x4x9x 27.12.21, 15:30 Co byście zrobili, gdybyście potrzebowali gotówki? Sprzedali auto, z którego jesteście bardzo zadowoleni, czy wzięli kredyt na ok 60 tysięcy (tyle jest warte auto). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bigzaganiacz Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 15:32 60 k to bym wziol z konta ale dla odmiany jezdze samochodem za 25k Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 16:59 Jeżeli spłukałaś się ze wszystkich oszczędności, to tylko kredyt albo pożyczka. Teraz w bankach nie ma z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:26 To po co sprzedawać samochód albo brać kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:18 auta nie sprzedawaj, bo skoro jest OK, to takie samo w takiej cenie tak predko nie kupisz. Jak juz napisali - bank ci pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:28 Też mi szkoda sprzedawać. Muszę się zorientować w banku, bo nigdy nie brałam pożyczki. Namawiam córę na zakup mieszkania i ciut brakuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:37 >Też mi szkoda sprzedawać.< Więc po co głupio pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 17:42 Teraz zakup mieszkania? Trzeba było na namawiac wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:35 Ja swoich jak bym namawial na cos co im ni ejest absolutnie niezbedne do zycia to oczekiwalbym ze sobie kupia bo to ma sens - ale za swoje. No jesli oni sami by chcieli i poprosili o pomoc to co innego. Jak tu mlodych nauczyc podejmowania decyzji i brania za nie odwiedzialnosci kiedy my ich na cos namawiamy i za to placimy? A potem sie K dziwimy ze to pokolenie takie nieszczesliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:31 Ty namawiasz corke na zakup i jej brakuje wiec to Twoj problem? Czyli ona nie che ale ty jej wciskasz? Ludzie - rodzice, czy wy macie odobrze poukladane w glowach? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 19:14 x4x9x napisała: > Też mi szkoda sprzedawać. Muszę się zorientować w banku, bo nigdy nie brałam po > życzki. Namawiam córę na zakup mieszkania i ciut brakuje:-) Pożyczka gotówkowa na mieszkanie? Na mocno przegrzanym rynku? Hmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 19:43 A co w tym złego? To nie pożyczka gotówkowa 600 tys.tylko 60 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 11:53 kanna13 napisał: > A co w tym złego? To nie pożyczka gotówkowa 600 tys.tylko 60 tys. jeśli brakuje jej 60 tys. to niech córka kupi tańsze mieszkanie o 60 tys. bez brania kredytu niż gdyby miała brać kredyt 60 tys pod zastaw mieszkania wartego np. 300 tys. To głupota. W razie przestania płacenie rat bank zabierze mieszkanie i komornik sprzeda za tyle ile kto da np. za 160 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:09 Misiu, nie znasz sytuacji a się eypowiadasz kategorycznie. Może ma 440 tys. gotówki a fajne mieszkanie znalazła za 500 tys. i się zastanawia? A obecnie kredyt hipoteczny nie jest wcale już taki tani i może być tańszy o 1,4 do max 2 procent o kredytu konsupcyjnego branego na dwa lata gdzie jest teraz 7,4-7,5% o bierzesz bo od ręki poprzez aplikację banku. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:15 Bez przesady. Kredyt gotówkowy bez zabezpieczenia zawsze będzie znacznie droższy niż hipoteczny... Marża banku będzie 2-3x większa... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:31 RRSO jest już w granicach 5,5 -6,2 procenta w obecnie oferowanych kredytach hipotecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:47 Ważna jest marża bo przy aktualnie rosnącym Wiborze to RRSO z reklam to coś co już było... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 23:41 Ale brakuje do całości ceny mieszkania czy do udziału własnego przy kredycie hipotecznym... Bo jak to bo pierwsze to niech córka weźmie kredyt hipoteczny jak pracuje i tyle... A jak to drugie to lepiej dozbierać, bo jest szansa, że i moment na kredyt hipoteczny słaby i ceny są teraz bardzo wysokie i jest możliwa delikatna korekta... Nie ma co się napalać... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 00:54 Do całości mieszkania. Na razie mieszka z nami. Jednak tęskni za dużym miastem, siostra., przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 09:55 No to gratuluję oszczędności skoro jak rozumiem to drugie mieszkanie w dość krótkim czasie... Ale jak rozumiem wyręczacie nieco w zakupie córy, więc może by choć ogarnęła te 60tys PLN... To jak sądzę będzie ułamkiem całej kwoty... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:14 jak się zaczeła pandemia to też takie oczekiwania były, że bedzie korekta a poszło do góry o 10-15 procent. Ma kasę i brakuje 60 tys. do fajnego mieszkania to kupowac i się nie zastanawiać i liczyć, że ceny spadną bo inflacja zżera pieniędze. Chyba, że Ktoś liczy, że ceny mieskań spadną niedługo o 15% to niech czeka. Życże wiary i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:26 Przecież napisałem to samo. Jak brakuje 60tys to nie bać się tylko nawet wziąć kredyt hipoteczny na tą kwotę... A jak brakowało by więcej to warto wg mnie poczekać bo w tej chwili marże są wysokie a WIBOR będzie mocno rosnąć, wzrost kosztów kredytu może delikatnie wpłynąć i na oferty kredytów banków i na dostępność większej ilości ofert na rynku mieszkaniowym i może być jakaś delikatna chwilowa korekta cen, a przynajmniej większa szansa na jakiekolwiek okazje... W spadek o 15% nie wierzę, ale większy wybór w cenach poniżej aktualnej średniej już owszem... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:34 Raczej kupimy, bo pieniądze tracą na wartości. Może brat pożyczy, kilka razy mu pożyczałam większą sumę pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:35 Mam fajną działkę budowlaną, ale szkoda mi jej sprzedawać, 17 arów, częściowo zalesiona. Mam paru kupców na nią:-) Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:32 Też tak myślę:-) Może nawet na siebie wezmę kredyt, mamy dostać podwyżkę:-) Nigdy nie brałam kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:51 ja tez nie, na razie mam tylko jeden. no ale trudno. w sumie moglby splacic od reki, ale po co. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:09 Acha i w 2020 był moment gdzie dla kupca była fajna sytuacja. Pojawiło się dużo ofert domów i mieszkań z rynku wtórnego... Ale później inwestycyjne rynek został przeczesany przez tych nadmiarem gotówki... A w 2021 to już był sajgon... Teraz liczę na uspokojenie... Choć trochę i więcej ofert... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:30 Przeglądamy oferty, jest sporo mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:32 pisalem gdzię tam tam o tym, że co fajnejsze lokalizacje schodziły na pniu za gotówkę Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 18:29 Waten zupelnie nie na temat ani nie na to forum. Idz zapytaj ksiedza. Taki pytanie swiadczy ze osoba nie powinn decydowac o wydatkach jako ze kazdy jedden bedzi emial inna odpwiedz opaarta na osobissteej sytuacji. Ja gdybym potrzebowal gotowki to bym poszedl do banku i sobie ja wybral. Znalazl bym inne wyjscie aby tego co nie mam nie wydawac. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 20:52 Nie musisz się, Engine, wypowiadać w każdym założonym przeze mnie wątku. Nie marudź, marudo! Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 11:56 To takie Amerykańskie podejście do życia...pożyczyć i żyć na kredyt byle na bogato...bank da....owszem...w 2008r w USA bank dawał kredyt każdemu kto żyw nawet na kota i od tego zaczął się kryzys bo ludzie przestali płacić i bank upadł .... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Ważne pytanie 03.01.22, 00:30 Amerykanskie podejscie nie jest zle. To sie nazywa uzywanie cudzych pieniedzy. JA od zwsze zyje na kredyt... calymiesiac bank mi wszytko funduje a na koncu ja jemy zwracam i to bez odsetek. Problem w tym ze wielu Polakow tego podejscia nie rozumie ale probuje kopiwac I zauwaz ze jak bank w USA upadl to nie bylo komu splacac ? I ci co mieli taie kredyty zwykle na tym niezle wyszli.. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 19:37 Gdybym potrzebowal 60 tysiecy na zakup auta to sprzedalbym za 60 tysiecy auto ktore juz mam. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 19:43 > Sprzedali auto, z którego jesteście bardzo zadowoleni, czy wzięli kredyt na ok 60 tysięcy (tyle jest warte auto). Jeśli brakuje Ci 60k do czegoś i masz możliwość jego szybkiej spłaty, to bierz kredyt. Auto sprzedasz, ale pewnie będzie trzeba kupić inne zamiast, więc to raczej bez sensu. Chyba że jest totalna desperacja finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 27.12.21, 20:48 Mam taką możliwość szybkiej spłaty, to nie jest pilna sprawa, na razie oglądamy mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT Ważne pytanie 28.12.21, 09:58 Jak zwykle zawracasz d*pę byle czym i bez sensu! Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 22:49 Niekoniecznie, mam blisko do pracy. Niemniej to tylko 3- letnie auto z przebiegiem 22 tysięcy i bezwypadkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 19:39 Idę do swojego banku i biorę kredyt konsumpcyjny 60 tys. 12 rat po 5 197. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT Ważne pytanie 01.01.22, 19:58 Można zrobić inaczej. Założyć książeczkę pekao i wpłacać tam co miesiąc 600 zł. Po 100 miesiącach, czyli ośmiu latach z kawałkiem uzbiera się cała suma. A jeszcze jak procenty zostaną doliczone, to może nieco szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 00:16 Pożyczyłbym od kogoś z rodziny, a potem szybko oddał. Sześć dych to przecież nie jest jakiś straszny pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:17 w PKO BP kredyt komsupcyjny 60 tys. na dwa lata to rata 2692. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:46 To umówmy się tak napędzaczu, Ty weźmiesz ten kredyt dasz pieniądze mi a ja Ci będę spłacał stałą ratę 2750... Masz.prawie 60zl miesięcznie za nic... Wchodzisz w to? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:23 Jaki napędzaczu, sam 3 miesiąca temu wziąłem 100 tys. na dwa lata bo nie chciało mi się pieprzyć z formalnosćiami na hipoteczny a tutaj mogłem w 2 godziny zatwwić sprawę i mieć kase na koncie. Bo też kupowałem dziecku mieszkanie i zdecydowaliśmy się dołożyć tę setkę by kupic na Mokotowie w dobrym punkcie a nie na obrzeżasz gdzie jechać do centrum trzeba ze 40 minut. Dodatkowo dużo łatwiej jest obecnie kupić mieszkanie za gotówkę i zawsze można wynegocjować wtedy trochę niższą cenę tak by pokryć odsetki od tych 100 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:36 Chodzi mi o to, że pisać o kwocie raty gdy 99% kredytów gotówkowych ma oprocentowanie wg WIBOR to właśnie naganianie jeleni... Bo ta rata właśnie zaczęła solidnie rosnąć i jeśli ktoś nie będzie w stanie spłacić całości w 2-3mies. to mocno może do interesu dopłacić... Marża tych kredytów gotówkowych wynosiła po nawet 6% w skali roku. Jak WIBOR był blisko 0% było ok jak osiągnie 4-5% będzie mniej wesoło... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:57 A w hipotecznych kredytach tej zależności nie ma? Też się mozna będzie zdziwić tylko wtedy nie na rok czy dwa ale na kilkadziesiąt lat. Kredyt gotówkowy bierzesz na krótki okres i na małe kwoty oraz czytasz co napisali w konkretnej umowie np. rzeczywista roczna stopa oprocentowania wynosi 7,44 % i będzie obowiązywać przez czas, na który umowa zostanie zawarta oraz Pożyczkobiorca wypełnii zobowiązania wynikające z umowy pożyczki w terminach określonych w tej umowie. Do tego nie ma opłat za wcześniejszą ani szybszą spłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 03.01.22, 07:31 Jeśli jest stale oprocentowanie to ok. Problem w tym, że 99% tych o tym niskim oprocentowaniu ma raty uzależnione od WIBOR. A o różnicy co do hipotecznego to już pisałem... 3x niższa marża i zwykłe też można nadplacic/spłacić wcześniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 12:03 qqbek napisał: > Pożyczyłbym od kogoś z rodziny, a potem szybko oddał. > > Sześć dych to przecież nie jest jakiś straszny pieniądz. > no jak się zarabia 11 k to faktycznie 60 to nie taki straszny pieniądz i można szybko oddać, pół roku i oddane. Bogaty się odezwał 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 12:04 ale tak serio to lepiej od rodziny niż z banku to na bank... Bank pożycza parasol w słoneczną pogodę, ale natychmiast żąda zwrotu gdy tylko zaczyna padać 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:33 Misiu, wszystko jest dla ludzi także kredyty ale trzeba je kalkulować z głową i mierzyć siły na zamiary. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 13:08 Właśnie misiaczku przyznales, że nie masz żadnych wydatków... Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 13:18 A co do pożyczania to z zasady nie pożyczam ani od znajomych ani od rodziny. Od tego są banki... A najlepiej nie pożyczać... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 14:42 Nie zgadzam się z Tobą. Trzeba się wspierać w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 15:43 Ale ja wsparcia nigdy nie odmówię, ale sam pożyczać pieniędzy od rodziny nie zamierzam... Ot nie znoszę mieć długów, a długów względem ludzi których kocham, lubię, szanuję tym bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:46 najgorsze interesy - w tym dlugi - to jest w rodzinie. nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:54 Przemyśle to, na razie nie kupujemy, może na wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 16:59 Wszystko zależy od tego jaką się ma rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:33 ot udzielania kredytow sa banki, nie rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:39 Ja często pożyczam rodzinie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Ważne pytanie 02.01.22, 17:32 im lepsza, w sensie im blizsza i zaprzyjazniona, tym gorzej. zreszta - tam samo z kolegami. chcesz sie pozbyc kumpla? pozycz mu pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT Ważne pytanie 03.01.22, 00:32 Niestety masz 100% racji. Stara prawda ktora mowi ze jak chcesz stracic przyjaciol czy rodzine to pozycz im albo od nich pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś