Dodaj do ulubionych

temperatura silnika

12.02.18, 17:38
Witam, nie wiem czy w dobry dzial trafilem ale mozne znajdzie sie madra glowa, bedzie znac odpowiedz na moje pytanie. Mianowicie posiadam tigre z 2006 roku z silnikiem 1.4 16v, podczas jazdy temperatura siega 90 stopni i ogrzewanie dziala poprawnie, natomiast na wolnych obrotach podczas postoju temperatura powoli spada prawie do zera a ogrzewanie jest tylko chlodne. termostat zostal wymieniony na nowy. prosze o podpowiedzi, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: temperatura silnika 12.02.18, 17:54
      Tzn napisz jeszcze gdzie ta ten jest 90 stopni jak jedziesz i gdzie spada do zera na wolnych obrotach...
      bo jest roznicy czy to na wskazniku tem silnika czy tez to jak czujesz w kabinie...
      Jesli w kabinie sie wychladza kiedy nie jedziesz to moze wentyalator w nawiewie nie dziala i nie dmucha powetrza do srodka na postoju a w czasie jazdy masz nadmuch "naturalny".
      • srokosz1976 Re: temperatura silnika 12.02.18, 17:56
        wskazowka temperatury silnika spada prawie do zera, nawiew dziala poprawnie.
        • engine8 Re: temperatura silnika 12.02.18, 18:11
          To jeszcze zlap za gorny waz od chlodnicy i sprawdz czy tez jest zimny... jak cie porzadnie uparzy tz ze silnik i plyn sie nie wychladzaja a problem jest gdzie indziej jak w ogrzewaniu - i czujnik temp klamie..
        • waga170 Re: temperatura silnika 12.02.18, 18:24
          Moze wiatrak chodzi caly czas i na postoju ilosc ciepla oddanego w chlodnicy jest wieksza niz wytworzonego w silniku.
          Nastepnym razem otworz maske i sprawdz czy na zimnym silniku wiatrak chodzi, i czy silnik rzeczywiscie jest zimny.
          Termostat byl wymieniony na nowy czy tylko wyjety? Jak bylo przedtem?
          • srokosz1976 Re: temperatura silnika 12.02.18, 18:38
            termostat wymieniony na nowy, wymiana nie przyniosla efektu. wiatrak nie jest wlaczony na zimnym silniku
            • waga170 Re: temperatura silnika 12.02.18, 18:54
              Jestes na Alasce czy na Syberii? Bo to co piszesz jest mozliwe tylko tam, chodzacy silnik sie schladza do zera.
              Czujnik temperatury wariuje i juz przez to wymieniles termostat. Otworz maske i dotknij bloku silnika, gory i dolu chlodnicy i obydwoch wezy. wszystko powinno byc bardzo gorace a dolny waz tylko goracy. Jezeli na chodzacym silniku wszystko jest zimne to zwroc sie do Polskiej Akademii Nauk.
              • srokosz1976 Re: temperatura silnika 12.02.18, 19:13
                ojej, mialem na mysli to, iz wskazowka temperatury spada prawie do zera, normalne, ze pracujacy silnik zimny nie bedzie. nawet na wolnych obrotach powinien trzymac 90 stopni a tak nie jest stad moje pytanie.
                • loyezoo Re: temperatura silnika 12.02.18, 19:47
                  Wbrew pozorom (wymiana termostatu) nadal go obstawiam.Nie ma innego wytłumaczenia.Jak "chińczyk" to w pudełku już był zyebany.
                  • nazimno Re: temperatura silnika 12.02.18, 19:52
                    Albo mechanik sobie "sprywatyzowal"...
                • waga170 Re: temperatura silnika 12.02.18, 20:20
                  Jak cokolwiek nie gra z temperatura to wszyscy od razu stawiaja diagnoze: wymienic termostat.
                  W 95% bledna.
                  Zeby to wyeliminowac jako przyczyne problemow, zapal zimny samochod i poczekaj pare minut co jakis czas dotykajac bloku silnika i gornego weza chlodnicy. Blok powinien byc coraz cieplejszy az wrecz goracy, a waz caly czas zimny. Az w pewnym momencie waz sie nagle ociepli i szybko nagrzeje, to znaczy ze termostat dziala prawidlowo. Jezeli wraz z ocieplaniem bloku ociepla sie gorny waz to znaczy ze termostat zostal "sprywatyzowany" albo to byl "chinczyk zyebany juz w pudelku", zawsze otwarty. Jedynie takie wytlumaczenie przychodzi do mojej madrej glowy, termostat zawsze otwarty albo go nie ma, stad nadmierne chlodzenie (pelny przeplyw przez chlodnice) na biegu jalowym.
                • engine8 Re: temperatura silnika 12.02.18, 20:55
                  I poziom plynu chlodniczego sprawdziles i oczywiscie jest "full"?
    • derff Re: temperatura silnika 26.02.18, 10:47
      Nic nie jest zepsute. "Nie bądż Pan głąb praw fizyki Pan nie zmienisz". Stary dobrze dotarty silnik na wolnych obrotach produkuje mniej ciepła niż potrzeba na ogrzewanie. To samo miałem kiedyś w "cienkim". Było nawet tak że musiałem najpierw wyłączyć ogrzewanie aby silnik osiągnął pełną temperaturę i dopiero je włączyć aby nagrzać wnętrze samochodu.
      • galtomone Re: temperatura silnika 26.02.18, 12:32
        W Poldku Caro w czasie jazdy zima silnik tak chodziło, ze ogrzewanie przestawalo dzialac :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka