Dodaj do ulubionych

OT - Nowrocky prosto Chin

13.02.26, 22:03
finanse.wp.pl/patriotyczne-zegarki-nowrocky-czy-sa-produkowane-w-polsce-7253897855125888a

"Kolekcja z patriotycznym akcentem, nawiązująca do siły, odpowiedzialności i dumy z bycia Polakiem"

Polak, który dla kasy zangielszcza swoje nazwisko, bo jego "przyjaciel" ma w dupie jak wymówić jego nazwisko musi być wyjątkowo dumny z bycia Polakiem.

🤣 😂 🤣 😂 🤣 😂
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 13.02.26, 22:13
      Czepiasz się bez sensu. Wrocław sprzedaje gadżety reklamowe z napisem Wroclove, co nie tylko jest fajna grą słów, ale nikt już nie mówi Łrokloł.
      • galtomone Re: OT - Nowrocky prosto Chin 13.02.26, 22:19
        I mówi przy okazji z nadeciem o patriotycznie i dumie czy po prostu chodzi o pozytywne skojarzenia?
        • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 13.02.26, 22:28
          Każda strategia marketingowa jest dobra, jeśli jest skuteczna. Znaczy, wiadomo, nielegalna i/lub nieetyczna to nie, ale jechanie na patriotyzmie i barwach narodowych nie jest ani nielegalne, ani nieetyczne.
          • galtomone Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 18:02
            Nie mowie, ze jest, ale.laczenie tych haseł z przekręconym na angielski nazwiskiem trochę się nie spina, nie sądzisz?
            • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 18:09
              Nie sądzę. Po prostu ani ty ani ja nie jesteśmy targetem.
              • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 18:35
                vogon.jeltz napisał:

> Nie sądzę. Po prostu ani ty ani ja nie jesteśmy targetem.

Też racja.
                Historia przypomina mi moją dwuletnią wycieczkę do Anglii.
                "Pongliszem", i to już po kilku tygodniach pobytu, mówiła cała masa osób, które nigdy do końca dobrze nie mówiły po polsku, ani też (jak potem wyszło) nigdy nie nauczyły się angielskiego w stopniu choć minimalnie komunikatywnym.

I nie mówię tu o tym, że ktoś miał "ołwertajmy na pejslipie" źle policzone (jeden taki chłopak od nas z linii zawsze tak zaczynał zdanie, jak chciał, żebym z nim poszedł do księgowości wyjaśnić - bo ze swoim kierownikiem to dogadywał się bardziej na migi - no i matematyką - niż werbalnie), tylko o absolutnym pomieszaniu z popieprzeniem słów angielskich i polskich.
                • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 19:01
                  Musiałbyś posłuchać moich córek. One w jednym zdaniu potrafią pomieszać polski, włoski i angielski. Tyle że one na nic nie pozują, robią to całkowicie naturalnie.
                  • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:07
                    Kurczę - jak słucham swojej nastolatki, to język też ma masę zapożyczeń z angielskiego.
                    Bo oni "disują ostatnio [tutaj imię], bo ma brainrot i jest lekko delulu, a mógłby być sigmą, bo wcześniej miał vibe".
                    • trypel Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:20
                      A tak z ciekawostek z mojej branży- jak czytacie jacuzzi ? Bo na 99% jestem pewien ze błędnie a vogon jedyny wie jak powinno sie wymawiać to włoskie nazwisko :)
                      • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:39
                        > a vogon jedyny wie jak powinno sie wymawiać to włoskie nazwisko

No tak, tylko że w tym wypadku to jest amerykańskie nazwisko, włoskiego pochodzenia jedynie. Tak jak nazwiska niemiecko-żydowskie zakończone na -stein (jak pewien głośny ostatnio niesławny finansista i alfons) i nas wymawiane -sztajn oni wymawiają -sti:n.
                        • trypel Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:45
                          A wiesz ze jak mieliśmy 25 lat temu szkolenia robione wlasnie przez jacuzzi to mowili ze ich się wymawia z włoska ale to walka z wiatrakami wiec juz nie reaguja
                          • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:51
                            > ale to walka z wiatrakami wiec juz nie reaguja

To tak jak Paczkomat® i IKEA®, które wg właścicieli tych znaków towarowych nie odmieniają się, LOL.
                      • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:51
                        trypel napisał:

> A tak z ciekawostek z mojej branży- jak czytacie jacuzzi ? Bo na 99% jestem pew
                        > ien ze błędnie a vogon jedyny wie jak powinno sie wymawiać to włoskie nazwisko
                        > :)

Cambridge sugeruje /dʒəˈkuː.zi/ czyli właściwie tak, jak to się wymawia w Polsce powszechnie.
                        To skoro Amerykanie i Brytyjczycy (nie ma różnicy w wymowie wg. słownika Cambridge) tak mówią na amerykańską markę, to nie będziemy tutaj peweksami, nie będziemy na siłę wprowadzać dwóch różnych wymów - dobrej i jeszcze lepszej.

A - pogooglałem i wiem, że powinno być /ʝɑkʊt͡ʃɪ/ (albo coś w ten deseń).
      • kokosowy15 Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:10
        Dlaczego? Przeciez to jedyna prawidlowa forma, tak jak Versejs, Epstin zamiast Versacze czy Epsztajn. Nawet na Nowaka powinno sie mowic Nolejk.
    • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 13.02.26, 22:14
      Kwarcowy zegarek?
      Serio?
      Pyk-pyk-pyk... tanie g.

Jak już nosisz zegarek, to albo jakiś smartwatch, albo mechaniczny automat.
      Choć rozumiem, że metalowa bransoletka może mieć znaczenie taktyczne w trakcie ustawek.

A co do "prawej strony spektrum politycznego" i jej preferencji co do produkowania tego całego merchandisu, to nic mnie już nie zdziwi po tym, jak wyszło, że czapeczki MAGA są również "Made in PRC".
      • galtomone Re: OT - Nowrocky prosto Chin 13.02.26, 22:19
        Timemaster 😎
        • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 11:02
          galtomone napisał:

> Timemaster 😎

No marka jest polska, ale produkcja już nie.
          Mogło być jeszcze gorzej.
      • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 13.02.26, 22:28
        Co jest nie tak z kwarcowymi zegarkami? Mikrofalówki też są be?
        • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 11:00
          vogon.jeltz napisał:

> Co jest nie tak z kwarcowymi zegarkami? Mikrofalówki też są be?

Serio?
          Może to był szczyt mody ejtisów i najntisów, ale teraz?
          Przeżytek.
          Jedyne co się broni w tych Timemasterach to to, że przynajmniej nie idą "po taniości" i mechanizm biorą od Miyoty, co sprawia, że są "oczko wyżej" od chińskiej tandety.
          • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 11:11
            Nie pytam o te konkretnie, tylko o kwarcowych w ogóle. Działają? Działają. Są bezobsługowe? Są. Spełniają swoje zadanie? W 100%. No to czemu są be? Nie dla każdego sikor to biżuteria i symbol statusu społecznego.
            • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 11:36
              vogon.jeltz napisał:

> Nie pytam o te konkretnie, tylko o kwarcowych w ogóle. Działają? Działają. Są b
              > ezobsługowe? Są. Spełniają swoje zadanie? W 100%. No to czemu są be? Nie dla ka
              > żdego sikor to biżuteria i symbol statusu społecznego.

Mało kto nosi teraz zegarek.
              Może i racja, że kwarcowy jest "tanią alternatywą", ale jakoś po prostu ich nie lubię.
              Ostatni kwarcowy zegarek jaki miałem, to Timex Indiglo, kupiony ze 30 lat temu.
              • galtomone Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 18:03
                Ja jednak bardzo cenię sobie funkcje smart a i sportowe mi się przydają.
              • carnivore69x Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 18:07
                qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > Nie pytam o te konkretnie, tylko o kwarcowych w ogóle. Działają? Działają
                > . Są b
                > > ezobsługowe? Są. Spełniają swoje zadanie? W 100%. No to czemu są be? Nie
                > dla ka
                > > żdego sikor to biżuteria i symbol statusu społecznego.
                >
                > Mało kto nosi teraz zegarek.
                > Może i racja, że kwarcowy jest "tanią alternatywą", ale jakoś po prostu ich nie
                > lubię.
                > Ostatni kwarcowy zegarek jaki miałem, to Timex Indiglo, kupiony ze 30 lat temu.
                >

Ale kwarcowe to nie tylko ustrojstwa typu Casio Iluminator, ale i Cartiery czy Tag Heuery. Czyli już raczej bez obciachu, przynajmniej wśród normalnego ludu pracującego.
                • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 21:16
                  carnivore69x napisał(a):

> Ale kwarcowe to nie tylko ustrojstwa typu Casio Iluminator, ale i Cartiery czy
                  > Tag Heuery. Czyli już raczej bez obciachu, przynajmniej wśród normalnego ludu p
                  > racującego.

Nie wiem.
                  Jak już zegarek ma być droższy, to niech będzie mechaniczny.
                  Tag Heuer jakoś mi "nie leży", bo to wielkie zegarki są.
                  Cartier, z całym przepychem, też nie.
                  Omegę De Ville bym sobie teraz kupił, z tych nowych, albo Seamastera Heritage. W stalowej kopercie.
                  Na pewno tańsze niż Cartier.
                  • carnivore69x Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 23:19
                    qqbek napisał:

> Nie wiem.
                    > Jak już zegarek ma być droższy, to niech będzie mechaniczny.
                    > Tag Heuer jakoś mi "nie leży", bo to wielkie zegarki są.
                    > Cartier, z całym przepychem, też nie.
                    > Omegę De Ville bym sobie teraz kupił, z tych nowych, albo Seamastera Heritage.
                    > W stalowej kopercie.
                    > Na pewno tańsze niż Cartier.
                    >

Ale automatyczny droższy jeszcze od kwarcowego. Ja w zamierzchłych czasach zamarzyłem sobie kwarcowy chronometr 2000 i nie rozstaję się z nim do dzisiaj. A np. damski Cartier Tank całkiem minimalistyczny może być.
              • kokosowy15 Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:14
                Jedni pija herbate, inni macze. Jedni lubia stare samochody, inni tylko nowpczesne. Ja lubie mochaniczne zegarki, choc sa mniej dokladne. Rzecz gustu. Wdowa po Kraeczyku zastrzegla nazwisko, i nawet jego syn nie moze uzywac tego" znaku towarowego" .
                • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 21:18
                  Krawczyków jest w Polsce ponad 60 tysięcy (sam znam kilku, niespokrewnionych).
                  Zastrzeganie nazwiska Krawczyk jest tak samo ciekawe, jak oderwane od rzeczywistości wypowiedzi Lubomirskiego.
                  • trypel Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 21:25
                    Moja Zofia ma nazwisko ktore noszą 3 osoby w polsce. Czy to mozna zastrzec? :D
                    • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 21:30
                      > Moja Zofia ma nazwisko ktore noszą 3 osoby w polsce. Czy to mozna zastrzec?

Phi. Ja jestem z całą pewnością jedyną osobą na całym świecie majacą taką kombinację imienia i nazwiska. Może powinienem też się postarać o zastrzeżony znak towarowy?
                      • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:06
                        vogon.jeltz napisał:

> Phi. Ja jestem z całą pewnością jedyną osobą na całym świecie majacą taką kombi
                        > nację imienia i nazwiska. Może powinienem też się postarać o zastrzeżony znak t
                        > owarowy?

A ja się cieszę, że mojemu dziadkowi władze carskie przekręciły nazwisko w akcie urodzenia (urodził się w Warszawie, jeszcze za cara) i jemu się nie chciało nigdy tego odkręcać.
                        Inaczej nazywałbym się tak, jak wiele popularnych produktów w tym kraju, z tego samego powodu, dla którego Lubomirski się puszy jak paw.
                        • engine8t Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:18
                          qqbek napisał:

> A ja się cieszę, że mojemu dziadkowi władze carskie przekręciły nazwisko w akci
                          > e urodzenia (urodził się w Warszawie, jeszcze za cara) i jemu się nie chciało n
                          > igdy tego odkręcać.
                          > Inaczej nazywałbym się tak, jak wiele popularnych produktów w tym kraju,

No nie bylby sie czym az tak chwalic ze sie jest ciut lepszym od robaka??
                          cocktail-society.com/spirits/best-polish-vodka/
                          • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:31
                            engine8t napisał:

> No nie bylby sie czym az tak chwalic ze sie jest ciut lepszym od robaka??
                            > cocktail-society.com/spirits/best-polish-vodka/

Widzisz - też wiesz, kim jestem.
                            Tą zagadkę rozwiązało na tym forum już wiele osób.
                            Ale czy nazwisko, jako spuścizna po praszczurach, to coś ważnego, wartego zastrzegania?
                            Jesteś tym, kim jesteś.
                            Ja nazywam się tak, jak się nazywam, bo urodzenie dziadka musieli rejestrować w cyrkule, a nie w parafii (bo w zaborze rosyjskim w parafiach rejestrowano tylko urodzenia katolików i prawosławnych, a pradziadkowie byli akurat protestantami) i mi to pasuje, choć bez problemu mógłbym wrócić do tej bardziej "wypasionej" wersji nazwiska.

Zastrzeżenie nazwiska "Krawczyk" jest zaś tak samo poważne, jak zastrzeganie nazwiska "Nowak", albo "Smith".
                            • engine8t Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:38
                              qqbek napisał:

> Zastrzeżenie nazwiska "Krawczyk" jest zaś tak samo poważne, jak zastrzeganie na
                              > zwiska "Nowak", albo "Smith".

Ale juz Krawczyk to zupelnie co innego co Krawczuk :)
                    • kokosowy15 Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 21:44
                      Zapytaj wdowe, jak to sie robi, i w jakim celu.
                    • engine8t Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:36
                      trypel napisał:

> Moja Zofia ma nazwisko ktore noszą 3 osoby w polsce. Czy to mozna zastrzec? :D
                      >

Spotyka sie dwoch gosci i sie przedstawiaja
                      - pierwszy mowi - Kowalski jestem
                      Na co drugi o to bardzo popularne nazwisko - ja nazywam sie Sraczka
                      A ten pierwszy "O to rzadkie nazwisko "
      • engine8t Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 19:17
        qqbek napisał:

> Kwarcowy zegarek?
        > Serio?
        > Pyk-pyk-pyk... tanie g.
        >
        > Jak już nosisz zegarek, to albo jakiś smartwatch, albo mechaniczny automat.
        > Choć rozumiem, że metalowa bransoletka może mieć znaczenie taktyczne w trakcie
        > ustawek.
        >
        > A co do "prawej strony spektrum politycznego" i jej preferencji co do produkowa
        > nia tego całego merchandisu, to nic mnie już nie zdziwi po tym, jak wyszło, że
        > czapeczki MAGA są również "Made in PRC".
        >

Smartwatch? ROTFLMAO To juz lepiej Grand Seiko Quartz :)
        • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 19:25
          Tak, wiemy. Ty jako tru konserwatysta, strażnik tradycji i prawdziwych wartości nosisz zegar z kukułką. Na szyi
          • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 20:54
            vogon.jeltz napisał:

> Tak, wiemy. Ty jako tru konserwatysta, strażnik tradycji i prawdziwych wartości
            > nosisz zegar z kukułką. Na szyi

Ciekawe, czy zamówił już w przedsprzedaży Trump Phone T1.
            Podobno straszna chała, robiona w Chinach na nietopowym Snapdragonie.
            • engine8t Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 21:26
              qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
              >
              > > Tak, wiemy. Ty jako tru konserwatysta, strażnik tradycji i prawdziwych wa
              > rtości
              > > nosisz zegar z kukułką. Na szyi
              >
              > Ciekawe, czy zamówił już w przedsprzedaży Trump Phone T1.
              > Podobno straszna chała, robiona w Chinach na nietopowym Snapdragonie.
              >
              >
              Progresywne biedaki sie odezwaly co to musza jakos pokazywac swoj status. Zaloze sie ze placicie smartphonem uzywaj Blika ? LOL
              • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:56
                engine8t napisał:

> Progresywne biedaki sie odezwaly co to musza jakos pokazywac swoj status. Zalo
                > ze sie ze placicie smartphonem uzywaj Blika ? LOL

Mnie ciekawiło jedynie, czy już Trump Phone zamówiłeś.
                Owszem, płacę telefonem.
                Częściej jednak Google Pay, niż Blikiem, jak już tak cię to interesuje.
                A teraz powiedz - zamówiłeś Trump Phone w przedsprzedaży?
                A jeśli nie, to dlaczego?
                Przecież to Trump Phone (co prawda "Made in China", ale w końcu MAGA!).
                • engine8t Re: OT - Nowrocky prosto Chin 15.02.26, 04:47
                  qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                  >
                  > > Progresywne biedaki sie odezwaly co to musza jakos pokazywac swoj status.
                  > Zalo
                  > > ze sie ze placicie smartphonem uzywaj Blika ? LOL
                  >
                  > Mnie ciekawiło jedynie, czy już Trump Phone zamówiłeś.

Nie, Jakos nawet nie zwrocilem uwagi na to ze Trump reklamuje swoj teelefon.
                  Dopiera jak napisales to spojrzlem pierwszy raz w zyciu i raaczej zlotego telefonu nie kupie.
                  Podobno Musk tez ale ja nie jestem tym co adoptuja najnowsze technologie (nie ma smartwatcha ani EV ) wiec na razie jestem zadowolny z tego co mam i nie planuje zmian

> Owszem, płacę telefonem.

No a nie placisz smartwatchem?

> Częściej jednak Google Pay, niż Blikiem, jak już tak cię to interesuje.
                  > A teraz powiedz - zamówiłeś Trump Phone w przedsprzedaży?
                  > A jeśli nie, to dlaczego?

Jak wyzej.

> Przecież to Trump Phone (co prawda "Made in China", ale w końcu MAGA!).

Who cares. . Nie mam tez czapki MAGA i nie ogladam Trumpa w TV bo nie lubie jak gada czy babala.
                  Patrze co robi i to mi wystarcza aby na niego nie narzekac i go nie obrazac.
              • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 15.02.26, 00:30
                > Progresywne biedaki sie odezwaly co to musza jakos pokazywac swoj status.

Jakbyśmy się nie starali, w pozerskim ostentacyjnym przechwalaniu się, kto a dłuższego, nie przebijemy ciebie i kanadyjskiego Głupiego Jasia. To u was jakaś norma kulturowa tam za oceanem, czy jak?
    • carnivore69x Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 17:59
      No, ale cała ta marka Nowrocky to oficjalnie przynajmniej nic wspólnego z Nawrockim nie ma. Wiec za bardzo nie many się co pienić na to, że nie idą w Pawlaka i ekwiwalent przesiadki w polonezy.
      • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 22:47
        carnivore69x napisał(a):

> No, ale cała ta marka Nowrocky to oficjalnie przynajmniej nic wspólnego z Nawro
        > ckim nie ma. Wiec za bardzo nie many się co pienić na to, że nie idą w Pawlaka
        > i ekwiwalent przesiadki w polonezy.

No nic.
        Absolutnie nic.
        Właścicielką zarejestrowanego znaku towarowego "Nowrocky" jest Nina Nawrocka, siostra prezydenta.
        Absolutnie nic, JPRDL.
        • carnivore69x Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 23:12
          qqbek napisał:

> carnivore69x napisał(a):
          >
          > > No, ale cała ta marka Nowrocky to oficjalnie przynajmniej nic wspólnego z
          > Nawro
          > > ckim nie ma. Wiec za bardzo nie many się co pienić na to, że nie idą w Pa
          > wlaka
          > > i ekwiwalent przesiadki w polonezy.
          >
          > No nic.
          > Absolutnie nic.
          > Właścicielką zarejestrowanego znaku towarowego "Nowrocky" jest Nina Nawrocka, s
          > iostra prezydenta.
          > Absolutnie nic, JPRDL.
          >

Aha, to posypuję głowę popiołem (4 dni przed czasem).
        • vogon.jeltz Re: OT - Nowrocky prosto Chin 14.02.26, 23:41
          Z drugiej strony, siostra nie może robić biznesu na swoim (i brata) nazwisku?
          • qqbek Re: OT - Nowrocky prosto Chin 15.02.26, 00:29
            vogon.jeltz napisał:

> Z drugiej strony, siostra nie może robić biznesu na swoim (i brata) nazwisku?

Też fakt.
            Ale twierdzenie, że (p)rezydent nie ma nic wspólnego z promowaną przez siebie marką też nie jest tutaj jakoś mocno uzasadnione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka