Dodaj do ulubionych

Przyroda sama się broni

26.01.25, 08:35

tvn24.pl/trojmiasto/pomorze-zginal-po-uderzeniu-w-drzewo-mial-dwa-dozywotnie-zakazy-prowadzenia-pojazdow-st8271091
Przyroda, kierując się własnymi prawami, sama wzięła sprawy w swoje ręce, dążąc do przywrócenia naturalnej równowagi- czytała Krystyna Czubówna
Obserwuj wątek
    • fornitta Re: Przyroda sama się broni 26.01.25, 09:38
      👍
    • qqbek Re: Przyroda sama się broni 26.01.25, 22:37
      E tam "broni się". Drzewo okorowane przez to stare 8P, jak się nie znajdzie jakiś przytomny aktywista, który to sztuczną korą pociągnie zaraz, to zwycięstwo przyrody będzie pyrrusowe, bo drzewo też zdechnie.
      Pamiętam, że z dziesięć lat temu w moją uliczkę dość "szarmancko" wjechała Mercedesem kobieta bez prawa jazdy. Zawadziła przy tym o okazały klon na wjeździe. Ktoś (nie ja - ja akurat coś przy X5 robiłem na podjeździe) zadzwonił po Policję, odholowano "Mietka", a pani wręczono mandat.
      Poleciałem od razu do "kącika ogrodniczego" po sztuczną korę (na jesieni przycinałem spory bez i kupiłem, żeby go nie zabić) i od razu zabezpieczyłem ślady. Klon zdechł 3 czy 4 lata później dopiero, bo sąsiadowi "przeszkadzał", więc potraktował go Roundapem, który wstrzykiwał prosto w pień (dowiedziałem się od "dobrze poinformowanych"). Po tej akcji stwierdziłem, że to już nie jest miejsce do życia dla mnie.
      • trypel Re: Przyroda sama się broni 27.01.25, 06:57
        Potraktuj to tak że przyroda poświęciła jednostkę żeby wyeliminować szkodnika.
        Biorąc pod uwagę ile mam w Polsce drzew, był to opłacalny deal.
        Zwłaszcza że nic innego wcześniej nie podziałało i raczej by nie podziałało w przyszłości
    • galtomone Re: Przyroda sama się broni 27.01.25, 07:41
      Proces pozytywny ale zbyt wolny i wymaga modyfikacji.
      • trypel Re: Przyroda sama się broni 27.01.25, 07:56
        Tak dziala przyroda. Powoli. Ale nawet ona zauważyła ze coś jest nie tak z zakazami prowadzenia w Polsce. Tak przy okazji przeczytałem ostatnio ile jest wart polski zakaz prowadzenia pojazdów na rynku międzynarodowym. Dokładnie tyle co nakaz opuszczenia kraju w Niemczech :D
        • galtomone Re: Przyroda sama się broni 27.01.25, 08:20
          Niestety nie ze wszystkim sobie radzi.
          Trzeba to akcelerować ale pozostać przy oryginalnym powodzie, zatem bejsbole w dłoń i jedziemy wg listy.
        • vogon.jeltz Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 10:50
          > Tak przy okazji przeczytałem ostatnio ile jest wart polski zakaz prowadzenia pojazdów
          > na rynku międzynarodowym.

A jak sobie wyobrażasz, żeby decyzje polskiego sądu obowiązywały w innych jurysdykcjach?
    • hrasier_2 Re: Przyroda sama się broni 27.01.25, 09:48
      Wątek, który życzy ludziom śmierci, ale paru cymbałom udało się wpisać. Bez komentarza.
      • tbernard Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 11:20
        hrasier_2 napisał:

> Wątek, który życzy ludziom śmierci, ale paru cymbałom udało się wpisać. Bez komentarza.

Akurat to zdarzenie powinno cieszyć normalnego człowieka, gdyż to potencjalny zabójca.
        Ale w takie drzewo równie dobrze może przywalić ktoś kto ucieka przed czołówką z wariatem. Wariat sobie pojedzie a zginie ktoś niewinny, co z "niewyjaśnionych przyczyn" zjechał z jezdni i wpadł na drzewo.
        • vogon.jeltz Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 11:35
          A właściwie co jest złego w życzeniu ludziom śmierci? Ja na przykład mogę wskazać mnóstwo ludzi, którym życzę śmierci i być może są również tacy, którzy życzą śmierci mnie. Ale przejmować się tym może tylko idiota, który wierzy w magiczną moc życzeń.
          • trypel Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 11:48
            Szczerze mówiąc jeśli ktoś ma pare zakazów prowadzenia i to dożywotnich to fakt że zginął prawdopodpodobnie uratuje życie albo zdrowie paru innym osobom. Więc jest to nawet powód do radości
    • bolo2002 Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 09:46
      A czy zauważyłeś- ze najpierw ludzie sadzą wzdłuż dróg drzewa- a potem sami na nich giną? Genialne.
      • trypel Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 09:53
        Sadźmy Bolo jak najwięcej drzew wzdłuż dróg, asfalt wytrzyma dłużej, jedzie się przyjemniej, hałas jest lepiej tłumiony, same zalety.
        • qqbek Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 10:18
          trypel napisał:

> Sadźmy Bolo jak najwięcej drzew wzdłuż dróg, asfalt wytrzyma dłużej, jedzie się
          > przyjemniej, hałas jest lepiej tłumiony, same zalety.
          >

Dodam nienawiewanie na jezdnię śniegu w zimie i pyłu w lecie.
          Drzewa przy drodze mają całą masę zalet.
          Niestety z racji tego, że niektórzy jeżdżący szybciej niż na to warunki pozwalają i kończą na tych drzewach, zarządy dróg nabawiły się swoistej dendrofobii.
          Pamiętam, że jak za gówniaka jeździłem rowerem do Nałęczowa i Kazimierza, to większość drogi, pomimo górek i dołków, dało się przejechać przyjemnie - bo wszędzie były drzewa (a już przy powrocie, przy wjeździe do Lublina, była prawdziwa aleja, z dwoma szpalerami gęstych, starych drzew rosnących przy samej jezdni). Co z tego zostało? Może połowa, ale chyba nawet nie tyle. Sam wjazd do Lublina oszczędzony, bo władze miasta dbają, ale już to co w gestii zarządu dróg wojewódzkich (a nie samego Lublina) leży z roku na rok "przycinane" po kawałku.
          • trypel Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 10:33
            Ooo o śniegu zapomniałem.
          • waga173 Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 16:22
            Stare drzewa przy samym asfalcie byly kiedys mlode przy szutrowym goscincu po ktorym jezdzily furmanki jedna na godzine. Drzewa prowadzily konia jak woznica sobie chrapnal albo golnal.
            • trypel Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 16:29
              Pod legnica w jednej ze wsi była stara drogq wysadzana czeresniami. Jeszcze przez Niemca sadzonymi. Chyba nawet konia by skusiły i by dłużej szedl
              • waga173 Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 16:40
                Mama opowiadala mi o chyba innej alei tez wysadzanej czeresniami. Po przejezdzie taboru Cyganow dalej za aleja zostalo przy drodze mnostwo ulamanych galezi na ktorych byly tylko liscie a owocow nie bylo:)
                A w Bulgarii pamietam drogi obsadzone sliwkami. Nikt ich nie opryskiwal i wszystkie byly robaczywe, lezalo ich sporo na ziemi. Mysle ze te robaki nie przeszkadzaly przy robieniu sliwowicy, przy pewnym stezeniu alkoholu radosnie dokonywaly zywota, wyplywaly na powierzchnie i mozna bylo je pozbierac jakims cedzakiem.
          • waga173 Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 17:03
            Przycinanie po kawalku. Ja pamietam ta droge jak jeszcze byla brukowana i rosly tuz przy niej wielkie jesiony. Potem bruk zalali asfaltem co spowodowalo ze mozna bylo jechac szybciej zwlaszcza na motocyklu. Na jednym zakrecie dwoch motocyklistow zabilo sie na tym samym drzewie i wisialy dwie kapliczki a drzewo stalo dalej i czekalo na trzeciego. Az za jakis czas tamtedy jechalem i wszystkie jesiony byly sciete. Po pniach bylo widac ze wszystkie byly sto procent zdrowiutkie. Podejrzewalem afere drzewna. Ale nie, teraz przy drodze rosnie cos w rodzaju duzych krzakow. Ale jakby w nie wpadl samochod a nawet motocyklista, to by sie nie zabil.

www.google.com/maps/@52.4912556,20.7559845,3a,75y,194.59h,75.93t/data=!3m7!1e1!3m5!1s2ous3NwfpyYVgKmoMY-QaQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D14.06608124940145%26panoid%3D2ous3NwfpyYVgKmoMY-QaQ%26yaw%3D194.59152265804465!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEyNy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
            • trypel Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 17:22
              Na tej mojej mniej cywilizacji i może jeszcze jakieś czereśnie rosną zdziczale
              maps.app.goo.gl/vzeLQ2t9vhqwH1oM9?g_st=ac
        • bolo2002 Re: Przyroda sama się broni 01.02.25, 10:12
          Masz rację- więcej włascicieli bm-k sie rozwali. Bedzie bezpieczniej na drogach-może dłuzej pożyjemy.?
          • trypel Re: Przyroda sama się broni 01.02.25, 11:05
            Jak jeżdżą jak świry to nawet niech i w kiach się rozbiajaja
      • vogon.jeltz Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 10:51
        Ci, którzy giną, to są inni niż ci, którzy sadzą.
        • j_malec Re: Przyroda sama się broni 30.01.25, 10:57
          Chyba że w podstawówce była akcja sadzenia drzew przy drodze, a jako dorosły uderzył w 'swoje' drzewo ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka