Dodaj do ulubionych

Zbiornik paliwa

02.08.05, 16:00
Mam problem ze zbiornikiem paliwa, już 2 zbiornik został zessany, nie ma
opowietrzenia a ja nie mogę zlokalizować przyczyny tego stanu rzeczy ,proszę o
pomoc P.S VW POLO 1993 silnik 1050 jedno punktowy wtrysk ,pompka paliwa
montowana w zbiorniku paliwa.
Obserwuj wątek
    • apteros Re: Zbiornik paliwa 02.08.05, 16:24
      Miałem podobny przypadek z Astra Clasic wiele lat temu. Samochod byl nowy wiec
      zbiorniki dwukrotnie byly wymieniane w ramach gwarancji. Przyczyne serwis
      okreslil jednoznacznie: nalewanie paliwa "pod korek" czyli dolewanie do oporu
      po odbiciu pistoletu. Oczywiscie nie byli tego w stanie udowodnic wiec
      wymieniali bezplatnie ale mnie to skutecznie oduczylo takich praktyk i od
      tamtego czasu tego nie robie. Byc moze w polo jest podobnie rozwiazany uklad
      odpowietrzajacy i lanie paliwa do oporu powoduje zalanie przewodow
      odpowietrzajacych. Pzdr.
      • jacpol3 Re: Zbiornik paliwa 03.08.05, 18:45
        Dzięki za info lecz u mnie to nie jest przyczyną bo jak zgniotło zbiornik to
        niedało się lać paliwa do oporu bo przeciekał,a ogólnie to nie lałem do oporu bo
        jest na gaz,pozdro chej.
    • dark13 Re: Zbiornik paliwa 02.08.05, 16:37
      jacpol3 napisał:

> Mam problem ze zbiornikiem paliwa, już 2 zbiornik został zessany, nie ma
      > opowietrzenia a ja nie mogę zlokalizować przyczyny tego stanu rzeczy ,proszę o
      > pomoc P.S VW POLO 1993 silnik 1050 jedno punktowy wtrysk ,pompka paliwa
      > montowana w zbiorniku paliwa.
      ale co sie dzieje w zwiazku z tym? w starych vw odpowietrzenie jest przy korku
      wlewu paliwa o ile pamietam w gumie
      • jacpol3 Re: Zbiornik paliwa 03.08.05, 18:54
        W starych to jest mozliwe,a czy w moim też to trudno powiedzieć ,ja też myslałem
        o korku.Starsze Polo miały pompkę przy silniku a w moim jest w zbiorniku paliwa
        niewiem czy to ma jakieś znaczenie???.
        • dark13 Re: Zbiornik paliwa 03.08.05, 18:59
          jacpol3 napisał:

> W starych to jest mozliwe,a czy w moim też to trudno powiedzieć ,ja też
          myslałe
          > m
          > o korku.Starsze Polo miały pompkę przy silniku a w moim jest w zbiorniku
          paliwa
          > niewiem czy to ma jakieś znaczenie???.
          jesli chodzi o pompki paliwa przy silniku to tylko w silnikach z gaznikiem.
          jakie masz objawy tego ze zbiornik sie zapowietrza?odpowietrzenie moze byc
          tylko gdzies przy korku wlewu paliwa lub nie ma go wcale gdyz korek jest tak
          skonstruowany
          • jacpol3 Re: Zbiornik paliwa 04.08.05, 15:41
            Objawy są takie ze zgniotło zbiornik i uszkodził pompkę paliwa,przy wlewie jest
            węzyk ale tam jest podłączony przewód dochodzący do tzw.węgla aktywnego i to tym
            węzykiem ssie opary ze zbiornika i to jest to że ssysa zbiornik bo się nie
            odpowietrza prawidłowo.
            • dark13 Re: Zbiornik paliwa 04.08.05, 17:29
              jacpol3 napisał:

> Objawy są takie ze zgniotło zbiornik i uszkodził pompkę paliwa,przy wlewie
              jest
              > węzyk ale tam jest podłączony przewód dochodzący do tzw.węgla aktywnego i to
              ty
              > m
              > węzykiem ssie opary ze zbiornika i to jest to że ssysa zbiornik bo się nie
              > odpowietrza prawidłowo.
              moze wlasnie winny jest ten filtr z wegla aktywnego nigdy mi sie cos takiego
              nie przytrafilo ale gdzies czytalem ze mozna go kupic w sklepach
    • zaq26 Re: Zbiornik paliwa 03.08.05, 10:48
      a może by tak rozwiązać to metodą chałupniczą - mikroskopijny otwór (jak
      najcieńszym wiertłem) w korku powinien pomóc.
      • jacpol3 Re: Zbiornik paliwa 03.08.05, 18:50
        Też o tym myślałem ,tylko jaka jest przyczyna braku opowietrzenia????musi być
        jakieś fabryczne opowietrzenie.
        • odin-2 Re: Zbiornik paliwa 04.08.05, 15:54

.. W SKLEPACH Z ACCESORIAMI SAMOCHODOWYMI KUPISZ ZAMYKANY KOREK-WSZYSTKIE MAJA
          ODPOWIETRZNIKI .
          • jacpol3 Re: Zbiornik paliwa 04.08.05, 17:15
            Myslałem o korku paliwa a czy to jest przyczyną braku odpowietrzenia?
            • odin-2 Re: Zbiornik paliwa 04.08.05, 17:19
              jacpol3 napisał:

Myslałem o korku paliwa a czy to jest przyczyną braku odpowietrzenia?

.. przetestuj :- wyjmnij/otwórz wlew , zastartuj , jezeli startuje i chodzi bez
              "dreszczy" = to wina odpowietrzenia,powstaje vacum i pompa nie ssie/tloczy -
              kreci sie w vacum = auto staje . Moze nowy korek (nie orginalny) pomoze. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka