Dodaj do ulubionych

Głośniki

IP: 158.75.12.* 21.04.05, 11:21
Mam pytanie do znawców car audio. Mam w samochodzie radio i dwa głośniki w
przednich drzwiach. Wszystko jest ok. radia słuchać się da. Pytanie co by
było, gdybym dołożył dwa głośniki na tylną półkę. Czy efekt jaki uzyskam
będzie wart zachodu, czy może napracuję się a efektu i tak nie usłyszę. Nie
myślę, o żadnych wielkich wzmacniaczach ani subwooferach - po prostu
dodatkowa para głośników.

Z góry dzięki za odpowiedzi
Meloman
Obserwuj wątek
    • remek-1983 Re: Głośniki 21.04.05, 12:32
      Fajnie by było do tego aby Twoje radio obsługiwało 4 kanały. Jak masz słabsze
      radio to zaniknie Tobie barwa dźwięku - u mnie tak było i dobrze grało jedynie
      jak na balansie dałem tylko lewy albo tylko prawy kanał. :(
      Co Tobie mogę polecić to właśnie radyjko z jakąś mocą np 4x30. Nie zapomnij, że
      głośniki do samochodu mają 4 Ohmy.
      • Gość: meloman Re: Głośniki IP: 158.75.12.* 21.04.05, 13:10
        Moje radio ma właśnie wyjście 4x30W, ale z tyłu póki cisza, bo głośników nie
        ma. Radio napewno je obsłuży (kwestia tylko w pociągnięciu kabli) ale nie wiem
        czy efekt wart będzie roboty.

Pozdrawiam
        Meloman
        • t.nowakowski1 Re: Głośniki 21.04.05, 13:30
          Moim zdaniem jak najbardziej opłaci sie założyć głośniki na tylna półkę, jednak
          odpowiednio dobrane do mocy radia. Polecalbym tutaj glosniki firmowe. Efekt
          napewno będzie widoczny.
          • Gość: Meloman Re: Głośniki IP: 158.75.12.* 21.04.05, 13:32
            A mogą to być takie same głośniki jakie mam w przednich drzwiach czy też jakieś
            inne? Nie znam się na tym i nie wiem czy są jakies specjalne głośniki do tyłu a
            inne do przodu ...

Dzięki za pomoc
            Meloman
            • t.nowakowski1 Re: Głośniki 21.04.05, 13:45
              Szczerze to polecalbym glosniki kilkudrozne graja ladnie czysto i lacza w sobie
              funkcje glosnika niskotonowego i wysokotonowego. Nie wiem jakie masz glosniki z
              przodu wiec nie moge ci nic doradzic. Napewno nie ma czegos takiego jak
              glosniki to przodu i glosniki do tylu mozna je montowac jak komu pasuje.
              Najwazniejsza moim zdaniem jest moc glosnikow aby wyeliminowac efekt choinki w
              radiu :) Jak masz jeszcze pytania to pytaj
              • Gość: Meloman Re: Głośniki IP: 158.75.12.* 22.04.05, 10:28
                A o co chodzi z tą choinką? tzn. co to za zjawisko i jaka powinna być moc
                głośników, żeby go nie było.

Wielkie dzięki za pomoc
                Meloman
                • Gość: t.nowakowski1 Re: Głośniki IP: 195.47.201.* 26.04.05, 12:58
                  Choinka to tzw. zjawisko mrugania kontrolek i wyswietlacza na radiu w rytm
                  niskich tonow wysylanych na glosniki. Radzilbym tutaj sprawdzic moc nominalna
                  kupowanych glosnikow (nie moc muzyczna !!!). Zazwyczaj stosowalem zasade 2x
                  czyli moc glosnikow 2 razy wieksza niz moc radia. Wszystko zalezy od tego czy
                  sprzet jest orginalny bo moim zdaniem oplaca inwestowac w sprzet firmowy, a
                  przynajmniej radio. Jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj.

Pozdrawiam
    • Gość: akustyk Re: Głośniki IP: *.kompania.net 27.04.05, 22:25
      Dla właściwego efektu powinieneś założyć dwa głośniki na tylnych drzwiach, dwa
      na tylnej półce i dwa na suficie. Dobrze jest też założyć po dwa z każdej
      strony w bagażniku. Jak założysz do tego wzmacniacz 1000 W to będzie Cię
      słychać nawet w Wieliczce a przecież ło to chłodzi, im głośni tym lepi, ni?.
      • promotor11 Re: Głośniki 06.05.05, 18:49
        Witam zdecydowanie gra warta bedzie świeczki i zamontowanie odpowiednich
        glośników na tylnej półce dźwięk bedzie bardziej soczysty i przestrzenny
        dojdzie jeszcze troszke niskich tonów jak i wysokie sie rozjaśnia wiec nie
        pytaj tylko montuj. Kable pociagnij prawa albo lewą strona to nie jest duzo
        pracy no w zależności jakie ma sie jeszcze autko :) Ale warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka