Dodaj do ulubionych

Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!!!

IP: *.pkobp.pl 31.10.02, 08:53
Pozwalam sobie zwrócic się do szanownych forumowiczów z apelem
o rozpowszechnianie w Polsce zwyczaju ruszania od razu w momencie zapalenia
się zielonego światła. W przybliżeniu-długa kolejka na skrzyżowaniu, zapala
się zielone światło, rusza najpierw pierwszy potem dopiero drugi, trzeci itd.
W rezultacie ciąg samochodów, które przejadą podczas emisji zielonego światła
jest relatywnie krótki. Może wprowadźmy zwyczaj z bardziej cywilizowanych
krajów- zielone światło- ruszamy wszyscy powoli na przód, jeżeli zachowa się
ostrożność to zderzaki będą całe a przez skrzyżowanie przejedzie nas więcej.
Wiem, że są niekiedy wyjątki, które trudno będzie w tym kierunku wyedukować
tzw. niedzielni kierowcy ale myślę, że trzeba dać jakoś początek.

pozdr.
Maciej
Obserwuj wątek
    • Gość: al Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 217.153.95.* 31.10.02, 08:57
      Hi
      Juz od jakiegos czasu propagujemy te idee.
      pzdr
      al
      • Gość: Robert Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 13:34
        jeżdżę dużo ale nie wpadłem na to. Jednak obawiam się ciągle o moje zderzaki.
        Wymaga to o wiele większej uwagi. Zastanawiam się po co mam przejechać
        skrzyżowanie szybciej ale mniej bezpiecznie i z większym wysiłkiem. Robiąc 7000
        km w miesiącu doszedłem do wniosku, że czas nie jest wartością, która
        rekompensowała mniejsze bezpieczeństwo i zmęczenia spowodowane zwiększoną
        koncentracją.
        • Gość: Zibi Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 80.51.26.* 04.02.03, 15:56
          Tu nie chodzi o to, abyś TY szybciej przejechał
          skrzyżowanie, tylko o to, aby przejechało je jak
          najwięcej samochodów na jednym zielonym świetle.
        • Gość: Jerzy Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.ny325.east.verizon.net 21.02.03, 23:51
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> jeżdżę dużo ale nie wpadłem na to. Jednak obawiam się ciągle o moje zderzaki.
          > Wymaga to o wiele większej uwagi. Zastanawiam się po co mam przejechać
          > skrzyżowanie szybciej ale mniej bezpiecznie i z większym wysiłkiem. Robiąc
          7000
          >
          > km w miesiącu doszedłem do wniosku, że czas nie jest wartością, która
          > rekompensowała mniejsze bezpieczeństwo i zmęczenia spowodowane zwiększoną
          > koncentracją.
          No to pewnie jesteś niedzielnym kierowcą.Obawa o zderzaki bezsensowna,ponieważ
          ogromna większość sam.ma zderzaki plastikowe a te są dość elastyczne,
          nie wymaga większej uwagi taka jazda ale po prostu uwagi na zmianę
          świateł.Bredzisz coś o zwiększonym wysiłku..czużbyś wkładał wysiłek w
          naciśnięcie pedału gazu?
          a 7000 m-cznie to robisz chyba we śnie..bo jakby tak było to byłbyś się obiema
          rękami pod tym apelem podpisał.kolejna twoja bzdura to zmęczenie spowodowane
          jak mówisz zwiększoną koncentracją.Przecież chyba nie odpoczywasz stojąc na
          światłach a ruszenie wtedy gdy z daleka widzisz zapalające się światło oraz
          ruszający przed tobą samochód nie jest chyba niczym nadzwyczajnym, zwłąszcza
          dla kierowcy przejeżdżającego tak ogromną ilość kilometrów m-cznie jak ty.
          A swoją drogą to masz fantazję iście ułańską.
      • Gość: Slautar Od podstaw. IP: Przymorze:* 05.12.02, 18:51
        Znakomity pomysł. Myślę że właśnie z powodu bardzo niskiej kultury jazdy w
        Polsce takich apeli (akcji) powinno być możliwie dużo - istnieje przecież duże
        prawdopodobieństwo że takie a nie inne zachowanie kierowców nie wynika jedynie
        ze złej woli, ale również z braku świadomości. Myślę więc że pomysł jest bardzo
        dobry. Moje wątpliwości budzi jednak skuteczność takich akcji (wystarczy
        spojrzeć na listę {ilość} opinii - niewiele osób uznało, że jest to temat
        któremu warto poświęcić więcej czasu i uwagi). Proponuję więc by rozszerzyć
        apel i walczyć o to by na kursach na "prawko" prowadzone były również zajęcia z
        kultury jazdy i by temat ten był również uwzględniany w testach. Rozwiązanie
        takie wykluczy element nieświadomości polskich kierowców i pomoże obiektywnie
        ocenić nasze obyczaje drogowe.
      • Gość: Kierowca. Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.12.14.vie.surfer.at 27.12.02, 19:01
        Wyglada to tak-zapala sie zolte swiatlo,wszyscy stoja-dobrze,zapala sie zielone
        swiatlo-pierwszy cymbal zaczyna szukac dzwigni zmiany biegow,wszyscy
        stoja,znalazl-wlancza 1 bieg-rusza,drugi cymbal dopiero wtedy zaczyna szukac
        dzwigni zm.biegow-wlancza-rusza,pozostali dalej stoja,zapala sie juz swiatlo
        zolte,a potem czerwone i prawidlowo wszyscy stoja.Przejezdzaja 2-3 samochody.Po
        zapaleniu sie swiatla zoltego i potem zielonego-proces rozpoczyna sie wsrod
        pozostalych identycznie,zadnego wyciagniecia wnioskow,ze sami sobie robia
        trudnosci.Na kazdym skrzyzowaniu odbywa sie to identycznie.Jezdzilem samochodem
        w wielu krajach i wszedzie juz na zoltym swietle wszyscy wlanczali bieg,aby na
        swietle zielonym od razu ruszyc,robili to wszyscy jednoczesnie i jakos sie
        dalo.W Polsce sie nie da.Coz,-to Polacy,matoly bezmozgie,trudnosci w mysleniu
        majacy juz zakodowane genetycznie.W pyskowaniu i ublizaniu natomiast innym to
        fachowcy.
        • Gość: Kierowca Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.12.14.vie.surfer.at 27.12.02, 19:25
          Gość portalu: Kierowca. napisał(a):

> Wyglada to tak-zapala sie zolte swiatlo,wszyscy stoja-dobrze,zapala sie
          zielone
          >
          > swiatlo-pierwszy cymbal zaczyna szukac dzwigni zmiany biegow,wszyscy
          > stoja,znalazl-wlancza 1 bieg-rusza,drugi cymbal dopiero wtedy zaczyna szukac
          > dzwigni zm.biegow-wlancza-rusza,pozostali dalej stoja,zapala sie juz swiatlo
          > zolte,a potem czerwone i prawidlowo wszyscy stoja.Przejezdzaja 2-3
          samochody.Po
          >
          > zapaleniu sie swiatla zoltego i potem zielonego-proces rozpoczyna sie wsrod
          > pozostalych identycznie,zadnego wyciagniecia wnioskow,ze sami sobie robia
          > trudnosci.Na kazdym skrzyzowaniu odbywa sie to identycznie.Jezdzilem
          samochodem
          >
          > w wielu krajach i wszedzie juz na zoltym swietle wszyscy wlanczali bieg,aby
          na
          > swietle zielonym od razu ruszyc,robili to wszyscy jednoczesnie i jakos sie
          > dalo.W Polsce sie nie da.Coz,-to Polacy,matoly bezmozgie,trudnosci w mysleniu
          > majacy juz zakodowane genetycznie.W pyskowaniu i ublizaniu natomiast innym to
          > fachowcy.
          >>P.S--Poprzeczytaniu wiekszosci glupawych komentarzy-oswiadczam,zaczynam
          jezdzic po POLSKU,a w szczegolnosci przestrzegac w miescie i na waskich drogach
          poza miejskich dopuszczalnych predkosci max. Juz widze te piekne efekty-
          zakorkowane miasto i kawaleryjska dusze wyprzedzajacych na linii ciaglej i pod
          gore, za miastem.Dostosuje sie do woli wiekszosci w prawie wyboru rodzaju
          jazdy,ale zgodnie z przepisami.
        • Gość: Wicio Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: Govok:* / 192.168.0.* 04.01.03, 00:15
          Chyba wszyscy włączali a nie włanczali biegi!!! Cymbałów
          ci u nas dostatek
        • Gość: Guowa Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.acn.waw.pl 08.01.03, 01:44
          Gość portalu: Kierowca. napisał(a):

> swiatlo-pierwszy cymbal zaczyna szukac dzwigni zmiany biegow,wszyscy
          > stoja,znalazl-wlancza 1 bieg-rusza,drugi cymbal dopiero wtedy zaczyna szukac
          > dzwigni (...)

>W pyskowaniu i ublizaniu natomiast innym to fachowcy.

Sluszna uwaga. Nawet na forum sie nie hamuja :))

Pzdr.
          B(G)P
        • Gość: zibibusik Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 10:18
          bardzo dobra idea-którą już dawno stosuje się w świecie-ja w polsce również
          próbuje jak stoje na 1 pozycji pod sygnalizaorem,ale za mną przepaść ruszają
          gdy ja już zjeżdżam ze skrzyżowania.A P E L SZANOWNI KIEROWCY WSZYSCY STARAJMY
          SIĘ TAK JECHAĆ O MINIMUM 30% ZWIĘKSZY SIĘ PRZEPUSTOWOŚĆ NASZYCH MIAST.JEDNAK TO
          JUŻ NA KURSACH POWINNO SIĘ UCZYĆ ADEPTÓW TEJ WYDAWAŁOBY SIĘ JAKŻE PROSTEJ
          REGÓŁY. ORAZ TROSZKĘ WIĘCEJ K U L T U R Y NIE KAŻDY ZOSTAJE ZARAZ PO KURSIE
          MISTRZEM KIEROWNICY-MNIEJ NERWÓW TO I KAŻDY Z NAS DOJEDZIE I BĘDZIE ZDROWSZY
          BO STRES POWODUJE JESZCZE WIEKSZĄ AGRESJĘ I DOCHODZI NA DROGACH DO PRZYKRYCH
          INCYDENTÓW A I NIERAZ KONSEKWENCJĄ NERWOWOŚCI JEST W Y P A D E K.
          ŻYCZĘ WSZYSTKIM KIEROWCĄ TYLE SAMO POWROTÓW CO WYJAZDÓW.POZDROWIENIA I
          PAMIĘTAJMY NIERAZ PRZEPRASZAJĄCY GEST ZNACZY WIĘCEJ NIŻ WIELE SŁÓW.
      • Gość: Mariusz Re: błąd w nauczaniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 20:38
        umiejętności rusznia na zielonym świetle, włączania się do ruchu, sprawnego
        porusznia się po mieście tak by nie zawadzać innym powinny być podstawowymi
        kryteriami praktycznego egzaminu zamiast bezsensownego manewrowania po
        parkingu, na te elementy powinni kłaśc główny nacisk instruktorzy na naukach
        jazdy zamiast propagowania zachowawczego "babskiego" stylu jazdy.
        • Gość: Czesiek Kiedy byliście na kursie PJ? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 19:21
          Ludzie kiedy byliście na kursie Prawa Jazdy Przecież tam własnie uczą zaraz
          po zatrzymaniu się na skrzyżowaniu wrzucić Jedynkę !!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Tomek Re: Kiedy byliście na kursie PJ? IP: 150.254.89.* 18.02.03, 11:54
            Jestem w trakcie kursu i moja droga do skrzyzownia wygląda mniej więcej tak:
            1.czerwone śwaitło
            2.powoli hamuje, potem sprzegło i hamulec
            3.gdzy stoję wrzucam luz
            4."nogi na drzewo" jak mówi mój instruktor
            5.obserwuję cykl zmiany swiateł
            6.gdy ci z prawa i z lewa stoją wciskam sprzęgło i jedynkę
            7.zapala się zielone to puszczam sprzęgło i daje gazu
            8.nie zdejmuje nogi ze sprzęgła ale wciskam je i daje 2
            9.i już mnie nie ma na skrzyżowaniu
            PS.Wiele razy za mną dopiero ruszali...
            Tzreba trochę pomyśleć-samochód to nie zabawka!!! Pozdrawiam
            twisnia@poczta.wp.pl
          • Gość: Piotrek Re: Kiedy byliście na kursie PJ? IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 10:00
            Gość portalu: Czesiek napisał(a):

> Ludzie kiedy byliście na kursie Prawa Jazdy Przecież tam własnie uczą zaraz
            > po zatrzymaniu się na skrzyżowaniu wrzucić Jedynkę !!!!!!!!!!!!!!!!!

To istotnie teraz uczą jacyś debile. Nie dość, że biorą w łapę za zdanie
            egzaminu dużo więcej niż kiedyś, to jeszcze nie wiedzą czego uczyć. A mówią
            jeszcze coś o sprzęgle? O budowie i zasadzie działania? I każą tak stać co
            najmniej pół minuty z wciśniętym sprzęgłem? Powinni uczyć ruszania na zielonym,
            tak jak mnie uczyli, ale to było ze 25 lat temu.
        • Gość: Jola Re: błąd w nauczaniu IP: 213.17.157.* 11.04.03, 14:01
          Wypraszam sobie "babski sposób jazdy". Niejeden macho powinien nauczyć się od
          kobiet jak jeździć, zamiast szpanować na drodze i przy okazji "łamać" znaki.
      • Gość: Topek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.zchpolice.com 18.06.03, 08:43
        Idea absolutnie słuszna i godna poparcia!! Jednak moim zdaniem w tej sprawie
        konieczna jest odpowiednia zmiana zapisu w Kodeksie Drogowym (jest przecież
        obowiązek zachowania bezpiecznej odległości), oraz obowiązek uczenia sposobu
        ruszania spod świateł podczas nauki jazdy.
      • Gość: yataman Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 15:50
        najbardziej denerwujace sa tiry i auta dostawcze ustawiajace sie na lewym
        pasie i maluchy
    • Gość: hip Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.pgi.waw.pl 31.10.02, 09:06
      A może warto zaapelować też o to aby sygnalizacja świetlna była tak ustawiona
      żeby zielone światło paliło się nieco dłużej (niż np 5 sek.). Nie od dziś
      wiadomo, że zbyt częste zmiany świateł znacznie ograniczają przepustowość
      skrzyżowań.
      • Gość: jan Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 212.160.121.* 13.11.02, 15:36
        nareszcie jakaś sensowna inicjatywa, ale proszę być konsekwetny i przypominać,
        propagować i jeszcze raz propagowac
    • Gość: Pitz Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.u.mcnet.pl 31.10.02, 09:13
      Niestety, u nas jest tak, ze kazdy mysli tylko o sobie. Wystarczy popatrzec jak
      rusza wiekszosc samochodow skrecajacych w lewo - on i tak bedzie stal dopuki
      nie przejada ci z przeciwka, wiec po co ma podjechac szybciej? Zeby ten z tylu,
      jadacy prosto przejechal? A po co, to jego broszka!
      Niestety, ta sama osoba bedzie sie zloscic, ze ktos zrobi mu to samo na
      nastepnym skrzyzowaniu.
      Przyklad z zycia - ul. Podlesna w Warszawie, dojazd do Marymonckiej. Dla
      niewtajemniczonych, Podlesna to jezdnia z jednym pasem ruchu w kazda strone.
      Korek tak gdzies na 500-700 m. do swiatel. Przede mna jedzie jakis Cienki
      ruszajac powoli. W koncu robi sie jakies 50 m. odstepu miedzy nim a poprzednim.
      Dojezdzamy do swiatel, zapala sie zolte swiatlo, wiec Cienki daje gazu i
      przejezdza na czerwonym, a ja zostaje. Gdyby gosc jechal normalnie, to
      przejechalby on, ja i ten za mna.
      Wszystko to kwestia kultury i myslenia o innych. Niestety, w Polsce nikt nie
      mysli o innych inaczej niz na zasadzie zazdrosci. Jak John zarobi sobie duzo
      pieniedzy ciezka praca, wybuduje dom z ogrodem, kupi samochod, to George
      popatrzy i pomysli, tez bym tak chcial, musze pomyslec co zrobic, zeby mi tez
      sie tak zaczelo powodzic. Jak Jan zarobi i kupi sobie dom z ogrodem i dobre
      autko, to Jurek pomysli - ale mu sie powodzi, musze pomyslec co zrobic, zeby mu
      sie przestalo tak powodzic. I to jest roznica w mentalnosci krajow rozwinietych
      i rozwijajacych sie.
      Sorki, ze troche nie na temat.

Pozdrawiam.
    • Gość: wuj Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 09:33
      tak to jest, ale w cywilizowanych krajach. Działa pieknie , też widziałem. U
      nas też czasem zdarzy sie, ze kilku gości ruszy jednocześnie - i aż miło
      jechać. Tylko że to wyzsza szkoła jazdy jak na nasze warunki niestety, pzdr
    • Gość: haczbek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 212.160.153.* 31.10.02, 20:45
      Jestem za. A nawet przeciw - ale tylko jeśli ruszamy pod górkę. Wielu trzyma
      wtedy auto na hamulcu nożnym i przy ruszaniu zdarza się że taki delikwent(-tka)
      cofa sie nawet o metr. W takich przypadkach jednak czekam.
    • Gość: ixi Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 212.244.83.* 31.10.02, 22:41
      W polskich warunkach ? Przy naszej edukacji drogowej ?-
      uważam , że to na razie niemożliwe. Musi jeszcze sporo wody upłynąć
      zanim to się przyjmie. Wystarczy spojrzeć na zwykłe codzienne
      przykłady typowo polskiej nietolerancji na drodze np. przy zmianie
      pasa ruchu...

ixi
      • Gość: Wiseguy Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.tpnet.pl / *.chelmnet.pl 31.10.02, 22:48
        A ja proponuje żeby piewszy stojący samochód przed swiałem miał wrzuconą
        jedynkę i pilnował świateł, a nie zasypiał jak się zapali zielone to on dopiero
        myśli co zrobić zeby ruszyć.
        Bardzo prosze!!!!!
        • Gość: NXA Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 22:59
          Jesień chyba nastawia wszystkich marzycielsko. Apele i prośby nie poskutkują.
          To sie nie uda.
          Chyba, że wzdłuż sznurka samochodów stojących pod światłami bedzie stało pięciu
          osiłków z młotkami podniesionymi nad tylnią szybą. Z założenia walą w szybę po
          2 sekundzie od zmiany świateł.
        • Gość: pidżej Nie ma problemu! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 23:44
          proponuję tylko by nikt mnie nie wyprzedzał gdy wolno dojeżdżam jako pierwszy
          do czerwonego światła - ja bym się dotoczył i przejechał bez zatrzymania już na
          zielonym na dwójce lubo i trójce, ale zawsze się trafi jakiś zajob który
          wjedzie we takim momencie przede mnie, czasem jeszcze światłami czy klaksonem
          pogoni, bo lubi postać pod semaforem i potem ruszać z jedynki. jak mnie nie
          będą wyprzedzać - problem ruszania na zielonym sam się rozwiąże IMHO.
        • Gość: frax Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.acn.pl / 10.135.128.* 09.11.02, 19:20
          Wystarczy żeby patrzył na światło dla pieszych i wtedy gdy zielone miga wrzucił
          jedynke i był przygotowany... ja tak robie i z prawie zawsze pierwszy ruszam:)
          pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.telia.com 03.11.02, 18:37
        Jest taka mozliwosc dla wszystkich, pod warunkiem ze zachowamy troszke wieksza
        odleglosc miedzy pojazdami.Potrzeba okolo 3m do 4m. W momencie zzoltego mamy
        wlaczany bieg i trzymamy na sprzegle,zielone wszyscy ruszaja bez problemu , nie
        ma zderzen,odstepy ratuja sytuacje.W ten sposob moze opuscic skrzyzowanie dwa
        razy tyle pojazdow co teraz,o ile nie wiecej.Sprobujcie.
        Pzdr.Michal
        • Gość: kuba Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.acn.waw.pl 03.11.02, 19:38
          zwroc tylko uwage, ze jak zostawic 3-4 metry miedzy kazdym samochodem, to
          kolejka bedzie dwa rzy dluzsz, wiec i korek zabklokuje poprzednie skrzyzowanie.

pzdr
          • qrakki999 Jak zlikwidować korki 04.11.02, 12:41
            Rozszerzyłem trochę temat ale sami zobaczycie związek!
            /będe bardzo niesprawiedliwy ale za dlugo juz stoje w korkach/

Proponuje zabronić zawodu taksowkarza - wtedy znikna wszelkie problemy bo
            taksowkarze /przynajmniej te 10 czy 20 tys w Warszawie albo i wiecej/ to swiete
            krowy:
            1. ruszaja na zielonym po 2-3 sekundach najmarniej
            2. smigaja po miescie 140 albo wrecz odwrotnie suna jak radiowozy 20 - 30
            3. postoje /pewnie nierzadko na dziko/ w roznych ciekawych
            miejscach /zaslaniajace skrzyzowania, wjazdy, itp./
            4. no i oczywiscie osławione podstawianie sie

jezeli dodac punkty
            5. cholernie drogie
            6. wygladajace jak pakistańskie autobusy /ale tamte maja swoj styl/
            7. oszukujacy czesto kierowcy

To rozwiazemy kilka problemow!

tak tak - wiem, ze to niemożliwe, ale czasami chciałbym miec karabin:)

pzdr.
            Q
            • Gość: Maciej Re: Jak zlikwidować korki-rozwinięcie IP: *.pkobp.pl 04.11.02, 13:00
              Rozwijam dalej wątek i jestem za .... likwidacją autobusów miejskich.
              Powody ?:
              - wymuszają nagminnie pierszeństwo, wyjazd z zatoczki na których stoja
              sprowadza się często po prostu do wrzucenia migacza i natychmiastowego
              ruszenia, bez patrzenai w lusterka (wiem ,że są wtedy uprzyiwlejowani w takich
              sytuacjach ale bez przesady)
              - strasznie kopcą generalnie
              - są powolne
              -głośne
              - duże
              - powodują przyspieszone zużycie dróg
              -niszczą krawęzniki i studzienki
              na razie tyle

Maciej

p.s.
              ach te poniedziałki, roboty w bród a myślami jeszcze przy weekendzie...
              • qrakki999 Re: Jak zlikwidować korki-rozwinięcie 04.11.02, 13:21
                he, he, he
                tak sobie pomyslałem, ze jak rozwiniemy mocno ta myśl to wogole precz z
                motoryzacją;)

a propos PS-a - jeszcze przy łykendzie - ja juz jestem myslami przy następnym;)

pzdr.
                Q
    • bart_ To nie fizyka, to percepcja, koledzy ! 04.11.02, 15:30
      Gość portalu: Maciej napisał(a):

> ... rusza najpierw pierwszy potem dopiero drugi, trzeci itd.
      > (...) ruszamy wszyscy powoli na przód, jeżeli zachowa się

Jak ruszysz głową to zauważysz, że cały "sznurek" samochodów nie ruszy od razu
      jak gąsiennica. Powód jest banalny, bo między każdym ruszającym samochodem w
      kolejce upływa minimalny czas który liczy się od momentu zauważenia (percepcji
      kierowcy) ze pojazd przed Tobą rusza - poprzez wciśnięcie pedału gazu (zakładam
      że i niedzielni kierowcy mają już wrzuconą "1" zanim zabłyśnie zielone),
      zwolnienie sprzęgła - i wreszcie jazdę do przodu. W teorii trwa to sekunde, ale
      to wystarczy zeby 20-ty w kolejce w praktyce nie zdążył przejechać na zanim
      zapali się czerwone.
      Nic tu apele nie pomogą. To zycie, a nie jakieś sci-fi. A takich "podróżnikow w
      czasie" starających się ruszać zanim ruszy poprzedzający samochód widziałem nie
      raz i często kończyło się to drobną stłuczką. Ja apelowałbym o rozwagę ale ta
      przy hamowaniu, bo każdy zależnie od wieku ma różną zdolność percepcji która
      dotczy tak ruszania jak i hamowania. Inną percepcję ma dziadek w kapeluszu w
      swojej zaszronionej po szyby fabii a inną 20-latek np. w sportowym bolidzie
      swojego tatuśka.

Pzdr

• Gość: ixi Re: To nie fizyka, to percepcja, koledzy ! IP: 212.244.83.* 06.11.02, 22:20
        bart_ napisał:

> Gość portalu: Maciej napisał(a):
        >
        > > ... rusza najpierw pierwszy potem dopiero drugi, trzeci itd.
        > > (...) ruszamy wszyscy powoli na przód, jeżeli zachowa się
        >
        > Jak ruszysz głową to zauważysz, że cały "sznurek" samochodów nie ruszy od
        razu
        > jak gąsiennica.

oczywiśie cały sznur nie ruszy, ale wystarczy że ruszy na przykład 15
        samochodów.

Powód jest banalny, bo między każdym ruszającym samochodem w
        > kolejce upływa minimalny czas który liczy się od momentu zauważenia
        (percepcji
        > kierowcy) ze pojazd przed Tobą rusza - poprzez wciśnięcie pedału gazu
        (zakładam

cza rzeczywiście upływa ale kedy więcej osób bedzie ruszało to ulegnie
        rzeczywistmu skróceniu.

>
        > że i niedzielni kierowcy mają już wrzuconą "1" zanim zabłyśnie zielone),
        > zwolnienie sprzęgła - i wreszcie jazdę do przodu. W teorii trwa to sekunde,
        ale
        >
        > to wystarczy zeby 20-ty w kolejce w praktyce nie zdążył przejechać na zanim
        > zapali się czerwone.
        > Nic tu apele nie pomogą. To zycie, a nie jakieś sci-fi. A
        takich "podróżnikow w
        >
        > czasie" starających się ruszać zanim ruszy poprzedzający samochód widziałem
        nie raz i często kończyło się to drobną stłuczką. Ja apelowałbym o rozwagę ale
        ta
        > przy hamowaniu, bo każdy zależnie od wieku ma różną zdolność percepcji która
        > dotczy tak ruszania jak i hamowania. Inną percepcję ma dziadek w kapeluszu w
        > swojej zaszronionej po szyby fabii a inną 20-latek np. w sportowym bolidzie
        > swojego tatuśka.

osobiście preferuję mieć styczność na drodze z dziadkiem w fabii niż z 20-
        latkiem w sportowym bolidzie swojego ojca- trochę zależy mi jednak na moim
        bezpieczeństwie.

ixi

>
        > Pz
      • Gość: dave79 Re: To nie fizyka, to percepcja, koledzy ! IP: *.koma.com.pl 09.11.02, 13:21
        Szanowny Kolego!!

Zgadzam się z Twoim wywodem tylko połowicznie. Masz rację, iż czas odbierania,
        analizowania zdażeń zewnętrznych jest bardzo indywidualną sprawą każdego
        człowieka. Jednakże kierowcy (po to powinny być badania kierowców) posiadają
        ten czas bardzo podobny. Nie wyobrażam sobie kierowców całkowicie bez
        jakiegokolwiek refleksu.

Dlatego właśnie w większości światła umieszczone są tak, aby nawet kierowca
        piątego czy dziesiątego samochodu w kolejce mógł zauważyć zmianę świateł. Wtedy
        ruszć może każdy w tym samym czasie!!! Dla chcącego nic trudnego. Naprawdę.

Inną sprawą jest, kiedy widok zasłania dużo większy pojazd.
        Ale tego już nie zmienimy....

Pozdr.
      • Gość: mario Re: To nie fizyka, to percepcja, koledzy ! IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 08.12.02, 10:34
        > jak gąsiennica. Powód jest banalny, bo między każdym ruszającym samochodem w
        > kolejce upływa minimalny czas który liczy się od momentu zauważenia
        (percepcji
        > kierowcy) ze pojazd przed Tobą rusza - poprzez wciśnięcie pedału gazu
        (zakładam
        >
        > że i niedzielni kierowcy mają już wrzuconą "1" zanim zabłyśnie zielone),
        > zwolnienie sprzęgła - i wreszcie jazdę do przodu. W teorii trwa to sekunde,
        ale

wiesz, ja doszedłem może to kontrowersyjnych wniosków ale: gdyby każdy miał
        automatyczną skrzynię biegów to byłoby to możliwe. Ja mam i jestem w stanie
        ruszyć jednocześnie z samochodem przede mną. Manualem, cieżkie do zrobienia.

pozdrawiam
        • greenblack Re: To nie fizyka, to percepcja, koledzy ! 04.01.03, 22:51
          Gość portalu: mario napisał(a):

> wiesz, ja doszedłem może to kontrowersyjnych wniosków

Automaty, to na tym Forum bardzo kontrowersyjny temat;)

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=2914754&a=2914754&v=2

ale: gdyby każdy miał
          > automatyczną skrzynię biegów to byłoby to możliwe.

Kilka innych rzeczy też byłoby możliwe, ale przcież starciłbyś "KONTROLĘ";)

Ja mam i jestem w stanie
          > ruszyć jednocześnie z samochodem przede mną.

To, że masz automat świadczy tylko o Twoich miernych umiejętnościach -
          prawdziwi mistrzowie kierow(ni)cy jeżdżą tylko z ręcznymi skrzyniami;)

Manualem, cieżkie do zrobienia.

Nie znasz się. Jesteś tylko "cienkim bolkiem", najlepiej w ogóle przestałbyś
          jeździć, ofermo jedna;)

> pozdrawiam

Pozdrawiam
    • Gość: Tonio Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.joint.eu.org 07.11.02, 13:30
      a ja się pytam :
      DLACZEGO TEGO NIE UCZĄ NA KURSIE!!!!!!

zasada jest prosta:

RUSZAMY RÓWNO Z DRUGIM AUTEM STOJĄCYM PRZED NAMI
      tak się edukuje kierowców w krajach cywilizowanych

zasada nr 2:
      co drugi samochód wpuszcza JEDNO auto z podporządkowanej

i jakoś U NICH to działa !!!!!
      • bart_ APELUJE ... RUSZCIE LEPIEJ GŁOWAMI... !!! 07.11.02, 15:03
        Tonio i reszta... mądrali, a szczególnie ten co zapuścił ten kretyński wątek.
        Ruszcie lepiej głowami !!!
        zamiast pisać jakieś brednie.

Jadnocześnie, to możecie sobie posłuchac muzyki i podłubać w nosie.
        Ruszenie jednoczesne kilku pojazdów jest niemożliwe jak tu już ktoś wspomniał.
        Czy to tak trudno skumać ?
        • Gość: KajTan Sprawne ruszanie... IP: *.tpnet.pl / *.nsm.pl 07.11.02, 19:03
          Alez oczywiscie, ze jest mozliwe - ba, jest to bardziej niz prawdopodobne, bo
          wystarczy tylko miec wlaczony bieg, kiedy widzimy, ze pieszym zapala sie
          czerwone.

Nastepnie obserwujac (nawet z ukosa), ze auto stojace przede mna rusza, lub tez
          widze to przez szybe auta stojacego przede mna (mysle o sytuacji, kiedy jestem
          trzeci lub dalszy w kolejce), spokojnie ruszam z nim, zwiekszajac odstep w
          miare narastania predkosci...

i jakos nikt nie trabil na Oldtimera, ze marudzi na zmianie swiatel, mimo ze
          czas osiagniecia predkosci przelotowej 60 kph mierzy sie kalendarzem ;)) to
          start jest jednoczesny z autem stojacym tuz przede mna...

To nie jest trudne i skomplikowane, kwestia wyczucia i zdolnosci manualnych -
          sprobujcie kiedys - szczerze polecam.
        • Gość: Tom Re: APELUJE ... RUSZCIE LEPIEJ GŁOWAMI... !!! IP: *.chello.pl 10.11.02, 10:38
          Zdarzyło mi się kiedyś być 4 w kolejności pod światłami - zapaliło się zielone
          i stał się cud - ruszyliśmy jednocześnie, oczywiście kretyn za mną nie miał
          nawet wrzuconego biegu i był bardzo zaskoczony faktem że trzeba jechać. Sprawa
          jest warta nagłośnienia - niech policja zacznie upominać i karać tych którzy
          nie ruszają na zielonym - maruderzy szybko się nauczą - stanie na zielonym jest
          blokowaniem drogi. Druga sprawa - mandaty dla tych, którzy wjeżdżają na
          skrzyżowanie widząc że nie mogą go opuścić i dla tych, którzy za wszelką cenę
          chcą być pierwsi i np. skręcają w lewo z pasa przeznaczonego do jazdy na wprost.
          • Gość: Lukasz W innych krajach juz na to wpadli! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 11:54
            Panowie (i Panie)! Przeciez w USA (niezaleznie od tego co zlego mozna o tym
            kraju powiedziec) przepisy stanowią, że stojący jako pierwszy na swiatlach ma
            OBOWIAZEK ruszania z maksymalna dostepna dynamiką. Reszta oczywiście używa
            bezlitośnie klaksonów jeżeli ktoś rusza zbyt wolno... W Austrii jest podobnie -
            ograniczenie prędkości w mieście do 50, ale nie dotyczy to zjeżdżania ze
            skrzyżowania. Po to, żeby zrobić miejsce jadącym za nami można znacznie
            przekroczyć prędkość (a na prostej ją zredukować do przepisowej).I tam z
            krzyżówki zjeżdża 15-20 samochodów, a u nas 5-10.
            • Gość: Jureek Re: W innych krajach juz na to wpadli! IP: 62.8.156.* 13.11.02, 15:45
              Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> Panowie (i Panie)! Przeciez w USA (niezaleznie od tego co zlego mozna o tym
              > kraju powiedziec) przepisy stanowią, że stojący jako pierwszy na swiatlach ma
              > OBOWIAZEK ruszania z maksymalna dostepna dynamiką.

Czyli jeśli ten pierwszy nie ruszy z piskiem opon i nie będzie miał gazu wciśniętego do dechy, to zapłaci mandat? Drugi może już nie musi w ten sposób? Ciekawe, będę musiał spytać nauczyciela angielskiego.

> Reszta oczywiście używa
              > bezlitośnie klaksonów jeżeli ktoś rusza zbyt wolno...

W tej dziedzinie my Polacy nie musimy mieć kompleksów. Trąbimy tak samo dobrze, jeśli nie lepiej. Znasz definicję nanosekundy?
              Jura
          • Gość: Waldek Re: APELUJE ... RUSZCIE LEPIEJ GŁOWAMI... !!! IP: *.iios.pwr.wroc.pl 18.02.03, 11:19
            Jest to dobry temat,który przed laty lansował Sobiesław Zasada.Ale uwaga!Nikt
            tego nie poruszyl;w Polsce jezdzi sie jeszcze na świetle czerwonym!!Aby szybko
            ruszyć na zielonym,musimy nauczyć(wyeliminować)kierowców,którzy jeszcze jadą
            pomimo,ze zmieniło sie światło na czerwone.Więcej dyscypliny...Pozdrawiam
        • Gość: etam Re: APELUJE ... RUSZCIE LEPIEJ GŁOWAMI... !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 19:04
          bart_ napisał:

> Jadnocześnie, to możecie sobie posłuchac muzyki i podłubać w nosie.
          > Ruszenie jednoczesne kilku pojazdów jest niemożliwe jak tu już ktoś wspomniał.
          > Czy to tak trudno skumać ?

Fakt - ale tylko jezeli tak myslacy jak Ty znajda sie wsrod ruszajacych na
          zielonym.
          Co to za trudnosc - widzisz zielone i ruszasz - jak robia to wszyscy
          jednoczesnie?????
          Ale widac ze mozna Cie nauczyc tego tylko tak :
          zdemontowac Ci tylny zderzak i za kazdym razem (pod swiatlami)postawic za Toba
          samochod ciezarowy z kierowca ktory nie wie ze ty nie wiesz jak to sie robi.
          Efekt murowany - jak nie mozna nauczyc myslec to przynajmniej wyrobic odruch
          obronny.
      • Gość: frax Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.acn.pl / 10.135.128.* 09.11.02, 19:30
        A mnie na kursie właśnie nauczyli... stoisz pierwszy obserwuj światło dla
        pieszych stoisz drugi wrzuć jedynke szybko od razu jak sie zapali żółte.
        pozdrówki
    • jarm7 Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! 07.11.02, 20:01
      Ja natomiast sądzę, że problem tkwi nie w jednoczesnym ruszaniu wszystkich
      (jest to chyba niemożliwe) lecz w szybkim ruszaniu. Panowie Panie - ruszając na
      zielonym - wdepnijcie trochę mocniej pedał gazu. Przecież każdy z nas jest
      najlepszym kierowcą a tak prostego manewru nie potrafimy wykonać z życiem.
      • Gość: fan Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.chello.pl 10.11.02, 11:20
        dawno dawno temu w Poznaniu (to miasto było dla mnie
        zawsze dziwne)droga tranzytowa do Berlina czerwone
        światło czekamy dopiero po chwili orientuje się,że ci na
        prostopadłej też czekaja ale że czasem tak bywa to nie
        pękam. Wtedy światła się zmieniaja i ruszyli wszyscy
        To dopiero jaja były:)))
    • Gość: cOlo Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 213.77.96.* 10.11.02, 12:28
      W pelni sie zgadzam z kolega.
      No ale co zrobic jak w maluchach albo innych takich musza najpierw poszukac
      biegu ;-)
      • Gość: wiktor Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.11.02, 17:23
        2 ALE:

1. Większość skrzyżowań w naszym kraju jest tak zbudowana, że światła widzą ci
        w pierwszych 6-8 autach - np na wielu rondach nie ma górnej sygnalizacji- bo
        ciężko było zbudować:) Więc choćny się obsr... to nie ruszysz równo, gdy stoisz
        np 10 w kolejce - a to na zakorkowane miasta i tak dobrze.

2. Załóżmy, że stoisz bliżej, albo nawet światła są wyżej - a stanąłeś za
        transitem czy tirem. Powodzenia. Czy może staniesz tak daleko od niego, żeby
        zobaczyć?

wot szto
        • Gość: wujek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.crowley.pl 17.11.02, 10:09
          Co robi większość kierowców gdy zapala się żółte - nic
          Dopiero po zapaleniu zielonego szuka biegu, pedału sprzęgła i dostojnie rusza
          A co robi następny (zwykle) czeka aż poprzednik odjedzie 3-5 metrów, wrzuca
          jedynkę i dostojnie rusza itd.
          Trudno się dziwić że na zielonym , przy takim stylu jazdy , przejedzie kilka
          samochodów
          • greenblack Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! 04.01.03, 22:59
            Gość portalu: wujek napisał(a):

> Co robi większość kierowców gdy zapala się żółte - nic

Greenblack popuszcza już hamulec, ale Greenblack w ogóle nie umie jeździć, bo
            ma automat.

> Dopiero po zapaleniu zielonego szuka biegu, pedału sprzęgła i dostojnie rusza

Greenblack wciska dynamicznie gaz i bardzo płynnie odjeżdża, ale Greenblack
            jest "półkierowcą", bo ma automat.

> A co robi następny
            (zwykle) czeka aż poprzednik odjedzie 3-5 metrów, wrzuca
            > jedynkę i dostojnie rusza itd.

I jeszcze ogląda ,z bardzo już daleka, zad pudła Greenblacka, ale Greenblack
            jest "cienkim bolkiem", bo ma automat.

> Trudno się dziwić że na zielonym , przy takim stylu jazdy , przejedzie kilka
            > samochodów

To żenujące, ale przcież oni mają "KONTROLĘ".

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=2914754&a=2914754&v=2

Pozdrawiam
      • Gość: oldtimer Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 10:31
        Gość portalu: cOlo napisał(a):

> No ale co zrobic jak w maluchach albo innych takich musza najpierw poszukac
        > biegu ;-)

a nie jest to takie proste, bo ja jajk siadlem raz w zyciu do malucha to pod
        kolanem mialem lewarek :)
      • Gość: agulha Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 04.01.03, 01:06
        > No ale co zrobic jak w maluchach albo innych takich musza najpierw poszukac
        > biegu ;-)

A to nieprawda. Jeździłam maluchem i nieraz ruszałam pierwsza spod świateł,
        zanim kierowcy niezłych wozów znaleźli tę jedynkę.
        Inna sprawa, oczywiście, to żałosne przyśpieszenie, jakie ten model oferuje :-))
    • Gość: oldtimer Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 10:23
      jezdzer autem ktore ma blisko 30 lat i 50kph osiaga po min:), ale czesto zdaza
      sie ze ruszam szybciej od duzo nowszych aut. to zalezy od umiejetnosci.
      • Gość: oldtimer Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 10:26
        inna sprawa- jak czasem mi sie zdazy zaspac przy ruszaniu to nikt na mnie nie
        trabi, bo pewnie mysla ze nie moge;). nikt oprocz malucha, ktory normalnie nie
        ruszy, jak nie ma odleglosci pomiedzy nim a poprzedzajacym samochodem na co
        najmniej jeszcze 3-4 maluchy.
      • Gość: Maciej Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.pkobp.pl 22.11.02, 09:12
        Gość portalu: oldtimer napisał(a):

> jezdzer autem ktore ma blisko 30 lat i 50kph osiaga po min:), ale czesto
        zdaza
        > sie ze ruszam szybciej od duzo nowszych aut. to zalezy od umiejetnosci.

A tak z czystej ciekawości- jakie to auto ? Pytam bo kiedyś moim pierwszym
        samochodem była ZASTAVKA- samochodu chyba już dawno nie ma, a mój sentyment do
        niej pozostał. Niestety praktycznie nie widuję już tego autka na drogach- czas
        robi swoje.Zawsze jednak z nieukrywaną sympatia patrzę na takie oldtimery
        poruszające sie jeszcze po drogach.

podr.

Maciej
    • Gość: MACIA Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.echo.pl 21.11.02, 06:42
      Popieram przedmówców ale moim zdaniem fajniejsza sprawą było by wprowadzenie
      wzorem np. włoch oprócz pomaranczowego światła - zielone migajace . Ono
      dodatkowo sygnalizuje że za chwile zapali się pomarańczowe, dalej czerwone itp.
      To bardzo pomaga bo juz z daleka widać czy przed skrzyzowaniemtrzeba dodac
      gazu , czy hamować. Nie ma po prostu efektu piszczacych opon. Pozdrawiam
      wszystkich.
      • Gość: Piotr Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.eurx.dupont.com 21.11.02, 08:32
        Dobrym pomyslem jest tez sekundnik nad sygnalizatorem odliczajacy czas do
        zmiany swiatel. Widzialem to bodajze w Austrii, ale takze... w Turcji i na
        Ukrainie.

pzdr
    • Gość: Wit Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.dabnet.pl / 80.48.249.* 22.11.02, 13:46
      Popieram apel. W moim mieście na jednej zmianie świateł przejeżdża góra 6 aut.
      W skrajnych przypadkach tylko 4. Jakie przez to tworza się korki nie muszę
      chyba wyjaśniać. Więc drodzy kierowcy i kierowniczki skończmy z głupim nawykiem
      zaciągania hamulca ręcznego na światłach. Poza tym oczekujmy na zmiane na
      biegu, po pierwsze szybciej zareagujecie na zmiane, po drugie mniej zużywa się
      sprzęgło w waszych pojazdach i silnik jest odciążony. No i nie czekajmy na to
      aż koledzy przed nami ruszą - RUSZAJMY RAZEM
      pozdrowienia
    • Gość: Kaszub Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.02, 23:11
      Polacy są (najczęście) kierowcami w I pokoleniu, nie mają więc we krwi
      świadomości,że droga należy do wszystkich uczestników ruchu, a nie do nich
      samych. Właśnie opóźnione ruszanie spod świateł jest tego jednym z
      poważniejszych dowodów. Na zachodzie każdy maruder może być niemal pewien, że
      stojący za nim samochód wjedzie mu w bagażnik,jeśli się spóźni z ruszeniem na
      swiatłach. Mieszkałem w USA,mam amerykańskie Prawo Jazdy i pamiętam, że jednym
      z ważniejszych przepisów był taki, że samochód stojący za takim, który nie
      ruszył z miejsca ma obowiązek marudera (lub pojazdu uszkodzonego w wyniku
      kolizji) zepchnąć ze skrzyżowania swoim zderzakiem. Może u nas taki obowiązek
      wprowadzić ? (tylko te europejskie niby-zderzaki tego nie
      wytrzymaja!!!,niestety.) JESTEM ZA WPROWADZENIEM OBOWIĄZKU RUSZANIA W MOMENCIE
      ZAPALENIA SIĘ ZIELONEGO I KARANIA TEGO KIEROWCY< KTÓREMU WJECHANO W TYŁ POJAZDU!
      >
      • Gość: Jureek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 62.8.156.* 27.11.02, 09:09
        Gość portalu: Kaszub napisał:

> Mieszkałem w USA,mam amerykańskie Prawo Jazdy i pamiętam, że jednym
        > z ważniejszych przepisów był taki, że samochód stojący za takim, który nie
        > ruszył z miejsca ma obowiązek marudera (lub pojazdu uszkodzonego w wyniku
        > kolizji) zepchnąć ze skrzyżowania swoim zderzakiem.

Dobrze wiedzieć. Jak pojadę do USA to będę uważał, żeby na skrzyżowaniach nie stawać za ciężarówkami. No bo nie daj Boże, zagapi się taki, a ja będę miał obowiązek go spychać ;-)))
        Jura
        • Gość: WRC Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.tvk.tpsa.pl 28.11.02, 18:55
          A jak za tobą stanie walec?
      • Gość: Piotrek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 13:32
        u nas winien jest ten, co przywali w tył. jakie prawo ogólne (przestępca pod
        ochroną) takie i drogowe.
    • Gość: ixi Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 212.244.83.* 06.12.02, 12:42
      Po dzisjszej porannej jeździe jeszcze raz popieram- i wyciągam wątek na góre
      aby dotarł do szerszej grupy odbiorców. To jest chore aby przez skrzyzowanie
      gdzie stoi okolo 30 samochodow przjezdzalo ich w fazie emisji(i to dlugo!!!)
      zielonego światla raptem moze z 8 pojazdów !!!!!! Co za naród- niby z
      kawaleryjską i ułańską fantazją a refleksem żłówi !!!!!!

pozdr.

ixi

• Gość: Kuba Re: Apel -... Żółte stoimy! IP: 193.212.132.* 07.12.02, 23:37
        Jak w tytule - nie wiem czy jedna ręka to nie za dużo żeby policzyć kierowców
        którzy ruszają właśnie na zielonym świetle. Zasadnicza większość rusza gdy
        tylko zapalio się żółte a nawet jak już "czują" że się zapala. To przecież też
        kultura, już nie mówiąc o bezpieczeństwie.

A sam pomysł ruszania na zielonym przez wszystkich popieram.
    • Gość: adam Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.wodgik.katowice.pl 10.12.02, 14:20
      Ja już od dawna myślę, że w Polsce samochody ruszają na innym świetle niż
      zielone. Dlaczego? Otóż od dłuższego czasu obserwuję, że z reguły większość
      kierowców stoi i na coś czeka - a przecież to nieszczęsne zielone światło już
      BARDZIEJ ZIELONE NIE BĘDZIE ! Ludzie nie śpijmy za kierownicą - ruszajmy
      sprawnie na "zielonym" - Dla gapciów polecam furmanki.
    • Gość: Jazeon Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.0.* 14.12.02, 15:33
      Dobrze mowi, ale niech sobie idzie do "bardziej cywilizowanych" krajow, ale
      roznych od: Niemiec, Slowacji, Czech, bo tam taki zwyczaj nie jest zbyt
      popularny. Prawdopodobniej w innych "bardziej cywilizowanych" krajach rowniez.

Pozdrawiam
    • Gość: Tomi Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.pruszcz-gdanski.sdi.tpnet.pl 20.12.02, 07:08
      Zgadzam sie z tym w 100%! Jezdze bardzo duzo po trojmiescie i taki sposob
      ruszania na skrzyzowaniach nie zawsze udaje mi sie zastosowac (chyba ze jestem
      drugi lub trzeci) ale to na pewno zwiekszy liczbe aut ktore chca przejechac
      przez skrzyzowanie.
    • Gość: Ataman70 Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.wozniaka.bytom.pl 21.12.02, 17:47
      Oczywiście!!! szanowny kolega ma 100% rację. Ale czy jest z kim w Polsce
      rozmawiać na ten i podobne tematy? Mnie jeszcze bardzo denerwuje manewr
      skręcania - na ogól jest on sygnalizowany kierunkowskazami. Moim skromnym
      zdaniem powinno sie sygnalizować zamiar skrętu, a nie tylko sam manewr. Widząc
      z daleka zamiary innych kierowników możemy też znacznie upłynnić jazdę po
      naszych drogach. Panie i Panowie - nie utrudniajmy sobie życia! Nie jesteśmy
      sami na drodze! Inni też chcą jeździć!
      • Gość: Piotrek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 13:45
        Bez przesady z tym skromnym zdaniem! Nie tylko powinien ale musi, bo takie
        przepisy! Ale on Ci wtedy pewnie odpowie, że 'musi to na rusi'
    • Gość: john Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 11:15

hej kolego - wszscy to mozemy ruszac na grzyby. Pewna zwłoka jest
      nieunikniona .
      • jolly_bb Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! 04.01.03, 11:55
        no pewna mala zwloka jest nie do unikniecia jesli sie stoi dalej niz 2-4 auto
        (wtedy jesli sie nie mysli o niebieskich migdalach ale o jezdzie to NAPRAWDE
        da sie ruszyc prawie rowno!) ale i tak nalezaloby przeprowadzic jakies kursy
        dynamiki jazdy bardziej zaawansowane niz dotychczas - choc na kursach ucza ze
        nalezy jezdzic dynamicznie i na egzaminach oblewa sie spoznialskich tez
        czasem. kiedy np miedzy ruszeniem jednego a drugiego mija 2 sekundy to jest za
        dlugo, jesli bedzie mijac 0,5 sekundy to jest ok. calkiem tego czasu do 0 sie
        nie skroci mimo wszystko - ale mozna wprowadzic obowiazek ruszania spod
        swiatel z maksymalna dostepna dynamika, dla wszystkich(ale tak zeby nie
        wjezdzac sobie w kuper) - wiemy ze kazde w miare nowoczesne auto dochodzi do
        50km/h w mniej niz 4 sekundy. starsze pozniej of course ale do 20-30 nie
        zostaja wcale w tyle. tylko niewielu osobom sie chce nacisnac troszke silnik i
        przekroczyc te 3,5 tysiaca obrotow(o 4-5 nie wspominajac) bo uwazaja ze to
        oznaka nieopanowanego mlodzika ktory rusza z piskiem opon. mozna dojsc do
        odpowiedniej predkosci nawet slabym autem bardzo szybko, wystarczy sie
        wysilic. i robmy to. ruszajmy tak szybko jak sie da i mozliwie najszybciej po
        tym jak ruszy pojazd przed nami. nie czekajmy az sie zrobi luka na 1 samochod
        miedzy nami - wystarczy 2 metry na poczatek, czasem mniej nawet. jak to jest
        ze w bielsku ruszam spod swiatel pierwszy a w krakowie (mimo tego ze jezdza
        tam bardzo chamscy czasem ludzie, z czym w BB sie rzadziej spotykam) musze sie
        wysilic zeby zmiescic sie w strefach srednich? moze po prostu tamtym bardziej
        zalezy zeby szybko dotrzec do domu, bo w bb sa narazie mniejsze korki? a
        powinno zalezec wszystkim bo droga jest wspolna.
      • Gość: Gizmo Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: 212.244.83.* 04.01.03, 18:17
        Gość portalu: john napisał(a):

>
        > hej kolego - wszscy to mozemy ruszac na grzyby. Pewna zwłoka jest
        > nieunikniona .

Oj widzę, że ktoś się wybiera w styczniu na grzyby....
        pewnie to taki typ osobnika, który porusza się Lanosem z założonym gazem,
        a jego(kierowcy) srednia wieku zbliża się bliżej 50 lat. Człowieku jeżeli
        Ty potrzebujesz ,,zwłoki" to jedź do prosektorium(najlepiej tramwajem) a zostaw
        prowadzenie aut ludziom młodszym od siebie i z lepszym refleksem.

gizmo
        • Gość: Piotrek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.grojec.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 14:00
          > Oj widzę, że ktoś się wybiera w styczniu na grzyby....
          > pewnie to taki typ osobnika, który porusza się Lanosem z założonym gazem,
          > a jego(kierowcy) srednia wieku zbliża się bliżej 50 lat. Człowieku jeżeli
          > Ty potrzebujesz ,,zwłoki" to jedź do prosektorium(najlepiej tramwajem) a
          zostaw
          > prowadzenie aut ludziom młodszym od siebie i z lepszym refleksem.
          To dziwne, do 50 brakuje mi już tylko trochę a prawie zawsze to ja czekam, aż
          młodzież się obudzi i ruszy choćby po 2 -3 sek. po zapaleniu się zielonego.
          Życzę Panu, mimo wszystko, dożycia tej 50-tki, a nawet i dalej.
    • Gość: karol Popieram IP: 212.160.114.* 04.01.03, 22:14

> Pozwalam sobie zwrócic się do szanownych forumowiczów z apelem
      > o rozpowszechnianie w Polsce zwyczaju ruszania od razu w momencie zapalenia
      > się zielonego światła.

Popieram.
      Niestety najczesciej bywa tak ze pedza do swiatel 'ile fabryka dala', pozniej
      hamuja z piskiem opon a kiedy zapali sie zielone..... czekaja dluzsza chwile po
      czym leniwie ruszaja jakby chcieli powiedziec ze tak naprawde to laske oni
      robia tym ktorzy za nimi.
      Nie cierpie cwaniaczkow ktorzy z drogi robia rajd mont carlo ale tak samo nie
      lubie prierdol ktorzy nie potrafia sobie poradzic ze sprawnym przejechaniem
      skrzyzowania.
      Ludzie, myslcie o innych!
      • Gość: Rosa Re: Popieram IP: *.acn.pl / 10.68.4.* 08.01.03, 10:08
        Jest jeden problem, gdybym zawsze ruszał pełnym gazem równocześnie z zapaleniem
        się zielonego to pewnie nie upłynął by miesiąc zanim bym dostał w bok od kogoś
        kto próbował się jeszcze zmieścić na żółtym. Życie mi jeszcze miłe.
        • Gość: Zielony Re: Popieram IP: *.gro.citynet.pl / 212.244.6.* 26.01.03, 22:13
          Nie tylko jeden problem - zdarzają się spóżnialscy przechodnie, których
          następni kierowcy nie muszą widzieć, ale chętnie krytykują "spóźnialskich".
          Pozdrawiam -Z.
    • Gość: średni Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 18:02
      Ja tak jeżdzę od x-lat. No i pod światłami zatrzymuję się z odstępem do
      poprzednika 5-10 metrów a nie 50 centymetrów. Niestety w mojej ocenie tak
      jeżdzących jest tylko 10-20 procent. Reszta ma refleks krowy na torach
      kolejowych. I żeby było jasne - nie rwę asfaltu bo tego jestem wrogiem ...
      Takcy typowi wolnoobrotowcy to najczęściej wąchol w skorzanym kapelutku w
      potężnym mięśniem piwnym, dziadzio z cynglami na nosie jak denka od butelek i
      pańcia o inteligencji swojego psa ... Niestety trzeba się z tym pogodzić, bo są
      to okazy niereformowalne. W Polsce jeździ sie po polsku, w Niemczech po
      niemiecku, we Włoszech po włosku i tyle.
      • piter12345 Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! 20.11.03, 12:52
        5-10 metrów!!! Człowieku, toż to prawie długość 2-ch samochodów! Przy takim
        odstępie, to co najmniej jeden samochód nie zdąży przejechać.
    • Gość: waldek Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 20:16
      Masz rację!!! Jeżdziłem trochę po Europie i nigdzie nie widziałem
      takich FAJFUSÓW jak w Polsce .Wszyscy ruszają z jajem, a u nas zanim
      taki podłubie w nosie to już mija połowa cyklu a na światła dopiero
      wjeżdża trzeci kient.Wszyscy, albo większość boi się wciśnąć w pedał,
      żeby chociaż wrzucić 30-40 km/h na światłach, jeżdżą jak furmanką, ale
      tam gdzie nie potrzeba to grzeją pakę/50 na podwójnej ciągłej bo są
      tacy sprawni. To czemu nie na światłach???
    • Gość: zwiadowca Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: *.marwit.gliwice.pl 03.02.03, 23:00

> Pozwalam sobie zwrócic się do szanownych forumowiczów z apelem
      > o rozpowszechnianie w Polsce zwyczaju ruszania od razu w momencie zapalenia
      > się zielonego światła. W przybliżeniu-długa kolejka na skrzyżowaniu, zapala
      > się zielone światło, rusza najpierw pierwszy potem dopiero drugi, trzeci itd.
      > W rezultacie ciąg samochodów, które przejadą podczas emisji zielonego światła
      > jest relatywnie krótki. Może wprowadźmy zwyczaj z bardziej cywilizowanych
      > krajów- zielone światło- ruszamy wszyscy powoli na przód, jeżeli zachowa się
      > ostrożność to zderzaki będą całe a przez skrzyżowanie przejedzie nas więcej.
      > Wiem, że są niekiedy wyjątki, które trudno będzie w tym kierunku wyedukować
      > tzw. niedzielni kierowcy ale myślę, że trzeba dać jakoś początek.
      >
      > pozdr.
      > Maciej

AMEN

dzieki Ci dobry czlowieku za poruszenie tego waznego tematu.
      • mindo Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! 04.02.03, 06:32
        O kurde!
        To rzeczywiście nowość. Nie wiedziałem, że trzeba ruszać na skrzyzowaniu spod
        ZIELONYCH świateł. Dzięki za przypomnienie!
        • Gość: Bernard Re: Apel -Zielone Światło- ruszajmy wszyscy !!! IP: proxy / *.ed.shawcable.net 04.02.03, 09:01
          Na zielonym swietle trzeba jechac???? Czemu mi nikt nie powiedzial???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka