23.02.19, 22:23
Zauważyłem że starych samochodach formuły 1, gdy wskaźniki były anologowe, tarcze były przekręcone o 90 stopni. Po co?
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Tarcze 24.02.19, 00:06
      Moze dlatego zeby na ostrych zakretach wskazowki nie byly zasloniete kierownica i kieorwca widzial to co chce - np zeby czerwna linia byla widoczna pomiedzy zmianami biegow a najlatwije jak jest na samych czubku i zeby normalne parametry byly wtedy kiedy wszytkei wskazowki sa pionowo...co latwo ocenic...?
      • qqbek Re: Tarcze 24.02.19, 00:39
        Tak samo jak ze stacyjkami po lewej (Prosiak ma do tej pory po lewej) - podobno z powodu tego, że w LeMans był wymóg, żeby kierowca sam odpalił auto... umiejscowienie stacyjki po lewej pozwalało zaoszczędzić trochę ponad pół sekundy.

A potem wsiadasz w 997 Turbo znajomego i przez chwilę przeżywasz DejaVu... z Wartburga 😜
        • engine8 Re: Tarcze 24.02.19, 00:46
          Eh to nic .. Kiedys jak przyjechalme do Stanow to moj nowy Dodge sie zepsol i kolega mi pozyczyl "zapasowego" Saaba... Przyjechal i zostawil na chodzie bo moal slaby akumulator..... No wiec wsiadlem , podjechalme pod prace i kurna - gdzie kluczyk? ...
          Ah znalazem na konsoli prawie pod lokciem.... No dobra, wylaczylem zaplon ale kuczyka nie wyciagnie za nic... A jak zostawie to ukradna.... W koncy zadzwonilem do niego - a wtedy komorek jeszcze nie bylo, i mi powiedzial sekret....
          Takie idde to moga miec tac co smoloty robia.. Tylko podejrzewam ze w samolotach - tych wiekszych to kluczykow chyba nie ma?
          • qqbek Re: Tarcze 24.02.19, 00:56
            Hee - chwilę miałem okazję pojeździć 9000 i też mnie to dziwiło.
            Z tego co pamiętam, to stacyjka była zblokowana ze skrzynią i trzeba było mieć wrzucony wsteczny, żeby wyciągnąć kluczyk.

Za to nie wiem czy wiesz - chyba każdy Saab od jakichś 40 lat miał w wyposażeniu seryjnym podgrzewanie foteli... nawet te wysyłane do was do Kalifornii :D Ja sobie bardzo chwalę ten wynalazek, ale nie sądzę, żeby komuś u was, albo w takim Teksasie się do czegoś przydał :D
            • waga170 Re: Tarcze 24.02.19, 01:58
              W Arizonie jest cala masa samochodow przezartych rdza z soli drogowej. W zimie pada snieg i sypia sol. Wszystko zalezy od wysokosci nad poziom morza.
            • engine8 Re: Tarcze 24.02.19, 02:55
              Oh ja mam w obu i moja zona swoja "zope" grzeje kiedy tylko ma okazje... ja mowie ze "zmniekacza D" i jeszcze wlacza podgrzewana kierownice....
              Przydaje sie to trzeba przyznac w czasie wyjazdow na narty kiedy auto spedza noc na zewnatrz...w temp minusowej...
              Ja jestem zimnokrwisty i mnie takie piredoly niepotrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka