nousecomplaining 14.11.21, 18:34 Wyjazd w środku tygodnia, powrót niestety w niedzielę. Jakieś rady co do najlepszej trasy? Trypel ostatnio leciał mniej więcej tamtędy (w sensie na Monachium chyba). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:01 Ja leciałem przez Pragę. I w sumie polecam. Ale ja nie lubię autostrad bo mnie nużą a tamtędy miałem przerywniki no i Pragę. Kwestia tez godziny startu. Jak jedziesz tradycyjnie to masz 3 h do Zgorzelca. Jak wystartujesz tak żeby do Drezma dojechać po porannym korku a wciąż zdążyć do Monachium przed południowym to chyba będzie najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:12 > Kwestia tez godziny startu. Z różnych względów muszę wystartować jakoś między 9 a 12 am. Ja też nie lubię autostrad, a przy tym wyjeździe kwestia czasu dojazdu jest akurat dla mnie drugorzędna. To może faktycznie przez Pragę. Mało tego, mogę sobie pozwolić na nocleg po drodze - coś w Pradze polecasz (bez szaleństw)? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:34 Z ciekawości wrzuciłem w Google i wychodzi ze z Katowic to 2h szybciej jest przez wieden. Sam się zdziwiłem A jak tamtędy to może spokojny nocleg z winem w okolicy Mikulova i następny dzień 4,5 h I na miejscu Chociaż ja bym wolał minąć wieden I gdzieś się po drodze przespać. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:46 > A jak tamtędy to może spokojny nocleg z winem w okolicy Mikulova i następny dzień 4,5 h I na miejscu Chociaż ja bym wolał minąć wieden I gdzieś się po drodze przespać. Wiem, że z gugla wychodzi krócej przez Wiedeń. Ale Pragę lubię, więc Twoja sugestia mnie zainspirowała : ) Przemyślę - jak na Wiedeń, to na pewno z noclegiem za niż w Mikulowie (mimo wina - kiedyś tam w drodze zanocowaliśmy, i nie chciało się już dalej jechać : )))). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 20:25 No właśnie my wczoraj zrobiliśmy to samo i mieliśmy wrocic rano ale jakoś tak wstawać się nie chciało:) Chyba jednak Pragi nie polece bo z tego co pamiętam Brno- Praga to jest masakra autostradowa, plus tiry o jakich Wiślok pisze. Plusem Austrii jest jeszcze paliwo. Udało mi sie zatankować za 1.28 w tamtą stronę. A w tą na autostradzie 1.60. A to sporo taniej niż w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 17:30 > Udało mi sie zatankować za 1.28 w tamtą stronę. Eee, to spoko cena. Przy autobanie czy gdzieś z boku? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 17:41 W innym wątku masz linka do stacji. Zdecydowanie z boku na samoobsługowej stacji Ale na autostradzie standard to 1.68 - 1.78 w Austrii. W Niemczech więcej Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 18:10 1,99 na autostradzie 1,41 minimum poza autostrada... Reszta w sasiednim watku Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 19:27 Na autostradzie 1.80, bywało mniej ale koledze akurat wypadło na tej Chyba ze od soboty tak cena poszła I ten drugi tez znajdę żebyś wlazl pod stół i odszczekal Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 19:47 No, ale to jest paragon na ROPE, tam pisze jak byk DIESEL.... Sorki, ale nadajesz na innych czestotliwosciach.... Benzyna 1,99 Przy autostradzie wiele razy to zawuwazylem, te 1,99.... Jechalem w sobote... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 19:54 Eeeee Ja nadaje????? W sensie ze ja pisałem o benzynie?? Gdzie????? Ja pisałem ile płaciłem za paliwo, trudno żebym lał benzyne do diesla a ty żeby żeby tylko dowalić założyłeś że to benzyna A ten drugi paragon znajdę. A jak nie znajdę to poproszę o kopie Maila do nich mam Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 20:06 Ale z Wroclawia Sa 3 mozliwosci... 1-Katowice-Wroclaw-Drezno-Chemnitz-Hof-Norymberga-Monachium 2-Katowice-Ostrawa-Brno-Praga-Pilzno-Regensburg-Monachium 3-Katowice-Ostrawa-Brno-okolice Wiednia-Linz-Salzburg-Monachium lub Linz-Braunau-Monachium Opcja 3 jest najlepsza najszybsza, najwygodniejsza i najkrotsza, wymaga tylko austriackiej winiety Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 20:11 W czasie restrykcji covidowych jezdzilem trasa 1, znacznie wiecej kilometrow.... Trasa 2 to glownie czeskie autostrady, norma to wyprzedzajace non stop tiry, mozna dostac szalu Wszystko zalezy od pory dnia i jaki to jest dzien, np. najlepsza do jazdy jest niedziela, potem sobota... Najgorsze dni to poniedzialek i piatek... Jak sie na biezaco sledzi sytuacje na mapach google, to korki sie da ominac ( w wiekszosci )........ Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 08:18 Co prawda nie do Monachium a ciut bardziej na Pd (okolicie Chiemsee) , ale zawsze jeździłem "przez" Wiedeń. Nocleg nigdy nie był potrzebny. A potem górą, żeby Salzburg ominąć.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 15:19 Salzburg jest dosc specyficzny, Niemcy kontroluja wyrywkowo na granicy przy wjezdzie do DE.... Raczej sie nie czepiaja aut z PL, Czech czy Slowacji, ale juz Jugoli i reszte Balkanow sciagaja na bok i sprawdzaja .... Czasem mozna stracic z pol godziny... Jest alternatywa, czyli za Linz odbija sie na Passau, potem niedaleko granicy z DE na Braunau... Droga nie jest autostrada, ale jest calkiem fajnie przepbudowana i jedzie sie w tempie tirow, za tirami, okolo 90 km... Po wjezdzie do Niemiec za rodzinnym miastem Adolfa wkrotce sie zaczyna NOWA autostrada A94 az do samego Monachium... Mozna tym podziczec z predkoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 16:50 W sumie mopzna tej zjachac w Salzburgu na Freilassing, wjechac do Niemiec, potem droga krajowa dojechac do autostrady... Jak jest korek na ponad 0,5 godziny na autostradzie, to sie oplaca... Jest jeszcze jedna opcja, mozna zjechac z autostrady na Salzburg-West i dojechac do DE droga krajowa nr 1... Tez omijajac korek na autostradzie... ALe prostsze jest w wypadku korka kolo Salzburga pojechac na Braunau... ( ten odcinek bez autostrady jest w Austrii kolo Braunau i na poczatku Niemiec ) Ja zawsze w Linz sprawdzam mapy google i podejmuje decyzje, gdzie jechac,,, Zreszta sama mapa podaje szybsza trase w danym momencie... Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 17:11 > Salzburg jest dosc specyficzny, Niemcy kontroluja wyrywkowo na granicy przy wjezdzie do DE... Ej, serio? Latem (w sierpniu tego roku) niczego takiego nie zauważyłem. Coś cię zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 18:14 Od kilku dobrych lat kontroluja... Czasem baaardzo wyrywkowo, czasem sprawdzali dokladnie kazde auto ( w czasie pandemii )... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 18:16 Tamtędy też chyba że 2 razy jechałem. Ale nie pamiętam żeby mi się stanie trafiło.Kolo Salzburga za to i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 16.11.21, 18:41 Ok, dzięki za wszystkie sugestie i porady. Pojadę „przez” Wiedeń, zobaczymy jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś