Dodaj do ulubionych

Wsteczny bieg

12.10.04, 14:35
Drodzy kierowcy, mam do Was prośbę. Zbieram info na temat sposobów włączania
wstecznego biegu w różnych samochodach. Do tej pory jeździłem tylko Fiatem
Punto na kursie pj. Z tego co wiem w różnych samochodach wsteczny wrzuca się
różnie. Mam gorącą prośbę, napiszcie jak to się robi w Waszych samochodach.

Z góry wielkie dzięki

Pozdr.
Xant
Obserwuj wątek
    • konrad.boryczko Re: Wsteczny bieg 12.10.04, 14:47
      Mondeo: jak 6, ale po podniesieniu pierscienia (synchronizacja)
      Polonez: jak 6, ale wchodzi po trzykrotnym wcisnieciu sprzegla:)
      Kadett: jak 1 (pierscien)
      Mercedes: jak 1 albo 2, czesto po wcisnieciu wajchy
      Kazdy automat: wajcha na R
      Generalnie z reguly jest to jakos opisane symbolami na galce (chyba ze ktos sobie stuninkowal drewniana kula z miniaturka samochodu zatopiona w bursztynie)
      Pzdr.
      • xant Re: Wsteczny bieg 12.10.04, 14:50
        Dzięki. Wiem, że jest to zwykle opisane, ale tam jest tylko drzewko - tzn. w
        które miejsce ten bieg wrzucać. Nie ma natomiast takich "haczyków" jak np.
        podniesienie do góry. odp. pierścienia itp.

Pozdr.
        Xant
        • konrad.boryczko Re: Wsteczny bieg 12.10.04, 14:56
          W np. mondeo R jest po prostu w koleczku, a cyferki 1-5 nie. To oznacza, ze aby jechac do tylu trzeba podniesc pierscien. Przynajmniej tak to sobie tlumacze:))
        • p-iotr Re: Wsteczny bieg 12.10.04, 15:29
          Procedura wlaczania wstecznego biegu w samochodzie z manualna skrzynia biegow:

1. Spojrz na "drzewko".
          2. Sprawdz czy na dzwigni jest pierscien. Jezeli tak, to podnies go i sprobuj
          wlaczyc wsteczny zgodnie z opisem na drzewku. Jezeli nie ma pierscienia - idz
          do pkt.3.
          3. Sprobuj wlaczyc wsteczny przesuwajac dzwignie tak jak na "drzewku". Bez
          przyciskania i ciagania. Jezeli nic nie chce wejsc, przesun dzwignie na luz,
          pusc sprzeglo, wcisnij je jeszcze raz i sprobuj znow wrzucic wsteczny. Jezeli
          nie wchodzi nic, albo wlacza sie inny bieg - idz do pkt.4.
          4. W pozycji "luz" wcisnij dzwignie i sprobuj wrzucic wsteczny zgodnie z opisem
          na drzewku. Jezeli nie wchodzi nic, albo wlacza sie inny bieg - idz do pkt.5.
          5. W pozycji "luz" pociagnij dzwignie do gory i sprobuj wrzucic wsteczny
          zgodnie z opisem na drzewku.

Jezeli mimo to nie wejdzie, to znaczy ze nie ma wstecznego, albo jest w
          zupelnie innym miejscu - np. na zewnatrz samochodu.
          pzdr.
      • Gość: Michal Re: Wsteczny bieg IP: *.fornfyndet.se 12.10.04, 14:51
        Pamietam mialem na zlomie egzemplarz opla rekorda 87 automata.Kiedy sie
        siedzialo w nim z wlaczonym silnikiem i wajcha byla na noll doslownie
        wystarczylo sie ruszyc w aucie lub mocna pomyslec i sam zaczynal jechac do tylu.
        (tak bylo cale sterowanie wyrobione).
        • jan.kulczyk Re: Wsteczny bieg 12.10.04, 16:12
          Primera - tak jak szóstka, czyli maksymalnie w prawo a potem w dół (w kierunku wstecznym ;), tyle że z uniesieniem pierścienia pod gałką, czyli chyba tak jak w Mondeo.

Megane stary - tak jak jedynka, czyli maksymalnie w lewo a potem w górę (w kierunku przednim ;), tyle że przy uniesionym pierścieniu pod gałką.

Dziwny ten wątek jakiś...
    • wernes Re: Wsteczny bieg 12.10.04, 15:00
      W BMW - tak jak 1 ale mocniej trzeba przyciagnac do siebie (czyli w lewo) i
      dopiero wtedy do przodu.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka