bambo.pl 02.08.20, 12:47 Chorwacja w tym roku około 30 % mniej ludzi vs. Ubiegly rok . Korków na granicy brak. Warto przyjechać gdyby się ktoś zastanawiał:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Chorwacja 02.08.20, 15:40 G... prawda Korki sa na granicach Oczywiscie nie zawsze, ale wystarczy spojrzec na mapy google Do korkow na granicy Chorwacji dochodza korki na granicy Sloweni z Austria.... Turystow jest zdecydowanie mniej, ale to sie nie przeklada na brak korkow, bo Chorwaci teraz kontroluja wszystkie auta dokladnie sprawdzaja dokumenty, a dawniej czesto tego nie robili w praktyce---- Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 02.08.20, 15:42 Co do granicy Slowenii z Austria, to kontroluja Austriacy i Slowency, choc oba kraje sa w Schengen.. Kontrole sa w Spiulfeld na autostradzie Graz-Maribor i w poblizu tunelu Karawanken, na autostradzie Salzburg-Lublana Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 02.08.20, 16:29 No proszę Cię Nawet nie wzięli paszportów do ręki jak zobaczyli że polskie. A ja nawet miałem wydruk zgłoszenia koronowego Odpowiedz Link Zgłoś
misiak112 Re: Chorwacja 02.08.20, 16:43 bon turystyczny 500 zł na dziecko działa tylko w Polsce a za granicą nie działa!....zrealizowano już bony turystyczne na kwotę 94 mln zł www.msn.com/pl-pl/news/other/bon-turystyczny-w-jeden-dzie%C5%84-polacy-wykonali-operacje-o-warto%C5%9Bci-blisko-miliona-z%C5%82otych/ar-BB17tioG?ocid=msedgntp Odpowiedz Link Zgłoś
misiak112 Re: Chorwacja 02.08.20, 16:44 Prawdziwy Polak patriota powinien wspierać Polską gospodarkę i Polską turystykę i spędzać wczasy w Polsce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 02.08.20, 16:47 Oraz misiek jeździć polskim autem. Nie vw. Ba! Zwłaszvza NIE nirmieckim... Odpowiedz Link Zgłoś
misiak112 Re: Chorwacja 02.08.20, 16:54 jeepwdyzlu napisał: > Oraz misiek jeździć polskim autem. Nie vw. Ba! Zwłaszvza NIE nirmieckim... > nie ma polskich aut....ostatni był Fiat 126p. A wczasy w Polsce są piękne...mnóstwo nie odkrytych miejsc...np. ostatnio byłem w Górach Stołowych , Błędne Skały, Szczeliniec i piękne widoki polecam Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 02.08.20, 21:01 Myslisz zo to piekniejsze niz w Chorwacji? Odpowiedz Link Zgłoś
misiak112 Re: Chorwacja 02.08.20, 21:33 caesar_pl napisał: > Myslisz zo to piekniejsze niz w Chorwacji? nie wiem czy piękniejsze....myślę , że równie piękne a bliżej i taniej :) ps. co zrobisz gdy wprowadzą kwarantannę w Polsce dla powracających zza granicy zanim wrócisz? będziesz siedział 14 dni w kozie? bo ja nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiak112 Re: Chorwacja 02.08.20, 21:34 caesar_pl napisał: > Myslisz zo to piekniejsze niz w Chorwacji? nie wiem czy piękniejsze....myślę , że równie piękne a bliżej i taniej :) ps. co zrobisz gdy wprowadzą kwarantannę w Polsce dla powracających zza granicy zanim wrócisz? będziesz siedział 14 dni w kozie? oto zaleta wakacji w kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Chorwacja 02.08.20, 21:55 misiak112 napisał(a): > caesar_pl napisał: > > > Myslisz zo to piekniejsze niz w Chorwacji? > > nie wiem czy piękniejsze....myślę , że równie piękne a bliżej i taniej :) W Polsce było by okej, gdyby pogoda była tak przewidywalna jak w Chorwacji lub jeszcze dalej na południe, na przykład Grecji. Pod tym względem u nas jest loteria. Zaś co do cen gdy porównać Grecję i coś o podobnym standardzie w Polsce, to nie ma wielkich różnic i to wliczając koszt przelotu. Zresztą już tyle pisałeś ile zaoszczędziłeś na nie kupowaniu nówek, wiec weź raz kiedyś wybierz się na wczasy do Włoch lub Grecji, to będziesz dopiero mógł porównywać do tego co w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 03.08.20, 09:33 Plaże piękniejsze w Polsce niz w Chorwacji. Morze i pogoda w Chorwacji cieplejsze niż w Polsce. Ale nie możemy mówić, że w Chorwacji wszystko lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 02.08.20, 17:37 Na granicy wszystko wraca do 'normy', na bramkach w Macelji staliśmy ponad 3h, przez 1.5h auta w ogole się nie ruszały przed ostatnim tunelem w Cro. Na dobrą sprawę pierwsze przestoje zaczęły się zaraz za Zagrzebiem. Korek na bramce ciągnął sie dalej do samej granicy, ale odbilismy na mniejsze przejście i tam było 6 aut. Także widać, że ludzi w Cro jednak sporo, skoro aż tyle aut chce wyjechac. Granica Slo-Hr jest zakorkowana tylko i wyłącznie przez dokładniejsze kontrole i sprawdzanie entercroatia. www.cro.pl/koronawirus-covid19-a-wakacje-2020-t55752-9225.html Oczywiscie jak sie trafi na takiego policjanta, co mu sie nie chce pracowac na mniej obleganym przejsciu, to ma sie szczescie---- Wystarczy studiowac mapa google.... Korki sa dzisiaj na autostradzie Brenner, na bramkach w Vipiteno, w kierunku do Austrii--- Na wiele kilometrow---- Sierpien to szczyt wyjazdow wakacyjnych---- Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 02.08.20, 18:26 No dobra dlatego my nie jechaliśmy w sobotę tylko w niedzielę i za żadne skarby nie pojechalibysmy autostradą z bramkami. W takiej sytuacji. Ludzie się sami prosza o takie problemy My mieliśmy sprawdzane dokumenty tylko przez slowenca na powrocie Może 15 s Chyba że w ciągu miesiąca sytuacja się rozwinęła i zrobiło się tam tłoczno Możliwe Bo niby gdzie jechać jak człowiek chce nad morze A nie lubi nad arktyczne Odpowiedz Link Zgłoś
misiak112 Re: Chorwacja 02.08.20, 21:35 trypel napisał: > Bo niby gdzie jechać jak człowiek chce nad morze A nie lubi nad arktyczne nad Bałtyckie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chorwacja 03.08.20, 08:13 To jest "urok" pierwszego sierpniowego weekendu kiedy horda z krajów niemieckojęzycznych + Czechy i zachodnia Polska grzeje przez Słowenię. Masakra na przejściach i bramkach w Lucko. Tymczasem na przejściu z Węgrami w Letenye "korki" na 10 samochodów, a jak się nadłoży 2 kilometry i pojedzie na przejście na starej "7", to z dużym prawdopodobieństwem będzie się tam jedynym przekraczającym granicę. A wystarczy pojechać tydzień później albo nie jechać w piątek/sobotę rano. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak997 Re: Chorwacja 03.08.20, 09:41 nad Bałtyk mam 500km....a na Chorwację 1100......tłuc się 14 godzin w jedną stronę autem to przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 03.08.20, 09:53 Raz tak trafiłem jadąc do Grecji. Dojechaliśmy dzień później. Od tamtej pory nigdy nie jeździmy na południe w sierpniu Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 03.08.20, 09:57 Do Grecji? Nie za daleko? To przecież chyba 2500 km. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chorwacja 03.08.20, 10:14 Ty się przecież chwaliłeś, że Gracji zaliczyłeś samochodem kilkanaście razy wzdłuż i wszerz :D bywalec.hoteli napisał: > Do Grecji? Nie za daleko? To przecież chyba 2500 km. > Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 03.08.20, 10:42 Mniej niż 1900. Z Warszawy do Volos Normalnie zajeloby to 1,5 dnia Wyjazd jednego dnia po pracy, dojazd gdzieś do brna czy innej Bratysławy i kolejnego dnia na miejsce. Niestety z uwagi na pierwszy sierpniowy weekend staliśmy od Serbii na każdej granicy i każdych bramkach. W sumie kilkanaście godzin extra Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chorwacja 03.08.20, 11:02 Baćki i Horgos 2 nieczynne z powodu pandemii? Ja z RZE "robię" Halkidiki/Tahssos/Pelion w niecałe dwa dni. Wyjazd wczesnym rankiem spokojny lunch gdzieś w csardzie pod Segedem, nocleg w Leskovacu, na drugi dzień na spokojnie sniadanie w hotelu, lunch i zakupy w Gevegeliji (polecam resrtauracje w motelu Vardar) i na miejsce docieramy 16-17 po południu. Rok temu z racji ukończenia serbskiego odcinka autostrady nocowaliśmy już w Macedonii pod Kumanovem. Południowy Pelion ok 16.00. No ale to było po 20 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 03.08.20, 14:28 To było parę lat temu. Jedyny sierpniowy wyjazd. Jak jechaliśmy rok później tylko do Macedonii to wieczorem przespalismy się w Olomoucu i od rana na wieczór w Ohrydzie A w Kumanowie jadłem najlepszego burka ever Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 04.08.20, 01:17 A w Kumanowie jadłem najlepszego burka ever --- Spróbuj w Berlinie. Wtorki piątki turecki targ nad kanałem, albo knajpy na Kreuzbergu czy Moabicie np Humbaba Falafel... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 11.08.20, 12:48 jeepwdyzlu napisał: > A w Kumanowie jadłem najlepszego burka ever > --- > Spróbuj w Berlinie. Wtorki piątki turecki targ nad kanałem, albo knajpy na Kreu > zbergu czy Moabicie np Humbaba Falafel... > Burek jest daniem bosniackim. Turcy tez maja burek? Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Chorwacja 11.08.20, 13:02 Ale idiota :D bywalec.hoteli napisał: > > > Burek jest daniem bosniackim. Turcy tez maja burek? > > Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 11.08.20, 13:27 Burkow nie mają. Ani banicy To coś typowego dla Bałkanów z wyłączeniem Rumunii Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 11.08.20, 16:37 Börek to turecki wariant zapiekanki lub strudla z ciasta Yufka z pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego, owczego sera, szpinaku lub innych warzyw oraz pietruszki. Warianty z różnymi rodzajami ciasta i / lub nadzieniami są bardzo popularne na Bałkanach pod różnymi nazwami. W zależności od nadzienia jest to danie codzienne lub świąteczne, a także jako przekąska na zimno. W Niemczech Börek stał się znany dzięki tureckim imigrantom i jest częścią standardowej oferty tureckich przekąsek i piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 11.08.20, 16:57 W Bawarii buirkow nie ma ( no moze gduies jest gleboko schowany ) To NIE JEST tureckie danie, tylko jugolskie Jest döner kebab w wielu wariantach, lahmacun, köfte, na desera baklava Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 11.08.20, 22:09 Dokładnie tak. Burek na terenie całej byłej JU i Albanii A w Bułgarii banica Byłem w Turcji parę razy (nie w Alanyi) autem i motocyklem. Mają swoje wypieki ale nie mają czegos takiego jak burek i w kształcie i nadzieniu Może dlatego że śniadanie tureckie jest lekkie a burek to pierdyliard kalorii na pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 11.08.20, 23:00 Balkany nalezaly setki lat do Panstwa Osmanskiego czyli Turcji.Wiec i potrawy podobne. Wikipedia: The word börek comes from Turkish. Börek (Turkish pronunciation: [bœˈɾec]; also burek and other variants) is a family of baked filled pastries made of a thin flaky dough such as phyllo or yufka, typically filled with meat, cheese or vegetables. It is of Ottoman origin, and also found in the cuisines of the Balkans, the South Caucasus, the Levant, and other parts of Eastern Europe and Western Asia. W kazdej Dönnerbudzie czy innym tureckim barze do kupienia pod nazwa Börek. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 12.08.20, 16:34 W Bawarii nie ma czegos takiego jak Burek w tureckiej gastronomii i sie do burka NIE przyznaja Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 12.08.20, 23:09 W Bawarii nie ma czegos takiego jak Burek w tureckiej gastronomii i sie do burka NIE przyznaja ----- Ciekawe, ale mylisz się. Tu: Sultan Döner & Imbiss Ludwigstraße 76, 90402 Nürnberg, Niemcy maps.app.goo.gl/iEm6X8nL1uUcuvb49 jadłem pysznego borka. O 2,00 w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 13.08.20, 16:32 W Norymberdze mieszka mnostwo Jugoli i te burki sa dla nich--- Tak samo moge gdzies byc w Monachium, powod ten sam--- Ale generalnie Turasy burkow nie sprzedaja w swoich lokalach, bo to jest jugolskie danie, a Niemcy burkow nie znaja--- Za to Turasy sprzedaja nuggetsy i inne rzeczy rodem z fast foodu, bo je Niemcy znaja Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 13.08.20, 17:57 Ale generalnie Turasy burkow nie sprzedaja w swoich lokalach, bo to jest jugolskie danie, ---- Ja pierdolę staram sie byc grzeczny ale z tobą kurwa nie można. Brniesz jak 3 latek. Turcy robia burki ktore nazywaja się borekni podają je prawie wszędzie. W Berlinie na TURECKIM targu są 4 miejsca z róznymi borkami, lepsze gorsze weź facet kurwa daj se na luz bo łżesz jak pies. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 13.08.20, 19:45 Uspokoj sie, bo ja pisze o Bawarii, nie o Berlinie I napisalem wyraznie, ze w Bawarii burkow turasy NIE SPZEDAJA, chyba, ze sa gdzies ukryte, czyli ta zasada ma NIELICZNE wyjatki Tam gdzie mieszkami, sa 4 tureckie lokale i w ANI JEDNYM nie ma burkow... To samo jest w sasiednim miescie powiatowym Wiec moze przestan obrazac, bo robisz z siebie glupiego frustrata Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 13.08.20, 19:51 No i gdziekolwiek bys nie wszedl w Bawarii do tureckiego imbissu, to sa döner kebap w wieku odmianach ( nikt nie zamawia kebap, tylko döner ), köfte, lahmacun, baklava.... Do tego turasy sprzedaja to, co lubia Niemcy, a z Turcja nic wspolnego nie ma, np. dania z fastfoodu typu nuggetsy.... W a w duzych miasatch MOZE sie znalezc imbiis, gdzie tez sa burki ( dla jugoli ) Bo klient nasz pan i burka jugolom zrobia Trypel wyraznie kilka razy napisal, ze w Turcji burkow nie ma, bo to jest jugolskie danie Mam napisac, ze w Bawarii wszedzie turasy sprzedaja burki, bo ty zyjesz w swiecie swoje wyobraznio i tak widzisz ??? ;Mam zmyslac ??? Bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 13.08.20, 20:15 Wszedłem na Google.mapsa na Konstantynopol. Centrum. Wpisałem bir firin (piekarnia ) i przeglądam zdjęcia. Różne pyszne rzeczy. Ale burkow i banic nie ma. Widać to specjalność Turków berlińskich tylko. Jak jechali przez Jugosławie to im się widać spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 14.08.20, 00:23 Ale wywołałem gównoburzę, hehe :) (a nie było to moim celem, po prostu byłem ciekaw) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 14.08.20, 14:48 Uspokoj sie, bo ja pisze o Bawarii, nie o Berlinie --- Norymberga nie jest w Bawarii????? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Chorwacja 14.08.20, 16:01 > Norymberga nie jest w Bawarii????? Tak jak Sosnowiec na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 14.08.20, 17:11 > Norymberga nie jest w Bawarii????? Tak jak Sosnowiec na Śląsku. --- Weź se mape i jakiś podręcznik. Dzieciaczku... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 14.08.20, 17:33 Mam już w dupie co mi odpiszesz ale paskudnie chamiejesz z wiekiem. Zwłaszcza wtedy jak nie masz racji. Moze to hormony a moze za dużo kawy. Norymberga jest luterańską wyspą na katolickiej BAwarii. Zdecydowanie sie wyróżnia na tle reszty Bawarii. Jak Sosnowiec na Śląsku. EOT z mojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 14.08.20, 18:27 Luterańska wyspa. Od X wieku to jest Bawaria. W XI została na 180 lay stolica Bawarii. Nie kompromituj się. Po prostu tam pojedź. Zajrzyj do.knajp. Kup golonkę czy kiełbaski. Popatrz na architekturę. Koniec dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Chorwacja 14.08.20, 17:53 > Weź se mape i jakiś podręcznik. To ty se weź jakiś podręcznik, głąbie. Sosnowiec leży w województwie śląskim, a to dalece nie to samo co "na Śląsku". Kiedyś to wojewódzwo nazywało się po prostu: katowickie. Zresztą, powiedz tam komuś (wszystko jedno po jednej czy po drugiej stronie Przemszy), że Sosnowiec to Śląsk - a ryzykujesz, że dostaniesz w swoją durną mordę, jeśli trafisz na lokalnego nacjonalistę. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 14.08.20, 18:29 O Sosnowcu się nie wypowiadam tylko Norymberdze. Nie japrzywołałem to porównanie. I ty mi zarzucasz chamstwo....vagon :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Chorwacja 14.08.20, 19:45 > O Sosnowcu się nie wypowiadam tylko Norymberdze. No więc Norymbergia administracyjnie leży w Bawarii, ale leży w regionie Frankonii. Dokładnie tak samo, jak Sosnowiec administracyjnie należy do województwa śląskiego, ale leży w Zagłębiu Dąbrowskim, które historycznie i kulturowo jest (było) częścią zachodniej Małopolski. I tak jak Frankończyków nieszczególnie cieszy nazywanie ich Bawarczykami, tak samo Gorole z Zagłębia niespecjalnie czują się Ślązakami. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 15.08.20, 00:48 Nie pierdol vogon. Do Niemiec jeżdżę od 30 lat, mieszkałem tam, w Berlinie mam firmę i kit z wiki wciskaj misiaczkowi. Norymberga to środek Bawarii. Kończę bo z debilami nie gadam. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 15.08.20, 00:53 W sumie Bawaria jest względem Niemiec zagranicą, więc możesz nie mieć racji :D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Chorwacja 15.08.20, 18:01 > Norymberga to środek Bawarii. Sosnowiec to - geograficznie rzecz biorąc - także środek województwa śląskiego. I nawet jest to trzecie co do wielkości miasto województwa (podobnie jak Norymberga, która jest druga w kraju związkowym Bawaria). A jednak wciąż nie jest to Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 18:28 Stolica historycznego Gornego Slaska jest Opole.Gorny Slask to takze Bielsko,Karwina,Cieszyn,Opawa,Nysa.Powiedz Cieszyniakowi ze on Gornoslazak - dostaniesz po uszach. Prawdopodobnie Krolestwo Bawarii a potem Land Bawaria raz zyskalo obszary,raz je tracilo.Podobnie jak Gorny Slask - ktory miedzy innymi odziedziczyl Sosnowiczan - najwiekszych wrogow Gornoslazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Chorwacja 15.08.20, 19:33 > Stolica historycznego Gornego Slaska jest Opole To strasznie fajnie, ale nie pisałem nic o stolicach. > Powiedz Cieszyniakowi ze on Gornoslazak - > dostaniesz po uszach. To strasznie niefajnie, ale ja nie pisałem nic o Górnoślązakach. P.S. Naucz się poprawnie stawiać przecinki, koleś. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 20:30 To kiedys byly Niemcy, to przyklad na analogie.Kapito? Przecinek przecinkiem,wazne ze wszyscy rozumieja tresc.Ale ty czy z przecinkiem czy bez nie pokapujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Chorwacja 16.08.20, 15:11 > To kiedys byly Niemcy, to przyklad na analogie.Kapito? I co, jak to były Niemcy, to już nie był to Śląsk, głąbie? Swoją drogą, Sosnowiec to nie Śląsk m.in. właśnie dlatego, że to nigdy nie były Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 16.08.20, 18:47 To byl Slask niemiecki,tak jak niemiecka Bawaria.Tak Slask jak i Bawaria terytorialnie sie zmienial.Dopiero po 1 wojnie na zyczenie Zabojadow Gorny Slask sie terytorialnie zmienil.Opole - stolica Gornego Slaska zostala w Niemczech i polski Gorny Slask otrzymal nowa stolice - Katowice.A w PRL dodano Sosnowiec i innych poruskich przydupow.Dlatego moja analogia,chadziaju zza Buga. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Chorwacja 15.08.20, 18:42 Nie jest i nigdy nie będzie. A jeśli będzie, to wtedy Śląsk się skończy : ) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 15.08.20, 10:20 Cos w tym jest Aczkolwiek obecny premier Bawarii jest z Norymbergi Norymberga byla wolnym miastem do czasow Napoleona, dopiero po 1815 wcielono ja do Bawarii Co do religii, to dzisiaj jest swieto, ale nie w calej Bawarii jest dzien wolny od pracy Na tej mapie na bialo zaznaczono gminy, gdzie w referendum mieszkancy opowiedzieli sie przeciwko wolnemu w dniu 15 sierpnia: www.statistik.bayern.de/mam/statistik/gebiet_bevoelkerung/zensus/himmelfahrt_karte.pdf ( w tym Norymberga ) To nie tak, ze pozostale gminy sa w absolutnej wiekszosci katolickie, bo decydowala wiekszosc wzgledna ( np. w Monachium katolicy sa mniejszoscia, ale luiteran jest jeszcze mniej, a niewierzacy przewaznie glosowali za wolnym ) Katolicka Bawaria to mit, katolikow jest okolo 55%, luteran 20%, inne wyznania okolo 5%, reszta sie nie zapisala do zadnego kosciola czy zwiazku religijnego .... ( w tej grupie jest sporo katolikow i luteran, ktorzy oszczedzaja na podatko koscielnym ) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 15.08.20, 11:03 dopiero po 1815 wcielono ja do Bawarii -- To zdanie jest całkowicie nieprawdziwe. W 1815 do Bawarii włączono Palatynat reński, samo miasto w 1806. Nie do Bawarii tylko do ówczzesnego Królestwa Bawarii. Bawaria to kraina w której od VI wieku było z 300 róznych systemóe politycznych. Moja rada: nie brnij dalej, bo strzelasz sobie w kolano. Próbujesz udowadniać że Norymberga nie należy do Bawarii. Po co? Żeby udowodnić twoje opinie o podobno słowiańskich burkach? Ok. Wygrałeś. Turcy nie sprzedają burków, w Bawarii ich nie ma, w Norymberdze też a nawet jak są to Norymberga nie jest w Bawarii. Zwyciężyłeś. Brawo. Ciao, jade na burka do Berlina za pół godziny. Jak bede jadł - bede o Tobie myślał. Jeep Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 15.08.20, 11:31 To zdanie jest calkowicie prawdziwe, bo Norymberga byla wolnym miastem do czasow Napoleona, w 1806 wlaczono ja praktycznie do Bawarii z POLECENIA Napoleona, a potwierdzil to oficjalnie kongres wiedenski w 1815... Z POLECENIA Napoleona Austria musiala oddac np. Tyrol tereny nad rzeka Inn Bawarii, ale kongres wiedenski tego juz nie potwierdzil i Tyrol oraz tereny nad rzeka Inn grzecznie oddala Austriakom---- TU jest mapa Bawarii z XIX wieku z jej granicami: www.historisches-lexikon-bayerns.de/Lexikon/Datei:Karte_Bayern_19.Jh.jpg Widac wyraznie, ze za czasow Napoleona Bawaria powiekszyla znacznie swoj obszar---- W 1815 musiala oddac Tyrol i tereny nad rzeka Inn Austrii, w zamian zyskala nie tylko Palatynat Renski, ale tez Würzburg Napoleon rozwalil mnostwo granic w Europie, ale dopiero deczyje kongesu wiedenskiego NIEKTORE te zmiany potwierdzily---- Tak wiec napisalem tylko i wylacznie prawde Tak samo napisalem prawde o braku burkow w Bawarii Czy Bawaria to Bawaria geograficznie, czy Krolestwo Bawarii, czy Kraj Bawaria, to jest absurdalna dyskusja---- Formalnie do czasow Napoleona Norymberga NIE BYLA czescia Bawarii A piszac o Bawarii caly czas pisze o panstwie Bawaria Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 15.08.20, 11:42 PS; Zapomnialem o Salzburgu, tez nalezal za Napoleona do Bawarii, co prawda bardzo krotko, bo w latach 1809-1815, ale nalezal Bawaria bardzo sprytnie porzucila sojusz z Napoleonem w 1813, co prawda musiala oddac Tytol, tereny nad rzeka Inn i Salzburg, ale potwierdzono oficjalnie jej wczesniejsze aneksje z Norymberga i dodatkowo uzyskala Würzburg i Palatynat Renski.... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 15:03 Na Google maps w Monachium czy Norymberdze mozna poszukac dönnerbudy itp ,tego sa dziesiatki i na zdjeciach lokali widac po za wystrojem i wygladem potraw takte menü.No i jest zawsze Börek. www.google.com/maps/place/Antep+Kebap+D%C3%B6ner/@48.163322,11.592543,12.25z/data=!4m8!1m2!2m1!1zICBCw7ZyZWsg!3m4!1s0x0:0xdc823d92e3e45b54!8m2!3d48.1687759!4d11.5739679 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 15.08.20, 16:50 To jest 1 ( slownie JEDEN pryzyklad ) Pisalem wyraznie, ze w Monachium czy Norymberdze gdzies moze byc, bo tam mieszka mnostwo jugoli i dla nich to robia ) W tym lokalu jest Calzone Döner - mix turecko-wloski czy pizza ( nawet nie nazywaja tego lahmacun, tylko po prostu pizza ) Z tureckich potraw jest tam iskander kebap i pide ( sa to tureckie rzeczy, ale mniej popularne )... Sprzedaja po prostu wszystko, na co jest popyt Znam chorwackja restauracje w Monachium Opatija, gdzie sprzedaja obok pljeskavicy i cevapcici hamburgery, sznycle oraz pizze---- Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 17:25 Turcy sprzedaja swoje potrawy tam,gdzie Turcy ,Arabowie czy ludzie z Balkanow mieszkaja.W Monachium czy Norymberdze prawdopodobnie mieszka pareset tysiecy Turkow i innych Muslimow jest ich prawdopodobnie10 razy wiecej niz Jugoli.I glownie do Muslimow kierowane sa te potrawy.Ja znam Niemcow,ktorzy w zyciu nie jedli nic z imbisu tureckiego,i nie skosztuja nawet.Na pytanie - czemu - odpowiadaja -temu...he,he.. Wiec to glupia gadka ze Turcy w Bawarii sprzedaja co innego niz w Zaglebiu Ruhry. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 15.08.20, 18:30 Glupia gadka to jest twoaj Mieszkam w Bawarii i wiem, jak to jest W tym lokalu nawet nie pisza lahmacun, tylko pisza pizza To NIE JEST prawdziwy turecki lokal, zaden turas ci nie napisze pizza zamiast lahmacun To jest bar dla wszystkich, czego najlepszym przykladem jest danie potworek calzone-kebap Moga prowadzic turasy, moga arabusy, co jest juz zupelnie inna sprawa--- Moga nawet jugole--- Co do KOSMICZNYCH bredni, ze w Monachium mieszka KILKASEt tysiecy Turkow na okolo 1300 000 mieszkancow i ze jest 10 razy wiecej niz jugoli, i ze Niemcy nie jedza u turasow, nie chce mi sie nawet odnosic Wszystkich muzulmanow, w tym Turkow jest 8,4%, nawet nie 100 000 Turkow jest 37 000, Chorwatow 38 000, Bssniakow 19 000 Serbow i innych tez sa tysiace--- de.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen#Religionen Nie pisz kosmicznych glupot, jak sie nie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 18:45 Monachium na najwyzszy odsetek mieszkancow pochodzenia nieniemieckiego i Aussländrow sposrod wszystkich duzych miast Niemieckich.Prawie 40%!!!To jest nie do wiary,ze w Monachium prawie polowa ludnosci to nie sa Niemcy!!!Oczywiste jest ze wiekszosc to Muslimy,pierwsze,drugie,trzecie pokolenie - majace niemiecki paszport sa w 90% sercem w Turcji przy Erdoganie.To cos jak u nas w Zaglebiu Ruhry - ma sie czasami wrazenie ze wiekszosc mieszkancow to sniadzi.No tak - wiekszosc Niemcow jest nieobecna gdyz jest w pracy.Te 40% Nieniemcow nie je swininy,nie je innych europejskich "swinstw".Wiec jak ktos uwaza,ze Börek to w Monachium unikat,to sie bardzo myli.Gdyz w Monachium mieszka pareset tysiecy Muslimow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 15.08.20, 20:54 A jak wyglada sytuacja w Essen? Dużo śniadych i beżowych? Muezini nawołują do meczetu na modlitwę? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 21:21 W Essen na pewno wielu bezowych.Ale mniej niz w Monachium.Tylko kilka miejsc, takich jak Gladbeck, Essen czy Bergkamen, już na stałe zezwoliło muezinowi, z zastrzeżeniem pewnych surowych warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 16.08.20, 12:45 Monachium na najwyzszy odsetek mieszkancow pochodzenia nieniemieckiego i Aussländrow sposrod wszystkich duzych miast Niemieckich.Prawie 40%!!!To jest nie do wiary,ze w Monachium prawie polowa ludnosci to nie sa Niemcy!!!Oczywiste jest ze wiekszosc to Muslim To sa wszystko KOSMICZNE bzdury Cudzoziemcow jest 26,8%, a nie prawie polowa Matematyka na poziomie szkoly podstawowej Muzulmanow, nie tylko Turkow jest 8,4% Z ktorych tylko 40% jest praktykujacych Czyli praktykujacych muzulmanow jest mniej niz 100 000 Turkow jest 37 000 Pomylilem sie co do liczby mieszkancow Monachium, jest ich juz 1 550 000 de.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 16.08.20, 13:31 Nie umiesz poprawnie interpretowac danych. Laut Zensus 2011 lag der Anteil der Bevölkerung mit Migrationshintergrund (registrierte Einwohner mit deutscher Staatsangehörigkeit und zugleich ausländischer Herkunft) bei 34,3 Prozent (Vergleich: Berlin 28 Prozent[50] und Hamburg 31 Prozent[51]), einem der höchsten Werte unter den deutschen Großstädten.[52] Tak bylo w 2011.Od tego czasu sie wiele zmienilo.Szczegolnie od 2015,gdyz do dzis przybylo 3,5 mln imigrantow,ktorzy zostali osiedleni glownie w duzych miastach.Wiec dzis w Monachium dane beda inne,czyli nie 34,3 % lecz co najmniej 40%. Wiesz co to Deutschtürke?To Turek ktory ma niemiecki paszport.Jego statystyki niemieckie "pomijaja" jako Aussländra.Ale to dalej Turek,Mahometanin i jego jadlospis jest inny niz Europejczyka.Dla nich te setki Dönerbud,Kebabud w Monachium.Mozna sobie poszukac na Tripadvisor,tam sa adresy,jadlospisy i oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 16.08.20, 13:57 Piszesz nie o cudzoziemcach, tylko o ludziach z niemieckim obywatelstwem, ktorych rodzina lub oni sami wywodza sie z innych krajow ! To nie sa cudzoziemcy, to sa Niemcy !!! Nie mozesz ich traktowac jako obcych Pisz o cudzoziemcach Jak ktos ma niemieckie obywatelstwo, to jest Niemcem Np. kilka milionow tych, co przyjechali do Niemiec po 1956 roku, szczegolnie za Gierka, z Polski Odsetek 8,4% dotyczy wszystkich muzulmanow, takze tych z niemieckim obywatelstwem Cudzoziemcow jest 26,8% Minus 8,4% Czyli 16,4% cudzoziemcow to nie muzulmanie Czesc Turkow w Niemczech ma niemieckie obywatelstwo, w Niemczech sie urodzilo i z Niemcami sie utozsamia, szczegolnie wsrod kobiet... Czesc bardziej czuje sie zwiazana z Turcja--- 90% klientow tureckich lokali to Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 16.08.20, 14:05 To odejmowanie 26,8-8,4=16,4 zaklada, ze wsrod muzulmanow sa tylko cudzoziemcy Zrobilem to, zeby uwzglednic tych, co przybyli do Niemiec w ostatnich latach i w statystykach sa czasem nieuwzgledniani Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 16.08.20, 14:22 Gadasz jak niemieckie Grüne i Linke,ktorzy chca przekonac Niemcow,ze Turcy ,Jugole,Bosniacy,Albanczycy,Palestynczycy z niemieckim paszportem to tez Niemcy.Nie znam Turka ktory o sobie mowi ze jest Niemcem.Nawet mlodego Turka w Niemczech urodzonego.Kazdy powie ci ze jest Deutschtürke.Sami wiedza ze nie sa Niemcami.Ale jak zapytasz dziecko Slazaka,ktore niekoniecznie urodzilo sie w Niemczech,ale w Niemczech wychowalo - to kazdy powie ze jest Niemcem. Ten balagan z paszportami rozpoczely sie pod rzadami SPD i Zielonych,kiedy to wprowadzono mozliwosc ze Aussländer urodzony w Niemczech ma prawo do dwoch paszportow.Przedtem Turek konczac 18 lat(albo21,nie pamietam dokladnie)musial sie zdecydowac na tylko jeden paszport.Widzicie sami,jakie to spowodowalo problemy w Niemczech.Natychmiast zaczela spadac ilosc Aussländrow i rosnac ilosc Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 16.08.20, 14:49 Pisze, jak jest A jest roznie Mlode Turczynki maja w d... Turcje, mlodzi Turcy tez, maja niemieckie obywatelstwo i ich ta cieszy.... 90% Turkow w Niemczech do Turcji by za zadne skarby nie pojechalo na stale i to pokazuje ich skale integracji, a nie gadki-szmatki, ze kochaja Turcje Oczywiscie jest bardzo duza grupa, ktora bardziej kocha Erdogana niz Merkel--- Co do paszportow, to Turcja im z automatu ZAWSZE dawala tureckie obywatelstwo, wiec wladze Niemiec tylko zalegalizowaly stan faktyczny--- Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: Chorwacja 15.08.20, 19:41 wislok1 napisał: > Moga prowadzic turasy, moga arabusy, co jest juz zupelnie inna sprawa--- > Moga nawet jugole--- A Polacken mogą? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 16.08.20, 12:52 A Polacken mogą? Moga, ale nie prowadza... Przynajmniej nic o tym nie wiem Sa 2 polskie sklepy w Monachium, z polska zywnoscia jugol, arabus, turas to okreslenia slangowe, z przymruzeniem oka, za to Polacken jest juz obrazliwe U mnie w pracy mowia na Araba taliban i sie nie obraza Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Chorwacja 16.08.20, 14:21 wislok1 napisał: > jugol, arabus, turas to okreslenia slangowe, z przymruzeniem oka, > za to Polacken jest juz obrazliwe > U mnie w pracy mowia na Araba taliban i sie nie obraza Obrażasz się, gdy mówią do Ciebie Polacken? Co w tym obraźliwego? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 16.08.20, 14:37 W pierwszej mojej pracy w Niemczech,koncowka lat 80 tych,Niemcy Türkowi mowili Eszek.Ja tez mu tak mowilem,gdyz myslalem ze to jego imie.Do momentu jak jakis inny Niemiec mi powiedzial,ze Eszek to po turecku - osiol.!!No po prostu szok,jak tak mozna.!A Niemiec mi powiedzial.ze Turcy sie nie obrazaja. Wydaje mi sie ze Turcy mieli i maja kompleks nizszosci w stosunku do Niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Chorwacja 16.08.20, 14:41 Nikt do mnie tak nie mowi Ale to jest bardzo obrazliwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Chorwacja 15.08.20, 23:51 caesar_pl napisał: > Na Google maps w Monachium czy Norymberdze mozna poszukac dönnerbudy itp ,tego > sa dziesiatki i na zdjeciach lokali widac po za wystrojem i wygladem potraw tak > te menü.No i jest zawsze Börek. Borek to jest podstawowe dania na chorwackiej plaży. Do południa. Bo potem to już wiadomo. Gravesina i te sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 12.08.20, 00:05 Ja takim się zajadałem: [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Burek_trokut_3.png[/img] a na Krymie Czeburekiem :) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Burek2.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 12.08.20, 03:48 Tak czy siak w Berlinie burki są. I u Turków i u Jugoli. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 12.08.20, 07:35 I sznycle i pizza tez. To kreatywny naród wychodzący naprzeciw oczekiwaniom klienta :) Pamietajmy ze dobre kebab nie jest tureckim daniem - wymyślony przez Turka w Niemczech poszedł w świat i teraz nawet w Turcji można go dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chorwacja 12.08.20, 07:54 Doner kebap. Bo kebap jako opiekane mięso istniej w wielu odmianach i jest to potrawa oryginalnie turecka. Jednak nie do końca jest tak z tym donerem. Oryginalnie pochodzi z Turcji, jeszcze z czasów imperium. Syryjsko-libańska szawarma i o grecki gyros, to przecież to samo co doner, oba państwa były częścią imperium. trypel napisał: > I sznycle i pizza tez. To kreatywny naród wychodzący naprzeciw oczekiwaniom kli > enta :) > Pamietajmy ze dobre kebab nie jest tureckim daniem - wymyślony przez Turka w Ni > emczech poszedł w świat i teraz nawet w Turcji można go dostać. > Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Chorwacja 12.08.20, 08:01 Doner kebab napisałem. Kebab istnieje od wieków- w tym mój ulubiony iskender Szawarma i gyros nie za tak ciasno zawijane - to był niemiecki pomysł. Zresztą Europa jest tak wymieszana że ciężko stwierdzić jednoznacznie co skąd Kiedyś byłem przekonany że gołąbki w liściach kapusty to nasze danie. Potem trafiłem w Rumunii na sarmale lepsze niż mojej babci A wracając do adremu- na całych Bałkanach burek jest podstawowym zadaniem śniadaniowym i piekarnie masz zawsze obok. Nawet jeśli pochodzi z Turcji to tam jego popularność jest szczątkowa W Bułgarii w banicarnicy jest rano jak w naszym barze mlecznym. Parę rodzajów burka, ayran (turecki wynalazek) albo boza dla twardzieli i śniadanie załatwione Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 12.08.20, 09:45 Kebab to nasze polskie danie, lewaki!!!! Każdy wam to powie... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 12.08.20, 09:47 Gołąbek jest oczywiście turecko grecko tatarsko bałkański. To znaczy oni wzieli od nas jak im dalismy wpierdol pod Wiedniem. Kawę nam wtedy okradli a Francuzi widelce. Lewaki!! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 14.08.20, 00:27 jeepwdyzlu napisał: > Tak czy siak w Berlinie burki są. I u Turków i u Jugoli. > Wychodzi na to, że burka kupisz w Berlinie u Turka, ale to nie będzie burek Turek tylko jugo-burek. Zaś w ojczyźnie Turka nie kupisz burka :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Chorwacja 11.08.20, 13:04 Bośniacy wszystko mają od Turków. Geny, religię, kuchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 12.08.20, 00:02 jeepwdyzlu napisał: > Bośniacy wszystko mają od Turków. Geny, religię, kuchnię. > Turcy panowali tam przez 400 lat, ale nie wszystko. Przecież język mają od Słowian. Częściowo używają też cyrylicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 03.08.20, 11:39 przez te małe, zakorkowane, górzyste kraje po drodze to się słabo i wolno jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chorwacja 03.08.20, 10:12 trypel napisał: > Raz tak trafiłem jadąc do Grecji. Dojechaliśmy dzień później. Od tamtej pory ni > gdy nie jeździmy na południe w sierpniu > Ja jeżdżę głównie w 2 połowie sierpnia. Tłumów już nie ma. Ani w GR, ani w HR, oczywiście mowa o własnych miejscówkach, a nie kurortach ja Makarska albo Paralia. Już gorzej jest na trasie powrotnej z Grecji, kiedy za Niszem dołączają hordy Turków wracających ze słoikami;) Dwa lata temu wyjątkowo wracaliśmy z HR w pierwszy weekend sierpnia, na obwodnicy Budapesztu od M7 do M5 był korek na 20 kilometrów bo całe turecko/rumuńskie towarzystwo leciało na Szeged i dalej do Rumunii i Serbii, dobrze, że navi mają teraz opcja info o korkach online, pojechaliśmy przez centrum, na obwodnicy ten kawałek jechało się 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzalos Re: Chorwacja 12.08.20, 17:30 a ja jadę nad Bałtyk. 1. Bliżej o 800 km. 2. Taniej o 2-3 tysiące zł 3. Pogoda wspaniała ! codziennie 26 stopni ! Upał ! i niech mi ktoś powie że pogoda nad Bałtykiem w kratkę.....to go wyśmieję:) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Chorwacja 12.08.20, 21:29 gonzalos napisał(a): > a ja jadę nad Bałtyk. > 1. Bliżej o 800 km. Kłamiesz, futrzasta pipo! Katowice-Umag 895 km, Katowice-Sopot 539 km. Różnica 356 km a nie 800. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 12.08.20, 22:18 Woda w Baltyku jest szara i zimna.Nie ma drzew oliwnych,palm. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaq009 Re: Chorwacja 13.08.20, 16:50 Woda w Bałtyku jest ciepła...jest upał 30 stopni !!! 3 razy taniej niż w Chorwacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
kull Re: Chorwacja 14.08.20, 08:28 Chorwacja tak-Bałtyk nie! Nad polskie morze nie ma juz sensu jechac-drozyzna, niepewna pogoda, sinice,itd! Chorwacja jest i tańsza i pewniejsza o 200%. Albania tez tansza i tez pewna pogoda i woda! Bałtyk to kloaka Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
steward01 Re: Chorwacja 14.08.20, 10:20 Chorwacja nie Bałtyk tak ! 1. Polska jest piękna 2. Nie ma sinic w Bałtyku ! Na 160 kąpielisk zbadanych przez Sanepid nad Bałtykiem tylko w 7 są sinice ! to poniżej 5% !!! tu masz mapkę i nie kłam ! sk.gis.gov.pl/index.php/kapieliska/mapa 3. W Polsce jest 2 razy taniej niż w Chorwacji. 4. Pogoda nad Bałtykiem jest piękna. 26 stopni upał ! 5. Trzeba wspierać Polską gospodarkę w walce z Covid 19 i kryzysem a nie wywozić kasę z Polski do Chorwacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
steward01 Re: Chorwacja 14.08.20, 10:32 Najśmieszniejsze że sinice są głównie tam gdzie jest ujście Wisły do morza tzw Mierzeja Wiślana czyli tam gdzie ścieki z Czajki spływały do Bałtyku - a tu już winowajcy trzeba by szukać w Warszawie w osobie prezydenta miasta i oczyszczalni ścieków która spuszczała gówno do Wisełki :) Dlaczego sinic nie ma np. nad Bałtykiem zachodnim? ani jednego miejsca z sinicami tam nie ma ! Zapytajcie swojego góru Rafałka hehe sk.gis.gov.pl/index.php/kapieliska/mapa Odpowiedz Link Zgłoś
steward01 Re: Chorwacja 14.08.20, 10:44 "Jakie dokładnie będą konsekwencje dla ekosystemu, tego dopiero się dowiemy. Część z tych ścieków przed wpłynięciem do Bałtyku ulegnie biodegradacji, ale reszta, szczególnie te chemiczne, są ogromnym zagrożeniem dla ekosystemu zarówno Wisły, jak i Bałtyku. Trzeba się spodziewać rozrostu brunatnic i sinic, a w konsekwencji znacznego obniżenia ilości tlenu, co spowoduje " petronews.pl/gios-wzrost-wody-zmniejszy-ilosc-zastoisk-co-wplywa-do-wisly-film/ Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 14.08.20, 16:13 Chorwacja tez jest piekna.Weneckie miasta,rzymskie amfiteatry i inne antyczne budowle,krystalicznie czysta,ciepla woda,palmy,oliwki,granaty,figi,male tawerny na brzegu morza,z pergolami porosnietymi winoroslami,plaze dlugie,male,skalne,zwirowe,piaszczyste,zatoki,zatoczki,puste plaze,plaze dla nagusow,plaze mieszane ,26 stopni to ma Adriatyk.. To jest warte by zaplacic 2 razy wiecej niz za zimny,szary Baltyk,nieciekawe plaze,nieciekawe miejscowosci i nieciekawa roslinnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
steward01 Re: Chorwacja 14.08.20, 16:25 no dobra...przekonałeś mnie z tymi plażami i okolicznościami przyrody....ale bon turystyczny z ZUS-u ważny jest tylko na terenie Polski....i gdyby każdy tak myślał, jeździł tylko za granice, kupował zagraniczne przedmioty to Polska nigdy nie wyjdzie z kryzysu.... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 14.08.20, 17:06 Bez przesady.Zawsze sie znajda jacys co pojada nad Baltyk.Lecz ochota by znalezdz sie gdzies w calkiem innym otoczeniu niz nasz jest czasem tak silna,ze nie wazne sa pieniadze i niewazny patriotyzm.Szczegolnie jak sie juz raz sprobowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
driver5 Re: Chorwacja 15.08.20, 21:05 bez przesady...mnie by jazda 14 godzin do Chorwacji wymęczyła musiałbym odsypiać 2 dni. Polska jest piękna Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Chorwacja 15.08.20, 21:32 14 godzin tez bym nie jechal.Spalismy zawsze nad Balatonem w prywatnej kwaterze,wieczorem miejscowy gulasz z piwkiem i rano dalej na Chorwacje.Z powrotem to samo.6 godzin w jedna strone. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chorwacja 15.08.20, 22:59 A po co jechać 14 godzin? Można zanocować gdzieś za Karlovacem i na drugi dzień w południe zajechać na kwaterę. Odpowiedz Link Zgłoś