Dodaj do ulubionych

OT Ważne pytanie

27.12.21, 15:30
Co byście zrobili, gdybyście potrzebowali gotówki? Sprzedali auto, z którego jesteście bardzo zadowoleni, czy wzięli kredyt na ok 60 tysięcy (tyle jest warte auto).
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 15:32
      60 k to bym wziol z konta
      ale dla odmiany jezdze samochodem za 25k
    • grzek Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 16:59
      Jeżeli spłukałaś się ze wszystkich oszczędności, to tylko kredyt albo pożyczka. Teraz w bankach nie ma z tym problemu.
      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:15
        Nie jestem spłukana.
        • grzek Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:26
          To po co sprzedawać samochód albo brać kredyt.
    • marekggg Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:18
      auta nie sprzedawaj, bo skoro jest OK, to takie samo w takiej cenie tak predko nie kupisz. Jak juz napisali - bank ci pomoze.
      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:28
        Też mi szkoda sprzedawać. Muszę się zorientować w banku, bo nigdy nie brałam pożyczki. Namawiam córę na zakup mieszkania i ciut brakuje:-)
        • pixma59 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:37
          >Też mi szkoda sprzedawać.<

Więc po co głupio pytasz?
        • trypel Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:42
          Teraz zakup mieszkania?
          Trzeba było na namawiac wcześniej
          • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:01
            Namawialam od kilku lat
          • engine8 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:35
            Ja swoich jak bym namawial na cos co im ni ejest absolutnie niezbedne do zycia to oczekiwalbym ze sobie kupia bo to ma sens - ale za swoje.
            No jesli oni sami by chcieli i poprosili o pomoc to co innego.
            Jak tu mlodych nauczyc podejmowania decyzji i brania za nie odwiedzialnosci kiedy my ich na cos namawiamy i za to placimy?
            A potem sie K dziwimy ze to pokolenie takie nieszczesliwe?
        • engine8 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:31
          Ty namawiasz corke na zakup i jej brakuje wiec to Twoj problem? Czyli ona nie che ale ty jej wciskasz?

Ludzie - rodzice, czy wy macie odobrze poukladane w glowach?
        • hukers Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 19:14
          x4x9x napisała:

> Też mi szkoda sprzedawać. Muszę się zorientować w banku, bo nigdy nie brałam po
          > życzki. Namawiam córę na zakup mieszkania i ciut brakuje:-)

Pożyczka gotówkowa na mieszkanie?
          Na mocno przegrzanym rynku?
          Hmmm....
          • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 19:43
            A co w tym złego? To nie pożyczka gotówkowa 600 tys.tylko 60 tys.
            • misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 11:53
              kanna13 napisał:

> A co w tym złego? To nie pożyczka gotówkowa 600 tys.tylko 60 tys.

jeśli brakuje jej 60 tys. to niech córka kupi tańsze mieszkanie o 60 tys. bez brania kredytu niż gdyby miała brać kredyt 60 tys pod zastaw mieszkania wartego np. 300 tys. To głupota. W razie przestania płacenie rat bank zabierze mieszkanie i komornik sprzeda za tyle ile kto da np. za 160 tys.
              • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:09
                Misiu, nie znasz sytuacji a się eypowiadasz kategorycznie.
                Może ma 440 tys. gotówki a fajne mieszkanie znalazła za 500 tys. i się zastanawia?
                A obecnie kredyt hipoteczny nie jest wcale już taki tani i może być tańszy o 1,4 do max 2 procent o kredytu konsupcyjnego branego na dwa lata gdzie jest teraz 7,4-7,5% o bierzesz bo od ręki poprzez aplikację banku.
                • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:15
                  Bez przesady. Kredyt gotówkowy bez zabezpieczenia zawsze będzie znacznie droższy niż hipoteczny... Marża banku będzie 2-3x większa...
                  • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:31
                    RRSO jest już w granicach 5,5 -6,2 procenta w obecnie oferowanych kredytach hipotecznych.
                    • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:47
                      Ważna jest marża bo przy aktualnie rosnącym Wiborze to RRSO z reklam to coś co już było...
        • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 23:41
          Ale brakuje do całości ceny mieszkania czy do udziału własnego przy kredycie hipotecznym... Bo jak to bo pierwsze to niech córka weźmie kredyt hipoteczny jak pracuje i tyle... A jak to drugie to lepiej dozbierać, bo jest szansa, że i moment na kredyt hipoteczny słaby i ceny są teraz bardzo wysokie i jest możliwa delikatna korekta... Nie ma co się napalać...
          • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 00:54
            Do całości mieszkania. Na razie mieszka z nami. Jednak tęskni za dużym miastem, siostra., przyjaciółmi.
            • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 09:55
              No to gratuluję oszczędności skoro jak rozumiem to drugie mieszkanie w dość krótkim czasie...
              Ale jak rozumiem wyręczacie nieco w zakupie córy, więc może by choć ogarnęła te 60tys PLN... To jak sądzę będzie ułamkiem całej kwoty...
          • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:14
            jak się zaczeła pandemia to też takie oczekiwania były, że bedzie korekta a poszło do góry o 10-15 procent.
            Ma kasę i brakuje 60 tys. do fajnego mieszkania to kupowac i się nie zastanawiać i liczyć, że ceny spadną bo inflacja zżera pieniędze.
            Chyba, że Ktoś liczy, że ceny mieskań spadną niedługo o 15% to niech czeka.
            Życże wiary i powodzenia.
            • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:26
              Przecież napisałem to samo. Jak brakuje 60tys to nie bać się tylko nawet wziąć kredyt hipoteczny na tą kwotę... A jak brakowało by więcej to warto wg mnie poczekać bo w tej chwili marże są wysokie a WIBOR będzie mocno rosnąć, wzrost kosztów kredytu może delikatnie wpłynąć i na oferty kredytów banków i na dostępność większej ilości ofert na rynku mieszkaniowym i może być jakaś delikatna chwilowa korekta cen, a przynajmniej większa szansa na jakiekolwiek okazje... W spadek o 15% nie wierzę, ale większy wybór w cenach poniżej aktualnej średniej już owszem...
            • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:34
              Raczej kupimy, bo pieniądze tracą na wartości. Może brat pożyczy, kilka razy mu pożyczałam większą sumę pieniędzy.
              • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:35
                Mam fajną działkę budowlaną, ale szkoda mi jej sprzedawać, 17 arów, częściowo zalesiona. Mam paru kupców na nią:-)
                • marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:29
                  to ja sobie zostaw i idz do banku
                  • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:32
                    Też tak myślę:-) Może nawet na siebie wezmę kredyt, mamy dostać podwyżkę:-) Nigdy nie brałam kredytu.
                    • marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:51
                      ja tez nie, na razie mam tylko jeden. no ale trudno. w sumie moglby splacic od reki, ale po co.
            • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:09
              Acha i w 2020 był moment gdzie dla kupca była fajna sytuacja. Pojawiło się dużo ofert domów i mieszkań z rynku wtórnego...
              Ale później inwestycyjne rynek został przeczesany przez tych nadmiarem gotówki... A w 2021 to już był sajgon...
              Teraz liczę na uspokojenie... Choć trochę i więcej ofert...
              • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:30
                Przeglądamy oferty, jest sporo mieszkań.
              • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:32
                pisalem gdzię tam tam o tym, że co fajnejsze lokalizacje schodziły na pniu za gotówkę
    • engine8 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:29
      Waten zupelnie nie na temat ani nie na to forum. Idz zapytaj ksiedza.
      Taki pytanie swiadczy ze osoba nie powinn decydowac o wydatkach jako ze kazdy jedden bedzi emial inna odpwiedz opaarta na osobissteej sytuacji.
      Ja gdybym potrzebowal gotowki to bym poszedl do banku i sobie ja wybral.
      Znalazl bym inne wyjscie aby tego co nie mam nie wydawac.
      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 20:52
        Nie musisz się, Engine, wypowiadać w każdym założonym przeze mnie wątku. Nie marudź, marudo!
      • misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 11:56
        To takie Amerykańskie podejście do życia...pożyczyć i żyć na kredyt byle na bogato...bank da....owszem...w 2008r w USA bank dawał kredyt każdemu kto żyw nawet na kota i od tego zaczął się kryzys bo ludzie przestali płacić i bank upadł ....
        • engine8 Re: OT Ważne pytanie 03.01.22, 00:30
          Amerykanskie podejscie nie jest zle.
          To sie nazywa uzywanie cudzych pieniedzy.
          JA od zwsze zyje na kredyt... calymiesiac bank mi wszytko funduje a na koncu ja jemy zwracam i to bez odsetek.
          Problem w tym ze wielu Polakow tego podejscia nie rozumie ale probuje kopiwac
          I zauwaz ze jak bank w USA upadl to nie bylo komu splacac ? I ci co mieli taie kredyty zwykle na tym niezle wyszli..
    • waga173 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 19:37
      Gdybym potrzebowal 60 tysiecy na zakup auta to sprzedalbym za 60 tysiecy auto ktore juz mam.
    • nousecomplaining Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 19:43
      > Sprzedali auto, z którego jesteście bardzo zadowoleni, czy wzięli kredyt na ok 60 tysięcy (tyle jest warte auto).
      Jeśli brakuje Ci 60k do czegoś i masz możliwość jego szybkiej spłaty, to bierz kredyt. Auto sprzedasz, ale pewnie będzie trzeba kupić inne zamiast, więc to raczej bez sensu. Chyba że jest totalna desperacja finansowa.
      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 20:48
        Mam taką możliwość szybkiej spłaty, to nie jest pilna sprawa, na razie oglądamy mieszkania.
        • pixma59 Re: OT Ważne pytanie 28.12.21, 09:58
          Jak zwykle zawracasz d*pę byle czym i bez sensu!
    • dr.hayd Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 17:30
      A potrzebujesz tego aamochodu?
      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 22:49
        Niekoniecznie, mam blisko do pracy. Niemniej to tylko 3- letnie auto z przebiegiem 22 tysięcy i bezwypadkowe.
    • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 19:39
      Idę do swojego banku i biorę kredyt konsumpcyjny 60 tys. 12 rat po 5 197.
    • tbernard Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 19:58
      Można zrobić inaczej. Założyć książeczkę pekao i wpłacać tam co miesiąc 600 zł. Po 100 miesiącach, czyli ośmiu latach z kawałkiem uzbiera się cała suma. A jeszcze jak procenty zostaną doliczone, to może nieco szybciej.
    • qqbek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 00:16
      Pożyczyłbym od kogoś z rodziny, a potem szybko oddał.

Sześć dych to przecież nie jest jakiś straszny pieniądz.
      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 00:50
        Też to rozważam:-)
        • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:17
          w PKO BP kredyt komsupcyjny 60 tys. na dwa lata to rata 2692.
          • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:46
            To umówmy się tak napędzaczu, Ty weźmiesz ten kredyt dasz pieniądze mi a ja Ci będę spłacał stałą ratę 2750...
            Masz.prawie 60zl miesięcznie za nic... Wchodzisz w to?
            • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:23
              Jaki napędzaczu, sam 3 miesiąca temu wziąłem 100 tys. na dwa lata bo nie chciało mi się pieprzyć z formalnosćiami na hipoteczny a tutaj mogłem w 2 godziny zatwwić sprawę i mieć kase na koncie.
              Bo też kupowałem dziecku mieszkanie i zdecydowaliśmy się dołożyć tę setkę by kupic na Mokotowie w dobrym punkcie a nie na obrzeżasz gdzie jechać do centrum trzeba ze 40 minut.
              Dodatkowo dużo łatwiej jest obecnie kupić mieszkanie za gotówkę i zawsze można wynegocjować wtedy trochę niższą cenę tak by pokryć odsetki od tych 100 tys.
              • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:36
                Chodzi mi o to, że pisać o kwocie raty gdy 99% kredytów gotówkowych ma oprocentowanie wg WIBOR to właśnie naganianie jeleni... Bo ta rata właśnie zaczęła solidnie rosnąć i jeśli ktoś nie będzie w stanie spłacić całości w 2-3mies. to mocno może do interesu dopłacić...
                Marża tych kredytów gotówkowych wynosiła po nawet 6% w skali roku. Jak WIBOR był blisko 0% było ok jak osiągnie 4-5% będzie mniej wesoło...
                • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:57
                  A w hipotecznych kredytach tej zależności nie ma? Też się mozna będzie zdziwić tylko wtedy nie na rok czy dwa ale na kilkadziesiąt lat.

Kredyt gotówkowy bierzesz na krótki okres i na małe kwoty oraz czytasz co napisali w konkretnej umowie np. rzeczywista roczna stopa oprocentowania wynosi 7,44 % i będzie
                  obowiązywać przez czas, na który umowa zostanie zawarta oraz Pożyczkobiorca wypełnii zobowiązania wynikające z umowy pożyczki w terminach określonych w tej umowie.
                  Do tego nie ma opłat za wcześniejszą ani szybszą spłatę.
                  • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 03.01.22, 07:31
                    Jeśli jest stale oprocentowanie to ok.
                    Problem w tym, że 99% tych o tym niskim oprocentowaniu ma raty uzależnione od WIBOR.
                    A o różnicy co do hipotecznego to już pisałem... 3x niższa marża i zwykłe też można nadplacic/spłacić wcześniej....
      • misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 12:03
        qqbek napisał:

> Pożyczyłbym od kogoś z rodziny, a potem szybko oddał.
        >
        > Sześć dych to przecież nie jest jakiś straszny pieniądz.
        >

no jak się zarabia 11 k to faktycznie 60 to nie taki straszny pieniądz i można szybko oddać, pół roku i oddane. Bogaty się odezwał 😂
        • misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 12:04
          ale tak serio to lepiej od rodziny niż z banku to na bank...
          Bank pożycza parasol w słoneczną pogodę, ale natychmiast żąda zwrotu gdy tylko zaczyna padać 😂
          • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:33
            Misiu, wszystko jest dla ludzi także kredyty ale trzeba je kalkulować z głową i mierzyć siły na zamiary.
        • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 13:08
          Właśnie misiaczku przyznales, że nie masz żadnych wydatków...
          • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 13:18
            A co do pożyczania to z zasady nie pożyczam ani od znajomych ani od rodziny. Od tego są banki... A najlepiej nie pożyczać...
            • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:42
              Nie zgadzam się z Tobą. Trzeba się wspierać w rodzinie.
              • gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:43
                Ale ja wsparcia nigdy nie odmówię, ale sam pożyczać pieniędzy od rodziny nie zamierzam... Ot nie znoszę mieć długów, a długów względem ludzi których kocham, lubię, szanuję tym bardziej...
              • marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:46
                najgorsze interesy - w tym dlugi - to jest w rodzinie. nie polecam.
                • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:54
                  Przemyśle to, na razie nie kupujemy, może na wiosnę
                • kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:59
                  Wszystko zależy od tego jaką się ma rodzinę.
                  • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:25
                    No tak
                    • marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:33
                      ot udzielania kredytow sa banki, nie rodzina
                      • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:39
                        Ja często pożyczam rodzinie pieniądze.
                  • marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:32
                    im lepsza, w sensie im blizsza i zaprzyjazniona, tym gorzej. zreszta - tam samo z kolegami.
                    chcesz sie pozbyc kumpla? pozycz mu pieniadze.
                    • x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:34
                      Masz poniekąd rację. Znasz życie:-)
                • engine8 Re: OT Ważne pytanie 03.01.22, 00:32
                  Niestety masz 100% racji. Stara prawda ktora mowi ze jak chcesz stracic przyjaciol czy rodzine to pozycz im albo od nich pieniadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka