Dodaj do ulubionych

I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma problem

25.05.23, 14:01
www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,29795069,brexit-nie-dziala-od-bregret-do-breturn-niesmialo-ale-rosnie.html#s=BoxOpImg3

"ostatnio w mediach głośno było o apelu giganta samochodowego Stellantis, który produkuje samochody marki Vauxhall. Producent wezwał rząd do zawarcia porozumienia z Unią Europejską, aby utrzymać status quo do 2027 roku. W przyszłym roku mają wejść w życie przepisy porozumienia, dotyczące współpracy pomiędzy Zjednoczonym Królestwem a Unią Europejską, które znacznie utrudnią eksport na kontynent.

- Chodzi o przepisy dotyczące baterii do pojazdów elektrycznych, które narzucają na Vauxhall pewne rygory, żeby kwalifikować je do obrotu bezcłowego. Gdy to prawo wejdzie w życie, to producent będzie zmuszony do przeniesienia produkcji samochodów elektrycznych zagranicę, bo nie będzie w stanie konkurować z firmami koreańskimi czy japońskimi. (…) Byłoby to trudne dla gospodarki, a dla rynku pracy fatalne, ponieważ firma zatrudnia ponad 5 tys. osób. Jest czwartym największym producentem samochodów na świecie – tłumaczył dr Łukasz Danel."

Powinni sobie zrobić komisję ds. rosyjskich wpływów i odpowiednio podziękować tym co odpowiedniki "Make Britain great again" najgłośniej krzyczeli...
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:05
      Taka ciekawostka...

Żona pracowała do niedawna w małej, brytyjskiej firmie (+/- 20 osób).
      Brexit kosztował ich 1,5 roku harówki z ogarnianiem papierów (bo prowadzą działalność poza UK) i co najmniej 40 tyś funtów niepotrzebnych kosztów związanych papierologia, ogarnianiem leasingów, ubezpieczeń, itd.

Pieniądze, zamiast w rozwój firmy zostały wyrzucone w brexitowe błoto.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:22
      Ocenimy za 30lat, nie po 3.
      • galtomone Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:35
        Mysle, ze to tyle nie potrwa.
        Demografia robi swoje a mlodzi brytyjczycy raczej szybciej beda chcieli byc w EU niz pozniej...
        • only_the_godfather Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:47
          Myślę, że 3 lata to nie, za trzy, maks. 5 lat to zacznie się o tym rozmawiać , ale za 10 lat ponownie możemy powitać UK w UE. Oczywiście UK będzie ponownie przyjęte, w przypadku kiedy my wyjdziemy to nikt nas już drugi raz tam nie przyjmie.
          • donvito52 Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 20:21
            only_the_godfather napisał:

> Myślę, że 3 lata to nie, za trzy, maks. 5 lat to zacznie się o tym rozmawiać ,
            > ale za 10 lat ponownie możemy powitać UK w UE. Oczywiście UK będzie ponownie pr
            > zyjęte, w przypadku kiedy my wyjdziemy to nikt nas już drugi raz tam nie przyjm
            > ie.

Hmm ... cały w tym ambaras co by dwoje chciało na raz.
            Lub;
            Nie da się dwa razy wejść do tej samej rzeki.

Nie sądzę by GB miało raz ochotę, dwa, szansę na powrót do UE w ciągu najbliższych ... czy ja wiem ... 20 ? 30 lat.
            Z pewnością po spektaklu jaki zgotowali NIKT nie przyjmie ich z otwartymi ramionami.
    • only_the_godfather Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:32
      Spoko bywalec i tak i ci nie uwierzy, to napewno kłamstwo, a brytole dobrze zrobili, że wyszli z tej złej UE. Teraz Niemcy im nic nie będą narzucać. Czego nie rozumiesz?Są niezależni.
      • galtomone Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:42

> Spoko bywalec i tak i ci nie uwierzy, to napewno kłamstwo, a brytole dobrze zro
        > bili, że wyszli z tej złej UE. Teraz Niemcy im nic nie będą narzucać. Czego nie
        > rozumiesz?Są niezależni.

Jak 150 sa niezalezni... tylko jak chca coś wysylac do EU to juz nie sa...

In March 2023, the value of goods exported to the European Union from the United Kingdom was 15.2 billion British pounds, compared with 26.1 billion pounds of goods imported, resulting in a goods trade balance with the EU of around 10.9 billion pounds.

Wedle danych, które znalazłem EU to okolice połowy całego brytyjskiego exportu w którym i tak maja deficyt. Bariery celne na pewno zatem nie pomagają.
        • only_the_godfather Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:44
          Mnie tłumaczyć nie musisz, ale są tacy co twierdzą, że jak wyjdziemy z UE to będzie git.
          • pekaes886 Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:49
            Ach, ta niedobra "junia jewropiejska" (jakiekolwiek wschodnie narzecze to jest).
          • galtomone Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 14:58

> Mnie tłumaczyć nie musisz, ale są tacy co twierdzą, że jak wyjdziemy z UE to bę
            > dzie git.

B o będzie git... To, że to "git" będzie da wybranych jest nieme i w domyśle.
            Trochę jak z "niekontrolowanym" importem ukraińskiego zboża... dla wybranych to było "git".
            • nousecomplaining Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 17:40
              Git będzie dobre dla gitowców i tym podobnych.
    • bywalec2023 Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 22:14
      Nie mam pojęcia jak sobie poradzą Brytyjczycy.
      Może założą sobie jakaś unię angielską z USA, Kanadą, Australię itp.?

Wiem tylko, ze to bogaty i ludny kraj z wielkimi tradycjami przemysłowymi i finansowymi. Wszystkie firmy Big4 maja główna siedzibę w Londynie to niech radzą ichniemu rządowi co zrobić żeby było dobrze :)

Maja tez wpływy w krajach dawnego imperium brytyjskiego skąd czerpali w czasach kolonialnych to maja tez cash.

Złoża ropy i gazu maja w Szkocji i obok.

Maja duży rynek wewnętrzny.

Poradzą sobie.

To ze Vauxhall zamknie fabrykę - może otworzy np producent śmigłowców?

To nie jest Irlandia która była jeszcze niedawno biednym i sporo zacofanym krajem który żyje z amerykanskich inwestycji dzięki polityce podatkowej.
      • bywalec2023 Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 22:36
        Dodam ze gdyby nie Sir Timothy John Berners-Lee, to byśmy tutaj być może nie pisali, wiec maja tez mózgi i wynalazców. I uczelnie takie jak Oxford czy Cambridge które dla wielu młodych zdolnych są jak magnes, wiec nauka tez silna :)
        • taniarada Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 22:46
          Brytyjczycy żałują brexitu i tęsknią za Unią. Ponad 53 proc. chce powrotu, coraz bardziej odczuwając skutki wyjścia z Unii Europejskiej. Coraz więcej z nich podnosi hasła breturn. Choć na razie poza głównym nurtem politycznym .W Irlandii to samo . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,29795069,brexit-nie-dziala-od-bregret-do-breturn-niesmialo-ale-rosnie.html&ved=2ahUKEwikqpLnqpH_AhVsmYsKHQM4A6MQ0PADKAB6BAgPEAE&usg=AOvVaw0D7NYyOY-ecFUFzBjB9PHS
          • bywalec2023 Re: I sie brexit czkawką odzywa. Stellantis ma pr 25.05.23, 22:53
            Rozśmieszył mnie ten fragment „Ostatnio w tej sprawie zabrał głos lider opozycji i najpewniej przyszły premier Zjednoczonego Królestwa Keir Starmer z Partii Pracy”

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka