Dodaj do ulubionych

OT ostatnie 20 lat UE

16.12.25, 08:05
Zeby Wislok nie gadal ze ja jestem za wyjsciem :)
Dane z eurostatu jesli stopki nie widac. I juz sie nie dziwie ze wlochy sie tanie zrobily.
Skok rumunii, Baltykow I nasz widzi kazdy kto nie jest slepy ale mnie zdziwiła dysproporcja miedzy Czechami a reszta regionu oraz duza różnica Austrii vs Niemcy (wydawalo mi sie ze powinni byc obok albo nawet Austria lepiej z uwagi na mniejsze uzależnienie od automotive, ale widac sie myliłem.
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 08:30
      Wystarczy mądrze głosować przy urnach wyborczych i są efekty!
      • boggi_dan Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 12:53
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Wystarczy mądrze głosować przy urnach wyborczych i są efekty!
        >
        A na kogo? Przecież ci nasi europosłowie z danych ugrupowań to tylko bijący tam kasę i nic więcej.
    • tbernard Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 09:02
      Ciekawe czy przy takim skoku Rumunii, to Mołdawia nie zechciała by się z nimi połączyć. Ciekawe jaki byłby wynik referendum w Mołdawii łącznie z Naddniestrzem. Podejrzewam, że zrzedła by bardzo morda Putinowi.
      • bywalec.hoteli Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 09:43
        Jakby Mołdawia połączyła się z Rumunią, to bym się nie zdziwił gdyby Naddniestrze samo postanowiło się zintegrować bardziej. Natomiast jest pewien kłopot, bo oprócz członkowstwa w UE, Rumunia jest członkiem NATO, a konstytucja Mołdawii z 1994 roku definiuje kraj jako neutralny, co wymaga referendum do zmiany tego statusu.
        • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 10:47
          > Natomiast jest pewien kłopot, bo oprócz członkowstwa w UE, Rumunia jest członkiem NATO, a konstytucja
          > Mołdawii z 1994 roku definiuje kraj jako neutralny, co wymaga referendum do zmiany tego statusu.

Przecież gdyby Mołdawia przyłączyła się do Rumunii (co już 30 lat temu powinna była zrobić), to jej konstytucja przestałaby obowiązywać.
      • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 10:11
        Ciekawe jak by wyszlo podobne referendum w obwodzie kaliningradzkim :)
    • bywalec.hoteli Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 09:45
      Czechy, które były najbogatsze chyba w grupie V4 rozwijają się jakby wolniej - widziałem tam też pewne rzeczy, które mnie dziwiły - że tak komunistycznie wciąż.
      Nie dziwię się, że Rumunia się rozwinęła, to wspaniały kraj.
      • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 10:12
        No i najlepsze flaczki na swiecie
    • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 10:50
      To też trochę pokazuje punkt startu. Czechy na starcie były najbogatsze, więc urosły najmniej. Rumunia to była bida z nędzą, toteż urosła procentowo najwięcej. A Włochy... same są sobie winne, bo robią ch...owo ch...owe rzeczy i nie mają żadnego pomysłu na siebie (Meloni gospodarczo niestety też nie).
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 10:57
        Dlatego warto byłoby porównać jeszcze wzrost w ujęciu wartościowym, bo z 1 na 2 do 100%, a ze 100 na 120 to tylko 20% więcej.
      • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 10:57
        Oczywiście ze duze wzrosty były możliwe z innego pułapu. Niemcy o 100% choćby skały sraly nie dalyby rade urosnąć.
        Ale to też pokazuje dlaczego nagle zaczynamy się czuc komfortowo na wakacjach gdzie indziej. Bo mozemy. Inni stanęli albo nawet spadli (mowie o kierunkach turystycznych) a my skoczyliśmy w górę. Ciekawie wyglądają bałtyki, na Litwie teraz sporo drożej niz w PL ale zarobkowo aż tak bardzo się nie roznimy
        Tydzień temu byłem w Oslo, na lunch w centrum handlowym po spotkaniu wszedłem na sushi z klientem. Zestaw taki ze połowę spakował sobie do domu bo noe daliśmy rady. 399 koron. Kawa i woda no limits w cenie. Kurde chcialbym tak we wroclawiu :)
        • hukers Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 11:11
          trypel napisał:

> Tydzień temu byłem w Oslo, na lunch w centrum handlowym po spotkaniu wszedłem n
          > a sushi z klientem. Zestaw taki ze połowę spakował sobie do domu bo noe daliśmy
          > rady. 399 koron. Kawa i woda no limits w cenie. Kurde chcialbym tak we wroclaw
          > iu :)
          >

W tym przypadku dochodzi jeszcze spore osłabienie nok/pln.
          • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 11:20
            Wiem. Ale wiesz. Norwegia - pamiętałem ze tam jest bardzo drogo. Bardzo.
            Hotel w centrum za ok 1100 koron ze śniadaniem. Dobrym śniadaniem. Jakoś już tak nie straszno :) zwłaszcza ze za słabszy w Krośnie zapaliłem parę dni temu 300.
        • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 11:31
          > Tydzień temu byłem w Oslo

Ale Norwegia to nie UE.
          • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 11:41
            Ale to pokazuje nasz skok i zmniejszenie szoku po przyjedzie
            • boggi_dan Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 12:54
              Polska już płaci rocznie kilkadziesiąt mld zł z tytułu ETS i innych szkodliwych dla naszego kraju decyzji skorumpowanej Unii Europejskiej. Czyli nie takich decyzji oczekiwaliśmy.
              • tbernard Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 13:32
                boggi_dan napisał:

> Polska już płaci rocznie kilkadziesiąt mld zł z tytułu ETS i innych szkodliwych
                > dla naszego kraju decyzji skorumpowanej Unii Europejskiej. Czyli nie takich decyzji oczekiwaliśmy.

Zamiast tej "skorumpowanej Unii Europejskiej" wolałbyś bliższe relacje z BiałoRosją?
                • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 14:08
                  A co ma jedno wspólnego z drugim? Używanie argumentu- jak nie jestes ze mną to jestes za ruskimi zupełnie przez takie teksty straciło siłę
                  • tbernard Re: OT ostatnie 20 lat UE 17.12.25, 08:25
                    trypel napisał:

> A co ma jedno wspólnego z drugim? Używanie argumentu- jak nie jestes ze mną to
                    > jestes za ruskimi zupełnie przez takie teksty straciło siłę

W związku z tym jesteś za reformowaniem UE, czy jej rozwaleniem?
                    Bo oczywiście mało kto uważa, że UE była do tej pory perfekcyjna.
                    • bywalec.hoteli Re: OT ostatnie 20 lat UE 17.12.25, 09:10
                      tbernard napisał:

> W związku z tym jesteś za reformowaniem UE, czy jej rozwaleniem?
                      > Bo oczywiście mało kto uważa, że UE była do tej pory perfekcyjna.

Oczywiście Unię Europejską można, trzeba i da się zreformować. Tylko trzeba wywalić tych co się skompromitowali, np. von der Leyen, i wstawić mądrych ludzi. Dodatkowo Polska powinna więcej korzystać z bycia członkiem Unii Europejskiej, powinna wyciągać więcej korzyści ekonomicznych, np. prawo korzystne dla polskich firm i polskiego rolnictwa. Tusk był szefem tej Rady Europejskiej i nic Polsce nie załatwił. W przeciwieństwie do Niemców w wierchuszce, którzy zawsze Niemcom coś załatwiają. Ale my mamy głównie durni w Unii.
                      Inna sprawa, że Unia miała załatwić niemieckim koncernom dopływ kasy na kilkadziesiąt lat przez zielony ład, a załatwiła im potężne kłopoty gospodarcze. Przypadek? Czy ręka chińczyka, jankesa i ruska rękę myła?
                    • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 17.12.25, 11:50
                      Ale oczywiście ze jestem za mocnym reformowaniem UE. Bardzo mocnym połączonym z deregulacjami na wielu polach i utrzymaniem silnej Unii gospodarczej i celnej.
                      Po prostu jak czytam kolejny raz bullshit ze albo UE albo Białorus to zaczyna działać to odwrotnie.
                      Zresztą tak samo jak np teksty partii głównego ścieku o "wspieraniu rosyjskich wpływów" przez Nawrockiegk po odrzuceniu ustawy o kryptowalutach.
                      Ciekawe czy ktos czytal uzasadnienie odrzucenia, ciekawe czy ktos z plujących jadem czytal ustawę. Ale zawsze mozna wysrac cos o wspieraniu ruskicj wpływów
                    • engine8t Re: OT ostatnie 20 lat UE 17.12.25, 18:08
                      tbernard napisał:

> trypel napisał:
                      >
                      > > A co ma jedno wspólnego z drugim? Używanie argumentu- jak nie jestes ze m
                      > ną to
                      > > jestes za ruskimi zupełnie przez takie teksty straciło siłę
                      >
                      > W związku z tym jesteś za reformowaniem UE, czy jej rozwaleniem?
                      > Bo oczywiście mało kto uważa, że UE była do tej pory perfekcyjna.

Tzn powinna byc zresetowanan to orginalnej formy tzn wspolpracy gospodarczej przy calkowietej niezaleznosci politycznej. W koncu i tak do tego dojdzie poniewaz spojnosc spoleczna i polityczna uni sie chyba nie poprawia a wraz z nachodzcami pogorsza zwalszcza ze z daleka widac ze EU to nic innego jak tylko narzedzie kontrolwane przez Niemcy i dzialajace w ich interesie.
                      • boggi_dan Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 14:19
                        Gospodarka Niemiec klęczy, łódka euro przecieka, więc Bułgarzy mogą się przydać do wylewania z niej wody. To o przyjęciu euro przez Bułgarów.
    • wislok1 Pie.dolenie bambus 16.12.25, 20:46
      Jak PL wchodzila do UE, to jej przeciwnicy wieszczyli, ze PL na wejsciu do UE zabnkrutuje, bedzie katastrofa i tak dalej...

PL weszla, TYLKO na tym zyskalala, UE dalej istnieje i ma sie dobrze....

Taka propaganda Mancena i brazowego
      • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 16.12.25, 20:57
        Trafila kula w plot....

Co do tych danych z eurostatu, to jest ot tylko statystyka, czyli
        realne odczucia mieszkancow moga byc inne...

Decydujacy jest punkt startu....

Jak Rumunia startowala z niskiego poziomu, to jej realne osiagniecia sa na tej mapie barzo widoczne....

Austria ma sie niezle, Czecha tak samo

A stratowala Austria z BARDZO wysokiego poziomu, a Czechy z dobreog poziomu....

Tu trzeba porownac OBECNE realne zarobki z´w kazdym z krajow...
        Wtedy sie okaze ze roznice nadal sa ogromne na korzysc tyh bogatych krajow..
        • trypel Re: Pie.dolenie bambus 16.12.25, 21:23
          To porównaj.
          W tym zestawieniu pokazane sa wzrosty w ciągu ostatnich 20 lat.
        • tbernard Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 08:30
          wislok1 napisał:

> Tu trzeba porownac OBECNE realne zarobki z´w kazdym z krajow...
          > Wtedy sie okaze ze roznice nadal sa ogromne na korzysc tyh bogatych krajow..

Różnice owszem są ale już chyba nie takie ogromne.
          • bywalec.hoteli Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 09:00
            oczywiście, że różnice nie są ogromne. Nie jesteśmy bogaci jak Niemce czy Francuzy, ale w wielu aspektach życia mamy podobnie, a w niektórych wyprzedziliśmy ich
            • engine8t Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 18:20
              bywalec.hoteli napisał:

> oczywiście, że różnice nie są ogromne. Nie jesteśmy bogaci jak Niemce czy Franc
              > uzy, ale w wielu aspektach życia mamy podobnie, a w niektórych wyprzedziliśmy i
              > ch

Tzn co znaczy ze wyprzedziliscie Niemcow w wielu aspektach? A moze to sie tylko tak wam wydaje bo oni np nie chca likwidowac swojej biurokracji i na pelna skale cyfryzacji i maja ku temu powody?
              • bywalec.hoteli Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 23:22
                engine8t napisał:

> Tzn co znaczy ze wyprzedziliscie Niemcow w wielu aspektach? A moze to sie tylk
                > o tak wam wydaje bo oni np nie chca likwidowac swojej biurokracji i na pelna sk
                > ale cyfryzacji i maja ku temu powody?

Jest tak engin jak mówisz. Wszyscy nas ruxxaja, wszyscy nami sterują. Zupełnie przeciwnie niż chinole i korporacje Was tam w stanach
                • engine8t Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 23:48
                  bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                  >
                  > > Tzn co znaczy ze wyprzedziliscie Niemcow w wielu aspektach? A moze to si
                  > e tylk
                  > > o tak wam wydaje bo oni np nie chca likwidowac swojej biurokracji i na pe
                  > lna sk
                  > > ale cyfryzacji i maja ku temu powody?
                  >
                  > Jest tak engin jak mówisz. Wszyscy nas ruxxaja, wszyscy nami sterują. Zupełnie
                  > przeciwnie niż chinole i korporacje Was tam w stanach

Widze ze zamiast odpwiedziec w jakich to aspektach wyprzedziliscie Niemcy to zaczynasz znow dyskusje o wyzszosci Europy i Polski na USA? i jk to chinole i korporacje steruja nami? No steruja nna tyle iile sie damy i co z tego? LOL

A ja nie wiem kto was ruxxa. A steruja wami glownie Niemcy -przy pomocy EU, i USA juz bardziej bezposrednio.
                  Jak USa mowia skacz to nie pytacie dlaczego tylko jak wysoko?

• wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 20:34
              W zakupach na telefon komorkowy PL wyprzedzila DE, poza tym w niczym...

W PL wiecej ludzi niz w DE kupuje korzystajac z telefonu...

Ale juz w Szwajcarii tak samo chetnie jak w PL ludzie kupuja korzystajac z telefonu ( sam bylem zdziwwiony, mlodziez prawie wylacznie tak kupuje w Szwajcarii )
              • engine8t Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 21:40
                wislok1 napisał:

> W zakupach na telefon komorkowy PL wyprzedzila DE, poza tym w niczym...
                >
                > W PL wiecej ludzi niz w DE kupuje korzystajac z telefonu...
                >
                > Ale juz w Szwajcarii tak samo chetnie jak w PL ludzie kupuja korzystajac z tele
                > fonu ( sam bylem zdziwwiony, mlodziez prawie wylacznie tak kupuje w Szwajcarii
                > )

Ale jaka to niby przewaga? Przewaga jest to ile maj na to aby kupowac jak placa to juz przwie absolutnie nie ma znaczenia
              • bywalec.hoteli Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 23:29
                wislok1 napisał:

> W zakupach na telefon komorkowy PL wyprzedzila DE, poza tym w niczym...

Friedrich Merz twierdzi na przykład że Niemcy mogą uczyć się od Polski stopnia cyfryzacji.
                Wielu Niemców uważa, że w Polsce jest czyściej i bezpieczniej niż w Niemczech i nasza polityka w sprawie migrantów jest znacznie lepsza niż niemiecka.

Ale co tam, Polak Wisłok chce być mądrzejszy od Niemców i uważa że w Polsce wszystko jest gorzej.

Oczywiście nie wszystko mamy lepsze: mamy znacznie mniej międzynarodowych korporacji, a co za tym idzie zgromadzonego przez nie oraz przez rodziny przemysłowców i biznesmenów kapitału, przez co trudniej nam inwestować na dużą skalę, jesteśmy słabsi w sporcie, kupujemy mnie nowych samochodów na tysiąc mieszkańców, mamy mniejszy wpływ na działanie unii europejskiej. Ale jesteśmy krajem atrakcyjnym dla imigrantów chętnych do pracy. Tak więc mamy jako Polska gdzie się rozwijać.
                • engine8t Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 00:06
                  bywalec.hoteli napisał:

> wislok1 napisał:
                  >
                  > > W zakupach na telefon komorkowy PL wyprzedzila DE, poza tym w niczym...
                  >
                  > Friedrich Merz twierdzi na przykład że Niemcy mogą uczyć się od Polski stopnia
                  > cyfryzacji.

No moga...
                  Moga sie tez uczyc Poilskiego.
                  Najwazniesze aby chcieli sie uczyc i wodzilei w tym pozytek finansowy.
                  Bo cyfryzajcja no moze im wyeliminowac wileu ludzi i beda im musieli placic socjale.
                  I jak zamiast gotowki beda placic blikiem to ci zwolnieni Niemcy nie beda go uzywac bo nie beda miec kasy?

A t awasz cyfryzacja to mnie rozklada...
                  ZUS wyplacil 14- ke chyba we wrzesniu a 2 mieisce pozniej dostlem list informujacy mnie o tym ... A tej informcji n portalu ne ma - tylko w dany miesiacu wieksza kwota..
                  A nsz Social Security to pracuje tak ze 3 mieisiace przed nas informuja ze bedzie i ile bedzie podwyzki i wszelka korespondencja listowna jest na moim portalu.. Ale u nas ciemnogord a u was "cyfryzacja"

O wlasnie przyszla korespondencja z Polski.
                  Zauwazylem ze bedac biednym emerytem moge npisac podanie zeby mi nie sciagano zaliczki na podatek bo nigdy w zyciu nie zarobie 30 tys.... ZUS za glipi aby to wiedziec wiec ja musialem wypelniac formularze. No wiec wypelnilem 3 miesiace temu i dzis dostlemn listem poleconym (pewnie koszt ze 20 pln - trzeba bylo byc w domu i podpisac a w liscie jest ze moja petycja o nie sciganie na zapas podatku zostala pozytywnie rozpatrzona i nie beda mi od listopda (LOL) sciagac podatkow...
                  K pytam po jaki Ch to robic - maja portal i cyfryzacje ale bez bumagi nie da sie?
                  AI im chyba potrzebne ? K jestescie daleko do typu za murzynami z cyfryzacja LOL

A do tego w podpisie jesy jakich dzwne stanowisko ktoeg nie mogle wygogolac bo jedyne co znlazl;em to bylo Aprobant a oni maja Abrobant? co to jest ?
                  Ktos kto "aprobuje" , abrobuje czy po prostu rabuje narod kasy?

No gdzie te feminitywy?
                  Powinno byc nie Abrobant ale Abrobantka?

> Wielu Niemców uważa, że w Polsce jest czyściej i bezpieczniej niż w Niemczech i
                  > nasza polityka w sprawie migrantów jest znacznie lepsza niż niemiecka.
                  >
                  > Ale co tam, Polak Wisłok chce być mądrzejszy od Niemców i uważa że w Polsce wsz
                  > ystko jest gorzej.
                  >
                  > Oczywiście nie wszystko mamy lepsze: mamy znacznie mniej międzynarodowych korpo
                  > racji, a co za tym idzie zgromadzonego przez nie oraz przez rodziny przemysłowc
                  > ów i biznesmenów kapitału, przez co trudniej nam inwestować na dużą skalę, jest
                  > eśmy słabsi w sporcie, kupujemy mnie nowych samochodów na tysiąc mieszkańców, m
                  > amy mniejszy wpływ na działanie unii europejskiej. Ale jesteśmy krajem atrakcyj
                  > nym dla imigrantów chętnych do pracy. Tak więc mamy jako Polska gdzie się rozwi
                  > jać.
                  • trypel Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 06:22
                    Zaklad Usług Satyrycznych jest kiepskim przykładem bo to organizacja ktora trzeba spalić a potem zaorać zgliszcza. Chora kultura organizacji która nie dopuszcza do żadnych pozytywnych zmian..

Wciąż gonimy Niemcy np tutaj ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/20614057/crime-and-vandalism-2023.jpg/827919ed-169f-5d9f-5f4b-583c29b1aee5?t=1740063108792 i dystans sie ciągle zwiększa. Nie zebym narzekał ale wiele nam do tego "sukcesu brakuje"
                  • bywalec.hoteli Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 08:37
                    Engin - wikipedia to wyjaśnia.

Kategoria: Archiwistyka (czyli odpowiednia dla Ciebie już z punktu widzenia ZUSu kategoria)

Aprobant (decernent) – (pojęcie kancelaryjno-archiwistyczne) – urzędnik mający prawo rozstrzygania o treści i formie pisma, wychodzącego z kancelarii, czyli prawo zatwierdzania tekstów zob. minut (które niekoniecznie będzie później podpisywał w czystopisie).

Urzędnik wyższej rangi to starszy aprobant (niem. Hauptsachbearbeiter), w hierarchii służbowej po kierowniku referatu.

To abrobant to błąd, powinno być aprobant.
                • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 19:26
                  Nie wszystko, zakupy prze telefon sa lepsze w PL, przeciez napisalem

I to zapewne tez mial na mysli kanclerz
                  • wislok1 Cyfryzacja w PL 18.12.25, 19:43
                    Syn byl u mnie w wakacje...

Byl przeziebiony w sierpniu, poszedl do lekarza, zaplacil za wizyte i leki...
                    Lekarz go poinformowal, ze czesc kosztow moze odzyskac, bo NFZ to umozliwia, jak ma sie karte EKUZ...

Od sierpnia wysyla listy do NFZ POLECONYM, wysyla dokumenty, rachunek, recepty, ABSOLUTNIE NIE ONLINE
                    Jak w XIX wieku

Tak to w PL wyglada w praktyce
                    • trypel Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 20:13
                      wislok1 napisał:

> Syn byl u mnie w wakacje...
                      >
                      > Byl przeziebiony w sierpniu, poszedl do lekarza, zaplacil za wizyte i leki...
                      > Lekarz go poinformowal, ze czesc kosztow moze odzyskac, bo NFZ to umozliwia, ja
                      > k ma sie karte EKUZ...
                      >
                      > Od sierpnia wysyla listy do NFZ POLECONYM, wysyla dokumenty, rachunek, recept
                      > y, ABSOLUTNIE NIE ONLINE
                      > Jak w XIX wieku
                      >
                      > Tak to w PL wyglada w praktyce

To wymagania Niemiec :D
                      Ze strony NfZ " Kwotę zwrotu za Twoje leczenie ustala instytucja ubezpieczeniowa państwa, w którym się leczyłeś. Jeśli nie dołączysz wymaganych dokumentów, odmówi ona ustalenia kwoty do zwrotu. Wówczas nie zwrócimy Ci kosztów leczenia."
                      • bywalec.hoteli Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 20:15
                        trypel napisał:

> To wymagania Niemiec :D
                        > Ze strony NfZ " Kwotę zwrotu za Twoje leczenie ustala instytucja ubezpieczeniow
                        > a państwa, w którym się leczyłeś. Jeśli nie dołączysz wymaganych dokumentów, od
                        > mówi ona ustalenia kwoty do zwrotu. Wówczas nie zwrócimy Ci kosztów leczenia."

Ups - samozaoranie Wisłoka 🤣
                        • bywalec.hoteli Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 20:15
                          Ale spoko, za przestępczość i terroryzm nachodzcow w Niemczech również Polska jest odpowiedzialna
                          • trypel Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 20:51
                            Spoko Bywalec, Niemcy juz ogarniaja i zaczynają dzialac
                            forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/10599160,niemcy-kombinuja-z-rosja-w-tle-tajne-spotkania-z-ludzmi-putina.html
                            • bywalec.hoteli Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 22:09
                              trypel napisał:

> Spoko Bywalec, Niemcy juz ogarniaja i zaczynają dzialac
                              > forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/10599160,niemcy-kombinuja-z-rosja-w-tle-tajne-spotkania-z-ludzmi-putina.html

To nieładnie z ich strony. Trochę brakuje tu Amerykanow, żeby trzymali ich w ryzach
                        • wislok1 Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 21:36
                          Wysylanie tych dokumentow poleconym to wymysl NFZ

W zacofanych Niemczech wystarczy, ze zeskanuje dokumenty i wysle online...

Samozaoranie NFZ

Niemcy z tymi poleconymi nie maja nic wspolnego
                          • trypel Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 21:45
                            wislok1 napisał:

> Wysylanie tych dokumentow poleconym to wymysl NFZ
                            >
                            > W zacofanych Niemczech wystarczy, ze zeskanuje dokumenty i wysle online...
                            >
                            > Samozaoranie NFZ
                            >
                            > Niemcy z tymi poleconymi nie maja nic wspolnego

Ciekawe bo do innych krajów NFZ moze elektronicznie wysyłać
                            "Wysyłamy do instytucji ubezpieczeniowej państwa, w którym się leczyłeś, prośbę o określenie przysługującej Ci kwoty zwrotu. Robimy to na dokumencie:
                            E126 – w przypadku korespondencji tradycyjnej, papierowej; załączamy do niego rachunki i dowody zapłaty,
                            S067 – w przypadku korespondencji elektronicznej; załączamy do niego skany rachunków i dowodów zapłaty.
                            "
                            • trypel Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 21:53
                              W niemczech syn w ogóle nie musiał płacić
                              "Co zrobić, aby nie ponosić kosztów leczenia

Możesz poprosić świadczeniodawcę, by anulował wystawiony rachunek i rozliczył koszty świadczeń z odpowiednią instytucją w danym kraju, np. lokalną ubezpieczalnią. Żeby to zrobić, musisz przekazać świadczeniodawcy odpowiedni dokument potwierdzający, że jesteś osobą uprawnioną do korzystania z leczenia.

Do wystawcy rachunku wyślij:

kopię rachunku
                              kopię jednego z dwóch dokumentów, który był ważny w dniu udzielonych świadczeń:
                              Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) – tylko jeśli Twoja karta była wystawiona przed dniem, kiedy udzielono Ci świadczenia
                              Certyfikat Tymczasowo Zastępujący Kartę EKUZ – zawsze gdy przed udzieleniem Ci świadczenia nie została Ci wydana Karta EKUZ. Certyfikat możesz otrzymać w każdym oddziale Narodowego Funduszu Zdrowia z datą wsteczną.
                              Jeśli świadczenia zostały Ci udzielone w Niemczech, dołącz również:

wypełniony druk 81 – otrzymasz go w placówce, w której udzielono Ci świadczeń
                              kopię dokumentu tożsamości np. dowód osobisty lub paszport."

Wszystko ze strony NFZ
                              • wislok1 Re: Cyfryzacja w PL 19.12.25, 19:17
                                Strona NFZ opowiada kompletne bajki....

Placisz, potem mozesz wystapic o czesciowy zwrot kasy..

POTEM

Sprawa sie ciagnie od sierpnia do grudnia, czyli NFZ dziala szybko jak cholera....

I bez cyfryzacji, wszystko poleconymi...
                                • trypel Re: Cyfryzacja w PL 19.12.25, 19:20
                                  W Hiszpanii nie płaciłem. Starczyło pokazanie karty Ekuz zeby po zatruciu pokarmowych trafic do ambulatorium i dostać wszystko łącznie z kroplowka.
                                  Wiec nie opowiada bajek.
                                • trypel Re: Cyfryzacja w PL 19.12.25, 19:23
                                  I przeciez to nie NFZ zwraca bo zwrócić muszą niemcy zgodnie z przepisami. Widac tyle to u nich trwa
                                • trypel Re: Cyfryzacja w PL 19.12.25, 19:57
                                  Moj blad, sprawdzam bo temat mnie zaciekawil.
                                  To pacjent wybiera jak sie kontaktuje z NFZ, wybiera albo kontakt listowny i wtedy faktycznie musi wysłać oryginaly rachunkow i tak to dalej jest procedowane (listownie) i trwa nawet 4-6 msc, albo wybiera wPUAP I wniosek S067 i wtedy zalacza skany rachunkow, w takiej sytuacji proces trwa max miesiac bo trzeba poczekać na decyzję kraju w którym sie leczono.
                              • qqbek Re: Cyfryzacja w PL 20.12.25, 18:49
                                trypel napisał:

> W niemczech syn w ogóle nie musiał płacić
                                > "Co zrobić, aby nie ponosić kosztów leczenia
                                >
                                > Możesz poprosić świadczeniodawcę, by anulował wystawiony rachunek i rozliczył k
                                > oszty świadczeń z odpowiednią instytucją w danym kraju, np. lokalną ubezpieczal
                                > nią. Żeby to zrobić, musisz przekazać świadczeniodawcy odpowiedni dokument potw
                                > ierdzający, że jesteś osobą uprawnioną do korzystania z leczenia.
                                >
                                > Do wystawcy rachunku wyślij:
                                >
                                > kopię rachunku
                                > kopię jednego z dwóch dokumentów, który był ważny w dniu udzielonych świadczeń:
                                > Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) – tylko jeśli Twoja karta był
                                > a wystawiona przed dniem, kiedy udzielono Ci świadczenia
                                > Certyfikat Tymczasowo Zastępujący Kartę EKUZ – zawsze gdy przed udzieleniem Ci
                                > świadczenia nie została Ci wydana Karta EKUZ. Certyfikat możesz otrzymać w każd
                                > ym oddziale Narodowego Funduszu Zdrowia z datą wsteczną.
                                > Jeśli świadczenia zostały Ci udzielone w Niemczech, dołącz również:
                                >
                                > wypełniony druk 81 – otrzymasz go w placówce, w której udzielono Ci świadczeń
                                > kopię dokumentu tożsamości np. dowód osobisty lub paszport."
                                >
                                > Wszystko ze strony NFZ

Pewnie syn Wisłoka po prostu nie miał karty EKUZ.
                                To jeden z niewielu dokumentów, po których odbiór trzeba się "fizycznie" pofatygować do ZUS (to mocno dziwne, bo w UK dało się 20 lat temu załatwić korespondencyjnie już).
                                Brałem w czerwcu, przed wylotem na Węgry ostatnio.
                                Nauczony doświadczeniem "dawniejszych" kontaktów z ZUS zaplanowałem sobie pół dnia wolnego od biura.
                                Wsiadłem w autobus, polazłem do placówki ZUS (wyjątkowo EKUZ wydają nie na Zana, tylko na Nadstawnej w Lublinie)... i dostałem dwie karty (swoją i córki), szybciej niż wypełniłem krótki wniosek (imię, nazwisko, adres, nr PESEL się wpisuje tylko) - swój wniosek wypełniałem już przy okienku, w kolejce zdążyłem tylko za córkę wypełnić. Serio - 5 minut góra cała wizyta.
                                Aż żałowałem, że wydałem 3 ziko na bilet 15-minutowy, bo jak bym wydał 4 ziko na 40-minutowy, to bym do biura wrócił na tym samym bilecie, na którym przyjechałem 🤣
                                • wislok1 Re: Cyfryzacja w PL 20.12.25, 19:56
                                  Moj syn mial karte EKUZ i lekarz ja zaakceptowal..
                                  Tylko skasowal za wizyte 100 procent i poinformowal o mozliwym czesciowym zwrocie...

I cala sprawa sie ciagnie od sierpnia...

Mam w d... szczegoly rpzliczen NFZ z niemiecka kasa chorych, ale fakt wysylania dokoumantow poleconymi tylko pokazuje, jak ta cyfryzacja czasami w PL wyglada..
                                  • qqbek Re: Cyfryzacja w PL 20.12.25, 20:13
                                    wislok1 napisał:

> Moj syn mial karte EKUZ i lekarz ja zaakceptowal..
                                    > Tylko skasowal za wizyte 100 procent i poinformowal o mozliwym czesciowym zwroc
                                    > ie...
                                    >
                                    > I cala sprawa sie ciagnie od sierpnia...
                                    >
                                    > Mam w d... szczegoly rpzliczen NFZ z niemiecka kasa chorych, ale fakt wysylania
                                    > dokoumantow poleconymi tylko pokazuje, jak ta cyfryzacja czasami w PL wyglada.
                                    > .

Ale nie rozumiesz, że to "problem" po stronie niemieckiej, a nie polskiej?
                                    Miałem "awarię dentystyczną" w Polsce, w 2007 roku.
                                    Jako, że "moja" dentystka raczej by się nie zerwała o 22-ej do bolącego zęba, to wziąłem taryfę i pojechałem na dyżur dentystyczny na Karmelicką w Lublinie.
                                    Nie miałem ubezpieczenia medycznego w Polsce, ale miałem ze sobą brytyjską kartę EKUZ (a raczej EHIC) - pani w recepcji przyjęła ją bez gadania, lekarz przyjął mnie, rozborował to co wymagało rozborowania, zabezpieczył, dopłaciłem tylko za znieczulenie, którego NFZ nie finansował wtedy i za wypełnienie kompozytowe (na NFZ był tylko amalgamat wtedy), tak więc dokładnie tyle, ile zapłaciłbym też mając w Polsce ubezpieczenie.
                                    Za wizytę, zabawę wiertarką i inne rzeczy dostępne na NFZ nie zapłaciłem grosza.
                                    • engine8t Re: Cyfryzacja w PL 20.12.25, 21:49
                                      qqbek napisał:

>
                                      > Ale nie rozumiesz, że to "problem" po stronie niemieckiej, a nie polskiej?
                                      > Miałem "awarię dentystyczną" w Polsce, w 2007 roku.
                                      > Jako, że "moja" dentystka raczej by się nie zerwała o 22-ej do bolącego zęba, t
                                      > o wziąłem taryfę i pojechałem na dyżur dentystyczny na Karmelicką w Lublinie.
                                      > Nie miałem ubezpieczenia medycznego w Polsce, ale miałem ze sobą brytyjską kart
                                      > ę EKUZ (a raczej EHIC) - pani w recepcji przyjęła ją bez gadania, lekarz przyją
                                      > ł mnie, rozborował to co wymagało rozborowania, zabezpieczył, dopłaciłem tylko
                                      > za znieczulenie, którego NFZ nie finansował wtedy i za wypełnienie kompozytowe
                                      > (na NFZ był tylko amalgamat wtedy), tak więc dokładnie tyle, ile zapłaciłbym te
                                      > ż mając w Polsce ubezpieczenie.
                                      > Za wizytę, zabawę wiertarką i inne rzeczy dostępne na NFZ nie zapłaciłem grosza
                                      > .
                                      >
                                  • trypel Re: Cyfryzacja w PL 20.12.25, 20:29
                                    Ale przecież mógł wysłać ePUAP, to on sam wybrał list i drukowany formularz.
                                    • wislok1 Coz 22.12.25, 16:57
                                      Nikt go o tym nie poinformowal w PL, ze jest dostepna inna droga niz wysylanie poleconych..

Zreszta dzisiaj odbieralem wyniki badan zony w szpitalu w BIelsku-BIalej i oczywiscie osobiscie, z opowazniemiem od zony..
                                      Dobrze, ze upowazenienie mozna sobie wydrukowac z internetu..
                                      Ale juz wypelnic trzeba recznie i podpisac, zona wypelnila, podpisala...
                                      NA miejscu kolejka na pol godziny, bo w jednym okenku przyjmowali pacjentow do rejestracji i tych co odbierali wyniki...
                                      Dobrze, ze parnikng byl cefrowy---

To znaczy dostalem bilet z kasy przy szlabanie...
                                      Potem ten bilet sie zeksanowalo w kasie na parkingu i dostalem dodatkowo 2 kwitki...

Kobitka przede mna je olala, bo myslala, ze zeskanuje ten sam bilet, ktory dostala przy wjezdzie, w systemie bedzie ze zaplacila i po zabawie...

Podalem jej te kwitki, podziekowala...

Przy wyjezdzie trzeba bylo zeskanowac jeden z 2 dodatkowych kwitkow ...

Tak ze z ta cyfryzwacja w PL roznie jest i jak ktos pie.doli, ze Niemcy sa w tej dziedzinie zacofane, to mnie pusty smiech ogarnia
                                      • trypel Re: Coz 22.12.25, 17:48
                                        Warto żebyś ty go teraz poinformował ze chyba poza sądami wszędzie moze wysyłać pisma przez ePUAP nawet jak ktos mu tego nie powie.
                                        Szczerze mówiąc to nie pamiętam zebym korzystal inaczej.
                            • nousecomplaining Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 21:55
                              > Ciekawe bo do innych krajów NFZ moze elektronicznie wysyłać
                              W Austrii działa bez problemu, sprawdzone.
                          • engine8t Re: Cyfryzacja w PL 18.12.25, 23:36
                            wislok1 napisał:

> Wysylanie tych dokumentow poleconym to wymysl NFZ
                            >
                            > W zacofanych Niemczech wystarczy, ze zeskanuje dokumenty i wysle online...
                            >
                            > Samozaoranie NFZ
                            >
                            > Niemcy z tymi poleconymi nie maja nic wspolnego

Nie opowiadaj glupot bo Niemieck policja wysylala mi 3 listy z "prosba" o zaplaete mandatu za 15Euro i za kazdym razem naklejali znaczek za 5 euro po to aby w 4 tym umorzyc sprawe
                  • bywalec.hoteli Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 19:59
                    wislok1 napisał:

> Nie wszystko, zakupy prze telefon sa lepsze w PL, przeciez napisalem
                    >
                    > I to zapewne tez mial na mysli kanclerz

Wiślak, nie zesraj się
                    • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 21:36
                      Jaki ty jeste madry inaczej, tak przezarty nienawiscia
                  • bywalec.hoteli Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 23:26
                    wislok1 napisał:

> Nie wszystko, zakupy prze telefon sa lepsze w PL, przeciez napisalem
                    >
                    > I to zapewne tez mial na mysli kanclerz

Nie, kanclerz powiedział, ze Polska to obecnie jeden z najnowocześniejszych i najsilniejszych gospodarczo krajów Europy i że są to obserwacje z jego prywatnych podróży do nas - obejrzyj sobie sam. Dotąd tak nikt na zachodzie nie mówił - dziś z wielu ust na zachodzie to słychać

www.facebook.com/reel/1199441392114440/
                    • engine8t Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 23:37
                      bywalec.hoteli napisał:

> wislok1 napisał:
                      >
                      > > Nie wszystko, zakupy prze telefon sa lepsze w PL, przeciez napisalem
                      > >
                      > > I to zapewne tez mial na mysli kanclerz
                      >
                      > Nie, kanclerz powiedział, ze Polska to obecnie jeden z najnowocześniejszych i n
                      > ajsilniejszych gospodarczo krajów Europy i że są to obserwacje z jego prywatnyc
                      > h podróży do nas - obejrzyj sobie sam. Dotąd tak nikt na zachodzie nie mówił -
                      > dziś z wielu ust na zachodzie to słychać
                      >
                      > www.facebook.com/reel/1199441392114440/

Nie tylko on ale Trump tez tak mowil :) Mowiecie nic nie kosztuje
                    • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 19.12.25, 19:11
                      Bo PL sie rozwija bardzo dobrze i nigdy nie twierdzilem ze jest inaczej...

Stwierdzilem tylko, ze DE nie dogonila i nadal dystans jest spory...

Ale osiagniec PL nigdy nie kwestionowalem i nigdy zlego slowa o PL w DE nie powiedzialem
          • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 20:36
            Jednak sa.........

Dzikie tlumy Rumunow pracuja w DE

Moze z milosci do Niemcow ?

Podejrzewam jednak zdecydowanie wyzsze zarobki w DE
      • boggi_dan Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 00:21
        wislok1 napisał:

> Jak PL wchodzila do UE, to jej przeciwnicy wieszczyli, ze PL na wejsciu do UE z
        > abnkrutuje, bedzie katastrofa i tak dalej...
        >
        > PL weszla, TYLKO na tym zyskalala, UE dalej istnieje i ma sie dobrze....
        >
        > Taka propaganda Mancena i brazowego
        Ty to jesteś niereformowalny. Niektóre dyrektywy urzędasów z Brukseli, nie do przyjęcia w Polsce. Do tego nasi europosłowie nie do końca walczą o nasze sprawy. Piszę o Polsce nie o twoich Niemcach. Dobrze im tam. W tyłku mają polskie rolnictwo i przemysł. Do tego Tusek włazi do im do tyłka.

.
        • vogon.jeltz Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 13:11
          > Niektóre dyrektywy urzędasów z Brukseli

Widać, że - tak jak zresztą większość tępego polactwa - nie masz pojęcia o funkcjonowaniu UE. No więc zacznijmy może od tego, że nie ma czegoś takiego jak "dyrektywy urzędasów w Brukseli". "Urzędasy w Brukseli" nie wydają żadnych dyrektyw, są one opracowywane przy udziale przedstawicieli demokratycznie wybranych rządów krajów członkowskich (Rada Unii Europejskiej) i zatwierdzane przez demokratycznie wybrany Parlament Europejski.

> Do tego nasi europosłowie nie do końca walczą o nasze sprawy.

Europosłowie nie są od tego, żeby walczyć o sprawy kraju, z którego zostali wybrani. Od tego mogą być ewentualnie ministrowie biorący udział w Radzie Unii. A jak ci się nie podobają, to se trzeba było wybrać innych.
          • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 20:41
            Dokladnie wlasnie tak
          • boggi_dan Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 09:45
            Europosłowie są od brania kasy i leczenia ile im pieniędzy będzie wpływać na pożniejsze emerytury. Co za bzdury. To oni mają wpływ na wszystkie decyzje. Znalazł się oświecony Polak co siedzi zagranicą i ma taki wpiyw na coś co nic. Ja głosowałem nie wiem jak ty. Zawsze głosuje. Nawet jak jestem zagranicą.

Europosłowie nie są od tego, żeby walczyć o sprawy kraju, z którego zostali wybrani. Od tego mogą być ewentualnie ministrowie biorący udział w Radzie Unii. A jak ci się nie podobają, to se trzeba było wybrać innych.
          • bunkum Re: Pie.dolenie bambus 19.12.25, 22:43
            "Europosłowie nie są od tego, żeby walczyć o sprawy kraju, z którego zostali wybrani."

Wiec od czego sa? Placa im z polskiego budzetu.
            • boggi_dan Re: Pie.dolenie bambus 20.12.25, 17:39
              bunkum napisała:

> "Europosłowie nie są od tego, żeby walczyć o sprawy kraju, z którego zostali wy
              > brani."
              >
              > Wiec od czego sa? Placa im z polskiego budzetu.
              Czasami to łapy opadają na niektóre wpisy.
        • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 17.12.25, 20:38
          Strasznie przesadzasz, UE to zlo, Niemcy zlo,

wyprowadz sie na Bialorus, tam zdaniem niektorych jet raj i nie ma zlej UE
          • boggi_dan Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 09:54
            Ale chrzanisz jak człowieku. Gdzie ja piszę, że wszystko jest źle. Więcej poznałem Niemcy niż ty Bawarię. Bez wejścia do Unii to nie można było długo pracować, bo obowiązywała karencja. Jak się nie ma argumentów to tak się pisze. Taki bełkot.. Nie wszystko co zdecydują urzędasy z Brukseli jest dobre dla nas.

• boggi_dan Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 10:40
              Dzisiaj protest rolników w Brukseli, w tym z Polski oglądaj wislok. A policja ich gazem. agroprofil.pl/wiadomosci/wielki-protest-rolnikow-w-brukseli-18-grudnia-2025-wideo/
              • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 19:18
                Ruska agentura w akcji
                • wislok1 Re: Pie.dolenie bambus 18.12.25, 19:21
                  Ten uklad ochranie rolnikow w UE i tylko ruscy szpiedzy buntuja ludzi
    • bunkum Re: OT ostatnie 20 lat UE 16.12.25, 21:49

Co sie przeklada na troche mniej niz 3.3% wzrostu rocznie (srednio). Dochody realne liczy sie po odjeciu inflacji, wiec jak sie inflacje policzy, tak bedzie.
      Blad pomiaru inflacji (samego pomiaru albo systematyczny albo obu) moze byc porownywalny, chocby z powodu manipulacji cen w koszyku lub zmiany jego zawartosci). Wiec nie masz powodu do chwalenia sie swoimi przekonaniami.
      Eurostat ma dane z poszczegolnyvh panstw. Swoich nie ma.

• samochodemwszedzie Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 09:35
      Roebujemy lewackie kalifaty g ejropy na maxa to czemu dajemy sie im pouczać i przyjmujemy ich debilstwa?!
    • humorysta Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 09:58
      Powiem krótko-Unia z Polaków robi biedaków!!!! Co dyrektywa-każda niemal krzywa. Koszty egzystencii w Europie- rosną w tempie geometrycznym. Oto nowośc dla zmotoryzowanych : zamiast trójkąta/ za 15 zeta/ będzie obowiązek wożenia koguta-czyli lampy V16/ za 200 zeta/ ! I bezpieczenstwo natychmiast wzrosnie? To kolejny objaw kurzej choroby Brukseli. Mam dla nich rade : do szkoły- matoły.
      • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 11:38
        Następny debil, który nie wie, skąd się biorą i jak powstają dyrektywy unijne. No ale to bolo, czego się spodziewać.
        • humorysta Re: OT ostatnie 20 lat UE 29.12.25, 09:17
          Wsadz sobie w dupe te dyrektywy-wszystkie sa niedopracowane i bardzo często błędne i zupełnie nie trafione. A to jak powstają-tez mam w dupie-Kolego z Brukseli.
      • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 11:52
        Że już nie wspomnę o tym że zwyczajnie łżesz, bo nakaz posiadania lampy V16 owszem wprowadzono, ale... w Hiszpanii. Unia nie wydała w tej kwestii żadnej dyrektywy i nie ma takiego obowiązku w Polsce.

Jak wprowadzono - bezsensowny skądinąd - obowiązek wożenia gaśnicy, którą w dodatku trzeba okresowo wymieniać (inaczej niż lampę, którą kupujesz raz), to też skamlałeś, że Polska robi z Polaków biedaków?

Przy czym właśnie się dowiedziałem o istnieniu takich lamp i chyba sobie taką kupię. Dla własnego bezpieczeństwa.
        • wislok1 Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 18:46
          Po prostu rece opadaja, jak ludzie piernicza glupoty o UE

Powinni sie ich wysylac na Bialorus lub do Rosji, jakby zobaczyli tamtejsza alternatywe dla UE; to by stali euroentuzjastami
          • boggi_dan Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 19:01
            wislok1 napisał:

> Po prostu rece opadaja, jak ludzie piernicza glupoty o UE
            >
            > Powinni sie ich wysylac na Bialorus lub do Rosji, jakby zobaczyli tamtejsza alt
            > ernatywe dla UE; to by stali euroentuzjastami
            Ten znowu to samo. Patrz na Bułgarów. Sytuacja dość typowa dla demokratury: rok temu w Rumunii wybory prezydenckie wygrał nie ten co powinien - więc je unieważniono, kandydata zakazano i powtórzono głosowanie, aż wygrał ten, kto wygrać musiał.
            W Bułgarii społeczeństwo nie chce rezygnować z własnej waluty - ale i tak zostanie uszczesliwione na siłę. Cały czas mówimy nie o wyjściu z Unii tylko o rządach eurokratów.
            • wislok1 Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 19:18
              Bulgaria wszystko przygotowala do przyjecia euro i teraz jest NIEMOZLIWE odwolanie tego...

Fizycznie nie da sie, bo podpisala dobrowolnie wszystkie dokumenty o caly proces nie da sie odwolac...
              A ze w sondazach OBECNIE 53 procent jest przeciwko, to jest smiech na sali, sondaze nie decyduja...

Zreszta ci ludzie sa totalnie oglupieni propaganda rosyjska ...

Lew jako waluta Bulgarii byl scisle zwiazany z euro i zadne podwyzki cen nie nstapia, po prostu beda pladic w euro
              • qqbek Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 22:31
                My od przynajmniej 10 lat powinniśmy płacić w Euro.
                Co tam sobie Boguś ubzdura na temat tzw. "waluty narodowej", to pikuś w porównaniu z kosztami ryzyka kursowego ponoszonymi przez tych, dzięki którym Polska gospodarka jest na "fast track" (powiedziałbym nawet "za3.14erdala", ale przecież pośrednio odpowiadam sześćdziesionie), a nie w stagnacji, czyli eksporterów.
                Gdybyśmy weszli do strefy Euro choć kilka lat po Słowacji (ta weszła w 2009), to byśmy też odczuli wyraźne, pozytywne skutki takiej decyzji do dzisiaj.
                • engine8t Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 23:39
                  qqbek napisał:

> My od przynajmniej 10 lat powinniśmy płacić w Euro.
                  > Co tam sobie Boguś ubzdura na temat tzw. "waluty narodowej", to pikuś w porówna
                  > niu z kosztami ryzyka kursowego ponoszonymi przez tych, dzięki którym Polska go
                  > spodarka jest na "fast track" (powiedziałbym nawet "za3.14erdala", ale przecież
                  > pośrednio odpowiadam sześćdziesionie), a nie w stagnacji, czyli eksporterów.
                  > Gdybyśmy weszli do strefy Euro choć kilka lat po Słowacji (ta weszła w 2009), t
                  > o byśmy też odczuli wyraźne, pozytywne skutki takiej decyzji do dzisiaj.
                  >

Mysle ze Polska sobie radzi tak jak sobie radzi wlasnie dzieki temu ze ma wlasn walute. Jak was Niemcy zmusza do Euro to zobaczycie..
                  • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 06:56
                    Wlasnie tak. I dlatego jestem za złotówka tak dlugo jak to możliwe.
                    • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 08:49
                      Ale macie na to jakieś kwity poza swoim widzimisię? Bo nawet z tej mapki nic takiego nie wynika - korelacja między wzrostem dochodów a posiadaniem euro jako waluty jest żadna.
                      • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 09:34
                        Gospodarka oparta na eksporcie produktow (nawet jak trzeba czesc materiałów kupować za euro) wykorzystuje bardzo aktywnie roznice kursowe. Jesli u nas robi sie gorzej i spada wartość złotówki tym szybciej natychmiast robimy sie atrakcyjniejsi dla klientów ze strefy euro. Jak robi sie lepiej (tak jak teraz- mocna złotówka i raczej bez szans na spadek kursu w ciągu kolejnego roku) to rosnie rynek wewnętrzny. Z własną waluta łatwiej przetrwać kryzysy. Mimo że osobiście tracę na euro to jest to 3 z kolei firma produkcyjna gdzie benefity kursowe maja większe znaczenie niz moje strata kilkuset pln miesiecznie.
                        Jestesmy wystarczająco dużym krajem żeby się nie musieć pozbywać swojej waluty.
                      • engine8t Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 18:53
                        vogon.jeltz napisał:

> Ale macie na to jakieś kwity poza swoim widzimisię? Bo nawet z tej mapki nic ta
                        > kiego nie wynika - korelacja między wzrostem dochodów a posiadaniem euro jako w
                        > aluty jest żadna.

Wspolna waluta to jak kolchoz a wlasna jak rolnik indywidualny.
                        Ci co preferuja socjlizm preferuja wspolnoty a wiec i wspolna walute a ci co nie to wola miec swoje i sami to kontolowac. Oddajc w inne rece swopja polityke monetarna oddajesz cesc swojej niezaleznosci i kontroli finansowej.
                        Jedno i drugie ma swoje plusy i wspolna waluto to nie samo zlo bo to ulatwia wspolny handel i czasami dobrze miec dostep do wiekszej puli ale to uzaleznia kraj finansowo no i w [prypadku kryzysow nie pozwal na indywidalna metody wyjscia... Polska jest chyba dobrym przykladem z lat 2006=2008.
                        I np wystarczy ze ktos jak Grecja nawali i wszyscy musza za to placic. Zwykle najbardziej korzystja a na tym najsilniejsze finansowo gospodarki.
                    • tbernard Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 08:59
                      trypel napisał:

> Wlasnie tak. I dlatego jestem za złotówka tak dlugo jak to możliwe.

A ja za Dżulem.
                      • qqbek Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 09:40
                        tbernard napisał:

> A ja za Dżulem.

Murem za sekundą, metrem i kilogramem!
                        Murem za układem SI!
                        • engine8t Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 18:32
                          qqbek napisał:

> tbernard napisał:
                          >
                          > > A ja za Dżulem.
                          >
                          > Murem za sekundą, metrem i kilogramem!
                          > Murem za układem SI!
                          >
                          >

Oj a z przestrzeganiem wszystkich przepisow jak wladza ustalila i za blikiem? ..
                          Mozg ci sie rozwija jak musisz ciagle myslec i przeliczac. :)
        • bunkum Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 19:14
          Przed kazdym wyjsciem z domu zakladaj kondom. Dla wlasnego bezpieczenstwa.
    • hukers Re: OT ostatnie 20 lat UE 18.12.25, 15:37
      A tak w ogóle, to te Włochy co odpie...ja?
      No bo Grecja, to wiadomo...
      • qqbek Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 09:42
        hukers napisał:

> A tak w ogóle, to te Włochy co odpie...ja?

Jak to co?
        Południe przeżera to, co północ w pocie czoła wytworzy.
        Gdyby podzielić Włochy na pół, to by wyszło, że północ rośnie (i to nadal solidnie), także pod względem płacy realnej, a południe biednieje.

> No bo Grecja, to wiadomo...

Ano wiadomo.
        • hukers Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 12:14
          qqbek napisał:

> hukers napisał:
          >
          > > A tak w ogóle, to te Włochy co odpie...ja?
          >
          > Jak to co?
          > Południe przeżera to, co północ w pocie czoła wytworzy.
          > Gdyby podzielić Włochy na pół, to by wyszło, że północ rośnie (i to nadal solid
          > nie), także pod względem płacy realnej, a południe biednieje.
          >

Ale ten podział to nie jest kwestia ostatnich 20 lat, a te są wyjątkowo słabe w porównaniu z resztą UE.
          • qqbek Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 13:08
            hukers napisał:

> Ale ten podział to nie jest kwestia ostatnich 20 lat, a te są wyjątkowo słabe
            > w porównaniu z resztą UE.

Ten podział trwa od zjednoczenia Włoch właściwie już.
            Ale teraz południe chce więcej i więcej, więc północ nie jest w stanie wypracować żadnego wzrostu, który nie zostałby natychmiast "pożarty" na południu.
            Jak liczyć PKB metodą parytetu siły nabywczej (a więc tego, na co stać obywateli danego regionu), to taka Sycylia, Basilicata czy Kalabria za poziom Polski spadły już dawno temu.
            Z drugiej strony Piemont czy Lombardia to regiony tak bogate, że łatwiej do nich porównywać (stare) Niemcy, niż Polskę.
            • bywalec.hoteli Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 17:33
              qqbek napisał:

> Sycylia, Basilicata czy Kalabria za poziom Polski sp
              > adły już dawno temu.
              > Z drugiej strony Piemont czy Lombardia to regiony tak bogate, że łatwiej do nic
              > h porównywać (stare) Niemcy, niż Polskę.

Ten podział był już widoczny jak grał w Napoli Maradona i kibice z Turynu wołali "umyjcie się".

Podejrzewam, że ci Włosi z południa uważają północnych za Austriaków i Niemców (co w przypadku południowego Tyrolu ma trochę sensu, no ale nie w przypadku Mediolanu stolicy mody) a ci z północy tych z dołu za Afrykańczyków :)
              • qqbek Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:27
                bywalec.hoteli napisał:

> Ten podział był już widoczny jak grał w Napoli Maradona i kibice z Turynu wołal
                > i "umyjcie się".

Bywalcze - zjednoczenie Włoch to lata 60-te i 70-te XIX wieku.
                A ty nam serwujesz Maradone z lat 80-tych XX wieku.
                Dowcip mi się przypomniał:
                Knajpka na Sycylii, podano gołębia duszonego w sosie, po chwili klient do kelnera:
                Klient: Kelner! Czy ten gołąb to aby świeży?
                Kelner: "Ależ oczywiście, dziś rano z hodowli właściciela wzięty"!
                Klient, zdejmując karteczkę przytroczoną do gołębia: "a to co, czytaj!"
                Kelner, bierze karteczkę i czyta: "Przybywam z odsieczą, Garibaldi!".

> Podejrzewam, że ci Włosi z południa uważają północnych za Austriaków i Niemców
                > (co w przypadku południowego Tyrolu ma trochę sensu, no ale nie w przypadku Med
                > iolanu stolicy mody) a ci z północy tych z dołu za Afrykańczyków :)

Tak samo zachód Polski i okolice DC postrzegają "ścianę wschodnią" i zachodniopomorskie. Nie bez racji.
            • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:13
              > Sycylia, Basilicata czy Kalabria za poziom Polski spadły już dawno temu.

Ale oni tam przecież mają organiczną niechęć do przestrzegania "głupich" przepisów i unikają jak mogą płacenia podatków, więc zgodnie z teorią tryplyzmu-enginizmu powinni chyba być bogaci?
              • qqbek Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:21
                vogon.jeltz napisał:

> Ale oni tam przecież mają organiczną niechęć do przestrzegania "głupich" przepi
                > sów i unikają jak mogą płacenia podatków, więc zgodnie z teorią tryplyzmu-engin
                > izmu powinni chyba być bogaci?

😂
                No tak.
                Jak widać "coś nie pykło" 🤣
              • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:30
                A jaka to teoria bo nie znam?

Faktem jest ze czuje sie swietnie w "moich" wloszech bo kazdy na dużym luzie traktuje przepisy ale nie ma to nic wspólnego z bogactwem
                • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:41
                  > A jaka to teoria bo nie znam?

Przecież napisałem.
                  • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:45
                    Ale dlaczego tryplyzmu skoro ja nic takiego nie pisałem
                    • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:54
                      > Ale dlaczego tryplyzmu skoro ja nic takiego nie pisałem

No jak nie, jak przecież nieustannie twierdzisz, że "głupie" przepisy można olewać, a niepowceni podatków to czyn bez mała chwalebny (vide twój mechanik, którego w pełni w tym procederze wspierasz) i że jedno i drugie sprzyja rozwojowi i wzrostowi bogactwa?
                      • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:57
                        * niepłacenie
                      • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:59
                        Gdzie napisalem ze unikanie płacenia podatkow sprzyja rozwojowi bogactwa? I ze olewanie głupich przepisow temu sprzyja?

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
                        • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 22:06
                          > Gdzie napisalem ze unikanie płacenia podatkow sprzyja rozwojowi bogactwa? I
                          > ze olewanie głupich przepisow temu sprzyja?

Wszędzie tam, gdzie twierdzisz, że regulacje (uważane przez ciebie zwykle za "głupie") oraz opodatkowanie zabijają rozwój i wzrost, oczywiście. A twierdzisz tak nieustannie.
                          • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 22:12
                            Oczywiście ze nadmierne regulacje zabijają rozwój i kreatywność a wysokie podatki demotywuja ludzi do rozwoju i wzrostu:)
                            Nawet unia to zaczyna rozumieć (to pierwsze) co do drugiego to widac gdzie sie przynoszą bogaci jak tylko sie wzbogaca.
                            • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 22:14
                              > Oczywiście ze nadmierne regulacje zabijają rozwój i kreatywność a wysokie
                              > podatki demotywuja ludzi do rozwoju i wzrostu

Zatem olewanie regulacji i unikanie podat powinny wpływać pozytywnie na kreatywność, rozwój i wzrost. Tylko jakoś w południowych Włoszech to nie działa.
                              • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 22:19
                                Zaczynasz wyciągać wnioski z prezydenta. A nie chcialbym zacząć zle myslec o twojej inteligencji.

Bo idac taka ścieżka to czy to rzecznikmsp.gov.pl/ue-oglasza-deregulacje-ws-zrownowazonego-rozwoju/ oznacza ze EU wzoruje sie na południowych wloszech?
                                Poza tym niskie i proste podatki to wlasnie większą ściągalność i mniejsze unikanie ich placenia
              • engine8t Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:43
                vogon.jeltz napisał:

> > Sycylia, Basilicata czy Kalabria za poziom Polski spadły już dawno temu.
                >
                > Ale oni tam przecież mają organiczną niechęć do przestrzegania "głupich" przepi
                > sów i unikają jak mogą płacenia podatków,

I czy oni wyrazili zgode na placenie tych podatkow? Absolutnie kazdy ma moralne prawo unikac robienia tego do czego go zmuszono i to wbrew jego woli.
              • engine8t Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:47
                vogon.jeltz napisał:

> > Sycylia, Basilicata czy Kalabria za poziom Polski spadły już dawno temu.
                >
                > sów i unikają jak mogą płacenia podatków, więc zgodnie z teorią tryplyzmu-engin
                > izmu powinni chyba być bogaci?

Trzeba byc tepym lewakiem aby utozsamiac bogactwo z nieplacenie podatkow.
                Ale juz mozna powiedziec ze tn co sie wzbogacil to w duzej mierze dlatego ze postepwal tak jak uwazal za rosadne dla siebie a nie jak mu lewackie wladzie i przepisy nakazuja bo celem jedych i drugich jest zrownani wszytkich a ze trudno aby wszyscy byli bogaci - bo na to trzeb pracowac, wiec o wiele lawiejszy sposob to zubozenie narodu.
                • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 19.12.25, 21:56
                  > Ale juz mozna powiedziec ze tn co sie wzbogacil to w duzej mierze dlatego ze
                  > postepwal tak jak uwazal za rosadne dla siebie a nie jak mu lewackie wladzie i
                  > przepisy nakazuja

I tak właśnie postępują Włosi z południa. Tylko coś efekty słabe.
              • wislok1 Re: OT ostatnie 20 lat UE 20.12.25, 19:52
                Najbardziej mi si epodoba, jak po Neapolu jezdzi mnostwo pojazdow zarejestrowanych oficjalnie w PL...

Zeby tylko nie placic wysokiego ubezpieczenia

Kombinuja niesamowicie...

W rezultacie sami sie zaorali i dalej to robia, bo nikt normalny tam nie chce inwestowac..

Z takimi ludzmi sie nie da normalnie prowadzic biznesu...

Do tego dochodzi mafia, camorra....
    • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 20.12.25, 12:28
      Kolejna użytecznośc mObywatela juz w najbliższych wyborach.
      To w temacie naszej cyfryzacji
      cyberdefence24.pl/polityka-i-prawo/podpisy-poparcia-w-mobywatelu-coraz-blizej-sejm-przyjal-zmiany
      • vogon.jeltz Re: OT ostatnie 20 lat UE 20.12.25, 12:38
        Zastanawiam się, po co robić to detalicznie. Nie można uchwalić jednej ustawy, którą będzie zrównywała potwierdzenie tożsamości przez mObywatela z tradycyjnym podpisem w każdej sytuacji, gdy jest to technicznie możliwe tzn. jest funkcjonalność w apce i potem tylko dodawać kolejne funkcje bez je...ia się że ścieżką legislacyjną?
        • trypel Re: OT ostatnie 20 lat UE 20.12.25, 12:54
          Nie wiem. Ale cieszę sie z małych rzeczy. Moze za 2 lata bede mógł tak głosować jak robią to chyba estonczycy
          • nousecomplaining Re: OT ostatnie 20 lat UE 20.12.25, 18:36
            > Moze za 2 lata bede mógł tak głosować jak robią to chyba estonczycy
            Patrząc na trzęsienie się "zachodu" ze strachu przed Rosją, za dwa lata może nie być Estończyków.
            • tbernard Re: OT ostatnie 20 lat UE 21.12.25, 22:03
              nousecomplaining napisał(a):

> > Moze za 2 lata bede mógł tak głosować jak robią to chyba estonczycy
              > Patrząc na trzęsienie się "zachodu" ze strachu przed Rosją, za dwa lata może ni
              > e być Estończyków.

Dlatego należy wspierać tak długo Ukrainę jak długo będzie w stanie przerabiać kacapów na nawóz.
              Niestety gdy na początku mogli kacapom zadać potężne straty, to im ręce związano aby nie eskalować, bo bandzior straszył jądrami.
    • wislok1 Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 17:06
      Jechalem w niedziele, a otwarli ja w piatek...

Jak sie jedzie z Brna na Ostrawe lub odwrotnie, to warto wiedziec, ze teraz sa 2 alternatywne trasy...

Zakonczono budowe obwodnicy Prerova i da sie bardzo szybko dojechac do Brna...

Niestety w samym Brnie korki na autostradach, bo znowu je rozkopali...
      Tam gdzie sie krzyzuja autostrady Praga-Brno-Ostrawa (d1) i Bratyslawa-Brno(d2)

Generalnie w niedziele ruch byl bardzo spory w Austrii, mnostwo Czechow, Slowakow, Wegrow, Rumunow
      i Bulgarow, jechalo na swieta
      Do tego ogromna liczba aut z niemieckimi rejestracjami, ale ich pasazerowie na parkingach mowili raczej nie po niemiecku...

• wislok1 Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 17:07
        Tak ze generalnie jest duzy przeplyw ludnosci i kasy miedza stara UE i nowa UE...

Wszyscy na tym korzystaja....

Oczywiscie nacjonalisci beda dalej zlorzeczyc i przeklinac UE
      • trypel Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 17:57
        Czyli od Polski teraz nie trzeba jechac przez Olomuniec od A1? Czy jak?
        To wtedy ruch na tym odcinku sie zmniejszy
        Ja i tak jade od Kłodzka ale lżej sie bedzie jechało pojutrze.
        • wislok1 Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 18:17
          Nie trzeba
          • trypel Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 18:30
            No to faktycznie powinno odciążyć jedna nitkę. Zobaczę w srode. Tyle że oni chyba maja tez wolne to i tak pusto bedzie
            Dzięki
            I tak juz otwarcie łącznika w olomuncu pare msc temu skróciło czas o dobre 10 min wiec teraz juz moge tylko czekać na przedłużenie s8 do klodzka za parę lat
            • wislok1 Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 18:53
              Czesi w tym roku oddali 66 km autostrad, nie autostrad i ekspresowek
              • trypel Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 18:59
                To moze kiedys i z Lubawki do Hradca cos wybudują. Bo ta końcówka w Lubawce naszej ski smutno wygląda i kolejne 30 km robi się nieraz godzinę
                • trypel Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 19:02
                  54 minuty 47 km
                  I to dlatego ze jest wieczór i przed świętami.
                  Normalnie sporo dłużej
                  maps.app.goo.gl/mYyn6iTK3tJoPWZU9?g_st=ac
                  • wislok1 Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 19:09
                    Trasa przez wioski i gorki, mnostwo zakretow

Trudno sie dziwic

Prawdziwy horror to trasa z Bielska do Krakowa przez Kety,Andrychow,Wadowice, Kalwarie
                    • trypel Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 19:12
                      Coś wlasnie w tym stylu. Dlatego wciaz do Pragi lepiej jechac z wroclawia przez Zgorzelec mimo ze gugiel tego nie pokazuje
                      • wislok1 Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 21:45
                        Zgorzelec i potem Drezno ?

A co do Drezna, to pokazalem znajomej Bawarce moje fotki z Drezna...

Stare miasto odbudowane po 1989
                        Za NRD to byla ruina poza Zwingerem

A ona: ku.wa, wszystko za moje pieniadze,przekleci ossi
                        • trypel Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 21:53
                          Nie, w dół na zittau kolo największej dziury w europie (chyba ale jest nielegalny punkt widokowy) i potem na Mlada Bol
                          Do Zgorzelca 1.5 h, ze Zgorzelca 2. W sumie 3.5 do Pragi, naokoło ale najspokojniej
                          • wislok1 Re: Nowa obwodnica Prerova 22.12.25, 21:56
                            Tak tez myslalem
                            • wislok1 Podroz przez Czechy 28 grudnia 28.12.25, 23:44
                              W sumie wszystko OK

Duzo policji na trasie ...

I to oznakowanej

Jakas akcja ?

Przede mna zatrzymali Czechow na autostradzie i kazali im jechac za soba...

W Billi w Mikulovie byly bardzo dobre czeskie szampany za 4 euro.. ( promocja )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka