Dodaj do ulubionych

diesel czy benzynowy?doradzcie

24.05.06, 08:09
Chcemy kupic nowy samochod, ktory ma byc drugim samochodem w rodzinie.na
dojazdy do pracy, do przedszkola itp. Maz chcialby diesla, ale ja nie jestem
do konca przekonana o slusznosci wyboru. Miesieczny przebieg szacowany na ok.
1000 km, moze troche wiecej. Poczytalam, ze samochody z silnikiem diesla sa
bardziej awaryjne, mniej wybaczaja, biora olej w nieprzyzwoitych ilosciach,
sa czule na jakosc paliwa i technike jazdy (aczkolwiek uwazam sie za
doswiadczona kierowce i jakis strasznych bledow nie popelniam), wszelkie
naprawy rujnuja kieszen... Zaleta: niskie zuzycie paliwa. Ale wada: wyzszy
koszt zakupu.
Nigdy nie jezdzilam dieslem, nie mam porownania, jak sie bedzie prowadzilo.
Pod uwage bralismy toyote yaris silnik 1.0 benzynowy lub 1.4 diesel, lub
fabie kombi benzynowa lub TDI, citroena c3 diesel skreslilam po poczytaniu o
awaryjnosci pojazdu, do rozwazenia bylby jeszcze np. hyundai getz.
Prosze o opinie, czy warto pakowac sie w diesla, ewentualnie prosze o
podpowiedzi, o czym nalezy pamietac (technika jazdy i obslugi samochodu z
silnikiem diesla), aby zapewnic pojazdowi mozliwie dluga bezawaryjna
zywotnosc.
Obserwuj wątek
    • silikoplast Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 08:18
      yaris 1,4 diesel - 4 lata 200 tys km, oprócz filtrów i oleju na zmainę (nie na
      dolewkę) to nie wiem co to znaczy mechanik. ciekawe kto ci takich bzdur nagadał
      o dieslach. w lemans w wyścigu 24 godzinnym startuje audi z silnikiem tdi.
      diesel ma dłuższą żywotność niż benzyna, jest mniej awaryjny oraz prkatycznie
      bezobsługowy. przy takich przebiegach benzyna aż tak cię nie przedroży. poza
      tym nie każdy lubi klekota. a ceną zakupu masz rację. ja wybrałem diesla i nie
      żałuję.
      • mameja21 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 08:28
        Sam jeżdżę dieslem,ale nie wiem czy auto z takim silnikiem do jeżdżenia
        wyłącznie po mieście to dobry wybór.
        • gls1 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 30.05.06, 17:33
          Weż sobie kalkulator i policz co się ci bardziej opłaca.. Do tego wystarczą
          umijętności matematyczne na poziomie 2 klasy szkoły podstawowej. Niektórzy
          kupują benzyniaki i nawet instalacji LPG nie montują bo tak mało jeżdżą, że im
          się to nie opłaca, podobnie jest z Dieslami. Pozatym Diesel z dzisiejszej epoki
          to zupełnie co innego niż te z lat 80-tych: czyli osiągi i komfort na "+" a
          zywotność trawałość i bezawaryjniść na "-", szczególnie na tym "ścierwie" co
          leje się na polskich stacjach benzynowych do baków... Pomyśl o tym i nie
          słuchaj propagandy!! PZDR!!
          • wypasior Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 15:12
            w przypadku yarisa różnica międzu 1.0 benzyna a 1.4 diesel to prawie 11 tys
            (wersja terra).

jeżdząc 1000km miesięcznie nigdy nie zarobisz na różnicę ceny, tym bardziej że
            1.0 yarisa pali mało

do tego z moich doświadczeń - nowoczesne diesle bardzo wrażliwe na jakość
            paliwa
            • piekarnia_na_makach Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 15:37
              w naszym przypadku roznica miedzy yaris a octavia nie przekroczyla 5 tys zl,
              nawet nie pamietam, czy cena za yaris obejmowala tez koszt klimy (4 tys zl),
              ktora udalo sie otrzymac w cenie octavii. Nie ma znaczenia, co mowia strony
              internetowe, wiazace bylo to, czego udalo sie dowiedziec w rozmowie z
              konkretnym sprzedawca, i co udalo sie przy okazji wytargowac. Przy takiej
              roznicy w cenie ( bardzo malej, jak by nie bylo), wazna byla np. ladownosc
              samochodu (przy trojce dzieci bardzo wazne).
          • wlkl Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 15:48
            diesel jest opłacalny przy przebiegu 30 tys kilonetrów rocznie ,jeśli jeżdzisz
            tyle co piszesz, to tylko benzynka, nawet bez gazowych wynalazków/ chyba że
            zamontowane fabrycznie/
        • ps845 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 21:32
          polecam diesel...mam w domu 3 samochody i oczywiscie .......diesel.uwierz!
          jeszcze 2 lta temu mowiłem "diesel? Nigdy w zyciu" awaryjne? szczerze nie znam
          tego słowa powaznie... tym bardziej mam doswiadczenie bo mam 3 rozne
          diesle..dlatego wiem jak ktory pracuje i sie zachowuje.. Mam A6 TDI , Alfe
          JTD , opel DTI ..Naprawde nowe diesle to jest inna epoka ..nie patrz w
          przesłosc..ze tamte ropniaki....itd.. osobiscie Konfiguracja TDI z
          pompowstryskiwaczami rewelacja..mało pala i sa bezawaryjne.. naj mniej polecam
          DTI sa wolne i pala wiecej niz podaje producent.. pozdrawiam
          • tkokoszka Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 18:27
            Co do DTI Opla - również nie polecam (mam od ok roku).
            Sporo palą (~7l), brak mocy przed osiągnięciem 2000obr/min, pobiera olej, ciągłe poblemy z przewodami paliowowymi.
            • virtualbox Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 30.06.06, 00:16
              Drobne sprostowanie, nie chodzi mi o jakieś zachwalanie, ale nie jest napisane
              jaka jest pojemność silnika. Ja jeźdżę DTI 2.0 16V 100 KM no i "ciągnie" już od
              1,6 tyś obr/min (w przypadku diesla to duża różnica). Piszę szczerze, silniczki
              na PB(-) w przedziale 75-90 KM wymiękają, zwłaszcza przy wyższych prędkościach
              (np wyprzedzanie). Co do spalania przy całkiem nieoszczędnej jeździe(mieszana)
              wychodzi średnio 6,2-6,5 l/100. Silnik jest bardziej elastyczny w porównaniu do
              PB (-).Co do brania oleju to fakt, po wymianie oleju po przejechaniu ok 6-7 tyś
              km trzeba dolać jakieś 0,25l. Dodam, że przebieg jest bliski 160 tyś.
              • virtualbox Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 30.06.06, 00:23
                Zapomniałem dodać, że możana w przypadku diesla zaoszczędzić na tłumikach
                (dotyczy wszystich diesli)
              • nismo2 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 07.08.06, 12:03
                Ale jak spotkasz np. Focusa 1.6 100km benzynę, jeśli kierowcy będzie chciało
                się zredukować bieg, to raczej Ty wymiękniesz. Diesel przyspiesza dobrze ale
                krótko. Gdy turbo przestanie pompować przy wyższych prędkościach to właśnie
                diesel wymięknie.
                Źle pojmujesz pojęcie elastyczności. Elastyczność to zakres obrotów, w których
                silnik dobrze przyspiesza. Tutaj motory benzynowe są góra (benzyna - użyteczny
                zakres 3000-6000 rpm; diesel 1600-3000). Diesel dobrze "ciągnie" od niskich
                obrotów, ale TO NIE JEST ELASTYCZNOŚĆ!
                • frequentflyer Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 07.08.06, 14:22
                  brednie że powyżej 3000 diesel nie ciągnie. ciągnie, do blisko 4000.
                  nie ciągnie od niskich obrotów, 2000 to nie dół, to mniej więcej połowa skali
                  (przy 4500 paliwo jest odcinane), przy 1600 może zgasnąć albo ty uśniesz.
                  może słyszałeś też o przekładni głownej? jak byś słyszał, nie porównywałbyś
                  1600-3000 z 3000-6000 bo to w gruncie rzeczy to samo. w jednym i drugim
                  wariancie następuje cirkaebałt podwojenie prędkości. zresztą, rutynowo kręcisz
                  do 6000 na trójce?
                  elastyczny silnik nie protestowuje przy 2000 jak i 6000 obrotów.
      • greenblack Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 30.05.06, 17:40
        > lemans w wyścigu 24 godzinnym startuje audi z silnikiem tdi.

A to przecież ten sam silnik, co w Fabii, hehe.
      • 1a345 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 10:15
        Przy takim małym przebiegu zdecydowanie benzyniak jeśli liczysz
        koszty .Różnica zakupu wersji diesel w stosunku do wersji benzynowej zwraca się
        po przejechaniu bardzo dużej ilości kilometrów ( w czasach , kiedy różnica cen
        oleju napędowego i benzyny była znacząca wynosiło to ok.60 000 , 70 000
        kilometrów ). Diesle są w tej chwili bardzo ekonomiczne i trwałe ale
        ich cena zakupu w stosunku do wersji benzynowej jest często zabójcza. Poza
        tym rzeczywiście diesle są bardzo czułe na jakość paliwa ( a raczej ich systemy
        wtryskowe ), stąd problem na stacji czy nie tankujemy mikstury sporządzonej
        przez alchemików . Koszty napraw są wtedy niebagatelne . Nieprawdą jest
        natomiast , ze diesle w normalnych warunkach są awaryjne i mają małe przebiegi
        ( tylko niektóre "wyżyłowane" konstrukcje, ale tych jest mało).
        • frequentflyer Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 10:30
          takie gadanie ma sens tylko jeśli porównujesz koszt zakupu najtańszego
          benzyniaka z najtańszym dieslem w danym modelu, bez uwzględniania osiągów,
          przyspieszeń - zwłaszcza, uwzględniając brak autostrad, przyspieszenia 80-120,
          co umożliwia albo kompletnie uniemożliwia bezpieczne wyprzedzanie. czy możliwość
          wyprzedzania tirów to zbędny luksus? porównuj wersje o podobnej mocy lub
          momencie. jak patrzysz tylko na cenę, to jaki sens kupować np 100-konnego
          benzynowego focusa skoro 75-konny jest tańszy? różnica nigdy się nie zwróci.
          porównanie równie absurdalne jak Twoje. zresztą, czy wszystko co kupujesz musi
          się zwrócić? np alufelgi - zwracają się? albo klima?
          • ogat Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 13:42
            Wlasnie sprzedaje diselka-choc mi go b.szkoda.Niestety mieszkam za granica i
            przerejestrowanie nie wchodzi w rachube.Kupilem juz nastepny-oczywiscie
            diselka.Polecam-masz ochote to wejdz na www.moje auto.pl(opel astra II kombi-
            warm-maz).Pozdrawiam
          • darek9999 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 28.06.06, 00:53
            oczywicie zgadzam się.to tak jakby zapytać,czy lepiej mieć zonę blondynkę czy
            brunetkę.co do zwracania się:ogromy błąd logiczny.diesel jest droższy w
            zakupie,ale też ma wyższą wartość jako auto.więc jak kupisz roponiaka 8 tys
            drożej,a sprzedasz po kilku latach 6 tys drożej niż benzynę to de facto zwrot
            dotyczy 2 tys.co do trwałości:nowe diesle są bardzo wrażliwe na paliwo,sama
            trwałość jest niczym szczególnym,bo niby dlaczego auto z turbiną dające nawet
            80 KM z litra, ma być szczegónie trwałe?odrzegnujecie się od starych diesli,ale
            taka ponad przeciętna trwałość to ich domena
      • hotrod404 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 06.07.06, 17:27
        diesel zajefajnie spisuje się w traktorze! do auta tylko benzynowy, nie
        trzęsie, jest cichszy itd.
    • 101ola Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 09:07
      Kto ci takich głupot o dieslach nagadał?
      Nie ma sensu sie rozpisywac poniewaz przy przebiegu 12000 rocznie zakup nowego
      diesla całkowicie mija się z celem.
      Jesli natomiast masz zamiar jeździc na "kujawskim" lub masz kogos na stacji
      benzynowej albo mąż jeździ Tirem to nawet przy wyjazdach tylko do kościoła w
      niedziele zakup diesla sie opłaci.
      • greenblack Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 30.05.06, 17:39
        Jesli natomiast masz zamiar jeździc na "kujawskim" lub masz kogos na stacji
        > benzynowej albo mąż jeździ Tirem

Lecz siem na mózg! Opał albo kujawski do nowego CR albo PD?
    • 1realista Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 11:02
      nie kupuj diesla. przy tym przebiegu się nie kalkuluje. chyba że poleci w promocji w cenie identycznej jak benzyna ;-)))
      a co do reszty wypowiedzi - większośc to głupoty. choć faktycznie diesel współczesny wymaga dobrego paliwa. benzyna rownież.
      • georghe Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 11:42
        Przy zakupie nowego tak małego samochodu wybrałbym zdecydowanie benzynę.
        Co do diesla to można się zastanawiać przy autach większych, spalających więcej
        paliwa.
        Takie moje zdanie.

• marcinc3 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 11:48
      jezeli ma to byc nowe auto to przy tym przebiegu benzyna - a disel wlasnie
      baerdziej wybacza kierowcom-sierota
    • celicaman Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 24.05.06, 12:08
      Zrób proste wyliczenia. Zastanawiasz sie na fabią kombi, więc wejdź na strone
      www.skoda.pl i w konfiguratorze spróbuj skonfigurować sobie auto w 2 wersjach.
      Jeśli wybierzesz silnik o mocy ok. 100KM to masz do wyboru benzynę 1.4 lub
      diesela 1,9 TDI. Pierwsza w wersji podstawowej kosztuje ok 46,5 tys, druga
      niecałe 55 tys. Różnica w cenie to ok. 8,5 tys. Benzyna pali w miescie 9l/100km
      co przy Twoim przebiegu i cenie za litr np. 4,2 zł da kwotę 4500zł/rok. Diesel
      pali 6,5l/100km czyli przy cenie 3,9zł/l wydasz 3000zł/rok. Przy dieselu na
      paliwie zaoszczędzisz rocznie 1500 zł. Czyli róznica w cenie samochodu spłaci
      Ci sie po prawie 6 latach. Sama oceń, czy to sie opłaci.
      • ryar Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 21:54
        Wyliczenia się zgadzają, tylko np u mnie widzę taką rzecz
        jak na dojazdy do pracy mam wydać 400zł to jakoś tak nieswojo się czuję, 200-250
        jest dla mnie akceptowalne. Primo dla tego że mogę dojeżdżać autobusem za 66, po
        drugie primo 400 zł to IMHO nie jest mało, 2-3 miesiące i można coś fajnego
        sobie kupić
        • microprofesor Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 09:28
          No przepraszam, ale to typowo "babskie" rozumowanie...
          A samochód kupujesz za gotówkę czy na raty?
          Jak za gotówkę, to z różnicy w cenie zostaje Ci jakieś 9000. Zobacz dopiero co
          za to możesz sobie kupić!
          Jeśli na raty - to płacąc więcej za benzynę, zapłacisz mniej za ratę - i to
          prawdopodobnie o tyle, że jeszcze troszkę Ci zostanie.
          • piekarnia_na_makach mozna tez inaczej: 27.06.06, 15:27
            kupilismy, jak pisalam, octavie 1.9TDI. Z calkiem atrakcyjnym wyposazeniem +
            upust, wyszlo ciut powyzej 61 tys zl. Roznica w cenie miedzy malym autkiem,
            jakim jest yaris (diesel silnik 1.4)- okolo 5 tys zlotych, a juz wozka
            dzieciecego nie musze brac na hol ;-) W tym momencie skoda stala sie
            podstawowym, pierwszym samochodem do jazdy na co dzien, w ciagu 6 dni, odkad ja
            mamy, przejechalismy 1000km, a bagaznik (hatchback) bez trudu miesci wszystkie
            graty, choc jeszcze nie przecwiczylam wersji pt. 3 foteliki na tylnej kanapie.
    • piekarnia_na_makach Dzieki wszystkim za opinie.. 24.05.06, 12:33
      Kto mi glupot o dieslu nagadal? Ano wyszukiwarka ;-) Pol nocy spedzilam na
      czytaniu opinii, i stad informacje, ze diesel wrazliwy na wysokie obroty, ze
      potrafi wypic nawet 3 litry oleju-sytetyku na 10000 km, ze awaryjny, ze nie
      mozna silnika wylaczyc bezposrednio po trasie, tylko trzeba go przegonic na
      jalowym biegu przez kilkadziesiat sekund, ze zima problemy z zapalaniem...
      Z ta jazda miejska jest troche inaczej: co drugi dzien telepie sie od swiatel
      do swiatel, co drugi- jezdze do pracy, w sumie ponad 100km, glownie trasa
      (rowno, 90-100 km/h). Wedlug wszelkich znakow na ziemi i niebie, zwieksze
      wymiar pracy, wiec i przebieg, glownie na trasie, bedzie wiekszy. Poza tym
      czasem trzeba by nim ruszyc za granice, nasze dotychczasowe przebiegi roczne
      oscylowaly w okolicach 20-30 tys, teraz rozkladaja sie na 2 samochody, stad
      trudno oszacowac, ile naprawde kazdy z samochodow zrobi kilometrow.
      Za fabia przemawia wiekszy bagaznik (musi sie zmiescic wozek dzieciecy),
      przeciwko- obecnie brak tych samochodow u dealerow :-(
      Benzynowy nowy samochod moze i na trasie spali te 5 litrow/ 100 km, ale za 3-4
      lata bedzie juz palil 7.5 litra, moze wiecej. Diesel powinien trzymac sie
      swoich 4-5 litrow przez caly czas. Chyba, ze sie myle..
      Yaris uchodzi za samochod w miare bezawaryjny (tankuje i jade), w
      przeciwienstwie do np. citroena C3, ktory (diesel) wychodzi o prawie 10 tys zl
      taniej, niz yaris, ale w opiniach jak mantra przewijaja sie hasla: przednie
      zawieszenie, alternator, badziewiaste plastiki, choc silniki diesel w
      citroenach maja dosc dobra renome.
      • slaiderka1 Re: Dzieki wszystkim za opinie.. 30.05.06, 15:26
        mam nowa yaris z silniczkiem 1.0 pali srednio 5,1
        zalezy kto jest do czego przyzwyczajony napewno jako 2 auto się nada . ja w
        pracy jezdze laguną 1.9 i przesiadając się do yariski brakuje mi mocy. nie
        mniej autko jest wcale wcale ....
      • teka Re: Dzieki wszystkim za opinie.. 27.06.06, 08:23
        Oczywiście disel. Bez względu na wiek, jeśli tylko robi się o czasie przeglądy,
        będzie palił tyle samo. Mam 12 letnie Audi 80, pali 6l w mieście, w trasie tyle
        samo lub mniej przy 120 km/h. Pozdrawiam
      • logis_on_line Re: Dzieki wszystkim za opinie.. 27.06.06, 09:42
        > Benzynowy nowy samochod moze i na trasie spali te 5 litrow/ 100 km, ale za 3-
        > 4 lata bedzie juz palil 7.5 litra, moze wiecej. Diesel powinien trzymac sie
        > swoich 4-5 litrow przez caly czas.
        > Chyba, ze sie myle..

TAK

Pozdrawiam
      • kdjpiaskowy Re: Dzieki wszystkim za opinie.. 27.06.06, 10:18
        wiesz, po długich wahaniach jednak kupiłam auto z silnikiem diesela - Skoda
        Fabia Combi 1.9 TDi. Jeszcze świezym autkiem, ni eprzetartym musiałam jechać do
        kraju przez Niemcy i przy BARDZO nieekonomicznej jeździe (średdnio 150-180
        km/h, 3500 obr/min) autko spaliło mi średnio 6,3l paliwa.
        Więc polecam diesele bo te nowej generacji sa równie dobre jak benzyniaki, albo
        czasami nawet lepsze.
      • wojtek33 Re: Dzieki wszystkim za opinie.. 27.06.06, 12:04
        piekarnia_na_makach napisała:

>Yaris uchodzi za samochod w miare bezawaryjny (tankuje i jade)

ale wózek to chyba na hol weźmiesz, a nie do "bagażnika"
      • nemo123 Re: moze warto uwzglednic roznice w ubezpieczeniu 27.06.06, 23:29
        nie pamietam szczegolow, ale diesle przy tej samej mocy maja wieksza pojemnosc -
        co sie powinno wiazac z wiekszym kosztem OC.
      • baranski7 Polecam taniego Peugeota 307 28.06.06, 20:01
        Polecam Peugeota 307 1.9 HDI 90 KM w Dieselu w wersji Sporty teraz z klmatyzacją z 6 poduszkami itd. z jednym z najlepszych silników montowanych w Fordach Volvo Citroenach Peugeotach za jedyne 56 000 brutto z metalikiem w nadwziu 5 drzwi. Jeśli kogos intersuje takie autko to prosze o telefon (81) 445 01 01
      • kooopa Re: Dzieki wszystkim za opinie.. 22.08.06, 20:38

> Benzynowy nowy samochod moze i na trasie spali te 5 litrow/ 100 km, ale za 3-4
        > lata bedzie juz palil 7.5 litra, moze wiecej. Diesel powinien trzymac sie
        > swoich 4-5 litrow przez caly czas. Chyba, ze sie myle..

Nie wiem skąd taka opinia ze benzyniak bedzie palil wiecej po kilku latach. 9
        letnim Polonezem 1.6 GLE na autostradzie przy predkosci ok 110 spalilem ponizej
        7l/100, na innych drogach ok 7,9-8,5. Tyle samo palił jak był nowy. Teraz jezdze
        Astra 1.6 (12 lat) - ostatnio w trasie spaliłem ok 6,4l/100 (prędkości
        90-110km/h). Więc jak sie o auto dba to nie będzie palić dużo.
    • antyzlom Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 31.05.06, 09:10
      Celicaman najlepiej wyjaśnił tylko zapomniał dodać jeden mały szczegół,a mianowicie koszty przeglądów gwarancyjnych diesli kosztują więcej niż benzyny i w związku z tym zwrot kosztów zakupu nowego diesla wydłuży się jeszcze bardziej.
      Pzdr
      • fuiio Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 31.05.06, 09:32
        Najlepszy w Twojej sytuacji będzie jakiś fiat na benzyne ewentualnie dacia - to
        nie są już te dacie co kiedyś..to kawał porządnego auta za naprawde śmieszne
        pieniążki,do tego słuszna gwarancja.Pozdro
        • piekarnia_na_makach to bylo do mnie? 27.06.06, 15:18
          Fiat????Dacia??? w zyciu.
          • frant3 Re: to bylo do mnie? 27.06.06, 18:28
            A mnie się nowy Fiat Punto podoba. A czy będzie się psuł, zobaczą Ci co go kupili. Zazwyczaj samochody świeżo wprowadzane do produkcji cierpią na choroby wieku dziecięcego.

--
            Frant - humor, satyra, krytyka
            • programistajava Re: to bylo do mnie? 27.06.06, 19:19
              > A mnie się nowy Fiat Punto podoba. A czy będzie się psuł, zobaczą Ci co go kupi
              > li. Zazwyczaj samochody świeżo wprowadzane do produkcji cierpią na choroby wiek
              > u dziecięcego.
              Juz sie psuje znowu problemy z ukladem kierowniczym, ludzie czelkaja jak
              projektanci zaprojektuja nowe rozwiazanie...
      • frequentflyer Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 21:54
        a kosztują? nie widzę. OK w clio kosztuje kilkanaście złotych więcej jeżeli
        wymieniasz filtr paliwa. gratuluję wiedzy.
      • dr.rocco Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 18:37
        No i jeszcze trzeba turbine co jakis czas regenerowac !!!
    • kali.gulla Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 31.05.06, 09:29
      Napisała: piekarnia_na_makach 24.05.06, 12:33 + odpowiedz

>Kto mi glupot o dieslu nagadal? Ano wyszukiwarka ;-)......
      >Benzynowy nowy samochod moze i na trasie spali te 5 litrow/ 100 km, ale za 3-4
      >lata bedzie juz palil 7.5 litra, moze wiecej. Diesel powinien trzymac sie
      >swoich 4-5 litrow przez caly czas. Chyba, ze sie myle..

A dlaczego niby benzyna ma paliś więcej po 3-4 latach? Rozpija się czy co?
      Może lepiej nie używaj wyszukiwarki bo ona to cie w jajo normalnie robi.
      Ale swoją drogą pierwszy raz widzę objaw działania wyszukiwarki z poczuciem
      humoru :)
    • piekarnia_na_makach Decyzja podjeta, samochod kupiony... 26.06.06, 19:38
      skoda octavia tour silnik 1.9 TDI..od 6 dni jestem szczesliwym uzytkownikiem
      tegoz pojazdu, i od razu pytanie jako zem osoba niedoswiadczona w jezdzie
      dieslem: podczas jazdy drgania przenosza sie na pedal sprzegla, co jest dla
      mnie zupelnie nowym doswiadczeniem ;-) W salonie skody powiedzieli, ze jest to
      normalne i ten typ tak ma, wiec pytam innych uzytkownikow diesli, zwlaszcza
      octavii: czy jest to powod do niepokoju i do wizyty w serwisie, czy nie
      przejmowac sie tymi drganiami? Poza tym zaskoczylo mnie, ze jest to dosc glosny
      samochod ( w sensie komfortu podczas jazdy), poza tym nie mam innych
      zastrzezen, na razie autko bardzo mi sie podoba i w jezdzie jest calkiem
      sympatyczne. Oby tak dalej.
      • pawebdgo Re: Decyzja podjeta, samochod kupiony... 26.06.06, 19:44
        Kombi czy hatchback? 90 czy 110 km? Przy 110kmh nie slychac ze to diesel
      • marioc Re: Decyzja podjeta, samochod kupiony... 26.06.06, 23:11
        dobry wybór :)
        sam co prawda nie jeździłem octavią, ale fabią w dieslu i mam o tych samochodach
        bardzo dobre zdanie. zrobiłem 200 tys. km, w międzyczasie wymieniając tylko
        łożysko w jednym kole (plus oczywiście wszystkie niezbędne wymiany eksploatacyjne).
        co do drgań sprzęgła, to raczej nie ma powodu do niepokoju. diesel jest ciężkim
        silnikiem, który pracuje na niższych, niż benzyniak obrotach, stąd się zdarza,
        że cały samochód wpada czasem w dość nieprzyjemny rezonans, zwłaszcza zanim się
        nabierze wprawy w ruszaniu.
        ale piszesz, że te drgania przenoszą się na pedał podczas jazdy, na co radziłbym
        tylko (znając taką manierę wśród wielu kierowców) nie trzymać nogi nad pedałem
        sprzęgła podczas jazdy. może się równie dobrze okazać, że w drgania wpada cały
        samochód, ale odczuwasz je pod stopą, gdy delikatnie kładziesz ją na pedale.
        • piekarnia_na_makach Dzieki za odpowiedz 27.06.06, 09:33
          kamien spadl z serca. Jestem w stanie sporo zaakceptowac, jesli to kwestia
          urody pojazdu, przyzwyczaje sie. Glupio by bylo natomiast przegapic jakis feler
          i swiadomie narazic auto (i wlasna kieszen) na awarie..mimo braku
          balwochwalczego stosunku do samochodu, staram sie jednak szanowac swoje
          pojazdy, choc to przeciez tylko urzadzenie do przemieszczania sie, a nie cel
          sam w sobie. A zadbane auta odwdzieczaja mi sie bezawaryjna, wieloletnia
          eksploatacja :-)
      • mad_die Re: Decyzja podjeta, samochod kupiony... 27.06.06, 14:51
        skoda?? i diesel?? bleee
      • ignapio Re: Decyzja podjeta, samochod kupiony... 29.06.06, 00:07
        Według Dekry (niemieckiej)w grupie kompaktów 0-5 lat badanych w stacjach Dekry
        na terenie Niemiec (Dekra dopuszcza do ruchu)średnio na sto pojazdów Corolla ma
        o 32,1 usterki mniej od przeciętnej dla grupy i jest rekordzistką, Golf o 8
        mniej, Fiat Stilo o 5,6 mniej zaś Skoda Octavia o 10,4 WIĘCEJ niż średnia -
        tyle co francuskie , za wyjątkiem P307 , który ma o 3,9 usterki mniej niż
        średnia .Innymi słowy statystycznie na sto Fiatów Stilo i na sto Skód Octavia
        Dekra wykryje o 16 usterek więcej w Octavii niż w Stilo zaś w Golfie 2,4
        usterki mniej niż w Stilo a w P307 1,5 usterki więcej niż w Stilo. Statystyka
        jest bezlitosna i niekorzystna dla Skody . Fiat wypada zdecydowanie lepiej
        czego niektórzy nie będą w stanie pojąć . Aha , drgania na sprzęgle to niestety
        problem dwumasowego koła zamachowego ( mają to wszystkie nowoczesne diesle)i
        albo tak się utrzyma albo rozlecą się tłumiki drgań skrętnych montowane w tym
        kole co będzie bardzo niemiłe bo zniknie napęd - słowem silnik wyje a wózek nie
        jedzie. Niektóre marki cierpią na problemy z tym kołem .TTTM jest wykrętem
        pospolitym - inne gadanie zaczyna się po gwarancji .
    • sztylet69 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 20:11
      Po pierwsze, tak tylko uwaga porzadkowa, same durnoty napisalas o dizlu, jest
      dokladnie odwrotnie...
      Nie wiem co masz z tym sprzeglem, ja mam dizla tez 1.9 (120 KM) ale nie skode.
      Zadne sprzeglo mi nie lata, jest tez calkiem cichy. Nie wiem, moze wejdz na
      jakies forum skodziarzy. Jak szukalem samochodu, to w autokomisie w Lesznie
      jezdzilem testowo powypadkowa meganka, to faktycznie tam sprzeglo masowalo noge.
      Ale tylko w tej jednej po ostrym dzwonie.
    • serwismotoryzacyjny Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 20:50
      Wiesz że to dobre pytanie :) Z koleii benzyniak jest mocniejszy od disla ale
      troche więcej pali . Disel ma większe pojemności , niskie spalanie i duzo KM ,
      ale prędkość maksymalna do kitu chyba że to jest jakiś fajny samochód . Musiał
      bym wiedzieć o jakom marke samochodu ci chodzi z dislami . Mój znajomy ma
      mercedesa disla i miesięcznie robi 10 000 km i jezdzi juz tak od 7 lat i nic mu
      się jeszcze nie zepsuło . Choć karoseria jest troche poturbowana bo ktoś w
      niego wjechał . Powiedz mi jaka to marka to ci doradze w sprawie disli .
      • frequentflyer Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 22:03
        serwismotoryzacyjny napisał:

> Wiesz że to dobre pytanie :) Z koleii benzyniak jest mocniejszy od disla ale
        > troche więcej pali . Disel ma większe pojemności , niskie spalanie i duzo KM ,
        > ale prędkość maksymalna do kitu chyba że to jest jakiś fajny samochód . ...
        Powiedz mi jaka to marka to ci doradze w sprawie disli .

proszę nie rób tego. już pokazałeś że o obecnych dieslach nie masz bladego
        pojęcia, twoja wiedza zatrzymała się na poziomie mercedesa 115 z silnikiem 2.2
        litra, 65 KM i Vmax 127 kh/h.
      • lotnik78 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 23:37
        Powolny??? nowy diesel?? to dlaczego Focus 1.8 TDCI jedzie 200km/h?
      • awalec Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 18:12
        Diesel nie ma wiecej KM tylko ma wiekszy MOMENT OBROTOWY
    • mixxerr Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 22:13
      ja jeżdze Oplem Corsą 1.0 i nie narzekam super samochód!!! Tylko tankowac i jeżdzic
      • znj2 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 26.06.06, 22:22
        Osobiście wolę diesla.
    • wj_2000 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 08:02
      > (aczkolwiek uwazam sie za
      > doswiadczona kierowce

Myślę że jesteś doświadczoną KIEROWNICĄ :)
    • sowa_46 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 08:05
      Naczytała się kobieta głupot i powtarza. Trzeba czytać poważniejsze pozycje a
      nie "Poranek Rolniczy - czyli którą stroną brony pracować"
      Po formie wypowiedzi wnioskuję, że najlepszy byłby wóz drabiniasty o mocy
      jednego konia. Koń nie jest co prawda zbyt ekonomiczny bo żre nawet wtedy kiedy
      nie pracuje oraz brudzi gdzie popadnie ale za to można go "zatankować" na
      każdym trawniku, rzadko się psuje i to jest jego zaletą. :-)))
    • matcin Oczywiście diesel 27.06.06, 08:11
      Ja jeżdżę firmowym C15 diesel.Ma przejechane 300tyś.W zimie bez problemu pali po
      drugim,trzecim grzaniu świec.Oczywiście trzeba mieć sprawne świece i akumulator.
      Silnik brzytwa oleju nie bierze a nie zawsze był wymieniany
      systematycznie.Kiedyś nawet co 40tyś.Silniki francuskie diesel są naprawde dobre
      - gorzej z resztą.Nie wiem dlaczego ktoś pisze że diesle są bardziej awaryjne z
      tym się nie zgadzam.Ja jak będe kupował samochód to tylko diesla bo na gaz ma
      być większa akcyz za rok.
      • leku Re: Oczywiście benzyna 27.06.06, 17:47
        glownie dlatego ze nie smierdzi (chodzi o spaliny) i benzyniaki maja fajny
        odglos silnika, w dieslu to porazka.
        Krece sobie Honde do 6tyś i az milo sluchac - chcialoby sie wiecej, nawet
        najlepszy Diesel przy 4tyś brzmi jak 30letni Star tylko troche ciszej....
    • stoolejarz samochód kupiony, decyzja zakończona 27.06.06, 09:10
      ale admin dułn znowu się popisałi i dał to na główną
    • adam16 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 09:54
      przy takim malym przebiegu i jezeli chcesz kupic maly samochod to lepiej pomysl
      o silniku benzynowym. Chyba ze trafi sie okazja... Mozesz rozwazyc kupno
      starego modelu punto 1.3JTD z uwagi na to ze jest w sprzedazy nowy model to
      mozna oczekiwac upustów. Co do kalkulacji oplacalnosci to trzeba tez wziasc pod
      uwage ze prawdopodobnie od 2007 akcyza na benzyne pojdzie w gore, rowniez
      oszczednosci sa wieksze niz to wynika z danych producentow (samochod pali
      wiecej w miescie, z wlaczona klima..). Ja sam samm przejechalem fiatem z JTD z
      silnikiem 1.9 105k bez zadnych problemow. Dodatkowo disle z uwagi na wieksze
      mase silnika maja mocniejsze podwozie co przydaje sie na naszych drogach
      • blablablabla1 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 14:05
        od czasu do czasu jeżdzę nowym Fordem C-Max, 1.6 diesel, 110KM

kiedy jeśli silnik pracuje powyżej 2000 obrotów wrażenie jest takie jakkby miał
        ze 150 KM - mam porównanie na co dzień jeżdżę Leganzą 135KM. dodatkowo ford
        pali w mieście 6,5 - 7l/100KM. Początkowo trudno było się przyzwyczaić do tej
        ociężałości poniżej i zrywności powyżej 2000 obrotów, teraz wiem, że chętnie
        bym takim autem sam jeżdził.

w przypadku forda silnik jest niemal tak cichy jak nowoczesny benzynowy, nawet
        w zime nie trzeba zapalać stacyjki przed zapaleniem silnika na więcej niż 2-3
        sekundy (w lato w ogóle można o tym zapomnieć.

jeśli chodzi o awaryjność nowoczesnych diesli to generalnie dotyczy to silników
        najbardziej wyżyłowanych, z turbosprężarkami, o wielkich mocach, montowanych do
        najmocniejszych sportowych wersji (jeśli przy obecnym stanie techniki z 2l
        uzyskujemy 180 -200 KM to taki silniki MUSI być mniej trwały).
    • ppo Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 13:04
      Przy takim przebiegu miesięcznym diesel nie ma najmniejszego sensu. Różnica w
      cenie paliwa i w jego zużyciu jest przy takich przebiegach całkiem pomijalna.
      Jesli zaoszczędzisz 10-20pln miesięcznie (bo o takich pieniążkach jest tu mowa)
      to nie zrekompensuje to np. dyskomfortu w zimie (nawet nowoczesny diesel nie ma
      szans przy temperaturach rzedu -30, które mielismy ostatniej zimy przez wiele
      tygodni). Diesel jest sporo droższy w zakupie (zwłaszcza nowy). Szacuje się, że
      różnica w cenie zwraca się po 100tys. kilometrów, czyli w Twoim przypadku po
      ponad 8 latach! Wniosek: zaczynasz oszczędzać, kiedy samochód jest już starym
      gratem. Absolutnie bezsensowny pomysł.
      P.S. Czy Twój mąż nie jest czasem skąpy? ;)
    • karlotta_21 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 13:38
      Osobiście jeżdżę dieslem (Volvo 340DL 1.6) i to wcale nie nowym, bo ma już 19
      lat :-) no i muszę powiedzieć, że nie narzekam. Przez te wszystkie lata jest w
      mojej rodzinie i wszyscy jego użytkownicy byli bardzo zadowoleni. Poza
      tegoroczną zaima nigdy nie miał wielkich problemów z zapalaniem (choć niestety
      w tym roku musiał odpocząć trochę na parkingu pod blokiem)

Mój tata jeździ Fordem Mondeo Kombi 1.8 TDi '98. Mimo potwornych mrozów, ani
      razu nie miał problemu z zapalaniem. No i poza tym sparwuje się bardzo dobrze.
      • justas32 Nie kupuj diesla 27.06.06, 14:05
        Silnik benzunowy wytrzyma Ci do 200.000 km, diesel do 400.000 km. Przy Twoich
        przebiegach jest to 16 lub 33 lata jazdy. Nie będziesz żadnym z tych samochodów
        tak długo jeździła.
        Kup benzynowy - polecam Hyunday Getz, w styczniu będą na wyprzedaży po 29.000
        zl - to dobry samochód i tani. Zaoszczędzone pieniądze wydaj na dzieci lub
        podróże.
        To który jest "lepszy" nie ma w Twoim przypadku żadnego znaczenia - każdy
        będzie dobry.
        Pozdrawiam ...
        • b-beagle Re: Nie kupuj diesla 27.06.06, 14:19
          justas32 napisała:

> Silnik benzunowy wytrzyma Ci do 200.000 km, diesel do 400.000 km. Przy Twoich
          > przebiegach jest to 16 lub 33 lata jazdy. Nie będziesz żadnym z tych
          samochodów
          >
          > tak długo jeździła.
          > Kup benzynowy - polecam Hyunday Getz, w styczniu będą na wyprzedaży po 29.000
          > zl - to dobry samochód i tani. Zaoszczędzone pieniądze wydaj na dzieci lub
          > podróże.
          > To który jest "lepszy" nie ma w Twoim przypadku żadnego znaczenia - każdy
          > będzie dobry.
          > Pozdrawiam ...

Święta racja przy takich niskich przebiegach to zupełniee nie ma znaczenia )))
        • nemo123 Re: no i bedzie mniej na ulicy smierdzialo i kopci 27.06.06, 23:27
          lo. Niestety - nowe generacje nowymi generacjami a diesel czesto jak kopcil tak
          dalej kopci i smierdzi (nie trzeba nawet uzywac kujawskiego).
    • odin-2 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 14:18
      z pednikiem jak z Kobieta,ostra/szybka - nieobliczalna ?, czy tez
      powolna/spokojna - i godna zaufania ?

osobiscie jezdze benzyniakiem gdyz ustawa o podatku drogowym do tego mnie
      zmusza - jest za drogo jezdzic dieslem w szwecji jezeli jezdzi sie mniej niz 30
      000 km/rocznie,niestety.
      • emeryt21 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 16:52
        Mam prawo jazdy juz 53 lata,najpierw motocyklowe a pozniej,46 lat
        samochodowe.Caly czas "czyms" jezdze.Samochodami,bo oto chodzi,napewno ponad 40
        lat.Wiekszosc z tego czasu mialem benzynowce.Pozniej jednak przeszedlem na
        diesle.Przyczyna byly koszty eksploatacji,wyrazna roznica.Koszty
        napraw "malych"diesli sa nieznacznie wyzsze niz benzynowcow.Jednak diesel o
        wiekszej mocy wcale nie jest drozszy w eksploatacji niz maly.Natomiast jest
        napewno mniej awaryjny.Silnik chodzi "na luzie",nie jest przeciazany i dlatego
        mniej sklonny do uszkodzen.Teraz mam juz trzeciego diesla,jezdze nim czwarty
        rok i nic.Tankuje,wstawiam do garazu i wogole nim sie nie interesuje.Zawsze
        jest sprawny.Jako emeryt nie jezdze duzo najwyzej 12 tys km rocznie.Przemysl to
        co napisalem.Moze to pomoze podjac ci decyzje.Dodam,ze nie oszczedzalem tego
        samochodu,na autostradach raczej "nisko lecialem" i znosil to bez zadnego
        protestu.
    • leku polecam benzyne 27.06.06, 17:39
    • juri666 Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 17:53
      jezeli ma to byc drugi samochod, praktycznie wylacznie do jazdy po miescie - wez
      benzyne. i to najlepiej o malej pojemnosci. jezdzac niewiele trudno bedzie odbic
      sobie wyzsza cene diesla, tym bardziej, ze cena ropy idzie w gore i roznica
      miedzy paliwami bedzie sie zmniejszala.
      z ta awaryjnoscia diesla to bez przesady. nie jest gorzej niz z benzyna.
    • scarlett_kapusta Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 18:52
      BENZYNA!!!
      kolejny palant chce mi zatruwać i tak już skażone powietrze dieslem... pomyśl o
      swoich jak nie dzieciach, to wnukach - czym będą oddychać? spalinami z twojego
      diesla, który połowę węgla zamiast spalić, wyrzuca w powietrze?
      powodzenia.
      • dr.rocco Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 19:11
        Tak chwalicie te diesle , a ja ciagle czytam o tym gdzie taniej mozna regenerowac
        turbine hehe , zdychaja we wszystkich markach......
        • zupper dlaczego benzyna? 27.06.06, 19:25
          Zazdrosciłem diesla na parkingu sasiadom. Mało pali, prosty w konstrukcji i na
          kujawskim pojedzie. Przykro mi tylko było gdy w zimowe poranki nowego merola,
          vectre, saxo ciągali po parkingu by mogły zapalić. Co z tego że dobry mocny i
          trwały silnik jak paliwo do dupy. Mam swoja kluskę na benzynie i gazie i nie
          zawodzi.
          • notmyself Re: dlaczego benzyna? 27.06.06, 19:50
            Jeśli zapalali diesla na popych to są killerzy. A wogóle jak klekot nie pali w
            zimie to znaczy że jest kiepsko/nie zadbany. Dopieszczonemu motorkowi -30 nie
            straszne

Pozdrawiam
            • zupper Re: dlaczego benzyna? 28.06.06, 12:55
              Problem w tym, że te diesle były nowe i całkeim faje fury.
          • hogrzes Re: dlaczego benzyna? 28.07.06, 14:41
            Gratuluję podejścia do zagadnienia paliw w autku!
            W 5-ciu na benzynę zawsze miałem LPG i nigdy żadnych problemów.Powiem więcej:
            autka na gazie śmigały i śmiga dzisiaj lepiej, niż na benzynie, ponieważ gaz ma
            liczbę oktanową powyżej 105.Pozdrawiam gorąco!!!!!
    • notmyself Re: diesel czy benzynowy?doradzcie 27.06.06, 19:45
      Gratuluje wyboru jedynie słusznego napędu :) Cena ceną, ale klekot to jednak
      motorek z klasą. Na poważnie, to warto zerknąć na 10 przykazań dla Diesla -
      będzie silniczek nie do zdarcia. Tym bardziej w mieście trzeba unikać PSJta (w
      wolnym tłumaczeniu niedobry styl jazdy) bo diesel do niego przyzwyczaja. A
      potem na trasie jedzie już tylko w trybie serwisowym :) Jazda non-stop na
      krótkich dystansach też dieselki męczy. Trza go raz na czas przegonić i zerkać
      czy się aby budyń w oleju nie robi :) Awaryjnością bym się nie przejmował. To
      kwestia producenta a w przypadku TDI raczej mit. Dieslki vw są żywotne.

Pozdrawiam i życzę zadowolenia z samochodziku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka