Dodaj do ulubionych

WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą??

24.02.05, 13:53
Witam!
Oto pytanie laika.
Kiedyś, kojarzę jak przez mgłę, na rajdach było sporo aut marek o uznanej
renomie. Mam tu na myśli marki 'wyższej półki'. Dziś, dominują auta marek
pośledniejszch (w kazdym razie za takie uznawanych ) i do tego auta to
kompakty...

Przykład - było sobie Audi Quattro...
Dziś - dominuje Citroen, Ford...

Zatem, czemu taki Mercedes, Audi, BMW itp) nie jest w stanie stworzyć
konkurencji dla Focusa, Xsary itp?????

Pozdr
Obserwuj wątek
    • b12 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 13:59
      Nie no to chyba żart jakiś jest ?!? A wyobrażasz sobie jakąś lochę w stylu Audi
      A6 czy Saaba na trasie ?? Dzisiejsze kompakty są większe i cięższe od wozów
      klasy średniej z przed dwudziestu lat..
      • hubort Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:03
        > A wyobrażasz sobie jakąś lochę w stylu Audi
        >
        > A6 czy Saaba na trasie ??

To A6 jest najmniejszym modelem Audi? Łoł... Teraz pewnie Citroen się wycofa z
        rajdów, bo jak on wystawi C6 na trasę?
    • inna-bajka Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:00
      Geneza rajdów, to reklama (zwłaszcza jak wygrał) i udowodnienie, że ich auta są
      najlepsze.
      Dlatego dobrym markom, które szczycą się bezawaryjnością nie zależy na tym tak
      bardzo jak tym klepiącym padaczki na taśmie. Zawsze lepiej przygotować pięć aut
      do rajdów i potem to argumentować przy sprzedaży, że super. A niżeli
      wyprodukować kilkadziesiąt tysięcy samochodów dla ludków.
      I te padaczki potem są tanie, a jak mają nie być skoro się idzie na ilość, a
      nie jakość.
      • logis_on_line Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:04
        > Dlatego dobrym markom, które szczycą się bezawaryjnością nie zależy na tym

Subraru uchodzi i jest autem bezawaryjnym.
        • markus84 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 15:49
          logis_on_line napisał:

> > Dlatego dobrym markom, które szczycą się bezawaryjnością nie zależy na ty
          > m
          >
          > Subraru uchodzi i jest autem bezawaryjnym.

no tak, tylko w przypadku subaru rajdy, rajdowy charakter i pochodzenie aut,
          to jest podstawa calego wizerunku marki
        • inna-bajka Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 19:19
          Wyjątki są po to by potwierdzać regułę. Subaru - ok.
      • szymizalogowany Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:26
        inna-bajka napisała:

> Geneza rajdów, to reklama (zwłaszcza jak wygrał) i udowodnienie, że ich auta

>
        > najlepsze.
        > Dlatego dobrym markom, które szczycą się bezawaryjnością nie zależy na tym
        tak
        > bardzo jak tym klepiącym padaczki na taśmie. Zawsze lepiej przygotować pięć
        aut
        >
        > do rajdów i potem to argumentować przy sprzedaży, że super.

Ale co argumentować?

Przecież samochód WRC nie ma częsci wspólnych z żadnym seryjnym.

Chyba ci się pomyliło z N-grupą.
        • mess220 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 15:17
          >> > Przecież samochód WRC nie ma częsci wspólnych z żadnym seryjnym

Ma. np. pompe wody.
          :->
        • inna-bajka Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 19:20
          Reklama - zobacz w słowniku.
          Ale to wiesz Ty i ludzie, którzy się tym interesują, a nie ci co kupują Renault
          czy inne Peugeota.
        • jocek1 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 19:35
          > Przecież samochód WRC nie ma częsci wspólnych z żadnym seryjnym.

Tu zaś sie cofnęliśmy do czasów grupy B, Rohrla, Mouton, śp. Toivonena,
          Vatanena, Mikkoli, Allena, Blomquista (Stiga ;-))), Kankkunena.
          Ale o nich w Auto Świecie nie piszą ;-P
          Nie piszą też o renault R5 turbo, peugeocie 205 turbo 16, lancii delta S4 audi
          quattro A2

Trzeba sięgnac głębiej ;-P, poczytać o homologacjach itd.
      • jocek1 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 19:15
        szczególnie dla toyoty z corollą - veni, vidi, vici ;-P. Vide Auriol/Sainz
    • totalbalalaykashow Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:05
      t-72 napisał:

>
      > Zatem, czemu taki Mercedes, Audi, BMW itp) nie jest w stanie stworzyć
      > konkurencji dla Focusa, Xsary itp?????
      >
      > Pozdr
      sa w stanie, tylko akurat bawia sie w co innego- F1, GT, WTCC itp...
    • szymizalogowany Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:08
      Bo Mercedes i BMW już inwestują kupę kasy w F1, Audi w LeMans i inne wyścigi
      np. BTCC.

Od tego sezonu do F1 wchodzi Toyota.

Każda firma ma jakąś politykę marketingową część się reklamuje jeżdżąc w WRC a
      część w F1.

• t-72 Le Mans 24.02.05, 14:13
        No tak.
        Ale jakoś dla mnie mniejsze znaczenie ma F1 niż WRC... Tym bardzije, że kiedyś
        bawili się i w F1 i w WRC...

A co do Audi - a A3? To wielka locha jest? :-)
        • szymizalogowany Re: Le Mans 24.02.05, 14:24
          t-72 napisał:

> No tak.
          > Ale jakoś dla mnie mniejsze znaczenie ma F1 niż WRC... Tym bardzije, że
          kiedyś
          > bawili się i w F1 i w WRC...

A dla mnie ciekawsze jest F1. I chyba to jednak F1 ma znacznie większy budżet
          oraz ogląda to więcej ludzi na świecie niż WRC. U nas chyba nie transmitują F1
          więc może jest mniej popularne.

> A co do Audi - a A3? To wielka locha jest? :-)

Ja się zgadzam że technicznie nie ma problemu żeby pewnie Audi wyprodukowało
          samochód WRC.

Model nie ma znaczenia bo WRC nie ma nic wspólnego z żadnym samochodem seryjnym.
          • mess220 Re: Le Mans 24.02.05, 15:21
            >> Ja się zgadzam że technicznie nie ma problemu żeby pewnie Audi wyprodukowało
            >> samochód WRC.
            >> Model nie ma znaczenia bo WRC nie ma nic wspólnego z żadnym samochodem
            >> seryjnym.

Model ma zasadnicze znaczenie, bo WRC buduje sie na podstawie homologacji
            samochodu seryjnego (2500szt. wyprodukowanych z zachowaniem "seryjnosci"),
            i chociazby maksymalny szerokosc wynoszaca 1,77m ma duze znaczenie.

samochod WRC ma prawo "wyprodukowac" jedynie team fabryczny.

WRC to nie sa absolutnie odciete od seryjnych samochodow zabawki, zreszta nie
            bez powodu nosza nazwy aut seryjnych.

• poludniowiec Subaru... 24.02.05, 20:26
            WRX STi nie ma nic wspolnego z ich prawdziwa rajowka? Ja myslalem, ze choc
            troche ma, podobnie EVO...
            • szymizalogowany Re: Subaru... 25.02.05, 16:19
              poludniowiec napisał:

> WRX STi nie ma nic wspolnego z ich prawdziwa rajowka? Ja myslalem, ze choc
              > troche ma, podobnie EVO...

Przeczytaj co mess220 napisał, poza tym można spokojnie przyjąć że WRX STI a
              Subaru WRC nie mają prawie nic wpólnego.

WRC to nie samochód tylko przyrząd do jazdy wyczynowej
              • mess220 Re: Subaru... 25.02.05, 18:08
                W sumie to STI i EVO maja cos wspolnego z WuRCami:

Elementy ukladu przeniesienia napedu ze starszych specyfikacji WRC po pewnym
                czasie laduja w autach seryjnych, np. aktualny model STI ma juz 2 aktywne
                dyfry - sprzet wprost z WRC. Nie wiem co siedzi w EVO , ale na pewno nie
                pozostaje z tylu.

Tu potwierdza sie zasada, ze w sporcie opracowuje sie technologie przydatne
                pozniej "w cywilu".

:->
      • chris62 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 15:23
        Widzisz Toyota zalicza tyły w F1 już od 2 lat a Ty piszesz że wchodzi to co
        liczysz na to że w tym sezonie załapią się na podium przed Renault? a może
        zdetronizują Ferrari i BAR? No, ciekawe.
      • jocek1 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 19:18
        > Od tego sezonu do F1 wchodzi Toyota.

To jakies chyba ściśle tajne informacje ... Albo sie cofnęlismy w czasie z rok-
        dwa
    • b12 do huborta 24.02.05, 14:09
      t-72 napisał:

i do tego auta to
      > kompakty...
      >
      > Przykład - było sobie Audi Quattro...
      > Dziś - dominuje Citroen, Ford...
      >
      > Zatem, czemu taki Mercedes, Audi, BMW itp) nie jest w stanie stworzyć
      > konkurencji dla Focusa, Xsary itp?????

Koleś pytał o samochody duże. Czytaj uważnie.

A tak poza tym to nie rozumiem toku myślenia pod tytułem: Hyundai wygrał rajd
      więc robi lepsze samochody, co ma WRC do prestiżu marki?? Subaru Impreza
      powinna być najlepiej sprzedającym się samochodem klasy średniej, przecież
      wygrywa w rajdach od lat, prawda ?
      • hubort Re: do huborta 24.02.05, 14:15

> Koleś pytał o samochody duże. Czytaj uważnie.
        Gdzie?

> A tak poza tym to nie rozumiem toku myślenia pod tytułem: Hyundai wygrał rajd
        > więc robi lepsze samochody, co ma WRC do prestiżu marki?? Subaru Impreza
        > powinna być najlepiej sprzedającym się samochodem klasy średniej, przecież
        > wygrywa w rajdach od lat, prawda ?
        Ale to już chyba nie do mnie? BTW: Impreza to kompakt.

pozdr.

>
    • wsteczny.bieg Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 14:16
      To jest raczej tak. Koncerny angrażujące się w Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa
      Świata mają na celu promocje marki dla zwykłego, przeciętnie sytuowanego
      człowieka. A takich ludzi spotyka się na odcinkach specjalnych (jeżdżę na
      oglądarkę wiele lat więc z obserwacji moich i tylko wynika). Daje to taką
      namiastkę posiadania sportowego samochodu (człowiek myśli tak: moja fabia to
      jednak dobre autko ale focus byłby chyba lepszy). Taka forma promocji wskazuje
      nie tylko na szybkość, ale również na wytrzymałość (bo jeżdżą bo dziurawych
      asfaltach, głęboko tną zakręty, skaczą), poziom bezpieczeństwa (często zdarza
      się że rajdówka po rowie czy lekkim dzwonie po prostu jedzie dalej) itd. Kto
      był choć raz na rajdzie wie co mam na myśli. Oczywiście nijak się to ma do
      zwykłego cywilnego samochodu, ale jednak oddziaływuje.

Ale wracając do tematu. Np. audi należące do koncernu VW, nie startuje w
      rajdach, ponieważ VW rozwija Polo S1600 i wątpie czy stać by ich było na
      jeszcze jeden samochód. Mercedes jakoś kompletnie nie pasuje (auto dla biznesu,
      emerytów, taksówkarzy etc., zresztą jego wymiary nie pasują do wymagań
      homologacyjnych, a wątpie żeby specjalnie w tym celu skonstruowali mniejszy
      samochód. W przypadku BMW - nie wiem czy tak prosto zrobić z RWD -> AWD (z FWD
      prościej zrobić 4x4) - a RWD na chwilę obecna w rajdach to już historia.

SAAB np. moze i by się nadał. Startuje z powodzeniem w Rallycrossie, ale nie
      wiem jakie są zależności finansowe saaba. Nie wiem czy nie należy w częsci do
      Renault, a ci z kolei rozwijają program Clio S1600

No i jeszcze jeden bardzo wazny czynnik. W związku z licznymi, często
      nieprzemyślanymi zmianami przepisów dokonywanych przez FIA i pana Maxa Mosleya,
      trudno zaplanować taki projekt (w końcu to projekt na lata). Co chwile
      zmieniają się koncepcje rozwoju samochodów WRC. Teraz maja zostać okrojone z
      wszelkiej elektroniki (przede wszystkich aktywnych dyferencjałów i systemów
      kontroli trakcji - ten stosowoany w P307 WRC), coraz bardziej wyraźna jest
      koncepcja stworzenia nowej klasy S2000. Z kolei miała powstać klasa samochodów
      RRC (gdzie wstępnie deklarowało chęć udziału wielu producentów) - jednak plany
      spełzły na niczym. Czeski film w FIA, nikt nic nie wie.

I jeszcze wiele innych czynników.
      • t-72 no tak... 24.02.05, 14:25
        No tak... Ale na zachodzie (ja wiem - Rajd Szwecji) kompakt to nie jest szczy
        marzeń ogladacza rajdu...

Zastanawia mnie po prostu, dlaczego Audi Quattro jest już jedynie historią.
        pozdr
        • wsteczny.bieg Re: no tak... 24.02.05, 14:34
          Jeżeli chodzi o Audi to na chwilę obecną jest zaangażowane w wyścigi. W rajdach
          VW rozwija polo s1600, a Aufi jest z kolei od niego zalezne. Nie ma sensu robić
          sobie wewnętrzenej konkurencji. Poza tym jak wspominałem wobec niepewnej, na
          chwilę obecna przyszłości WRC - nie ma sensu rozwijać takiego samochodu.

Jedynym aktualnie koncernem który zamierza poszerzyć krąg "fabryk" jest suzuki,
          które po obecnym sezonie z ignisem s1600 i nowym swiftem s1600 zamierza
          przymierzyć się do WRC, ale dopiero wówczas gdy FIA konkretnie się określi.
          • gtrfreak Re: no tak... 25.02.05, 11:34
            VW zawsze prowadzil polityke tylko jednej marki w WRC - teraz jest nia Skoda,
            kiedys byly Seat i Audi. Zarowno WRC jak i F1 kosztuja duzo pieniedzy, mozna
            robic albo jedno albo drugie ale nie oba - tylko Toyota moze by mogla bo ma
            mase pieniedzy i siedzi w kilku sportach tak czy inaczej. Ale to jest powodem
            dlaczego Reault, BMW, Mercedes nie sa w WRC. Ponadto duze i dlugie samochody
            do tego typu rajdow za dobrze sie nie nadaja.
      • thecat Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 19:34
        SAAB jest własnością GM
    • mess220 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 24.02.05, 15:35
      Uznane marki sie nie licza, bo nie wszyscy chca sie bawic w WRC, niektorych nie
      stac, niektorym to niepotrzebne.
      Obecne przepisy FIA raczej faworyzuja "kompaktowe wytloczki" niz obite skora
      S-klasy (moze i dobrze). Zreszta chyba nie dla wszystkich skonczyloby sie to
      dobrze, bo taka zabawa sporo kosztuje a czesc z tych uznanych marek moglaby sie
      skompromitowac.
      • cc_2004 Re: WRC 2006 24.02.05, 22:03
        A do tych citroenów, peżotów i skód fabii ma dojść jeszcze suzuki z jakims
        nowym kompaktem w 2006 roku (kontynuując dobrą passę w Super 1600).
    • chris62 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 14:28
      > Kiedyś, kojarzę jak przez mgłę, na rajdach było sporo aut marek o uznanej
      > renomie. Mam tu na myśli marki 'wyższej półki'. Dziś, dominują auta marek
      > pośledniejszch (w kazdym razie za takie uznawanych ) i do tego auta to
      > kompakty...
      Auta uznanych marek nie mają szans z autami marek pośledniejszych więc cykają
      się stanąć do zawodów bo to obniżyłoby ich prestiż.
      Dlaczego WRC to kompakty? proste większe auta nie miałyby szans a jeszcze
      mniejszych nie dopuszcza regulamin (min. 4 m długości.
      Tak więc sport jest poligonem dla tych pośledniejszych marek i sprawdzone
      rozwiązania w rajdach trafiają do "cywilnych" wersji.
      Ludzie widząc sukcesy danego modelu przynajmniej Ci co lubią sport motorowy chcą
      się jakoś utożsamiać z tym co święci sukcesy a to wpływa na sprzedaż - najlepszy
      dowód Peugeot 206 bije sprzedażą wszystkich w klasie po kilkakrotnym zdobyciu
      mistrzostwa świata.
      Co więc z tymi uznanymi? No pozostały wyścigi na torze i F1 i co?
      Ano wyscigi sam. turystycznych w Niemczech - Alfa 156 i Audi A4; Anglia -
      Renault Laguna. BMW i Mercedes oraz Honda tak przeciętnie a Toyota nie istniała.
      W F1 BMW i Mercedes nic nie pokazały przegrali z BAR i Renault o Ferrari nie
      wspomnę bo mieli bolidy wszechczasów w ostatnich 2 latach.

No i nie zgodziłbym się że są to marki pośledniejsze, takie Subaru Impreza to
      marzenie wielu młodych "rajdowców" no może z wyjątkiem tej wersji 125 KM.
      Peugeot 307 CC to piękny wózek, Xara i Focus choć starszej konstrukcji to wciąż
      solidne kompakty w sumie to klasa nachętniej kupowana w Europie bo w Polsce
      poślednie to klasa B a kompakt to już pół-luksus.
      Przyznam się że sam osobiście uległem urokowi rajdów i kiedy w 1997 roku Janusz
      Kulig rozpylał Meganką Maxi przednionapędową auta klasy WRC jak Corolla
      Gryczyńskiego, Subaru Hołowczyca i resztę innych Seatów itp (szkoda tych czasów
      w polskich rajdach) to właśnie kupiłem Megane bo bardzo mi się podobało.
      Przynajmniej kiedy w TV mówili Rajd Elmotu wygrał Janusz Kulig na Renault Megane
      Maxi to znajomi zazdrościli mi ze mam auto które w rajdach coś prezentuje.
      Zresztą każdy kierowca rajdowy wybiera takie auto, które jego zdaniem ma szanse
      powalczyć a nie strupa więc niech mi nikt nie mówi ze auta WRC pochodzą od marek
      poślednich. Dla mnie poślednie to te które w sporcie nie uczestniczą.
      • niknejm Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 14:32
        Co do Hondy, to najpierw zaopatrywała team BAR w silniki (początkowo przez
        swojego tunera - firmę Mugen), potem zaś ten team wykupiła. I nieźle sobie w F1
        radzi.

Pzdr
        Niknejm
        • chris62 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 15:48
          Rzeczywiście walka między Bar-Honda i Renault była bardzo ciekawa.
          Niestety konflikt na linii Briatore Trulli wpłynął na wyniki zespołu ptzecież
          ten kierowca ośmieszał się dając się wyprzedzić na ostatnim zakręcie, nie wiem
          jak on to GP Monaco wygrał. Na szczęście Toyota go zatrudniła.
          Button natomiast to dobry kierowca i dzięki niemu BAR w końcówce przeskoczył na
          2-gie miejsca. Początek dla Hondy nie był zbyt udany, kilka razy Sato spalił
          silnik chyba zbyt szarżował.
          Niemniej ilość punktów oby teamów jest zbliżona ale daleko za Ferrari i przed BMW.
          Nowy sezon nowe silniki udoskonalone to napędza postęp i wkrótce zaowocuje to w
          silnikach Ferrari, Hondy i Renault oraz pozostałych, my kibice mamy pogląd kto
          zrobił największy krok naprzód bo sport jest tego najlepszym obrazem.
          • niki27 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 15:59
            Ja jestem ciekaw rywalizacji w tym roku. R. zapowiada, że ma jakieś cuda-wianki
            w nowym bolidzie. Ale nie sądzę, żeby Honda wpadła w marazm, więc... zadecydują
            kierowcy?
            • chris62 Re: WRC - dlaczego uznane marki sie nie liczą?? 25.02.05, 16:24
              Kierowcy są ważni ale słaby samochód nie pozwoli na walkę.
              Np Damon Hill w Wiliams-Renault mistrz świata, przechodzi do Arrows Yamaha i
              zalicza tyły, Villeneuve kolejny kierowca Wiliamsa - renault mistrz świata a
              potem tyły kiedy Renault się wycofało. Może dobrze wtedy zrobili bo zła sława za
              Wiliamsem się ciągnie za śmierć A. Senny.
              Również inne teamy się odgrażają a zwłaszcza dysponująca największym budżetem
              Toyota.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka