Dodaj do ulubionych

Kleber Quadraxer 2 - test kompletny

16.01.21, 11:05
Ostatnie dni pozwoliły mi sprawdzić opony na śniegu
A dzisiejszy poranek (szklanka w okolicy, zamarzło wszystko co wczoraj sie roztopilo) również w warunkach lodowiskowych :)
Zimowo sa jeszcze lepsze od citilandera
Specjalnie wsiadam na zmianę do tiguana na zimowych bridgestonach a potem do subaru.
Poza kopnym głębokim śniegiem bridgestone w zadnych warunkach nie jest lepszy
Dzisiaj jadąc rano do piekarni dopiero po ok 2 km jak zobaczyłem jak jada inni zorientwialem się ze jest cholernie slisko. Wcześniej nawet żadna lampka się nie zapaliła ani przy przyspieszaniu ani hamowaniu.
Ok opony odpuściły podczas ostrego zakrętu ale dodanie gazu natychmiast wyrównało i wypchnęło auto w zadanym kierunku
Ponieważ jeszcze za ciepłych dni sprawdzałem ze do licznikowych 250 tez nie ma żadnych negatywnych odczuć, a na deszczu na szybkich rondkach tez opony trzymają to chyba dobrze wybrałem.
Zużycia nie sprawdzę bo znając życie nie zdaza się zetrzeć do momentu sprzedaży auta
Jakbym mieszkal w Zakopanem albo Szklarskiej to pewnie wziąłbym zimówki ale na nie górskie rejony bez drog pokrytych kopnym śniegiem polecam z czystym sumieniem.
Jedyna wada to niski profil ale niestety do GT wchodzą tylko 18tki :(
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 13:41
      A przypomnij jak latem się sprawują? Deszcz, hałas... Pewnie pisałeś ale mi umknęło...
      • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 13:59
        Jak wrócę do domu to sprawdzę na jakich letnich go kupiłem ( bo wciąż sa prawie nowe wiec zatrzymałem dla kolejnego wlasciciela)
        Po zmianie na klebery jest ciszej
        Po mokrym jeździło sie ok. Zawsze testuje jak sie zachowuje w zakretach na zjeździe z legnickiej pod stadion. Pierwsze luk w prawo a potem w lewo. Ograniczenie do 40.
        Na mokrym przy 80 i dodatniej temperaturze nie traci przyczepności
        Ale faktem jest ze GTek ma genialny układ napędowy i to tez ma duży wpływ
        • agios_pneumatos Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 14:09
          W ośce byś tak nie podziałał. Tutaj S-AWD robi więcej niż opony. Niemniej klebery są super.
          • jeepwdyzlu Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 14:38
            Czemu z Olsztyna? Kleber to gruoa Michelin i robiona w Olsztynie?
            • agios_pneumatos Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 19:38
              W rzeczy samej.
          • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 15:16
            Nawet w tiguanie na sporcie i niskoprofilowych gumach na mokrym w tych zakretach przód puszcza ok 70-75
            A w skali prowadzenia gdzie na 10 jest legacy gt a na 1 corolla hybryda to tiguan jest kolo 6.
            Na razie prowadzenie robi wrażenie.
            • schweppes1 Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 17:09
              trypel napisał:

> Nawet w tiguanie na sporcie i niskoprofilowych gumach na mokrym w tych zakretac
              > h przód puszcza ok 70-75
              > A w skali prowadzenia gdzie na 10 jest legacy gt a na 1 corolla hybryda to tigu
              > an jest kolo 6.
              > Na razie prowadzenie robi wrażenie.

To twoje subiektywne wrażenie. Tiguan z racji wysokiego środka ciężkości przegra na zakręcie nie tylko z Corollą, ale i z Yarisem.

PS: Tiguan 4motion czy zwykły?
              • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 18:09
                To nie jest subiektywne
                Na tym samym zakrecie sprawdzam kazde auto przy jakiej prędkości traci przyczepność
                Tiguan oczywiście 4motion, nawet na sporcie kiedy tyl dostaje wiecej przód puszcza i zaczyna sunąć poza zakret
                Corolla hybrydowa puszczała ok 10 km wcześniej a co najgorsze kompletnie nieprzewidywalnie tzn puszczał przód ale za chwilę przód mógł odzyskać przyczepność i rzucało tyłem. Może to była kwestia opon ( fabryczne letnie) ale to auto które na tym zakrecie miało najgorszy wynik (gorszy od nitro)
                A legacy dla odmiany najlepszy i lepszy od 320xd ale bmw bylo na 16tkach
        • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 15:20
          Przesiadlem się z letnich
          www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-ultrac-vorti-225-45-r18-95-y-xl#330783786
          Miały rok i były po 15 tys km.
          Były głośne i nie trzymały na deszczu (poległy na próbie małych rondek)
          Kleber lepszy
      • agios_pneumatos Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 14:08
        Deszcz odprowadzanie wody idealne. Hałas na suchym trochę więcej niż deklarowane 69db. Na mokrej nawierzchni taki dziwny świst jak turbo albo odrzutowiec. Całkiem fajny dźwięk. Na śniegu lepsze niż tfu nokiany wdr czy jak tam ten syf się nazywa . Bardzo komfortowe, w sensie wybierania nierówności.

Zamontowałem do dostawczakow. 205/60 r 15 96h.

Jeszcze raz powtórzę: jeśli opony cywilne to tylko całodobowe i tylko z Olsztyna.
    • marekggg Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 15:04
      w subaraku to 70% jazdy na sniegu to dzieki napedowi.
      • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 15:21
        Tylko pamietaj ze w subaru sa co najmniej 3 (ale chyba 4 systemy napędu)
        • marekggg Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 16:44
          ja mialem ten sam model co ty chyba, wiec bylo wiem jak bylo w gorach - jedynka bez gazu i szlo. ani razu nie musialem zakladac lancuchy
          • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 17:03
            Legacy manual miało stały naped 50/50 i trzy mechanizmy roznicowe
            Automaty z silnikiem bez turbo maja sprzęgło lepkościowe i standardowo 90/10 przod tyl
            GT ma tak jak manual ale 40/60
            Jak mieliśmy forestera to była zupełnie inna jazda (wcale nie gorsza ale inna)
            Teraz za to pojechałem sobie nad odre na śnieg i tam już Legacy by nie dało rade z uwagi na prześwit
            • marekggg Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 18:09
              ja mialem diesel manual rocznik chyba 2007 czy jakos tak
              • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 19:03
                To juz rozumiem Twoje rozczarowanie subaru
                To nie był dobry wybór
                Teraz auto praktycznie niesprzedwawalne
                Niektórzy posuwają się do swapa silnika na benzynę żeby sprzedać.
                Miałeś tradycyjne 3 dyfry i stały naped na 4 koła.
                • marekggg Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 19:16
                  to bylo jedyne co mozna bylo kupic
                  - subaru
                  - kombi
                  - diesel
                  zrypala sie klimatyzacja i sprzeglo. sprzeglo naprawili, klime przez 3 lata nikt nie umial naprawic w PL, DE, BE.
                  sprzedalem za 5250 euro. jak wlasnie obnizylem cene z 6, to sie urywaly telefony z calej europy
                  • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 19:26
                    Niestety o ile sam silnik był udany o tyle reszta nie wytrzymywała momentu
                    Dilerzy w Austrii obniżali moc ze 150 na 110 koni i wtedy wytrzymywało to dłużej
                    Ale tez bez cudow
                    Niestety połączenie subaru i diesla zniechęca skutecznie do marki
                    • marekggg Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 19:58
                      mnie bardzie wkurwiala ta klimatyzacja.
                      • trypel Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 16.01.21, 20:03
                        To moje drugie subaru (pierwsze bylo pelnoletnie), trzecie w rodzinie a w sumie 6 wliczając bliskich przyjaciół
                        Awaria klimy nigdy się nie zdarzyła
                        Miałeś pecha
    • ma72 Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 18.01.21, 18:58
      Niestety te opony są bardzo kiepskie na mokrym i szybko się zużywają, jak dla mnie bardzo słabe. Na zakrętach na lekko wilgotnym już przy 120 samochód idzie bokiem.
      • agios_pneumatos Re: Kleber Quadraxer 2 - test kompletny 19.01.21, 19:37
        A na innych oponach dopiero przy 160 czy 185 km/h?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka