Dodaj do ulubionych

Benzyna w dieslu

22.05.06, 16:22
Wczoraj mąż pomylił się i zamiast ropy zaczął nalewać do naszego diesla
benzynę. Zorientował się po 4 litrach, resztę baku napełnił już ropą (benzyny
jest więc niecałe 10%). Od tego feralnego zdarzenia zrobiliśmy już 12 km,
samochód na razie nie daje sygnałów, ze coś jest nie tak. Nie jesteśmy jednak
pewni czy decyzja, by resztę baku napełnić benzyną była słuszna. Może
należałoby opróżnić bak i zmienić filtr? Czy taka zawartość benzyny w paliwie
jest w stanie zaszkodzic samochodowi?
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 16:28

jesli masz nowego diesla, moze ci stanac gdzies w trasie i bedziecie mieli problem.

podobny problem:
      www.frazpc.pl/b/98413
    • edek40 Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 16:28
      Benzyna rozpusci sie w oleju napedowym. Nie wydaje mi sie, aby moglo dojsc do jakiegos uszkodzenia. Zanim pojawily sie dodatki uszlachetniajace do oleju zalecano w zimie dolewanie benzyny do ropy i to w ilosci nawet do 30%. Miala spasc moc i tyle. Ale trzeba przyznac, ze byly to czasy mechanicznych pomp wtryskowych.
      • magjanic Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 16:46
        > Ale trzeba przyznac, ze byly to czasy mechanicznych pomp wtryskowych.

No więc właśnie. Też o tym czytałam, że kiedyś tak robiono. Ale czy nowe
        silniki dają się choć trochę "oszukać" :-). Poczuje te 8% czy nie poczuje? W
        serwisie Peugeot opróżnienie baku, przeczyszczenie przewodów i zmiana filtra
        kosztują ok. 800 zł (+stracone paliwo), więc poczulibyśmy to w kieszeni.
        • edek40 Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 17:13
          Jednak naprawa ukladu wtryskowego wiecej. Podjedz do serwisu, a nie ASO. Albo uzupelniaj stale paliwo w zbiorniku, zmniejszajac stezenie benzyny.
    • kaczy.pisiorek Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 16:32
      Ciesz się, że nie odwrotnie. Niby się nie da, ale bywają "fachowcy".
    • loyezoo Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 17:30
      Znajomi lali do nowego transportera tdi w zimie i cisza.Co prawda nie taką
      ilość ale za to często.Myśle że od 1 razu nic się nie stanie,ale ktoś dał dobrą
      rade.Dolewać On żeby zmniejszać stężenie.

P/S wiem że w starych dieslach dolewali też miksol ale w tym wypadku myślę że
      to bez sensu.
    • leon.zbowidowiec Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 21:10
      Jeden raz nic sie nie stanie. Jak jedzie i jeszcze nic sie nie stalo to juz sie
      nie stanie. Dolewaj tylko teraz czesto do pelna ON tak aby stezenie benzyny
      stale malalo i nic sie nie przejmuj. Ja kiedys przypadkiem wlalem do TDI na
      pompowtryskach 1/4 baku benzyny i poza tym ze troche glosniej chodzil nic sie
      nie stalo.
      • skyddad Re: Benzyna w dieslu 22.05.06, 21:39
        Taki sposob to stosowala Armia I pod Lenino tzn jak byly mrozy to lali do
        diesla benzyne i do oleju silnikowego aby moc zakrecic walem inaczej nie dawalo
        rady.Informacja od zolnbierzy frontowych.Opowiadali to byla cala technika
        startu sinika benzynowego i diesla na ,mrozie panie dzieju -40 lub -50C.Potem
        jak sie nagrzal benzyna odparowala z silnika i olej byl "dobry".
        Pzdr.Sky.
        • 737ng Re: Benzyna w dieslu - O/T 20.07.06, 03:47
          W samolotach dalej do oleju daje sie benzyne na zimna noc, zeby rano dalo sie
          zakrecic. Tu jest opis:
          collections.ic.gc.ca/sgraham/oildil.htm
          K.
    • magjanic Re: Benzyna w dieslu 23.05.06, 15:13
      Dziękuję Wam za odpowiedzi. W dniu wczorajszym mąż przejechał kolejne 20 km i
      jak na razie NIC się nie dzieje, więc mamy zamiar, tak jak parę osób tu
      sugerowało, regularnie uzupełniać bak, aby zmniejszać stężenie benzyny. Mam
      nadzieję, ze będzie ok. Powiem Wam o rezultatach.
      • lotnik78 Re: Benzyna w dieslu 23.05.06, 16:24
        przy tak małej ilości nie się nie stanie nawet w nowych silnikach. Gdyby
        silniki były tak wrażliwe to na polskim paliwie wcale by nie jeżdziły. Mozesz
        śmiało jeżdzić dalej nic sie nie stanie.
    • sztylet69 Re: Benzyna w dieslu 23.05.06, 17:49
      Mialem to w rodzinie, Megane II z 1.5 dci. Nie przejmuj sie, 4 litry? Zaden
      problem. Wystarczy tylko przy kazdej okazji dolewac ropy, najlepiej pod korek.
      Nie bedzie zadnych problemow. Przepali.
    • magjanic Re: Benzyna w dieslu 19.07.06, 12:01
      Faktycznie przepalił bez jakichkolwiek problemów.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka