08.11.05, 07:25
Sprowadziłem samochód z 2004 roku z przebiegiem 18.000 km. Pierwszy przegląd
ma mieć po 30.000 km. Przebieg ten osiagnę ok. 4 miesiące przed upływem 2
letniej gwarancji. /serwis VW uznaje nwaet taki zakup w innym kraju/.
Niestety mam dylemat, gdyż mam nienajlepsze doswiadczenia z serwisem /INTER
WELM Bielsko-Biała/ zmierzajace do wniosku iż delikatnie mówiąc oszukują
klientów. Czy warto jechać na pierwszy przegląd do serwisu po tylko by był
wpis w książce a i tak gwarancja zaraz się skończy. Czy po prostu dla
świętego spokoju zrobić ten przegląd w serwisie?
Obserwuj wątek
    • kali.gulla Re: LONG LIFE 08.11.05, 07:55
      Jeżeli znasz zakres serwisu i wpuszczą cię na halę to możesz pilnować, żeny
      serwis wykonali prawidłowo i kompletnie.
      jeżeli nie top wymienią ci olej i filtr. I na tym pewnie skończą.
      Taniej będzie wymienić olej i fitry poza autoryzowanym serwisem.
      Gwarancja co prawda kończy się za chwilę, ale pozostaje jeszcze gwarancja na
      blachy i lakier. Wiem, że niektóre serwisy nie chcągadać nawet o naprawach
      blacharskich jeżeli nie ma kompletu wpisów do książki gwarancyjnej.
      Można by pewnie dyskutować o wpływie przeglądy silnika na korozję blach, ale
      taka dyskusja skończyła by się w sądzie (jeżeli jesteś upierdliwy). Jak chsesz
      mieć spokój to zapłać za przegląd i nie zapomnij o płatnym przeglądzie blach
      (pewnie po 4-5 latach sprawdźw książce).
      Jeszcze jedno
      Jeżeli przegląd przewiduje podłączenie pod tester to tego ci nie zrobią poza
      autoryzowanym serwisem, a w trakcie testu różne kwiatki mogą wyjść.
      • hakim2 Re: LONG LIFE 08.11.05, 08:41
        Z tym testem trochę mnie przekonałeś. Niestety tylko serwis ma odpowiednie
        urządzenia do sprawdzenia co w aucie piszczy. Szkoda tylko ze niektózy
        pracownicy tych serwisów są tak nierzetelni. Nie chciałbym uogólniać ale mam
        wrażenie iż nie tylko ja obawiam się serwisu. Samm byłem świadkiem wymiany
        poglądów dwóch Panów /serwis Renault w B-B/ licytujących sie kto bardziej
        orżnał frajera.
        • waskes29 Re: LONG LIFE 08.11.05, 10:20
          hakim2 napisał:

> Z tym testem trochę mnie przekonałeś. Niestety tylko serwis ma odpowiednie
          > urządzenia do sprawdzenia co w aucie piszczy. Szkoda tylko ze niektózy
          > pracownicy tych serwisów są tak nierzetelni. Nie chciałbym uogólniać ale mam
          > wrażenie iż nie tylko ja obawiam się serwisu. Samm byłem świadkiem wymiany
          > poglądów dwóch Panów /serwis Renault w B-B/ licytujących sie kto bardziej
          > orżnał frajera.

Jak wierzysz w takie bzdury ze tylko servis ma odpowiednie urzadzenia do
          testowania samochodu to zawsze bedziesz na nich skazany.
          Ja zawsze servisowalem swoj samochod w stacjach autoryzowanych Boscha i
          zapewniam ciebie ze maja tam wielokrotnie wieksze pojecie o samochodach niz w
          aso a takich firm jest duzo ktore dysponuja odpowiednim sprzetem wystarczy
          tylko poszukac zwlaszcza ze teraz koncerny sa zmuszone do udostepniania
          wszystkich urzadzen danych i oprogramowania do servisowania samochodow.
          W aso pracuja przewaznie sami nieudacznicy i uczniowie bo za takie pieniadze
          jakie im placa zaden dobry mechanik nie bedzie sie osmieszal -wiec jesli
          usterki nie wykryje komputer to beda wymieniac wszystko jak leci a prawdziwa
          przyczyne jesli wogole znajda to zapewne na samym koncu.
    • emes-nju Re: LONG LIFE 08.11.05, 10:35
      Pieczatke musisz miec! W ASO nie licz jednak na rzetelny przeglad, szczegolnie pod koniec gwarancji. Jezeli masz zaufany warsztat, pojedz tam, zeby znalezli Ci wszystko, co nalezy przed koncem gwarancji naprawic. Potem pojedz na przeglad (czyli po najdrozsza pieczatke na swiecie) z lista spraw do zalatwienia.
    • jimmi11 Re: LONG LIFE 09.11.05, 10:26
      Ten pierwszy lepiej zrób. Zawsze będziesz miał atut w momencie odsprzedaży.
      Niestety zgadzam się z kolegami, iż droga ta piecząka. Nie musisz przecież tego
      robić w Bielsku. Popytaj znajomych. Ja osobiście słyszałem dobre opinie o
      serwisie w Rybniku zdaje się Magro i w Sosonowcu Bińkowski.
    • gregor105 Re: LONG LIFE 09.11.05, 11:51
      Sprawdź najpierw czy VW honoruje w Polsce serwis Long-life. Dla samochodów
      zakupionych w naszym kraju napewno nie. Przeglądy co 15 000.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka