Dodaj do ulubionych

Podwyżka ceny przeglądu

29.12.24, 11:02
next.gazeta.pl/next/7,151003,31579592,wzrosnie-wazna-oplata-nie-zmieniano-jej-20-lat-podwyzka-bedzie.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1725&do_a=1725&do_upid=1159_ti&do_utid=31579592&do_uvid=1735462154334&s=BoxOpImg6
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 11:08
      Najwyższy czas.
      Byle za podwyżką poszła też jakość tej usługi i faktycznie BADANIE i SPRAWDZANIE żeby złomy, braki DPF, itp. usuwać z dróg.

Porządne badanie tech + standardowy przegląd olejowy powinny dawać kierowcy spokój ducha i pewność, że laweta nie będzie potrzebna bo koło odpadło.
      • nousecomplaining Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 11:18
        Obawiam się, że jedyną zmianą będzie zmiana ceny.
      • only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 11:55
        Obawiam się, że poza ceną nic się nie zmieni. Żeby się coś zmieniło to cały system musiałby być zmieniony, a tak to czym więcej klientów tym więcej zarabiasz. A jak mieć więcej klientów?być mniej czepliwym i przepuszczać auta z pewnymi usterkami np brak dpf czy katalizatora.
        • tbernard Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:21
          Oczywiście, że sami z siebie to się nie zmienią i będzie zapewne tak jak piszesz. Musi być groźba surowych konsekwencji dla diagnosty za odwalanie takiej fuszerki, czy wręcz fałszerstwa w przypadku dpf lub katalizatora. Policja ma przecież bazę pojazdów w których są zapewne informacje o przeglądach i jeśli jakaś stacja diagnostyczna przepuszcza od ręki znacznie więcej pojazdów niż inne stacje i na dodatek dominują tam pojazdy starsze niż by wynikało ze średniej, to mogą zrobić akcję ponownego sprawdzania pojazdów, które opuszczają stację.
          • only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:42
            Można wszystko, tylko w Polsce brakuje do tego ludzi. Ale powiedz, że trzeba np zatrudnić ludzi by kontroli stacji było więcej to usłyszysz że urzędasów w Polsce jest dużo.
      • hrasier_2 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:09
        galtomone napisał:

> Najwyższy czas.
        > Byle za podwyżką poszła też jakość tej usługi i faktycznie BADANIE i SPRAWDZANI
        > E żeby złomy, braki DPF, itp. usuwać z dróg.
        >
        > Porządne badanie tech + standardowy przegląd olejowy powinny dawać kierowcy spo
        > kój ducha i pewność, że laweta nie będzie potrzebna bo koło odpadło.
        Aleś ty naiwny jak dziecko. Jest tyle stacji, że wybór jest prosty. Pójdzie każdy, gdzie podbiją.
        • galtomone Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 15:11
          hrasier_2 napisał:

> galtomone napisał:
          >
          > > Najwyższy czas.
          > > Byle za podwyżką poszła też jakość tej usługi i faktycznie BADANIE i SPRA
          > WDZANI
          > > E żeby złomy, braki DPF, itp. usuwać z dróg.
          > >
          > > Porządne badanie tech + standardowy przegląd olejowy powinny dawać kierow
          > cy spo
          > > kój ducha i pewność, że laweta nie będzie potrzebna bo koło odpadło.
          > Aleś ty naiwny jak dziecko. Jest tyle stacji, że wybór jest prosty. Pójdzie każ
          > dy, gdzie podbiją.

Dlatego powinna być za wałki tylko jedna kara - strata możliwości robienia przeglądów w imieniu RP.

• only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 15:38
            System powinien być zmieniony, stacje diagnostyczne niech prowadzi PZM, diagnosta traktowany jak urzędnik państwowy który dostaje pensje za etat. Pieniądze z przeglądów trafiają do budżetu państwa a potem państwa płaci z budżetu PZM za prowadzenie stacji. Wtedy diagnoście zwisa czy będzie miał 10 czy 30 klientów bo on zarobi tyle samo. Prowadzącemu stacje też zwisa przepuszczanie technicznych trupów bo jest brak konkurencji.
            • donvito52 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 18:35
              only_the_godfather napisał:

> System powinien być zmieniony, stacje diagnostyczne niech prowadzi PZM, diagnos
              > ta traktowany jak urzędnik państwowy który dostaje pensje za etat. Pieniądze z
              > przeglądów trafiają do budżetu państwa a potem państwa płaci z budżetu PZM za p
              > rowadzenie stacji. Wtedy diagnoście zwisa czy będzie miał 10 czy 30 klientów bo
              > on zarobi tyle samo. Prowadzącemu stacje też zwisa przepuszczanie technicznych
              > trupów bo jest brak konkurencji.

Tfu ... cóż za pomysł z d*** wzięty.
              Skończyło by się jak z egzaminami na prawo jazdy na których średnia to chyba 3-4 podejścia na zdany egzamin. Rekordzista w Łomży ? oblewał 97% zdających.
              Można faktycznie lekko ? lub troszkę bardziej niż lekko śrubę podkręcić by złomy nie przechodziły badań.
              Teoretycznie może się okazać, że dotknie to większość z nas.
              Jak jeżdżę na przegląd to primo, zaglądam przed do serwisu, drugie primo jeśli Pan Diagnosta zwraca mi uwagę że, to, że tamto ... zawsze po tym, to i tamto pędziłem do serwisu na poprawki.
              • only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 18:53
                Skoro system jest dobry to dlaczego jeździ tyle złomów które go przejść nie powinny?bo jest konkurencja, chcesz zarobić to musisz mieć klientów. Znam stacje diagnostyczna dla której badania okresowe to dodatek do innego biznesu, kiedy tam nie podjedziesz to przed toba jest max jedno auto, ale diagnosta z tych którzy sprawdzają jak trzeba. Znam też taka gdzie trzeba się umawiać na telefon bo tylu klientów mają, no ale u nich przegląd możesz zrobić nie wjeżdżając na hale.
            • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 20:20

> System powinien być zmieniony, stacje diagnostyczne niech prowadzi PZM, diagnos
              > ta traktowany jak urzędnik państwowy który dostaje pensje za etat. Pieniądze z
              > przeglądów trafiają do budżetu państwa a potem państwa płaci z budżetu PZM za p
              > rowadzenie stacji. Wtedy diagnoście zwisa czy będzie miał 10 czy 30 klientów bo
              > on zarobi tyle samo. Prowadzącemu stacje też zwisa przepuszczanie technicznych
              > trupów bo jest brak konkurencji.

Rany boskie żeby nikt decyzyjny tego nie przeczytał czasem :(
              • qqbek Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 20:42
                trypel napisał:

> Rany boskie żeby nikt decyzyjny tego nie przeczytał czasem :(

Z tym całym PZM to jest też tak, że to "dziadki z uprawnieniami" często.
                Widziałem w życiu wiele ekspertyz biegłych z PZM i czasami "próg farmazonu" bywał w nich mocno przekroczony.
                Nie liczyłbym na jakąkolwiek "bezstronność" i "brak negatywnego zaangażowania" ze strony tej instytucji.
                Inna sprawa, że stacji diagnostycznych jest po prostu za dużo i muszą się "bić o klienta". W mojej nadal można dostać "gratisy" do przeglądu, co przy wszechobecnym wyciu o nieopłacalności przeglądów wprowadza u mnie element dysonansu poznawczego, gdy myślę o tym wszystkim.
                • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 20:53
                  Dać urzędnikowi państwowemu prawo do decydowania bez ponoszenia odpowiedzialności za wydajność i skuteczność to najdurniejszy pomysł ever
                  • qqbek Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 21:11
                    trypel napisał:

> Dać urzędnikowi państwowemu prawo do decydowania bez ponoszenia odpowiedzialnoś
                    > ci za wydajność i skuteczność to najdurniejszy pomysł ever

Z drugiej strony SKP jest po prostu za dużo, z czego duża część robi przeglądy "po łebkach" i coś z tym systemem trzeba zrobić.
                    Tyle, że ja bym go "uszczelnił" dobierając się do zadków nieuczciwym diagnostom, ale to by wymagało większej aktywności kolejnych służb państwowych (ITD, Udet), a na to liczyć za bardzo się nie da.
                    W to, że polucjant jest w stanie stwierdzić zły stan techniczny auta w trakcie zwykłej kontroli drogowej nie wierzę z przynajmniej dwóch powodów:
                    1. nie ma możliwości sprawdzenia hamulców, nie ma możliwości zajrzenia pod auto celem oceny stanu elementów nośnych, nie ma możliwości stwierdzenia wycieków płynów eksploatacyjnych (o ile nie osiągają już takiego poziomu, że kapie z samochodu non-stop),
                    2. kiedy któryś z was miał taką "zupełnie randomową" kontrolę drogową?
                    • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 21:29
                      Nie wiem gdzie jest za dużo ale ja w promieniu 5 km mam 2 tylko. I zawsze pełno
                      Bo każde badanie minimum 20 minut.
                      Bez umówienia się nie ma szans
                      Dać urzędnikowi Saharę do zarządzania to za 2 lata piasek na kartki będzie
                      • qqbek Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 21:47
                        trypel napisał:

> Nie wiem gdzie jest za dużo ale ja w promieniu 5 km mam 2 tylko. I zawsze pełno

No ja tak "na szybko" w mapach Google sprawdziłem - 15 w promieniu 5 km (z czego wiem na pewno, że 9 istnieje i działa).
                        I zawszę jadę "na już", bez umawiania się - najwyżej chwilę czekam.
                        • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 21:56
                          Zrobiłem to samo. Mam 3. O jednej nie wiedziałem. Może u was jest ich za dużo z jakiegoś powodu
                      • vogon.jeltz Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 11:04
                        > Dać urzędnikowi Saharę do zarządzania to za
                        > 2 lata piasek na kartki będzie

To działa w obie strony. Oddać Saharę nierelegulowanemu wolnemu rynkowi, to za 2 lata będziesz kupował piasek od monopoliisty.
                        • galtomone Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 14:24
                          vogon.jeltz napisał:

> > Dać urzędnikowi Saharę do zarządzania to za
                          > > 2 lata piasek na kartki będzie
                          >
                          > To działa w obie strony. Oddać Saharę nierelegulowanemu wolnemu rynkowi, to za
                          > 2 lata będziesz kupował piasek od monopoliisty.

Ale za to z radościa zaoszczędzonej w promocji kasy - czysty zysk.
                        • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 08:26
                          Ale oddać sahare tym paru tys diagnostów to za 2 lata będzie wciąż zdrowy konkurencyjny rynek I piasku w bród
    • globalneocieplenie9 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 11:09
      Można zrozumieć. Wszystko drożeje....ale jedna rzecz mnie dziwi....dlaczego przegląd auta z LPG jest droższy od przeglądu auta bez LPG? Diagnosta sprawdza tam coś w tej instalacji? Podpina pod komputer? Ustawia mapę? Nie...przegląd instalacji LPG robi się w warsztacie który ją montował, tam robią pełen serwis i wbijają z przeglądu pieczątkę do książki serwisowej instalacji bo są specjalistami.
      • only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 11:52
        Tak, diagnosta sprawdza legalizacje instalacji.
        • globalneocieplenie9 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:17

> Tak, diagnosta sprawdza legalizacje instalacji.

Nie pytałem o legalizację instalacji.
          Pytanie brzmiało: czy diagnosta sprawdza stan techniczny instalacji?
          Nie.
          • only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:43
            W teori powinien sprawdzić czy jest szczelna.
            • qqbek Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 15:09

> W teori powinien sprawdzić czy jest szczelna.

No mi wokół E53 zawsze chodzili z czujnikiem i wszystko sprawdzali.
              Ale ja jeździłem na znajomą SKP (państwową), gdzie wiedziałem, że zrobią rzetelnie (w Golfie nawet poziom zadymienia spalin mierzyli - raczej pro forma, bo nie dymił) i w razie "W" od razu wypiszą zlecenie na swój warsztat, żeby "co trzeba" naprawić - z E53 i Golfem nigdy nie było nic, ale w drugiej Astrze raz tarcze i klocki wymienili (bo już za słabo hamowała), a w E36 ręczny wyregulowali (za kilkadziesiąt złotych, a nie za miliony).
              Ewentualne korekty ustawienia reflektorów robili "od ręki", tak więc zawsze miałem pewność, że nie świecę "pani bozi pod spódnicę", ale na drogę.
          • galtomone G...o prawda 29.12.24, 15:13
            globalneocieplenie9 napisał:

> only_the_godfather napisał:
            >
            > > Tak, diagnosta sprawdza legalizacje instalacji.
            >
            > Nie pytałem o legalizację instalacji.
            > Pytanie brzmiało: czy diagnosta sprawdza stan techniczny instalacji?
            > Nie.

Diagnosta ma obowiązek sprawdzić szczelność instalacji i u mnie to zawsze robili. Przy zbiorniku i pod maską. Pomijam czy takie sprawdzenie jest warte dodatkowej opłaty.
      • tbernard Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:07
        Może bada jakimś wykrywaczem czy nie ma nieszczelności.
        • globalneocieplenie9 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:24
          "Podczas przeglądu technicznego samochodu z instalacją LPG w stacji kontroli pojazdów diagnosta sprawdzi przede wszystkim szczelność instalacji oraz termin homologacji butli. Te dwa czynniki nie przesądzają jednak o sprawności całego układu. Dlatego średnio co 10 do 20 tys. km, zgodnie z zaleceniami producenta instalacji, kierowca powinien odwiedzać gazownika."

Pytanie zatem , po co diagnosta zajmuje się instalacją skoro i tak tym zajmuje się specjalistycznych warsztat który ma odpowiednie narzędzia i doświadczenie w montażu i serwisie instalacji LPG? Po co płacić u diagnosty dodatkowo za przegląd lpg skoro to i tak robi raz w roku profesjonalny robi gazownik? Bez sensu.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-06-08/kontrola-butli-i-instalacji-lpg-w-samochodach-wysokie-kary-za-przegapienie-terminu/
          • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:26
            Może dlatego że są Janusze co póki auto jeździ to do żadnego gazownika nie pojadą na przegląd co roczny
            • globalneocieplenie9 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:36
              Może tak być.
            • globalneocieplenie9 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:42
              trypel napisał:

> Może dlatego że są Janusze co póki auto jeździ to do żadnego gazownika nie poja
              > dą na przegląd co roczny
              >

Racja. Są też tacy którzy nie jeżdżą na żaden przegląd....bo nie ma kar za brak przeglądu technicznego , tak jak są ogromne kary za brak OC po kilka tysięcy zł.
              • loyezoo Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 15:34
                ".....bo nie ma kar za brak przeglądu technicznego" Nie wiem w jakim kraju mieszkasz ale obecnie, za brak przeglądu jest minimum 1500zł, a jak stwarza zagrożenie, to do 5tys.Pomijam, że zakaz dalszej jazdy, w niektórych przypadkach laweta.
          • globalneocieplenie9 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:31
            Jednym słowem przegląd auta z LPG powinien kosztować tyle samo co przegląd auta na benzynę. Droższa opłata za auta z lpg to tylko wyłudzanie kasy. Diagnosta powinien sprawdzić hamulce, zawieszenie, opony, światła i tyle. Instalacją lpg powinien zajmować się ten gazownik który ją montował , bo on wie co zakładał , w jaki sposób zakładał i jak to powinno działać bo był w tym zakresie szkolony. Diagnosta nie ma pełnej wiedzy i narzędzi do pełnej diagnostyki instalacji LPG. Amen.
            • tbernard Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:37

> Jednym słowem przegląd auta z LPG powinien kosztować tyle samo co przegląd auta
              > na benzynę. Droższa opłata za auta z lpg to tylko wyłudzanie kasy. Diagnosta p
              > owinien sprawdzić hamulce, zawieszenie, opony, światła i tyle. Instalacją lpg p
              > owinien zajmować się ten gazownik który ją montował , bo on wie co zakładał , w
              > jaki sposób zakładał i jak to powinno działać bo był w tym zakresie szkolony.

> Diagnosta nie ma pełnej wiedzy i narzędzi do pełnej diagnostyki instalacji LPG.
              > Amen.

Czyżby to sugestia, że jak jakiś gazownik umrze na zawał serca lub w nieszczęśliwym wypadku, to pojazdy które on przerobił na LPG powinny zostać zezłomowane?
              • jeepster Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 22:10
                tbernard napisał:

> Czyżby to sugestia, że jak jakiś gazownik umrze na zawał serca lub w nieszczęśl
                > iwym wypadku, to pojazdy które on przerobił na LPG powinny zostać zezłomowane?

A czy nie lepiej napisać:
                "jak jakiś gazownik wygra los na loterii i wyprowadzi się do Tajlandii, to pojazdy, które on przerobił na LPG powinny być zezłomowane?"
                Sens taki sam, ale o ile bardziej pozytywny wydźwięk :-)
          • tbernard Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:33
            Diagnosta zajmuje się tym, bo to jego obowiązek. Tak jak obowiązkiem jego jest sprawdzenie działania hamulców. Ale nie odkręca przecież koła aby ocenić stan klocków czy tarcz. Tym zajmuje się "specjalistyczny" warsztat.
            • trypel Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 14:24
              Nie trzeba odkręcać kola żeby zobaczyć stan tarcz i klocków.
              Wejście pod auto i sprawdzenie zawieszenia i hamulców właśnie polega też na tym żeby mi potem powiedzieć że klocki to się już kończą
          • galtomone Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 15:15

> Pytanie zatem , po co diagnosta zajmuje się instalacją skoro i tak tym zajmuje
            > się specjalistycznych warsztat który ma odpowiednie narzędzia i doświadczenie w
            > montażu i serwisie instalacji LPG?

A po co robi przegląd techniczny, skoro autem i tak zajmuje się specjalistycznych warsztat który ma odpowiednie narzędzia i doświadczenie w serwisowaniu i naprawach?
      • hrasier_2 Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:18

> Można zrozumieć. Wszystko drożeje....ale jedna rzecz mnie dziwi....dlaczego prz
        > egląd auta z LPG jest droższy od przeglądu auta bez LPG? Diagnosta sprawdza tam
        > coś w tej instalacji? Podpina pod komputer? Ustawia mapę? Nie...przegląd inst
        > alacji LPG robi się w warsztacie który ją montował, tam robią pełen serwis i wb
        > ijają z przeglądu pieczątkę do książki serwisowej instalacji bo są specjalistam
        > i.
        Na ten czas to tylko plany. Co nie zmienia, by Platfusy ciągle podnosiły ceny. Z nowym rokiem raźnym krokiem. Wszystkich do jednego wora. Ci co pracują i zarabiają, powyżej średniej krajowej i emerytów i rencistów. Mieli znieść podatek od emerytur, ale to tylko mrzonki. Za to coraz więcej pomiarów prędkości, podwyżek OC i AC. Kierowcy to dojne krowy.
        • tbernard Re: Podwyżka ceny przeglądu 29.12.24, 12:24
          Aha, mieli po pisiorsku pieniądze wydrukować aby na rozdawanie starczyło i na synekury.
      • galtomone W sumie... 29.12.24, 15:17

> Można zrozumieć. Wszystko drożeje....ale jedna rzecz mnie dziwi....dlaczego prz
        > egląd auta z LPG jest droższy od przeglądu auta bez LPG?

To samochody HEV i PHEV też powinny mieć droższy przegląd... W końcu stan instalacji elektrycznej ma wpływ na bezpieczeństwo.... Ja bym takim prądem dostać nie chciał.
    • bolo2002 Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 09:54
      Cena 260 zeta za 5 minut przeglądu to skandal. Przecież oni sprawdzają tylko hamulce i zawieszenie. Trwa to mniej niz 5 minut- i to sie nazywa zdzierstwo. W Polsce nie ma podwyżek o 2-3 % tylko wali się od razu 165 %. A gówno mnie obchodzi , ze 20 lat nie podnoszono ceny- to nie wina klienta tylko decydenta. Na osłodę - to podobno zdjęcia mozemy dostać, bo bedą robić- tak jakbym na co dzień swojego samochodu nie widział?
      • hrasier_2 Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 10:07
        Mają tyle planów, żeby się wyrobili do końca kadencji, bo później dostaną kopa. Narazie to mrzonki. Czym będzie się charakteryzował rok 2025? Ano będzie rokiem podwyżek. Nie tyle pensji (w rolnictwie na pewno nie), co opłat wszelakich i cen produktów w sklepach. Jaka recepta na tą sytuację? Płacić z szerokim uśmiechem na ustach i wiarą w obietnice miłościwie nam panującego POlityka. Wszak premier obiecywał, że będzie lepiej 🙂
        • bolo2002 Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 10:31
          Albo inne wyjscie- do sklepu tylko- jak promocje.
      • agamakota8 Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 14:43
        bolo2002 napisał:

> Cena 260 zeta za 5 minut przeglądu to skandal. Przecież oni sprawdzają tylko ha
        > mulce i zawieszenie. Trwa to mniej niz 5 minut- i to sie nazywa zdzierstwo. W P
        > olsce nie ma podwyżek o 2-3 % tylko wali się od razu 165 %. A gówno mnie obcho
        > dzi , ze 20 lat nie podnoszono ceny- to nie wina klienta tylko decydenta. Na os
        > łodę - to podobno zdjęcia mozemy dostać, bo bedą robić- tak jakbym na co dzień
        > swojego samochodu nie widział?

W Polsce jest 25 milionów pojazdów i 5 tysięcy SKP.
        Na jedną stację przypada zatem średnio jakieś 5 tysięcy pojazdów rocznie.
        5 000 pojazdów : 365 dni w roku = 14 pojazdów dziennie x 100 zł każdy <tych po 17zł z LPG nie liczę> = 1400 zł DZIENNIE x 30 dni w roku = 42 000 zł miesięcznie ZYSKU. MAŁO?
        Dziękuję za uwagę. Dobranoc.

• vogon.jeltz Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 14:55
          > 42 000 zł miesięcznie ZYSKU

Misiaczek, kurwiu, odróżniasz ty w ogóle zysk od przychodu?
        • qqbek Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 14:56
          Widzisz misiu, ktoś tu pisał, że prowadziłeś sklepik szkolny w jednym z miast powiatowych w Małopolsce.
          Gdybyś kiedykolwiek miał cokolwiek wspólnego z prowadzeniem działalności gospodarczej (nawet jednoosobowej), to nigdy, przenigdy nie myliłbyś przychodu z zyskiem.
          Zakładam, że sam koszt zatrudnienia (dwóch diagnostów, czyli licząc urlopy i chorobowe to 2,5 etatu minimum wyjdzie, ktoś do obsługi interesantów/utrzymania porządku - też z 1,5 etatu) to grubo ponad połowa tej "tłustej kwoty 42000 złotych", którą nam tutaj rysujesz, jako "kokosy związane z prowadzeniem SKP".
          Urządzenia chodzą na prąd, a nie powietrze, zużywają się też i wymagają serwisowania.
          Stację trzeba ogrzać, a to kawał budynku, do tego regularnie (ty twierdzisz, że 14 razy dziennie) wietrzonego "na przestrzał".
          Ktoś musi zrobić księgowość i płace, rozliczyć ZUS i podatki.

Ty widzisz 42 tysiące złotych miesięcznie, ja widzę jakieś marne ochłapy w najlepszym wypadku.
          • only_the_godfather Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 10:58
            On popełnia jeszcze jeden błąd, część aut to nowe auta które mają pierwszy przegląd dopiero po 3 latach a kolejny po 2, czyli w 5 lat mają tylko dwa przeglądy.
        • loyezoo Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 13:55
          42tys BRUTTO. Czyli 34 netto. 2 diagnostów kolejne13tys. (diagności mają 6,5-7tys brutto pensji) Zostaje 20-21tys. minus podatek dochodowy, ZUS, księgowa, prąd, kalibracja maszyn, naprawa etc. Koszt budowy stacji obecnie około 1-1,5 mln. Stawiaj, będziesz bogaczem.
          • qqbek Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 14:20
            7 brutto to dla pracodawcy koszt prawie 8,5 :)
    • hrasier_2 Re: Podwyżka ceny przeglądu 31.12.24, 12:52
      Od 1 stycznia 2025 r. w Czechach będzie najwyższe ograniczenie prędkości w całej Europie - 150 km na godz.
      Winiety w Czechach i na Słowacji podrożeją też.
      • marecky81 Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 12:10
        Nieprawda. Tylko na kilku odcinkach.
      • marecky81 Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 12:11
        A co to ma wspólnego z tematem wątku?

hrasier_2 napisał:

> Od 1 stycznia 2025 r. w Czechach będzie najwyższe ograniczenie prędkości w całe
        > j Europie - 150 km na godz.
        > Winiety w Czechach i na Słowacji podrożeją też.
        • nousecomplaining Re: Podwyżka ceny przeglądu 01.01.25, 14:26
          > Winiety w Czechach i na Słowacji podrożeją też.
          Owszem, ale np. w Słowacji winieta dziesięciodniowa (chyba najczęściej kupowana przez Polaków) akurat potanieje z 12 EUR na 10,80.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka