-the-question/

• szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 21:01
        operacja a raczej zabieg byl w UAE - od razu napisze jak to jest po kolei po Polacy najczesciej maja takiej przekonanie ze "no najezdzil sie zdrowy byk poruchal, troche zaoszczdzil, jaral sie korwinem ale jak cos mu pie...nie to wroci do ojczyzny z podkulonym ogonem"

no wiec nie jest tak zupelnie

1. W Polsce lekarze zapewne sa jedni z najlepszych na swiecie
        2. Niestety taka operacje mozna zrobic od reki za 8300 PLN w prywatnej klinice lub z czasem oczekiwania okolo 3 lat panstwowo.
        3. Mnie zalezalo na predkosci.
        4. Ja mam taki uklad ze do UAE wysyla mnie firma z najbogatszego kraju europy nie bedacego w UE i placi za mnie ubezpieczenie zdrowotne ktorych jest mnostwo typow
        5. Ale nawet jak by nie placila to przy pensjach w tej robocie dla nowicjuszy zaczynjacych sie od 8-10 tys USD tax free, zaplacic ubeczenie pelne miesieczne 500 USD to nie jest problem.
        6. W UAE jest spoleczenstwo kastowe: najwyzsza kasta w ktora trzeba sie wrodzic i to sa ci co maja po 50 bentleyow to dalsza lub blizsza rodzina emira. daleko pod nimi ale na drugim miejscu sa wszeliej masci biali "europejczycy" roznych zawodow.

Tacy to co maja przesrane i zdychaja jakby co i nikt im nie pomoze to sa filipinczycy i hindusi.

Jak jest w kascie europejczykow to nawet jak sie nie ubezpieczyles to ci pomoga i na ulicy nie zostawia.

A co do tych polskich banaluk jakim nawkladali do glowy calemu pokoloeniu lat 90 rozni Bochanize, Modzelewscy, Balcerowicze itp. ze niby "musisz charowac od switu do nocy za grosze, 500 plus to okropny wydatek, a poza tym ze placisz horendalne skladki ZUS to zacznij dodatkowo odkladac na emeryture bo z tych skladek gowno dostaniesz".

Nie jest tak.

W normalnie zarzadzanym kraju starcza na wiekszosc swiadczen bez zaciagania ciagle dlugow.
        Co to jest 500 plus? To jakis zart? Za tyle to mozna 1.5 raza zatankowac do pelna samochod a nie utrzymac dziecko przez miesiac.

Jest kraj gdzie minimum socjalne ponizej ktorego jestes uwazanay za nieprzymierzajac biedaka bezdomnego i to minimum wynosi okolo 280 PLN ALE NA DZIEN A NIE NA MIESIAC.

Polske to ja kocham za krajobrazy, za wspomnienia, za znajomych i za to ze jest - ALE TAK KU... CH...OWO ZARZADZANEGO KRAJU TO JABYM CHCIAL ZNALEZC TO BYM ROZPOCZAL POSZUKIWANIA W OKOLICACH AFRYKI ROWNIKOWEJ.
        • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 22.05.17, 21:14
          tak. jest po operacji 6 obowiazkowych wizyt w ciagu 3 miesiecy.

juz na jednej bylem a w przyszlym tygodniu bede mial druga.

i powiem im o tym tylko chodzilo mi o to czy mam leciec w Polszy do doktora.

z tym ze to retoryczne pytanie bo dzieki swiatlym reformom straznikow konstytucji z PO i ich szefa niejakiego Chyzej Ruja wprowadzono EWUS, i teraz ja zeby sie tam wystwietlic na zielono to musze sie zarejststrowac w polskim UP jako bezrobotny i tam co miesiac chodzic.

A nie che mi sie tego robic.

Mnie w szkole uczono (urodzony rocznik 80) ze kazdy obywatel Polski ma prawo do bezplatnej opieki medycznej. O ile wiem konstytucja Kwasa z 97 to utrzymala.

Jak sie do tego zapisu konstytucji maja zapisy nizszego rzedu w ustawie o EWUSIU ktore klepnal PO owski TK z udajacym wielce zafrasowanego sytuacja profesorem Rzeplinskim ktory tez klepnal no problemo zmiany w OFE ktore juz abstrachujac od tego czy ktos lubi OFE czy nie zlamaly zasade nie dzialania prawa wstecz.

No ale sam ten profesor jak i wszyscy sadziowie w Polsce nie placa skladek emerytalnych przez cale zycie a Rzepa gdzies pisali ma 25tys PLN emrytury i jeszcze wzial 350tys odprawy.

Chyzy Roj bedzie mial emeryture z brukseli a jego Gargamel z UK - i tylko Polski glupi narow sozstanie z Placem w dupie
          • gelati Problemy z PO(zdrowiem:) 22.05.17, 21:36
            szymi_mispanda napisał(a):

> Chyzy Roj bedzie mial emeryture z brukseli a jego Gargamel z UK - i tylko Polski glupi narow sozstanie z Placem w dupie."

Amen. I dlatego elektorat wsadził palec w doopę PO.
          • qqbek Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 00:24
            Żeby tylko ciebie ten obecny krótki rój nie wyrąbał doszczętniej i skuteczniej niż ten chyży rój z Brukseli. Niestety to o czym napisałeś to powikłania natury neurologicznej najwyraźniej i tak jak to pisze do-ki (on jeden się tu zna z resztą, całą resztę wpisów "merytorycznych" możesz sobie spokojnie pominąć) nie ma co bagatelizować. Zapisz się gdzieś prywatnie do neurologa i na TK. Może tanio nie będzie, ale nie warto oszczędzać.
            • qqbek Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 00:25
              A- EEG też się przyda.
              • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 07:32
                oki - i to jest dobra rada.

dzieki
            • do.ki Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:53
              A ja bym proponowal pojsc do rodzinnego, jezeli masz takiego, ktoremu mozna zaufac. Problemy Szymiego nalezy rozwiazywac multidyscyplinarnie, nie ma co przesadzac czy to zadanie dla neurologa. Neurolog odesle do kardiologa, i slusznie. Dlatego potrzebny jest ktos, kto to bedzie koordynowal. Na przyklad lekarz rodzinny.
              • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 17:12
                Teraz to już nie jestem w polsce ale do ogólnego się zgłoszę.

Ps. Nawet lepiej bo ostatnio w polsce jak byłem u rodzinnego po receptę co zapłaciłem 130 pln za wizytę.
          • galtomone Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 08:57

> z tym ze to retoryczne pytanie bo dzieki swiatlym reformom straznikow konstytuc
            > ji z PO i ich szefa niejakiego Chyzej Ruja wprowadzono EWUS, i teraz ja zeby si
            > e tam wystwietlic na zielono to musze sie zarejststrowac w polskim UP jako bezr
            > obotny i tam co miesiac chodzic.
            >
            > A nie che mi sie tego robic.

I w ten sposob system wyeliminowal chociaz czesc naciagaczy.

Z takim podejsciem to wrecz nie masz praa nazekac, ze jest u nas zle, ch..owo, itd...
            Z jednej strony nie masz nic przeciwko temu by okrasc panstwo (i nas posrednio) a z drugiej masz gebe pelna frazesow o tym jakie to panstwo zle, glupie, itd.
            • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 15:51
              Jakim podejściem? Że zmieniono system wbrew konstytucji i teraz jest 3mln nizarejestrowanych więc nie przysługuje im opieka medyczna?

Że faktycznie istniejące pieniądze w OFE ukradziono żeby. Ryzy nie przekroczyl progu 55 procent zadłużenia i mógł porządzić jeszcze dwa lata, a lemingom wmowiono, że te pieniądze przetransferowano do ZUS? Tam nic nie ma tylko zapisy księgowe z których ten jebany kraj się nigdy nie wywiąże, tak jak olewa reprywatyzacje, bony BGK, książeczki mieszkaniowe i multum innych rzeczy.

A ja chce okraść? Ku... to ja jak wyjechałem to się nie rejestrowałem w UP ani nie głosuję.

I to pisz ku... taki co jak pare milionów polskiego bydla siedział w UK, tam pracował, a tu się zarejestrował i pewnie jeszcze brał ten ochłap zwany zasiłkiem.

Ku... żenada ale brak honoru i chłopskie geny to w pokazy standard jak ku... petru czy korwin to oni sa przeciw 500+ ale są tak bezczelni i pozbawieni honoru że oczywiście biorą i jeszcze się ch...e tym chwalą publicznie.
              • galtomone Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 16:07

1. i teraz ja zeby si
                > e tam wystwietlic na zielono to musze sie zarejststrowac w polskim UP jako bezr
                > obotny i tam co miesiac chodzic.
                >
                > A nie che mi sie tego robic.

Czyli nie kwestie mornalne, ze kradziez jest zla tylko zwykle lenistwo.

> Jakim podejściem? Że zmieniono system wbrew konstytucji i teraz jest 3mln nizar
                > ejestrowanych więc nie przysługuje im opieka medyczna?

Ten system i wczesniejszy tez nigdy nie byly zgodne z konsytucja. Niestety nigdy bez kasy nie dalo sie w tym kraju leczyc. Nawet za komuny trzeba bylo miec znajomosci.

> Że faktycznie istniejące pieniądze w OFE ukradziono żeby.

Ale co to ma do rzeczy. Masz racje. Ale to ze rzad i politycy cos ukradji nie zmienia faktu, ze nie masz nic przeciwko wyciaganiu z systemu nienalzeneij ci kasy czy darmowych uslug.

To co.. jak rzad obywateli okrald to ty tez mozesz?

> A ja chce okraść? Ku... to ja jak wyjechałem to się nie rejestrowałem w UP ani
                > nie głosuję.
                >
                > I to pisz ku... taki co jak pare milionów polskiego bydla siedział w UK, tam pr
                > acował, a tu się zarejestrował i pewnie jeszcze brał ten ochłap zwany zasiłkiem

Po pierwsze udowodnij skro tak twierdzisz. Na pewno masz jakies dowody, moje podpisy co co tam sie w UP zalatwia.
                Dawaj. A jak nie to uwazaj co gadasz.
                Ty pewnie o tym darmowym lekarzu bo sam sie po te ochlapu z UP zarejestrowales. I wlasna miara innych sadzisz.

> Ku... żenada ale brak honoru

Odezwal sie ten co o zlodziejstwie mowi, ze mu sie nie chce.... bo jakby bylo latiwej to why not, nie?
                Jak sie nie cycka systemu to sie jest frajerem?

> że oczywiście biorą i jeszcze się ch...e tym chwalą publicznie.

Akurat to ty sie tu chwalisz pomyslowoscia, ze bys system wyje...ał ale ci sie nie chce.
                • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 16:35
                  Nie rejestrowałem się i ch.... Więc nic nie ukradłem.

Więcej, wg konstytucji to powinni mnie leczyć po okazaniu paszportu i tak było do czasu rudego.

To że tam niby system się nie domyka i ni ma pieniędzy to się ku... robi zmianę ustroju i się mówi ze od nowego roku jest nowa konstytucja i polski dubaj, jak se nie zapłacisz to umrzesz.

A nie jak ruda ku... z rzepa i gargamelem wprowadza ustawy niezgodne z konstytucją.

UAE to inny świat ale w syropie sa kraje gdzie się wszystko da i nie lamie się konstytucji. Jest i bezpłatna opieka medyczna i normalne emerytury kapitałowe gdzie wybierasz czy chcesz wybrać całość czy co miesiąc ci będą płacić.

To polska jest nienormalna.

A to że polscy w uk brali polskie zasiłki to wiadomo z danych zus.
                  Zresztą to tałatajstwo tak tam narobiło w swojej masie że angole się wku...li i z UE spie...ja.

Nie przez arabow jak się u nas mówi tylko przez polakow.
                  • garkuchta Re: problemy ze zdrowiem 29.09.17, 09:13
                    " wg konstytucji to powinni mnie leczyć po okazaniu paszportu i tak było do czasu rudego.'

To rudy rządzi od 1999 roku?
                    Bo wiesz, właśnie wtedy weszła reforma ochrony zdrowia (czyli Kasy Chorych) i od wtedy warunkiem bezpłatnego leczenia jest opłacanie składki ubezpieczeniowej.

A konstytucja Kwasa w punkcie 68 mówi tak
                    1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
                    2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

I gdzie tu prawo do bezpłatnego leczenia dla każdego Polaka? Hęęęę?
                    • vogon.jeltz Re: problemy ze zdrowiem 29.09.17, 09:59
                      > To rudy rządzi od 1999 roku?

Poniekąd. W 1999 był senatorem koalicji rządzącej. Czyli jakiś tam wpływ na uchwalenie reformy służby zdrowia miał.

> "Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają
                      > równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych."
                      >
                      > I gdzie tu prawo do bezpłatnego leczenia dla każdego Polaka?

W punkcie "finansowanej ze środków publicznych" oczywiście.
                      Jeżeli natomiast odmawia się części obywateli dostępu do tych świadczeń, to nie jest "równy dostęp".
                      Szymi ma oczywiście rację.
                    • bimota Re: problemy ze zdrowiem 29.09.17, 10:06
                      TA KONSTYTUCJA JEST ZWYCZAJNIE SMIESZNA...
                      • nazimno Re: problemy ze zdrowiem 29.09.17, 10:17
                        Raczej grafomanska.
                        • vogon.jeltz Re: problemy ze zdrowiem 29.09.17, 12:08
                          Ooo, widzę tu zlot wybitnych ekspertów! Tym razem brylują w dziedzinie prawa konstytucyjnego. Jeszcze szwepsa brakuje.
        • galtomone Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 08:54
          Wszystko super... zapominasz tylko o tym, ze UAE byloby w ciemnej dupie gdyby nie ropa naftowa - latwo z niej wszelkie fanaberie finansowac.
          Panstwo nie jest duze, 83 tys km2 vs PL ponad 300 tys km - same koszty utrzymania infrastruktory wiec sa jednak mniejsze.
          6 mln obywateli vs 38 mln
          PKB na osobe - 67 tys $$$ vs 27 tys $$$

"Cztery czynniki wpływające na szybki rozwój gospodarki to:
          stabilny system polityczny
          wysoka cena ropy naftowej
          rewolucja w technologii odsalania wody morskiej
          tania siła robocza z innych krajów (głównie Indii i Filipin)."

Rolnicto slabo rozwiniete, a my mamy przmysl i rolnictwo jednak takich zyskow nie przynoszace. Na ziemniakach czy weglu tyle co na ropie ie zarobisz.

A pelni obrazu dopelnia to:

"Drastyczny spadek dochodów z eksportu ropy, pogorszenie stanu gospodarki ChRL oraz zapoczątkowane już cięcia wydatków publicznych antycypuje, iż deficyt budżetowy w 2016 roku osiągnie poziom 7,5% PKB (w 2015 to 4%). Wprowadzono już m.in. także ograniczenie subsydiowania cen paliw i energii, wzrasta cena wody, planuje się wprowadzenie do 2018 roku podatku VAT. Jednakże istotne ograniczenia wydatków negatywnie implikują perspektywy utrzymania wzrostu gospodarczego."

Wiec troche koloryzujesz. Bo kazde pansto musialby byc wielkosci ZEA, miec rope, ropa na rynkach musialby byc po $100 i wszyscy byliby wtedy bogaci i szczesliwi...
          Tyle, ze to tez z paru wzgledow nie mozliwe.
          • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 17:06
            Tak, tak takie tam ku... polskie pie...nie... Ci to sa bogaci bo plan Marshalla, tamci bo maja rope, ci z kolei maja gaz, jeszcze inni bogaci bo żydowskiego złota się nakradli oto itd

Tylko polska taka nudna i pokrzywdzona ale żaden nie pomysli ze ku... wydaje się każdemu w polecę że się zna ku... na wszystkim

Tylko jak przyjdzie co do czego to nikt studzienki równo z asfaltem nie potrafi ku... zrobic.

Kanclerz bismarck to był kawał ch...a ale w pewnej kwestii to mial 100 procent racji.
            • dziala_nawalony Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 19:22
              Kanclerz bismarck to był kawał ch...a ale w pewnej kwestii to mial 100 procent racji.

,..nie wiem co jego wysokosc w pikelhaubie wymyslil, a moze to jest to co gdzies slyszalem? ze.dla Polakow od czasu do czasu mozna cos zrobic, ale z nimi razem nic i nigdy..koniec cytatu.
              • nazimno Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 19:42
                P..nie.
                BSH Buduje w Polsce najwiekszy swoj dzial
                R&D w dziedzinie sprzetu gosp. domowego.
                Daimler - silniki na Dolnym Slasku.
                Lufthansa - zaklad remontowy i dzial testow
                silnikow lotniczych.
                I kilka innych firm juz niedlugo...

Polacy pracuja przy Instalacji syntezy termojadrowej w Niemczech.

Pragmatyka oplacalnosci dla obu stron.

• galtomone Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 21:53
              Takie sa fakty.
        • tbernard Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 09:56
          > 6. W UAE jest spoleczenstwo kastowe: najwyzsza kasta w ktora trzeba sie wrodzic
          > i to sa ci co maja po 50 bentleyow to dalsza lub blizsza rodzina emira. daleko
          > pod nimi ale na drugim miejscu sa wszeliej masci biali "europejczycy" roznych
          > zawodow.
          >
          > Tacy to co maja przesrane i zdychaja jakby co i nikt im nie pomoze to sa filipi
          > nczycy i hindusi.

> W normalnie zarzadzanym kraju starcza na wiekszosc swiadczen bez zaciagania cia
          > gle dlugow.

Gratuluję bardzo, że dane jest Tobie zaznać dobrodziejstwa kraju normalnie zarządzanego z systemem kastowym, ale Ty na szczęście nie urodziłeś się jako Hindus lub Filipińczyk, co jest Twoją wyłączną zasługą i chyba najwyższym życiowym osiągnięciem.
          • waga170 Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 10:00
            > Gratuluję bardzo, że dane jest Tobie zaznać dobrodziejstwa kraju normalnie zarz
            > ądzanego z systemem kastowym,
            No nie zartuj, Szymi jest z Pragi, kasta drugiego sortu, a kasta wyzsza (najwyzsza) jest z Zoliborza.
            • garkuchta Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 16:13
              Moja siostra mieszkała na Żoliborzu przez parę lat. Często u niej sypiałam.
              Czy mogę zatem przyjąć, że będąc obywatelką najgorszego sortu (Ursynów, tfuuuuuu) mam odrobinkę najwyższokastowego sznytu? ;)
              • troll.ohydny Sznyt żoliborzany 23.05.17, 16:45
                garkuchta napisała:

"Moja siostra mieszkała na Żoliborzu przez parę lat. Często u niej sypiałam. Czy mogę zatem przyjąć, że będąc obywatelką najgorszego sortu (Ursynów, tfuuuuu u) mam odrobinkę najwyższokastowego sznytu? ;)"

To zależy czy sypiałaś na prawym czy lewym boku. Spanie na wznak się nie liczy.
                • qqbek Re: Sznyt żoliborzany 23.05.17, 17:50
                  Liczy się też nie tylko to, czy na prawym boku, ale też odległość od krytycznej rezydencji przy Mickiewicza. To tak jak z Mekką - tylko żarliwy lepszosortowiec pielgrzymki z modłami o pomyślność prezesa winien tam odbywać codziennie. Taki Adrian ma daleko z Krakowskiego Przedmieścia, odwiedził nadprezesa Polski tylko raz i widzisz w jaką popadł w niełaskę?
                  • jeepwdyzlu Re: Sznyt żoliborzany 23.05.17, 19:00
                    Zajebiste te państewka na ropie, gdzie nic nie działa bez armii fachowców z Anglii, Polski czy Indii. Zazdraszczam...
                    I współczuję, bo ja kasę zarobiłem tu, pogryzając kiszonego ogórka.
                    • who_cares Re: Sznyt żoliborzany 23.05.17, 20:02
                      Niom a jakby tak w końcu ta ropa stała się zbędna (np. jak opanujemy fuzję jądrową o dodatnim bilansie ) to te wszystkie państwa wrócą do hodowli wielbłądów w ciągu kilkunastu lat .... ( wiem że wykupili akcja połowy świata ale na dłuższą metę to nie wystarczy ) ...
                    • who_cares Re: Sznyt żoliborzany 23.05.17, 20:02
                      Niom a jakby tak w końcu ta ropa stała się zbędna (np. jak opanujemy fuzję jądrową o dodatnim bilansie ) to te wszystkie państwa wrócą do hodowli wielbłądów w ciągu kilkunastu lat .... ( wiem że wykupili akcja połowy świata ale na dłuższą metę to nie wystarczy ) ...
          • szymi_mispanda Re: problemy ze zdrowiem 23.05.17, 17:28
            Ja piszę o dwóch różnych krajach. UAE to taka wyprawa na marsa, a wysyła cię tam agencja z europejskiego kraju gdzie ci placa na emeryturę i te różne dobrodziejstwa.

Tylko w odróżnieniu od pomrocznej wszystko działa a jak stracisz pracę to dostajesz 70 średniej pensji z ostatnich 3 miesięcy.

600 pln to nie wierzą że w Bangladeszu się za to tydzień utrzymać możesz.
            • troll.ohydny Wiara czyni cuda 23.05.17, 19:37

> 600 pln to nie wierzą że w Bangladeszu się za to tydzień utrzymać możesz.<

Spoko. Można się utrzymać przez miesiąc:)
              www.numbeo.com/cost-of-living/in/Dhaka?displayCurrency=PLN
    • dyktator_bolandy Re: problemy ze zdrowiem 29.09.17, 10:49
      to jeszcze palisz, wieprzku? oj, długiego żywota ci nie wróżę, choć życzę ;)
    • marekggg Re: problemy ze zdrowiem 30.09.17, 16:00
      cukier?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka