Dodaj do ulubionych

no i nie posłuchali galtomone'a

18.01.19, 09:34
Z dzisiejszej prasy: Przy okazji rozpoczynającego się salonu samochodowego w Brukseli poinformowano dziennikarzy, że "Europa" (nie podano konkretnie o jaką instancję chodzi) zobowiązała producentów samochodów, by najpóźniej za 2 lata wszystkie nowe auta były wyposażone w odbiornik DAB+.
I dobrze.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:19
      Nad uwazam, ze bez sensu. Ale skoro podatnicy chca placic za DAB+ czy Free View w XXI wieku... trudno.
      • do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:33
        Nie jesteś odosobniony w swojej opinii. Ale musi być jakiś powód dlaczego waadza upiera się przy radiodyfuzji. Ja tam obserwuję to z sympatią, bo wiem, że nie masz racji twierdząc, że streaming załatwia sprawę. Owszem, jest lepiej niż parę lat temu, ale nadal nie wszędzie jest zasięg. No i siedzenie w samochodzie obok smartfona aktywnie i stale zasysającego dane z netu nie może być zdrowe. Może nie aż tak niezdrowe jak palenie w aucie, ale jednak.
        • pies_w_studni Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:46
          Nie wierzę w szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego ze smartfona czy WiFi, nie przy tej mocy i czestotliwości. Prędzej ci światło z latarki zaszkodzi.
        • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:50
          Nie rozumiem czemu sie opiera. Przychodzi mi do glowy jedynie to, ze sporo kasy juz na to poszlo i glupio byloby teraz gdyby to samo zdechlo... A skoro trzeba nakazac od gornie to widac zdycha i ludzie o to specjalnie nie zabiegaja.

Smartfon nie ma tu nic do rzeczy. Fale i tak do ciebie dochodza i tak.. a czy odbiornikiem jest radio czy smarfon to osobna sprawa. Ta forma transmisji i komunikacji jest po po prostu przestazala.

Zauwaz ze do wdrazania Android Auto, odpowiedniaka iOS czy generalnie roznych funkcji "connect" nie trzeba nakazow od gory. Przyjmuje sie samo, coraz szerzej.

DAB+ przy wszystkich swoich zaletach w porownaniu do FM w stosunku do transmisji internetowej juz zadnych zalet nie ma.

TOK FM w drodze do Wloch rok temu sluchalem sobie bez wiekszych problemow na calej trasie i w hotelu tez. DAB+... jak FM tresci, ktore mnie interesuja mi nie dostarczy.

Zreszta zobacz jak wiele stacji radiowych mozesz sluchac przez FM i przez net a jak nie wiele z nich (przynajmniej w PL) zdecydowalo sie na wydanie pieniedzy na DAB+.

Przeciez aplikacja czy transmisja internetowa tez nie jest za darmo.

Sam fakt, ze trzeba tego nakazac juz dowodzi, ze cos z calym pomyslem jest nie tak.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 12:38
            Jest zapewne plan wyłączenia FM, tak jak było z tel.analogową. Szkoda pasma, cyfrowo się da więcej upchnąć.
            • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 12:48
              Pewnie, ze cyfrowo da sie wiecej upchnac.
              I DAB pewnie bedzie, tym niemniej jednak sadze, ze ludzie i tak (nawet o tym nie wiedzac) beda robic pstryk a transmisja poleci "internetowo".
            • nazimno "takie tam rozne" 18.01.19, 13:21

fmdx.pl/2017/01/czy-nadchodzi-poczatek-konca-radiofonii-w-pasmie-fm-ccir/
        • klemens1 Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:45
          do.ki napisał:

> No i siedzenie w samochodzie o
          > bok smartfona aktywnie i stale zasysającego dane z netu nie może być zdrowe. Mo
          > że nie aż tak niezdrowe jak palenie w aucie, ale jednak.

Niedawno robiłem z córką eksperyment z fizyki - badaliśmy, jak zmienia się indukcja pola magnetycznego w zależności od natężenia prądu płynącego przez przewodnik.
          Z grubsza było tak, że przewodnik już parzył, a pole było niewiele wyższe niż pole tła.
          Więc bym się nie przejmował.
      • bimota Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:14
        DRUGA SPRAWA TO CENA... PEWNIE BEDA LOIC KASE NA TYM, A TRADYCYJNE RADIA SA TANIE, PRZY WYSTARCZAJACEJ JAKOSCI...

WIELKI BRAT BEDZIE DYKTOWAL CO DLA NAS DOBRE. W HOLANDII PODOBNO DIETE JUZ LUDZIOM UKLADAJA...
        • nazimno Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 13:53
          Anglicy wprowadza podatek cukrowy.
    • nazimno Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:31
      To jest niezwykle prosta konsekwencja rozwoju technologii cyfrowej w ostatnich latach.

Produkcja radia analogowego jest po prostu w rzeczywistosci znacznie drozsza niz radia, gdzie
      obrobka sygnalow odbywa sie przez procesor typu DSP na drodze cyfrowej, czyli radia DAB/DAB+.

Podobnie - nadajniki w systemi emisji DAB/DAB+ sa o wiele tansze i potrzebuja nizszej mocy niz klasyczne nadajniki FM.

Ostatnia przyczyna jest koniecznosc zwolnienia pasma FM do innych celow zgodnie z porozumieniami miedzynarodowymi.

Dlatego programy TV emituje sie teraz wylacznie w technologii cyfrowej.
      To bardzo sensowny plan wykorzystania pasm czestotliwosci emisyjnych.

• do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:35
        Analogowe radio w samochodzie? Radio FM to dziś też cyfrowa obróbka sygnału.
        • nazimno Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 10:41
          Wymien, prosze, bloki sygnalowe klasycznego toru odbiorczego FM z zaznaczeniem obrobki cyfrowej.

• do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:09
            Proszszsz: www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1279474&page_number=1

Jak widzisz, analogowy jest tylko wzmacniacz antenowy i stopień generujący sygnał pośredniej częstotliwości.
            • nazimno Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:13
              SDR nie jest powszechnie stosowane w radioodbiornikach chocby ze wzgledu na licencje.
              Bylem ciekawy, czy siegniesz do szczegolow.

Tu masz chip z NXP:

www.nxp.com/docs/en/brochure/75017469.pdf

• do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 12:45
                Dziękuję. Ale zaliczasz mi odpowiedź, czy nie?
                • duze_a_male_d_duze_m Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 13:12
                  Ode mnie minus. Cyfrowo powinny być zera i jedynki, a nie modulacja.
                  • nazimno Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 13:18
                    Realny sygnal w czasoprzestrzeni jest zawsze fala elektromagnetyczna.
                    Zera i jedynki sa tworami abstrakcyjnymi i jako takie sztucznymi obiektami do spekulacji.
                • nazimno Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 13:15
                  Tak - bardzo dobry/celujacy
                • nazimno Dla do.ki'ego 18.01.19, 13:51
                  Jezeli interesujesz sie tymi zagadnieniemi, to wg mnie nie ma na ten temat lepszej ksiazki, niz ta:

www.analog.com/media/en/training-seminars/design-handbooks/Software-Defined-Radio-for-Engineers-2018/SDR4Engineers.pdf
                  pzdr

PS
                  Technologia SDR zostala "uwolniona" dla sektora cywilnego, poniewaz przemysl
                  postanowil "zarobic troche grosza" nie tylko na zamowieniach wojskowych.
                  To jest podobnie jak z technologia GSM i jej nastepcami/mutacjami.
                  • do.ki dzięki 18.01.19, 16:15
                    na pewno poczytam sobie
    • bimota Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:02
      CZYLI JAK KTOS BEDZIE CHCIAL MIEC INNE RADIO, TO ALBO MOZE SIE W D. POCAOWAC, ALBO FABRYCZNE WYWALIC NA SMIETNIK...

NIE MA TO JAK EKOLOGIA...
      • nazimno Tak wylaczano etapowo FM w Norwegii 18.01.19, 11:10

www.lalettre.pro/photo/art/grande/11561315-19282544.jpg?v=1491231163
    • jeepwdyzlu Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:22
      Mam dab w obu autach ale nie użyłem ani razu..
      Bo używam spotify a tam mam wszystkie stacje radiowe...
      • jeepwdyzlu Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:27
        No i aplikację TuneIn do audycji on line - rzecz jasna.....
        • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:33
          Tez wolalbym radio ze slotem na sim/opcja wifi (zeby z telefonu net dawac) i wygodnym interfejsem dla spotify i stacji radioych. Nie widze tu zadnej przewagi dla DAB+

Tu byl fajny pomysl dawno temu jako nastepca FM. Dzis szkoda topic w to kase.
          FM predzej czy pozniej tez przejdzie do lamusa jak kasety, dvd czy plyty analogowe.
        • waga170 Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 11:54
          W dupach sie poprzewracalo. Za wczesnego i sredniego PRL mogles miec Wesoly Autobus, Matysiakow albo kwartet akordeonistow, albo to byl duet, dla mojego ucha to samo, jezeli w ogole miales auto, a co dopiero auto z radiem. Pod kazdym mostem radio cichlo, przy drzewach trzeszczalo. W epoce poznego Gierka bylo juz duzo lepiej. Z wlasnej kasety lecial Stevie Wonder albo Bee Gees, nie musze dodawac ze w kolko. Ale najciekawsze ze w Mercedesie sprowadzonym z NRF i oryginalnym radiem, bylo chyba ze trzy klawsze "ultrakrotkich". Kiedys czekajac na kogos bawilem sie klawiszami i pokretlami, az nagle uslyszalem… Ludowe Lotnictwo Polskie na manewrach, piloci Migow robili sobie walki powietrzne. Strasznie mnie to zaciekawilo, ale po chwili sluchania dotarla do mnie zupelnie prawdopodobna rzecz: Gdyby ktos to uslyszal i podkablowal, to mnie by zamkneli za szpiegostwo a samochod skonfiskowali.
          • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 12:26
            Ja to sie ostatno zdziwilem, ze nawet Warszawa miala przygotowana wneke na radio samochodowe...
            • waga170 Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 12:34
              Fakt, radio mozna se bylo dokupic ale wneka byla gotowa, nie tylko Watszawa ale chociazby VW Garbus.
              A moze w przypadku Warszawy nie wiedzieli do czego to jest w kopiowanym Ramblerze, wiec zrobili takie samo?
      • do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 12:49
        A ja nie potrzebuję "wszystkich". Potrzebuję góra kilku. A radio łatwiej włączyć niż odpalać appkę.
        • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 14:56
          do.ki napisał:

> A ja nie potrzebuję "wszystkich". Potrzebuję góra kilku. A radio łatwiej włączy
          > ć niż odpalać appkę.
          >

Apka do tego nic nie ma.
          Kiedys radio FM tez trzeba bylo stroic a dzis wciskasz przycisk i gra.
          Strumieniowanie audycji przez net nie wymusza uzycia telefonu i aplikacji w "telefonowym" znaczeniu.

Mozesz miec odpowiednie radio takie jak dzis, tylko z inaczej dochodzacym "sygnalem".
          Wlaczysz i grac ci bedzie praktycznie wszedzie.
          • do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 16:15
            OK, ale tak już poza wszystkim to przerasta moje pojęcie kutwiarstwo producentów samochodów. Nawet w matkach tzw premium firmowe radio jest marniutkie, a za trochę lepsze płacisz jak za zboże. Podobnie z nawigacją, drogo i byle jak. A przecież temat strumieniowania ogarnia najprostszy smartfon. Przecież wystarczyłoby zabudować w samochodzie coś na poziomie arduino czy raspberry pi, a software sam by się pojawił w necie. Skoro można to było zrobić dla Androida, to i tu by się dało. Nawet nie potrzeba instalować systemu operacyjnego (choć życzącym sobie tego klientom firma chętnie sprzeda gotowy pakiet). A potem tylko kasować za apdejty. Czemu tego nie zrobiono? Niechby nawet było drożej, przykładem niech będzie tu dekoder platformy satelitarnej vs. Dreambox.
            • galtomone Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 17:37
              A tu sie zgadzam w całej rozciagłości.
              Sam nawigacje dla siebie olalem, bo korzystanie z tego co pronuja producenci aut i tak jest ograniczone, niewygodne i drogie.
              W zasadzie chyba wiekszosci ludzi pasuje i z tego korzystaja to co proponuje Apple i Google. Masz wygodny interfejs telefonu na desce i wszystko gra.
              Co do jakosci, to inna sprawa.
              Ale w markach premium chyba nie jest tak zle z nowymi systemami naglosnienia...?
              • do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 19:01
                Zależy. Są fanatycy, którzy przepłacają za Burmeistera w mercedesie. Albo za B&O w Audi. Jak dla mnie oferta podstawowa wystarczy aż nadto, bo i tak szum z otoczenia się przebija. Poza tym słuchanie muzyki w samochodzie??? Bez sensu.
                • pies_w_studni Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 22:19
                  A gdzie? W domu? "Ścisz to do cholery", "Tatusiu włącz Maszę" itp.
                  • do.ki Re: no i nie posłuchali galtomone'a 19.01.19, 15:35
                    Scisz do cholery? Jak masz słuchawki?
                • jeepwdyzlu Re: no i nie posłuchali galtomone'a 19.01.19, 14:01
                  Poza tym słuchanie muzyki w samochodzie??? Bez sensu.
                  ----
                  O nie...
                  Kocham słuchać w samochodzie, czy wsiadam na 5 minut czy na 5h
            • jeepwdyzlu Re: no i nie posłuchali galtomone'a 18.01.19, 17:43
              Skoro można to było zrobić dla Androida, to i tu by się dało. Nawet nie potrzeba instalować systemu operacyjnego
              ----
              W Polsce jest kilka firm informatycznych, zatrudniających każda po kilkaset osób - piszących soft dla koncernów motoryzacyjnych.
              Zapewbiam Cię do ki, że różne "niedoróbki" są świadome i przemyślane.
              I zgadzam się - nuekorzystne dla klientów ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka