Dodaj do ulubionych

16,5 kWh/100 km

11.05.26, 09:52
Wczoraj up-a, załadowanego rodzinką do pełna, przetestowałem na 50 km ekspresówki.
Pusto było, ciężarówek nie było, tempomat na 120 i nie zwalniałem ani chwili (co najwyżej trochę docisnąłem).
Zużycie wyszło 2x tyle, co w mieście, więc realny zasięg na ekspresówce to ledwie 160 km.

Gadałem z pociotkiem żony, który na tą samą imprezę przyjechał Y (nawet się przymierzyłem do niej - nie dziwię się zachwytom trypla już teraz) i on robi po 400 "na strzała", jeżdżąc nią zdecydowanie szybciej, a przy 120 zużycie ma podobne.

Tylko kredyt skończę spłacać i się za jakąś "niebieda wersją" Y albo 3 rozejrzę, bo tak się składa, że ten kuzyn nimi handluje zawodowo.
Obserwuj wątek
    • skitenis Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:07
      Ja wykonując "drag race" Zoe dobiłem do chwilowego 70 kWh/100. Ale skoro silnik ma 88 KM (65kW) to chyba wszedłem w tryb "overboost".
      Żona z wizyty u rodzinki , z załogą na pokładzie, turlając się po S-kach też "przywiozła" ponad 16 kW/h na 100. To są zdecydowanie pojazdy arundczimnejowe.
      Z przyczyn ideologicznych Tesla nie. A że lubię kombi, to chyba id7.
      • qqbek Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:16
        Mnie ideologia trochę mniej w zadek piecze, odkąd się wczoraj:
        1. przymierzyłem,
        2. dowiedziałem, że można też Y i 3 dostać z kodem SC01 (i to z produkcji nawet z 2024), jak się ma kogoś, kto taką ci wyszuka - do tej pory myślałem, że tylko starsze S i X miały "tą opcję".

O gustach i guścikach się nie dyskutuje... za to punkt "2" to są spore oszczędności w trasie :-)
        • skitenis Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:38
          To, że Y z zewnątrz przypomina mi bieługę. szczególnie w wykonaniu Airbusa, to mniejszy problem. Ale w środku ( bo tak najczęściej oglądam moje auta) wygląd i wyposażenie składające się z kierownicy i telewizora w pionie osobiście mnie razi,
          Ale, że pojadę łaciną: de gustibus non est disputandum
          • duze_a_male_d_duze_m Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:41
            Środek to takie skrzyżowanie appla z ikeą.
            • nousecomplaining Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 11:03
              > Środek to takie skrzyżowanie appla z ikeą.
              Dobre 🤣
          • qqbek Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 12:31
            skitenis napisał:

> To, że Y z zewnątrz przypomina mi bieługę. szczególnie w wykonaniu Airbusa, to
            > mniejszy problem.

Raczej delfina z trisomią 21.
            Ale wydajność energetyczna na poziomie kosmicznym dzięki takiemu wyglądowi.
            Moja "budka telefoniczna na kołach" zużywa podobnie przy prędkościach "ekspresówkowych".

> Ale w środku ( bo tak najczęściej oglądam moje auta) wygląd i
            > wyposażenie składające się z kierownicy i telewizora w pionie osobiście mnie r
            > azi,

A mi się ten minimalizm podoba.
            W Tesli słynie ponadto z tego, że wszystko działa.
            Szwagier sąsiada sobie kupił to małe BYD-le (Seal-a) i jednego dnia nie działa mu radio, innego tablet, a jeszcze kiedy indziej co innego. Niby zrzynka "3" od Tesli, ale wyjątkowo nieudana (albo testy wyposażenia sobie pominęli, stwierdzili, że alfa- (bo nawet nie beta-) testerami będą użyszkodnicy).

> Ale, że pojadę łaciną: de gustibus non est disputandum

Ta była z białą skórą, panoramą i sporą ilością dodatkowych pakietów (plus oczywiście jeden z droższych lakierów w palecie Tesli) - obok stała druga, czarna, z czarnymi skórami i mniejszą ilością wodotrysków (zresztą właściciel z tej samej "gałęzi" rodziny mojej małżonki) i już tak mi się nie podobała.
            • trypel Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 13:55
              Ponieważ z racji wycieczki widze teraz codziennie kilka cybertruckow to nawet one zaczynają mi sie podobać. Zwłaszcza o zachodzie słońca w okolicznościach przyrody.
              Ale chyba oglądać sie będziemy za trojka. Za 2 tyg odbieram nowego służbowego wiec dwóch dużych nie trzeba i Zofia juz sie zgodziła na trójkę tesli zamiast piątki bmw. I wtedy trzeci juz bedzie moja zabawka tylko.
              • trypel Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 18:05
                Tu akurat o wschodzie
            • duze_a_male_d_duze_m Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 16:56
              Zerknij sobie na "konfigurator" Tesli, nie będziesz śnił o pakietach i dodatkach. Hak sobie możesz domówić i kolor wybrać, biały za free, kilka kolorów na krzyż i najdroższa czerwien, to chyba wszystko.
              • skitenis Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 17:07
                Ja tam zaś wole tak:
                w gwiazdce nr 1 - H14 TRIM PIECES - WOOD BURRED WALNUT VENEER HIGH-GLOSS
                w gwiazdce nr 2- 736 TRIM PIECES - ASH TREE WOOD BLACK (2A70)
              • qqbek Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 22:39
                duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Zerknij sobie na "konfigurator" Tesli, nie będziesz śnił o pakietach i dodatkac
                > h. Hak sobie możesz domówić i kolor wybrać, biały za free, kilka kolorów na krz
                > yż i najdroższa czerwien, to chyba wszystko.

Ja się w pierwszej kolejności za "używką" z SC01 będę rozglądał (a więc do 2024).
                Ta Y którą wczoraj "obadałem" była w ślicznym granatowym odcieniu, z panoramą, z FSD, białymi skórami i automatem parkowania i wuj wie jeszcze z czym.

Jedyne co mnie przeraża, to to, jak kuzyn żony się podzielił historią zgłoszenia serwisowego.
                Rozwulkanizowała mu się na trasie opona, zgłosił do Tesli, bo to fabryczna 21'' była (a więc para nowych w okolicach 3k) a oni mu w mailu (pokazywał) odpisali, podając z jaką prędkością jechał (fabryczne tam miały indeks H, a on jechał z prędkością powyżej/w okolicach indeksu V przez ponad 100 km) i uprzejmie, ale stanowczo prosząc go, żeby sobie sam te opony wymienił, skoro lubi tak zaiwaniać :-)
                • vogon.jeltz Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 23:05
                  Dziwne, że w jakimś modelu homologiwane i standardowo montowane są opony z indeksem prędkości niższym niż predkosc osiągalna przez samochód. A to, co opisujesz, to jeszcze jeden (albo raczej: jeden z głównych) powód, żeby tego muskowego ścierwa nie kupować.
                  • qqbek Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 23:26
                    vogon.jeltz napisał:

> Dziwne, że w jakimś modelu homologiwane i standardowo montowane są opony z inde
                    > ksem prędkości niższym niż predkosc osiągalna przez samochód.

W Astrze (tej drugiej) miałem salonową nalepkę w środku, ostrzegającą o tym, że opony są do 190 km/h, a więc nie jest to jakaś odosobniona praktyka.

> A to, co opisujes
                    > z, to jeszcze jeden (albo raczej: jeden z głównych) powód, żeby tego muskowego
                    > ścierwa nie kupować.

No to tak trochę gryzie się z prawem do prywatności.
                    Z drugiej strony bronili tylko swoich własnych interesów, ale trochę za dużo ujawnili.
                    Przypomina mi się scena z Teslami z "Leave the World Behind", jak o tym pomyślę.
                    • trypel Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 23:37
                      O właśnie, ja tez jezdzilem kiedys fordem co mial naklejkę na szybie ze opony sa tylko do 190 a byl z fabrycznymi z wypozyczalni
                • duze_a_male_d_duze_m Re: 16,5 kWh/100 km 12.05.26, 07:34
                  No tak, zapomniałem, że jeszcze można dopłacić za drugi lub trzeci poziom autonomii (w standardzie masz aktywny tempomat, potem dochodzi parkowanie i zmiana pasów, na końcu w pełni autonomiczna jazda, która u nas nie w pełni działa). Szklany dach mają wszystkie Y, nawet te po ostatnim lifcie, gdzie nie masz "panoramy", bo ją czymś zasłonili w wersjach standard :) Warto brać auto po małym lifcie, jest ciszej (ale to i tak auto z tych głośnych). Lepsze miejsca produkcji to Berlin i Chiny, zasadniczo determinuje to kolor (np niebieski robią tylko w Chinach). Prędkość max, poza Performance to 217km/h). Idę zobaczyć jaki mam indeks. Lato W, zima V.
      • klemensiarz Re: 16,5 kWh/100 km 12.05.26, 23:02
        skitenis napisał:

> Ja wykonując "drag race" Zoe dobiłem do chwilowego 70 kWh/100. Ale skoro silnik
        > ma 88 KM (65kW) to chyba wszedłem w tryb "overboost".

Wystarczy, że miałeś średnią trochę poniżej 100 km/h żeby nie być w overboost z takim zużyciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka