Dodaj do ulubionych

automaty w volvo

14.08.17, 10:26
czy wszystkie automaty w volvo sa tak beznadziejne jak glosza urban legends?
sam mam 2 znajomych ktorym ok 10 lat temu w nowych modelach padly skrzynie na gwarancji - przeszli na audi i bmw.
Czy jesli nie kupie czolgu a np wezme xc70 to mam sie bać wszystkich automatow czy tylko np ..... modelu?
auto spelnia rowniez zalozenia, podwyzszone, haldex starczy i sa mocne wersje ale co z tym automatem (wymog konieczny)
macie doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • schweppes1 Re: automaty w volvo 15.08.17, 01:53
      Rzeczywiście coś jest na rzeczy. Znajomy miał kilka lat temu nowe XC60 z automatem i padł tak, że musieli go wymienić w całości. Cała skrzynia kosztowała kilkanaście tys. zł, ale na szczęście samochód był w wynajmie długoterminowym z serwisem, więc uniknął dramatycznych kosztów. Po kontrakcie wziął XC70 i historia kopiuj-wklej. Wyleczył się skutecznie z chińsko-amerykańskiego badziewia zapakowanego w ładne pudełko jakim jest volvo od ok. 20 lat. Teraz za moją poradą czeka na dostawę Paska B8 alltrack BiTDI highline DSG. Może klasa niżej i nie-premium, ale torpeda i dopasiony na max.
      • szymi_mispanda Re: automaty w volvo 15.08.17, 06:42
        > ...nowe XC60 z automatem... i padł ....musieli go wymienić w całości ... wziął XC70....i padł
        > ... za moją poradą ... Paska B8 alltrack BiTDI highline DSG

hyhy musisz go bardzo nie lubic tego kolege

volvo z padajacym automatem zamienil na passata TDI DSG

hyhyhyhy
      • trypel Re: automaty w volvo 15.08.17, 07:47
        Chińskie jest od 7 lat a ja pytam raczej o 15. A te problematyczne skrzynie to japońskie aisin warner. Tylko pytanie czy wszystkie sprawiają problemy?
        • nazimno Re: automaty w volvo 15.08.17, 08:37
          W Polsce jest wielu wlascicieli samochodow wyposazonych w skrzynie automatyczne badz
          zautomatyzowane i ci ludzie ignoruja rozumne
          zasady uzycia tego udigodnienia.
          Ignorowane sa rowniez zasady wymiany plynow
          eksploatacyjnyc w zalecanym interwale.
          I takim sie te skrzynue "psuja" /na wlasne zyczenie/.
          A potem na forach sa lamenty barankow..
          • galtomone Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 09:43
            nazimno napisał:

> W Polsce jest wielu wlascicieli samochodow wyposazonych w skrzynie automatyczne
            > badz
            > zautomatyzowane i ci ludzie ignoruja rozumne
            > zasady uzycia tego udigodnienia.

Jako, ze zaliczasz mnie do bandy idiotow to moze badz laskaw mnie oswiecic -coz takiego robie zle? Ewentualnie jakiez sa te ROZUMNE ZASADY UZYCIA???

> Ignorowane sa rowniez zasady wymiany plynow
            > eksploatacyjnyc w zalecanym interwale.

No to z ciekawosci zagladam do moich ksiazeczek...

1. Owner's Manual - str. 294 "Change automatic transmission fluid only as necessary. Generally, it is necessary to change automatic transmission fluid only if vehicle is driven under one of the Special Operating Conditions listed in your "Owner's Manual Supplement / Scheduled Maintenance.""

Przypadkiem mam...

2. Owner's Manual Supplement - str. 85 Special Operating Conditions (dla tych warunków, książeczka przewiduje albo dodatkowe czynności serwisowe albo inny interwał)

SOC, to:
            - extensive driving on rough, muddy or snow melted roads
            - j.w. on salt - covered roads
            - j.w. on unpaved or dusty roads
            - extensive idling or low-speed driving for long distances
            - towing a trailer or using a camper or car-top carrier

Szukam dalej info o skrzyni... O!

"Transmission, Transfer Case and Differential oil:

Check for correct fluid / oil level and inspect each component for signs of leakage. If you discover any leakage, have it repaired by qualified technician immediately."

No to szukam dalej interwału... dla tych SOC...

15k mil - zalecaja differential oil & transfer case oil - Only if vehicle is operated primarily while towing a trailer or using a camper or car-top carrier.

O skrzyni na razie cisza....

30k mil - j.w.

I jest!!!! 60k mil - replace transmission fluid - ale oczywiście pod warunkiem, że: Vehicle is operated primarily while towing...bla, bla, bla...

No i teraz pytanie do Pana Eksperta... wymieniać, czy nie wymieniać?
            Co 60 tys mil? Częściej? Rzadziej?

Haka nie mam wiec nic nie ciagne, nie jezdze po dusty roads, sol - owszem ale tylko przez zime. Z bagaznikiem na dachu jezdze przez cala zime ale po 2 dni w tyg bo vox sie latwo zaklada i sciaga.

To moze jak cala reszta ludz glupszych od ciebie... (czyli chyba wszystkich) zle na D wrzucam?
            • samspade Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 10:05
              Wiem że to trochę offtopic ale takie sprzęgło w subaru. W Polsce winny jest baran klient. Gdzie indziej subaru posypało głowę popiołem. A co do skrzyń automat. Nawet w prasie sponsorowanej przez vag widziałem artykuł o tym na które skrzynie dsg uważać. Ale jeden znajomy znajomego ma dobrą więc wszystkie są dobre.
              • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 10:12
                Takie dydaktyczne oswiecone i upstrzone aluzjami teksty mozesz sobie wypisywac dowolna liczbe razy
                liczac na ich odbior jako przejawu twojej blyskotliwosci. Co mnie to obchodzi...

PS
                Prezes Toyoty tez kajal sie przed kamerami "za pedal gazu", a potem okazalo sie po wyrokach sadow
                amerykanskich o zezwoleniach na dostep do danych EDRow samochodow po wypadkach smiertelnych, iz za wypadek
                odpowiedzialny byl WYLACZNIE kierowca/idiota , a nie "pedal gazu".

Te urban legends sa produkowane na uzytek takich przenikliwych jak ty.

• samspade Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 10:43
                  Pisałem do ciebie?
                  Więc spadaj tchórzu. Mocny jesteś tylko w gębie. Choć nawet i nie bo zabrakło ci ikry żeby odpowiedzieć kiedy przyjedziesz. Tchórz zawsze będzie tchórzem. W twoim przypadku dochodzi mentalność przekupy z bazaru.
                  • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 10:49
                    Rozwscieczylo chloptasia, ze go trafilo w samo sedno.

• samspade Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 11:05
                      Znów używasz słów których nie znasz znaczenia. Ale który to już raz. I znając życie nie po raz ostatni.
                      Gdzie niby było to sedno? Gdy zaatakowałeś mnie za napisanie prawdy?
                      Czy może gdy tchórzliwie uciekłeś i nadal uciekasz?
                      Bardzo sedno.
                      Ale cóż przekupa będzie przekupą. Musi pisać żeby pisać. A w twoim przypadku tchórzliwa przekupa.
                      EOT
                      • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 11:12
                        A coz to za "prawde" napisales, blyskotliwy bohaterze idiotycznych pytan?

Twoje EOT swiadczy wlasnie o tym tchorzostwie, ktore tak odwaznie wytykasz.
                        Zalosne i beznadziejne.
                        • samspade Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 13:20
                          nazimno napisał:

> A coz to za "prawde" napisales, blyskotliwy bohaterze idiotycznych pytan?

Nawet nie pamiętasz za co powinienen zostać pobity?
                          Ale tak to już jest. Przekupa musi się do kogoś dopieprzyć. Wtedy każdy powód jest dobry.
                          Oczywiście jak baba z targu odważny jesteś tylko w gębie. I zza monitora.
                          Szkoda mi twojego psa. A może to ty upodobniłeś się do niego i ujadasz dla samego ujadania?
                          Ale wiesz co. Wybaczam ci twoje żałosne groźby. Pisz sobie o mnie co chcesz.
                          Dębowi nie przynosi ujmy że ociera się o niego dzika świnia.
                          • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 13:31
                            I jeszcze do tego liryczna poetyka.
                            ROTFL
                          • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 13:48
                            Alez oczywiscie, ze pamietam, co napisalem.

Usilowales zasugerowac, iz misiaczek wylewa zuzyty olej do studzienki.
                            Uzyles do tego starej i dobrze znanej konstrukcji stylistycznej, cyt: " ...wcale bym sie nie zdziwil",
                            uzywanej zreszta masowo przez propagande w takich celach.

I ja wyrazilem smoje zdanie, ze w tej sytuacji powinienes "dostac po pysku"
                            (domyslnie od tak oczernianej osoby), co podtrzymuje.
                            Liczba mnoga jest dlatego, ze adwokatem twojego sposobu rozumownia stal sie drugi krasnoludek.

Rekapitulacja ponizej.
                            nazimno 09.08.17, 13:09
                            Nastepny krzywy ryj z insynuacja.

Normalnie i bezposrenio dostalibyscie po pysku tak jak to zrobil Korwin Mikke.

I zamknal rachunki, bo jest facet z jajami.
                            Zalosne dupki.

Zapamietales sobie, ze ktos chcial ci "dac po pysku", ale ze zdenerowania wszystko ci sie pomieszalo.
                            Nie odpowiadaj, bo sie jeszcze raz osmieszysz.
                            KONIEC WYJASNIEN.

• galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 15:35
                              A co jesli to nie propaganda a On (bo ja na pewno) faktycznie by sie nie zdziwil takim zachowaniem Misia?
                              • nazimno alez to proste ... 15.08.17, 15:47
                                To jest twoja "hipoteza spekulatywna", ktorej rzeczywista wartosc jest
                                rowna "o kant (U_waga170) d...y".

• galtomone Re: alez to proste ... 15.08.17, 16:55
                                  I vice versa
                                  • nazimno Re: alez to proste ... 15.08.17, 17:11
                                    Z punktu widzenia braku jakiegokolwiek sensu tej hipotezy jest obojetne
                                    czy to d...a o kant hipotezy, czy tez hipoteza o kant d...y.
                                    / to tak dla zachowania scislosci/.

• galtomone Re: alez to proste ... 15.08.17, 19:16
                                      A teraz co napiszesz z tego wewnetrznego przymusu ostatniego slowa (chocby i bezsensownego, ale co tam)?
                          • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 15:47
                            Sam, szkoda czasu.
                            Jeszcze do niedawana bralem pod uwage, ze nazimno choc nie kulturalny cham, ale moze czasem cos wie...
                            Teraz juz wiem, ze jest jak balonik albo ryba Nadymka...

Tak wiec nich on sie "nadymka"do woli i tyle. Jakby co moze nic mu wiecej nie pozostalo - wrecz nie jest dobrze jak ktos nie bierze jego rozmiaru (wypowiedzi) za groznoc (fakt i wiedze) i mowi sprawdzam, bo jedyne co nazimno wtedy robi to tylko wiecej "miesa".

Mnie sie troche znudzilo. Grzecznie sie chcialem dowiedziec w sprawie tych skrzyn prady objawionej - bo pisal, ze wiekszosc ludzi to debile - i sie nie dowiedzialem.

Tyle... W zasadzie nie ma watku gdzie nazimno sie nie madrzy.
                            • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 15:51
                              I kompleksy obu golabkow - jak na dloni - same wylaza.

PS
                              A coz takiego wynika z twojej paplaniny, ktora oparta jest glownie na ... no wlasnie , za cholere nie da
                              sie ustalic - na czym.
                              • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 16:56
                                Kompleksy? :-)
                                PUFFFF - dmuchaj mocniej...czy co tam robisz w zakresie pompowania :-)
                                • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 17:12
                                  Boszzze coz za riposta...
                            • samspade Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 15:54
                              galtomone napisał:

> Sam, szkoda czasu.

Wiem. dlatego go nie ruszam. Czego oczekiwać po osobie która myli co z gdzie?
                              Niech się produkuje sam dla siebie.
                              • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 16:00
                                Produkuj sie dalej z tymi swoimi glebokimi "przemysleniami".

Drugi krasnoludek jest dla ciebie odpowiednim partnerem do "dyskusji".

Wszyscy z duzym napieciem czekaja na "nowe" tematy, ktore tu poruszycie i gleboko
                                skomentujecie , zwlaszcza, gdy chodzi o wylewanie oleju do studzienek
                                albo liczbe biegow w jakiejs skrzynce.

"Wcale bym sie nie zdziwil", gdyby sie tak stalo.

• galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 16:57
                                A to mu idzie swietnie - tylko w innym watku
                                • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 17:06
                                  I "turbinka Kowalskiego" to genialny temat razem z tymi modulami do chipowania.
                                  Gratulacje !!!
                                  • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 19:18
                                    No.. czekam az sie wypowiesz.
                                    Jak my wszyscy. Dzien bez postu od Rozdetego Nazimno to dzien stracony.
                                    A ze jak widze zauwazyles.... to juz widze jak cie swedzi zeby sie "mondrze" i "ekspercko" wypowiedziec.

Nie dja sie prosic - buahahahahaa :-)
              • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 12:59
                samspade napisał:

> Wiem że to trochę offtopic ale takie sprzęgło w subaru. W Polsce winny jest bar
                > an klient. Gdzie indziej subaru posypało głowę popiołem.

Troche to wynika z faktu, ze w PL (nie wiem jak teraz) Subaru oficjalnie nie bylo.
                A firma, ktora wystepowala w imieniu Subaru miala to gdzies.
            • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 10:06
              Ja pisalem bardzo OGOLNIE.
              I nie bylo to adresowane do ciebie.
              Oprocz ciebie jest jeszcze kilkanascie milionow innych kierowcow.
              Po ch...olere nozyce sie odzywaja?

A instrukcja jest adresowana do takich amerykanskich idiotow, ktorzy myla pedal gazu z pedalem hamulca i spadaja
              z siodmego pietra garazu pietrowego na ziemie, albo takich idiotow, ktorzy skarzyli sie na "pedal gazu" w Toyotach,
              a potem po analizie EDRow okazalo sie, ze skarzacy sie robili takie glupoty z samochodem, iz ekspert nie wierzyl
              wlasnym oczom, ogladajac dane powypadkowe.

Ja znam kogos, kto ZARZNAL skrzynie w mercu, bo dostal swira na punkcie ruszania na dymiacych gumach
              prawie w kazdej sytuacji.

Powiedz, a co mnie obchodzi twoj szczegolny przypadek?
              Wymieniasz/nie wymieniasz plynow - LATA mi to kolo rury wydechowej.
              To jest wylacznie twoja sprawa.

PS
              W DSG olej/filtr wymiania sie co 60k km.
              Wymiana powinna byc dokonana w okreslonej temperaturze skrzyni, aby wyeksploatowany splynal doszczetnie.
              Ludzie ignoruja to.
              A to w Polsce najpopularniejsza skrzynia.

Zdarza sie, ze "warsztat" twierdzi, iz olej wymienil, forsa wzieta, NIC NIE ZROBIONE.
              Znam taki przypadek - skonczylo sie w sadzie.
              Mam dalej cos wyjasniac?

Jesli masz bogata wyobraznie, to zachowaj to dla siebie.
              • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 13:14
                nazimno napisał:

> Ja pisalem bardzo OGOLNIE.
                > I nie bylo to adresowane do ciebie.
                > Oprocz ciebie jest jeszcze kilkanascie milionow innych kierowcow.

Ktorych tyEKSPERCIE oczywiscie znasz i wiesz, ze to idioci bo jedynie ty masz wiedze, umiejetnosci, itd...

Nazimno uogolniac = sama prawda i racja na wylacznosc
                Nazimno cytowac gazete = zawsze prawdziwy artykul, nigdy marketingowej papki
                Nzimno powolywac sie na jeden przypadek i ekstrapolowac na reszte = swieta racja a inni to idioci.

> Po ch...olere nozyce sie odzywaja?

Jak to po cholere??? Nie oczywiste ze chceskorzystac z twoej boskosci o poznac jakas aksjomatyczna i jedynie sluszna prawde i wiedze?

Przeciez jasnym jest ze racje masz Ty i ewentualnie Pan Bog - nikt wiecej.
                No to grzecznie pytam - co mam robic inaczej albo jak mam robic, zeby bylo dobrze a nie jak u idiotow.

Nie badz swinia - powiedz.

> A instrukcja jest adresowana do takich amerykanskich idiotow, ktorzy myla pedal
                > gazu z pedalem hamulca

Musisz mowic jasniej - bardziej jak do idioty - wiem, ciezko ci sie bedzie znizyc do mojego poziomu ale sporbuj.
                Ja tam bowiem nic nie widzialem o pedalach gazu i hamulca.
                Wiec moze nie stosuj analogii i jakichs porownan (bo ja durny niezrozumiem) - tylko poprosilbym o konkretna, wiazaca informacje na ktora w razie W sie mozna powolac.

Mam zmieniac czy nie i kiedy?

> Ja znam kogos, kto ZARZNAL skrzynie w mercu, bo dostal swira na punkcie ruszani
                > a na dymiacych gumach
                > prawie w kazdej sytuacji.

Hmmm.... i to rozumiem ekstrapolujesz na cala reszte - przepraszam "na wielu" - uzytkonikow skrzyn automatycznych, ktorym sie zepsoly????

W Polsce jest wielu wlascicieli samochodow wyposazonych w skrzynie automatyczne badz
                zautomatyzowane i ci ludzie ignoruja rozumne zasady uzycia tego udigodnienia.

Pozwol zatem, ze ponownie dopytam o to - jakie to rozumne zasady uzycia sa???

> Powiedz, a co mnie obchodzi twoj szczegolny przypadek?

A gdzie przeczytales, ze pisalem ze ciebie obchodzi?
                Moze zle sie wyrazilem - na wszelki wypadek oczywiscie przepraszam!!!!

Mialem chyba od tego zaczac, ze strasznie przepraszam, ze zajmuje twoj jakze cenny czas tak nieistotna sprawa...

Czy zatem Jasnie Pan Wielmożny Ekspert podzieli sie swoja jedynie sluszna i Eskpercka wiedzą???

> PS
                > W DSG olej/filtr wymiania sie co 60k km.
                > Wymiana powinna byc dokonana w okreslonej temperaturze skrzyni, aby wyeksploato
                > wany splynal doszczetnie.
                > Ludzie ignoruja to.

Super, bardzo ci dziekuje, jak kiedys bede mial DSG to na pewno sie przyda - przeciez w ksiazeczce tej ajemnej wiedzy zapewne nie ma.

> Zdarza sie, ze "warsztat" twierdzi, iz olej wymienil, forsa wzieta, NIC NIE ZRO
                > BIONE.

Hmmm.... to moze jednak nie wszystkie awarie sa zwiazne z debilizmem uzytkownikow???

Teraz sie czuje zagubiony... bo z twoich wczesniejszych wypowiedzi wynikalo, ze wszyscy to idioci. Szczeolie jak im sie jak klemensowi nie psuje...
                A teraz idioci i zlodzieje...

Sprawa sie komplikuje :-(

A u ciebie jaki automat i co ile zmieniasz olej?

> Mam dalej cos wyjasniac?

No jakbys mogl - bardzo, bardzo prosze i pewnie inni sie do prosby dolacza - dac znac jak mamy nasze skrzynie rozumnie traktowac. Bylbym wdzieczny.
                W koncu nie codzien sie trafia szansa na poznanie wiedzy na tak wysokim poziomie.

> Jesli masz bogata wyobraznie, to zachowaj to dla siebie.

???? Nie rozumiem - przeciez nic ci nie wyjasniam tylko sie grzecznie usiluje dowiedziec za co znow serdecznie cie przepraszam!!!!
            • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 10:36
              I zamiast tyle paplac bez sensu...

www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Skrzynia-automatyczna-nie-taka-straszna,5448,1

Krotko i rozsadnie.
              • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 13:17
                Nadal nie odpowiada to na moje pytania - wymieniac czy nie? Co ile? I jak rozumnie - wprzeciwienstwie do tego jak robie to obecnie - uzywac???

Pownownie, bardzo prosze o poswiecenie kilku minut opisanie tego prostym, konkretnym i zrozumialym dla mnie szaraczka jezykiem.
                • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 13:33
                  Jestes dorosly - rob co chcesz.
                  Nie wiesz, co zrobic, to rob co uwazasz.
                  Za raczke prowadzi sie male dzieci.

• galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 15:37
                    Bardzo ci dziekuje za potwierdzenie mojej wiedzy na temat moj, skrzyn biegow i co najwazniejsze na temat mojej opinii o Panu Ekspercie.

Jeszcze raz serdecznie dziekuje.
                    • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 15:49
                      A co mnie to obchodzi.
                      • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 16:57
                        Kluturalny czlowiek mowi dziekuje - to tak dla uscicielnia faktow...
                        Nie tym razem nie musisz.
                        • nazimno Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 17:07
                          I znow ten "delikatny" smrodek dydaktyczny.
                          A i ta "wyzsza kultura" - podziw, podziw, podziw.
                          • galtomone Re: Z ciekawosci, moze mnie np oswiecisz 15.08.17, 19:19
                            Dziekuje
          • trypel Re: automaty w volvo 15.08.17, 20:36
            nazimno napisał:

> W Polsce jest wielu wlascicieli samochodow wyposazonych w skrzynie automatyczne
            > badz
            > zautomatyzowane i ci ludzie ignoruja rozumne
            > zasady uzycia tego udigodnienia.
            > Ignorowane sa rowniez zasady wymiany plynow
            > eksploatacyjnyc w zalecanym interwale.
            > I takim sie te skrzynue "psuja" /na wlasne zyczenie/.
            > A potem na forach sa lamenty barankow..

Problem nie dotyczy Polski, szukam tak od wczoraj jak Wy dziewczyny sie kłócicie.
            Aisin nie zakładał w ogóle wymiany oleju w tych skrzyniach. A okazuje sie ze wymiana robi dobrze i drastycznie wydłuża trwałość skrzyni.
            Ale kupując nie wiadomo jak o to dbał poprzednik. W nowym aucie aisin bez wymiany potrafił paść po 100 tys.
            • galtomone Re: automaty w volvo 16.08.17, 09:34
              A jak sprawdzic jaka skrzynie ma jakie auto. Bo w google to nie takie proste... glownie oferty sprzedazy z ebay sie pokazuja...
              Jestem ciekaw co u mnie siedzi...
    • do.ki Re: automaty w volvo 16.08.17, 17:19
      Mialem XC 70 z Geartronikiem, jeszcze zanim ten silnik nazywal sie D5. Skrzynia dzialala niezawodnie przez >100000 km (potem go sprzedalem), ale faktycznie zzerala konie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka