Dodaj do ulubionych

Katowice - Monachium

14.11.21, 18:34
Wyjazd w środku tygodnia, powrót niestety w niedzielę.
Jakieś rady co do najlepszej trasy? Trypel ostatnio leciał mniej więcej tamtędy (w sensie na Monachium chyba).
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:01
      Ja leciałem przez Pragę. I w sumie polecam. Ale ja nie lubię autostrad bo mnie nużą a tamtędy miałem przerywniki no i Pragę.
      Kwestia tez godziny startu. Jak jedziesz tradycyjnie to masz 3 h do Zgorzelca. Jak wystartujesz tak żeby do Drezma dojechać po porannym korku a wciąż zdążyć do Monachium przed południowym to chyba będzie najszybciej
      • nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:12
        > Kwestia tez godziny startu.
        Z różnych względów muszę wystartować jakoś między 9 a 12 am. Ja też nie lubię autostrad, a przy tym wyjeździe kwestia czasu dojazdu jest akurat dla mnie drugorzędna. To może faktycznie przez Pragę. Mało tego, mogę sobie pozwolić na nocleg po drodze - coś w Pradze polecasz (bez szaleństw)?
        • trypel Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:34
          Z ciekawości wrzuciłem w Google i wychodzi ze z Katowic to 2h szybciej jest przez wieden.
          Sam się zdziwiłem
          A jak tamtędy to może spokojny nocleg z winem w okolicy Mikulova i następny dzień 4,5 h I na miejscu
          Chociaż ja bym wolał minąć wieden I gdzieś się po drodze przespać.
          • nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 19:46
            > A jak tamtędy to może spokojny nocleg z winem w okolicy Mikulova i następny dzień 4,5 h I na miejscu
            Chociaż ja bym wolał minąć wieden I gdzieś się po drodze przespać.
            Wiem, że z gugla wychodzi krócej przez Wiedeń. Ale Pragę lubię, więc Twoja sugestia mnie zainspirowała : )
            Przemyślę - jak na Wiedeń, to na pewno z noclegiem za niż w Mikulowie (mimo wina - kiedyś tam w drodze zanocowaliśmy, i nie chciało się już dalej jechać : )))).
            • trypel Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 20:25
              No właśnie my wczoraj zrobiliśmy to samo i mieliśmy wrocic rano ale jakoś tak wstawać się nie chciało:)
              Chyba jednak Pragi nie polece bo z tego co pamiętam Brno- Praga to jest masakra autostradowa, plus tiry o jakich Wiślok pisze.
              Plusem Austrii jest jeszcze paliwo. Udało mi sie zatankować za 1.28 w tamtą stronę. A w tą na autostradzie 1.60. A to sporo taniej niż w Niemczech.
              • nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 17:30
                > Udało mi sie zatankować za 1.28 w tamtą stronę.
                Eee, to spoko cena. Przy autobanie czy gdzieś z boku?
                • trypel Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 17:41
                  W innym wątku masz linka do stacji.
                  Zdecydowanie z boku na samoobsługowej stacji
                  Ale na autostradzie standard to 1.68 - 1.78 w Austrii. W Niemczech więcej
                  • wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 18:10
                    1,99 na autostradzie

1,41 minimum poza autostrada...

Reszta w sasiednim watku
                    • trypel Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 19:27
                      Na autostradzie 1.80, bywało mniej ale koledze akurat wypadło na tej
                      Chyba ze od soboty tak cena poszła
                      I ten drugi tez znajdę żebyś wlazl pod stół i odszczekal
                      • wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 19:47
                        No, ale to jest paragon na ROPE, tam pisze jak byk DIESEL....

Sorki, ale nadajesz na innych czestotliwosciach....

Benzyna 1,99
                        Przy autostradzie wiele razy to zawuwazylem, te 1,99....
                        Jechalem w sobote...
                        • trypel Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 19:54
                          Eeeee
                          Ja nadaje?????
                          W sensie ze ja pisałem o benzynie??
                          Gdzie?????
                          Ja pisałem ile płaciłem za paliwo, trudno żebym lał benzyne do diesla a ty żeby żeby tylko dowalić założyłeś że to benzyna

A ten drugi paragon znajdę. A jak nie znajdę to poproszę o kopie
                          Maila do nich mam
    • wislok1 Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 20:06
      Ale z Wroclawia

Sa 3 mozliwosci...
      1-Katowice-Wroclaw-Drezno-Chemnitz-Hof-Norymberga-Monachium
      2-Katowice-Ostrawa-Brno-Praga-Pilzno-Regensburg-Monachium
      3-Katowice-Ostrawa-Brno-okolice Wiednia-Linz-Salzburg-Monachium lub Linz-Braunau-Monachium
      Opcja 3 jest najlepsza najszybsza, najwygodniejsza i najkrotsza, wymaga tylko austriackiej winiety

• wislok1 Re: Katowice - Monachium 14.11.21, 20:11
        W czasie restrykcji covidowych jezdzilem trasa 1, znacznie wiecej kilometrow....

Trasa 2 to glownie czeskie autostrady, norma to wyprzedzajace non stop tiry, mozna dostac szalu

Wszystko zalezy od pory dnia i jaki to jest dzien, np. najlepsza do jazdy jest niedziela, potem sobota...
        Najgorsze dni to poniedzialek i piatek...

Jak sie na biezaco sledzi sytuacje na mapach google, to korki sie da ominac ( w wiekszosci )........
    • galtomone Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 08:18
      Co prawda nie do Monachium a ciut bardziej na Pd (okolicie Chiemsee) , ale zawsze jeździłem "przez" Wiedeń.
      Nocleg nigdy nie był potrzebny.
      A potem górą, żeby Salzburg ominąć....
      • wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 15:19
        Salzburg jest dosc specyficzny, Niemcy kontroluja wyrywkowo na granicy przy wjezdzie do DE....
        Raczej sie nie czepiaja aut z PL, Czech czy Slowacji,
        ale juz Jugoli i reszte Balkanow sciagaja na bok i sprawdzaja ....

Czasem mozna stracic z pol godziny...

Jest alternatywa, czyli za Linz odbija sie na Passau, potem niedaleko granicy z DE na Braunau...

Droga nie jest autostrada, ale jest calkiem fajnie przepbudowana i jedzie sie w tempie tirow, za tirami, okolo 90 km...
        Po wjezdzie do Niemiec za rodzinnym miastem Adolfa wkrotce sie zaczyna NOWA autostrada A94 az do samego Monachium...
        Mozna tym podziczec z predkoscia...
        • wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 16:50
          W sumie mopzna tej zjachac w Salzburgu na Freilassing, wjechac do Niemiec, potem droga krajowa dojechac do autostrady...
          Jak jest korek na ponad 0,5 godziny na autostradzie, to sie oplaca...
          Jest jeszcze jedna opcja, mozna zjechac z autostrady na Salzburg-West i dojechac do DE droga krajowa nr 1...
          Tez omijajac korek na autostradzie...

ALe prostsze jest w wypadku korka kolo Salzburga pojechac na Braunau...
          ( ten odcinek bez autostrady jest w Austrii kolo Braunau i na poczatku Niemiec )

Ja zawsze w Linz sprawdzam mapy google i podejmuje decyzje, gdzie jechac,,,
          Zreszta sama mapa podaje szybsza trase w danym momencie...
        • nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 17:11
          > Salzburg jest dosc specyficzny, Niemcy kontroluja wyrywkowo na granicy przy wjezdzie do DE...
          Ej, serio? Latem (w sierpniu tego roku) niczego takiego nie zauważyłem. Coś cię zmieniło?
          • wislok1 Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 18:14
            Od kilku dobrych lat kontroluja...

Czasem baaardzo wyrywkowo, czasem sprawdzali dokladnie kazde auto ( w czasie pandemii )...

• galtomone Re: Katowice - Monachium 15.11.21, 18:16
          Tamtędy też chyba że 2 razy jechałem. Ale nie pamiętam żeby mi się stanie trafiło.Kolo Salzburga za to i owszem.
    • nousecomplaining Re: Katowice - Monachium 16.11.21, 18:41
      Ok, dzięki za wszystkie sugestie i porady. Pojadę „przez” Wiedeń, zobaczymy jak będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka