Dodaj do ulubionych

gaz w Lanosie

04.11.05, 23:58
Od niedawna mam gaz w Lanosie 15 16v.Mam pytanie czy jest taka opcja by
samochod zapalał sie od razu na gazie i potem w razie czego jesli bedzie
trzeba jechac na benzynie bedzie mozna go przelaczyc a potem samoczynnie na
gaz z powrotem
Poza tym czy to normalne ze na gaz przełacza mi sie prawie po 5 km j jak
przełacza sie na gaz prawie zawsze gasnie albo sie dusi.
Poradzcie
Obserwuj wątek
    • niwela.zj Re: gaz w Lanosie 05.11.05, 10:52
      Gazownik powinien Ci powiedzieć jaką masz centralkę i kiedy i w jaki sposób
      można przełączać w obie strony. Silnik powinno się zawsze uruchamiać na benzynie
      I nie napisałeś jaką masz instalację i reduktor?

U mnie przełącza się płynnie po co najmniej 15sek pracy na benzynie.

Pozdr.
      • aniasmo Re: gaz w Lanosie 05.11.05, 11:25
        Wiesz co jaka mam instalacje??Nie wiem wiem ze marki Lovato a reduktor cholera
        wie.Mnie sie wydaje ze na zimnym silniku nie powienem jechac tak dlugo zanim
        sie przełaczy ale jestem laikiem.Mam zaznaczam 15.15v silnik
        Moim zdaniem powinien sie wlączac na benzynie pochodzic z minutke i po dodaniu
        gazu ponad 2500 tys obroto od razu sie przełaczyc a ja musze czekac az sie
        costam rozgrzeje, powinno tak byc czy niekoniecznie.Co do gazownika nie chce mi
        sie z ta duperel smigac 200km w jedna strone, jestem z wawy może ktoś mi coś
        dopomoże i odpiszejeszcze raz.

dzieki wielke...laik:)
        • niwela.zj Re: gaz w Lanosie 05.11.05, 13:46
          > gazu ponad 2500 tys obroto od razu sie przełaczyc a ja musze czekac az sie
          > costam rozgrzeje, powinno tak byc czy niekoniecznie

masz takie ustawienia, że po osiagnięciu temperatury płynu chłodzącego np.35st.C
          można przełączyć na gaz. Obrotami nic nie zrobisz, po prostu po uruchomieniu
          silnika trzeba jechać na benzynie do momentu wzrostu temp. a teraz w okresie
          zimowych ten czas będzie się wydłużał, w lecie szybko.
          Ja mam ustawienia na obroty, po min.15sek i 2000obr. a z reguły czekam dłużej
          lub powoli jadę. Tyle z mojej strony.

Pozdr.
          • aniasmo Re: gaz w Lanosie 07.11.05, 14:48
            A czy u mnie jest mozliwe jakies ustawienie by na gaz przełaczało sie szybciej??
            • aniasmo Re: gaz w Lanosie 15.11.05, 09:28
              Halo Halo specjaliści, zadałam pytanko, zaznaczam ze mnie sie w wyzej
              opisanych warunkach przełacza po ok 5 km, czy jest mozliwośc by zaraz po
              właczeniu na benzynce szybciej go przełaczyc na gaz??Pozdrawiam
              • zubek73 Re: gaz w Lanosie 15.11.05, 10:44
                Bez wiedzy jaką masz dokłądnie instalację nikt Ci nie odpowie na to pytanie.
                Są instalacje, które mają przełączanie uzależnione i od temperatury i od
                obrotów. W Twoim wypadku pojechałbym do gazowników, którzy robią lovato (nie
                musi to być ten serwis w którym zakładana była instalka, chyba, że masz na
                gwarancji) - może być w wawie. Przestawią Ci temperaturę przełączania na niższą
                i po kłopocie. Ewentualnie powiedzą Ci czy w twojej instalacji jest
                przełączanie przez obroty.
        • pawelmak Re: gaz w Lanosie 29.01.06, 20:18
          co się stało z 1-dnym zaworem(powinno być 16V, a nie 15V)?
    • szczurkova Re: gaz w Lanosie 17.11.05, 11:14
      mam lanosika 1,5 tego starszego (86 KM) jaką instalację założyć i jak będzie z
      paleniem ???

Pozdrawiam
    • lrychlik Re: gaz w Lanosie 24.07.06, 13:29
      sprawdz czy masz czujnik temp jezeli tak to przełacza na gaz dopiero po
      osiagnieciu odpowiedniej temp przez płyn chodzacy silnik i to jest ok chcesz
      szybciej przysłon chlodnice.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka