GoĹÄ: INSTRUKTOR IP: *.elwico.pl 09.08.03, 22:11 Prosze zadawać pytania- w miarę umiejetnosci i możliwości postaram ie odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Maria Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.03, 14:19 Bardzo proszę o odpowiedzeć na pytanie Czy każdy może zostać kierowcą.Jestem osobą starszą mam 43 lata.Prawo jazdy jest potrzebne mi do pracy.Problem w tym,że 11 lat temu rozpoczełam kurs i instruktor powiedział mi żebym zrezygnowała .Fakt szło mi ciężko w porównaniu z innymi.Czy jest to prawda ,że albo się człowiek rodzi kierowcą albo nie. Pozdrawiam Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 12.08.03, 18:27 Nie kazdy moze byc kierowcą, ale jezeli lekarz nie zadecyduje inaczej, po zdobyciu prawa jazdy moze jeździć. Kierowca to ktos kto po 5-7 latach jazdy czuje kazde auto. Pozostali to uzytkownicy i jest ich wielu . W tym wieku należy się liczyc z kłopotami w zdobyciu prawa jazdy. Przede wszystkim minimum tyle jazd ile lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 12.08.03, 19:10 no no ciekawe uwagi...ale ja się zastanawiam z jakiego miasta jesteś?może wtedy będę mogła zadać bardziej konkretne pytania..??!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 12.08.03, 19:52 Odpowiedzi mają dotyczyć spraw zwiazanych z prawem jazdy a nie miejscem zamieszkania. Uwagi są uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 12.08.03, 21:06 no tak a najbardziej "popularna" i uniwersalna była odpowiedź o proporcjonalności godz. jazdy do wieku..no cóż..ja mam takie banalne pytanie bo jeszcze tego nie wiem ..każdy manewr można robić 2 razy na placyku,czyli jak wjadę w pachołek to mogę powtórzyć za II razem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 13.08.03, 07:24 Kazde zadanie (manewr) mozna "próbować" dwa razy. Do dwóch razy sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lysycolarz Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.chello.pl 27.02.05, 23:02 ile teraz kosztuje prawko ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zielona Wiek nie gra roli !!!! IP: 217.8.186.* 13.08.03, 08:44 Moja mama ma 50 lat. Obie zapisałyśmy się na kurs. Mama jest już po 10 godz. jazd i jak na kogoś kto nigdy nie miał do czynienia z samochodem - radzi sobie swietnie !!! Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > Nie kazdy moze byc kierowcą, ale jezeli lekarz nie zadecyduje inaczej, po > zdobyciu prawa jazdy moze jeździć. Kierowca to ktos kto po 5-7 latach jazdy > czuje kazde auto. Pozostali to uzytkownicy i jest ich wielu . W tym wieku > należy się liczyc z kłopotami w zdobyciu prawa jazdy. Przede wszystkim minimum > tyle jazd ile lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: Wiek nie gra roli !!!! IP: *.elwico.pl 13.08.03, 19:03 Od zasady są wyjątki. Gratuluję Mamusi i Tobie postępów. Kondolencje dla Waszego instruktora. Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: Wiek nie gra roli !!!! 23.01.05, 22:49 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > Od zasady są wyjątki. Gratuluję Mamusi i Tobie postępów. Kondolencje dla > Waszego instruktora. Kurrr... Czy kursant dla Ciebie to tylko TOWAR???? Wpsolczuje! chyba tym razem niePozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 07.11.04, 06:43 Czekam na dalsze pytania Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: DO DYSPOZYCJI 23.01.05, 22:44 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > W tym wieku > należy się liczyc z kłopotami w zdobyciu prawa jazdy. Przede wszystkim minimum tyle jazd ile lat. ??????? a ja myslelem ze to zalezy od umiejetnosci!!!!! mhmmm... Pozdrawiam, Marcin (tez instruktor) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: Co to jest korekta. IP: *.pepsa.com.pl 13.08.03, 12:17 Cześć! Zdawałam już egzamin i od egzaminatora dowiedziałam się o istnieniu korekt.Co to takiego.Wycofałam kawałek.Czy o to chodziło. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
cyryl5 Re: DO DYSPOZYCJI 17.08.03, 09:19 1 przede wszystkim 43 lata to w moim mniemaniu młoda osoba. 2 pojęcie kierowcy u niektórych znaczy Niki Lauda. w/g mnie większość ludzi może nauczyć się jeździć, a wszystko zależy od motywacji. jeżeli korzystasz z praliki automatycznej nie musisz znać jej zasadę działnia. jeżeli jeździsz słabo Twoim mocnym punktem moze być zdawanie sobie sprawy ze swoich słabych punktów. największym zagrożeniem na drodze są ludzie o niskich umiejętnościach, którzy mają wysokie mniemanie o sobie i traktują drogę jak tor wyścigowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: toto Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 23:56 cyryl5 napisał: > największym zagrożeniem na drodze są ludzie o niskich umiejętnościach, którzy > mają wysokie mniemanie o sobie Wspaniale ujęte !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dora Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 20:18 Mam takie pytanie,czy jeżeli stoję na skrzyżowaniu na czerwonym świetle to wolno mi ,,stać na jedynce",czy muszę ,,stać na luzie''i mieć nogę zdjętą ze sprzęgła.Uczę się w drugiej szkole i niewiem co jest poprawne. Osobiście wolę jedynkę ,ale co wolą egzaminatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 01.09.03, 21:32 z tego co mnie uczono to jak stajesz na skrzyżowaniu na czerwonym to jak się ZATRZYMASZ to włączasz mu 1 i ze sprzęgłem czekasz! po co się kićkać przy ruszaniu z włazaniem biegu jak można to zrobić wcześniej??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dora Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 21:55 Gość portalu: fara napisał(a): > z tego co mnie uczono to jak stajesz na skrzyżowaniu na czerwonym to jak się > ZATRZYMASZ to włączasz mu 1 i ze sprzęgłem czekasz! po co się kićkać przy > ruszaniu z włazaniem biegu jak można to zrobić wcześniej??? Dziękuję Ci za informację,w środę na egzaminie będę stawała na jedynce. mój pierwszy instruktor miał kota na punkcie tego luzu i sprzęgła, drugi nie dlatego zgłupiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 03.09.03, 07:21 Gość portalu: Dora napisał(a): > Mam takie pytanie,czy jeżeli stoję na skrzyżowaniu na czerwonym świetle > to wolno mi ,,stać na jedynce",czy muszę ,,stać na luzie''i mieć nogę > zdjętą ze sprzęgła.Uczę się w drugiej szkole i niewiem co jest poprawne. > Osobiście wolę jedynkę ,ale co wolą egzaminatorzy. > Stać na jedynce Ci wolno. Ale jeśli sprzęglo jest niepotrzebnie wciśniete (wycisnięte) to się niszczy. TO szczegół - ale diabeł tkwi w szczegółach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: instruktor 2 Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.chello.pl 03.09.03, 20:15 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > Gość portalu: Dora napisał(a): > > > Mam takie pytanie,czy jeżeli stoję na skrzyżowaniu na czerwonym świetle > > to wolno mi ,,stać na jedynce",czy muszę ,,stać na luzie''i mieć nogę > > zdjętą ze sprzęgła.Uczę się w drugiej szkole i niewiem co jest poprawne. > > Osobiście wolę jedynkę ,ale co wolą egzaminatorzy. > > > Stać na jedynce Ci wolno. Ale jeśli sprzęglo jest niepotrzebnie wciśniete > (wycisnięte) to się niszczy. TO szczegół - ale diabeł tkwi w szczegółach. Szanowny panie,coś się panu pomyliło,nic się nie niszczy,to nie są lata 60-te, nie jeżdzimy syrenkami,a na skrzyżowaniu należy być przygotowanym do ruszenia. W czasie,gdy mamy wciśnięty pedał sprzęgła wszystkie mechanizmy napędowe są rozłączone i ew.zużywają się w sposób naturalny w momencie puszczania tego pedału w czasie ruszania samochodu.Im lepiej pan tego nauczy swoich kursantów, tym mniej będzie cierpiały sprzęgło i skrzynia biegów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 13.09.03, 20:48 Niestety-szczegół -przy wcisnietych sprzegle niepotrzebnie pracuje lozysko oporowe. Na puszczonym sprzegle czeka sie na swiatłach - na stopie oczywiscie na biegu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: instruktor 2 Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.chello.pl 14.09.03, 18:20 Czekając na zmianę świateł należy być gotowym do ruszenia i nie tracić czasu na włączanie biegu gdy zapala się zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: scorpion Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.03, 20:40 Światło żółte jest momentem do przygotowania się do ruszenia. Uczcie trzymać na czerwonym świetle wciśnięte sprzęgło(czasami kilka minut),ja zacieram ręcę więcej klientów w moim warsztacie.Wymiana łożyska oporowego po 5000km jak w banku!!!!!!!!!.Koszt łożyska w zależności od marki sam. od 50zł do450zł (japońce),koszt wymiany około 400-600zł.Jestem również instruktorem od 21 lat i ABSOLUTNIE NIE pozwalam nadużywać sprzęgła. I nie chodzi o mój samochód ,ale o wyrobienie właściwego nawyku u przyszłego kierowcy i o jego przyszły sam. Oczywiście na stopie bezwględnie czekać na jedynce. Jak będziecie robili na egzaminie nie ma to żadnego wpływu na ocenę.Egzaminatora przecież nie obchodzą przyszłe koszty przyszłego kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorka Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.pepsa.com.pl 19.11.03, 22:39 Gość portalu: scorpion napisał(a): > Światło żółte jest momentem do przygotowania się do ruszenia. Uczcie trzymać > na czerwonym świetle wciśnięte sprzęgło(czasami kilka minut),ja zacieram ręcę > więcej klientów w moim warsztacie.Wymiana łożyska oporowego po 5000km jak w > banku!!!!!!!!!.Koszt łożyska w zależności od marki sam. od 50zł do450zł > (japońce),koszt wymiany około 400-600zł.Jestem również instruktorem od 21 lat > i ABSOLUTNIE NIE pozwalam nadużywać sprzęgła. I nie chodzi o mój samochód ,ale > o wyrobienie właściwego nawyku u przyszłego kierowcy i o jego przyszły sam. > Oczywiście na stopie bezwględnie czekać na jedynce. Jak będziecie robili na > egzaminie nie ma to żadnego wpływu na ocenę.Egzaminatora przecież nie obchodzą > przyszłe koszty przyszłego kierowcy. Dzięki nareście ktoś wytłumaczył problem tak,że jest zrozumiały,a nie straszył,że przez sprzęgło niezdam.Mam już prawko ale ciągle gnębi mnie jeszcze jeden problem,czy w trakcie jazdy mogę zmienić bieg na jedynkę czy nie.W mojej szkole było dwóch instruktorów i każdy uczył inaczej.Chodziło o np.przejazd przez progi zwalniające.Obecnie pokonuję je na dwójce. Pozdrawiam Dorka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skorpion Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 00:05 We wszystkich samochodach oprócz malucha I bieg jest synchronizowany,a więc można go wprowadzać bez uprzedniego zatrzymania,więc jak powoli się toczysz praktyczniej jest to zrobić wprowadzając Ib. Tylko tego nie można zrobić wcześniej niż się zwolni do bardzo małej prędkości! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: st.instr. Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 25.11.03, 22:15 na "światłach" stoi sie na luzie (ręczny lub główny hamulec) przy "żółtym" włącza się jedynkę i rusza.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: o kurcze Re: DO DYSPOZYCJI IP: 62.233.164.* 20.01.04, 01:20 tak to święta prawda Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luu Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 15.06.04, 21:25 moze glupie pytanko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: llll Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 18.08.04, 06:05 lllll Odpowiedz Link Zgłoś
kaia Re: DO DYSPOZYCJI 13.08.03, 08:10 czesc:) ja moze zadam banalne pytanie ale intrygujace mnie na te chwile. Dopiero jestem przed jazdami wiec pytan na pewno bedzie wiecej. Oto ono: Jak to jest z opuszczaniem skrzyzowania? przykladowo chce skrecic i wjezdzam na skrzyzowanie, stoje bo mam czerwone i co? moge opuscic skrzyzowanie bo nic nie jedzie czy nie moge? pozdrawiam Kaia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 13.08.03, 15:56 jak masz czerwone to ani rusz..inna kwestia jest z taką zieloną strzałeczką do sketu która może się obok zaświecić..mnie się wydaje(co do wcześniejszej wypowiedzi) że korekta to swoją drogą-czyli korekta toru jazdy-a powtórka,jak się dowiedziałam to 2.podejście od poczatku do tego samego manewru.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 13.08.03, 18:38 To jest pytanie czysto "kodeksowe"- więc odpowiedź znajdziesz w czasie kursu. TO NIE JEST WIRTUALNY KURS NAUKI JAZDY I ODPOWIADAM TYLKO NA PYTANIA INTERPRETACYJNE A NIE PODSTAWOWE I EWIDENTNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tac opuszczanie skrzyżowania IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 19:47 kaia napisała: > Jak to jest z opuszczaniem skrzyzowania? > pozdrawiam > Kaia Warunki opuszczenia skrzyżowania (praktycznie): 1. Nie przejeżdżać poza sygnalizator żółty, czerwony (stojący z prawej, wiszący nad jezdnią, będący za jezdnią drogi, którą zamierzamy przejechać). 2. Ustąpić pierwszeństwa uczestnikom (pieszym, rowerzystom, kierowcom itp),którzy już mają pierwszeństwo i którzy wkroczyli, wjechali na skrzyżowanie w związku ze zmianą świateł. 3. Mieć miejsce za skrzyżowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anonymous Re: opuszczanie skrzyżowania IP: *.man.polbox.pl 22.04.04, 17:02 W praktyce pkt. 3 w 95% w Warszawie nie jest przestrzegany :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Woyteq Re: opuszczanie skrzyżowania IP: *.123.196.9.gl.digi.pl 24.10.13, 16:46 Pierwszeństwa nie nabywa sie wraz z wjazdem na skrzyzowanie, ustalają to albo znaki lub sygnalizacja świetlna. Wjeżdżanie na skrzyzowanie pomimo tego iż nie mozna z niego zjechać to czyste cwaniactwo i łamanie przepisów ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka20 Re:mam pytanie 13.08.03, 18:16 czy egzaminatora obowiązują przepisy ruchu? po oblaniu egzaminu ( nie wnoszę sprzeciwu) na mieście zamienilismy się miejscami. Egzaminator na moją skromną wiedzę popełnił co najmniej kilka błędów np przekroczenie prędkośći( nagminne), nieprawidłowe ustawienie pojazdu na skrzyżowaniu( utrudniające jazdę innym), wymuszanie pierwszeństwa- może? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re:mam pytanie IP: *.elwico.pl 13.08.03, 19:01 TAK. Tylko to on egzaminuje Ciebie a nie Ty jego . Drobna ale jakże przykra różnica. Nie bądź rozgoryczona. Co wolno wojewodzie to nie Tobie smr... Odpowiedz Link Zgłoś
hanka20 Re:mam pytanie 13.08.03, 19:50 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > TAK. Tylko to on egzaminuje Ciebie a nie Ty jego . Drobna ale jakże przykra > różnica. Nie bądź rozgoryczona. Co wolno wojewodzie to nie Tobie smr... to z ciebie niestety żaden instruktor. Rozgoryczona nie jestem bardziej mnie to rozśmieszyło. bo po pierwsze on nie umie jeżdzić poprawnie a po drugie pokazówka kto tu rządzi jest strasznie głupia. Moim zdaniem każdy powinien przestrzegać przepisy a w tym wypadku pokazanie młodym że są lepsi i gorsi jest szkodliwe i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re:mam pytanie IP: *.elwico.pl 14.08.03, 07:19 Droga hanka20. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby po kilku latach od uzyskania prawa jazdy mogłaś zostać egzaminatorem. Spojrzysz na to z innej strony. Egzaminator w Polsce to osoba b. często z doboru politycznego. Wiemy,ze nie umieją jeździć. Ale to nie zmienia faktu, ze on egzaminuje Ciebie....... Możesz podac jego nazwisko na tej stronie ale to nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wkur* Re:mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.03, 09:59 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > TAK. Tylko to on egzaminuje Ciebie a nie Ty jego . Drobna ale jakże przykra > różnica. Nie bądź rozgoryczona. Co wolno wojewodzie to nie Tobie smr... czlowieku wez ty sie zastanow zanim cos napiszesz... cos mi sie wydaje ze z ciebie zaden instruktor... a jesli jestes to nie wiem kto ci dal takie uprawnienia... i nie uwazaj sie za jakiegos boga bo nim nie jestes... i smrodow mozesz poszukac w rodzinie a nie tu... wiec licz sie ze slowami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re:mam pytanie IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 14.08.03, 13:46 no to ja mam takie pytanie jak się zostaje instruktorem?jakie są wytyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re:mam pytanie IP: *.elwico.pl 14.08.03, 18:15 WYTYCZNE TO SĄ POLITYCZNE. I SĄ BO ZNOWU KOMUNA RZĄDZI> A sprawy , o które pytasz faro są uregulowane w ustawie o ruchu drogowym. Tylko znać temat i wtedy krytykować a nie uprawiać krytykanctwo jako robi to wkur. AVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re:mam pytanie IP: *.elwico.pl 14.08.03, 18:11 No popatrzcie-umiecie krytykować egzaminatorów, instruktorów tylko czytać nie bardzo. Jest takie ładne przedwojenne powiedzenie o tym co komu wolno a tu taka wielka obraza. Przy tym bezrobociu postarajcie się zrobić te uprawnienia. Na pewno będziecie lepsi w krytykowaniu. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka20 Re:mam pytanie 14.08.03, 19:16 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > No popatrzcie-umiecie krytykować egzaminatorów, instruktorów tylko czytać nie > bardzo. Jest takie ładne przedwojenne powiedzenie o tym co komu wolno a tu taka wielka obraza. Przy tym bezrobociu postarajcie się zrobić te uprawnienia. Na pewno będziecie lepsi w krytykowaniu. Pa. słowa złego nie było o instruktorze. Zyczyłabym każdemu takiego instruktora jak mój. jemu po prostu zależało nauczyc i jazdy i kultury jazdy i myślenia podczas jazdy . i to zapamietam na zawsze. A taki egzaminator co pokaże, kto tu rządzi i co komu wolno powoduje, że potem pojawiają sie głupe posty "kupie prawo jazdy". Ja ten egzamin prędzej czy później zdam i nie chodzi o to że go oblałam. Łatwo pokazać małolatom, że się jest "wielkim". Myśle "PAnie INSTRUKTORZE" samozwańczy, że może i ty potrafisz kręcić kierownicą ale od instruktora wymagałabym trochę więcej może poczytaj co to etyka zawodu- też przedwojenne słówko. Miłej lektury i może byś zdał z tego egzamin? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re:mam pytanie IP: *.elwico.pl 14.08.03, 19:33 No przecież przyznałem Ci rację a Ty dalej swoje. Przeczytaj dokładnie moje odpowiedzi. Tylko ja mówię o realiach a Ty o tym jak powinno być. TO JUŻ PISZĘ WYRAZNIE _ MASZ PEŁNĄ RACJĘ I CO Z TEGO. I TY I JA JESTEŚMY WG TEJ WŁADZY SMRODAMI I JAK CHCESZ MIEĆ PRAWO JAZDY TO MUSISZ TO WZIĄŚĆ POD UWAGĘ!!!!! POZDROWIENIA I WYRAZY SYMPATII I UZNANIA ŻE CHCESZ WALCZYĆ> PODAJ JEGO NAZWISKO- otrzymałas przeciez tzw "arkusz egzaminu praktycznego". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hederka Re:mam pytanie IP: *.tpi.pl 06.05.04, 16:41 Ty chamie!Jesteś instruktorem? Nie chciałabym spotkac Cie na drodze, takich jak ty, powinno sie rozjeżdżać, kołem po tępym łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 15.08.03, 12:54 ja mam takie pytanie nie koniecznie do "instruktora''..czy jak zjeżdżam z przełączki to muszę zaraz potam zająć inny pas niż ten przy samej przełączce ? wiadomo że one są do zawracania a potem się jedzie prosto,nie no i czy ten pas skrajny lewy pozwala mi kontynuować jazdę na wprost czy zaraz po skręcie muszę z niego uciekać???mam nadzieję że ktoś zrozumiał:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 15.08.03, 15:11 Podstawowa zasada: Art 16 ust 4 Kierujący jest zobowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jasne ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: równieżinstruktor Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.chello.pl 15.08.03, 21:06 Gość portalu: INSTRUKTOR napisał(a): > Podstawowa zasada: Art 16 ust 4 Kierujący jest zobowiązany jechać możliwie > blisko prawej krawędzi jezdni. Jasne ? Jeśli chcesz komuś w czymś pomóc,to dobrze,ale sposób w jaki to robisz źle świadczy o twoim poziomie,po co dopiski w stylu "Jasne?".Cytować paragrafy potrafi każdy.Twoje wypowiedzi są bełkotliwe i trochę niekulturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 16.08.03, 07:36 Gdzie napisałem, że chcę "komuś" pomóc ? Dlaczego odpowiedzi mają być "ugłaskane" ? Staram się odpowiedzieć na zadane pytania i tym którzy to czytają dac troche do myslenia. Z tym drugim to w tym kraju ciężko, oj cięzko. Odpowiedz Link Zgłoś
mohtak Rowerem w lewo 18.08.03, 01:53 Pytanie trochę z innej beczki.. Jak ustawić się rowerem przy skręcie w lewo na światłach? W myśl przepisów jak najbliżej osi jezdni lub lewej krawędzi, ale po ruszeniu spod świateł robi się mały problem, bo autka zaczynają mnie wyprzedzać z prawej strony i w rezultacie na drodze poprzecznej można wylądować na środku jezdni.. Zawsze starałem się znaleźć moment podczas skrętu, w którym "odskakiwałem" na prawo, żeby mnie z lewej wyprzedzali, ale to chyba nie tak powinno wyglądać.. A może już przed skrzyżowaniem ustawić się z ich prawej, tzn. jeżeli są wyznaczone pasy to po prawej stronie lewego pasa? Z góry dzięki.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: Rowerem w lewo IP: *.elwico.pl 18.08.03, 20:49 Znasz przepisy i prawidłowo je stosujesz. Na "poprzecznej" przy duzym ruchu jest problem bo kierowcy samochodów jezdżą po "chamsku" stosując prawo silniejszego. Na rowerze w Polsce bałbym się jeździć drogą (ulicą). Mozna jechać chodnikiem ale oczywiście piesi wtedy "są górą" bo chodnik jak sama nazwa wskazuje służy do .......... no do czego mili forumowicze ? Odpowiedz Link Zgłoś
andida Re: DO DYSPOZYCJI 18.08.03, 15:21 Dobra, instruktor - prawo juz mam. Tylko jakos mi sie zapomnialo jak sie parkujetylem, ale rownolegle do krawedzi jazdy pomiedzy dwa samochody. Ile trzeba byc odsunietym od stojacego juz samochodu? Ile razy trza krecic kierownica? Kiedy wyprostowac kierownice? No, powiedz, powiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 18.08.03, 21:00 Manewr zaczynasz z wysokości lub lekko "za" stojacego samochodu. W odległości 30-40 cm od niego. Liczenie obrotów jest bzdurą bo sa różne "przełożenia" w przekładni kierownicy zaleznie od typu auta. Reszta to wyczucie -więc praktyka. W dzisiejszych czasach w Polsce "instruktorzy " na kursach nauki jazdy podają wiele różnych sposobów-ale te "sposoby" są niezbyt skuteczne skoro egzamin zdaje się po kilka razy. Niestety nic nie zastąpi praktyki. Najpiękniejszy " sposób" sprzed kilkunastu lat "wymyślony" przez "instruktora" który za mało pił. "Jak na wysokości końca zepsutej wycieraczki(maluch z zepsutym wyłacznikiem krańcowym wycieraczki) będzie gałąź drzewa z tym jednym kasztanem wtedy "odbijaj" i na pewno się zmiescisz" - koniec cytatu. Wtedy to był żart- dziś prawie reguła. Jak kogos interesują głupie dowcipy i wierszyki o instruktorach to tez zacytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kl Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.zgierz.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 15:18 słyszałem , żę mają zdrożeć w 2004 roku kursy na prawo jazdy wie pan coś otym czy mają być to podwyszki w typie cena kursu 2000-2500tys.zł i czy tylko mniejsze prosze o szybka odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 20.08.03, 19:02 Oj nie odpowiem Ci ja na to pytanie. A chciałbym żeby bardzo zdrożały bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Z Waszej strony jest dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olga Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 23.08.03, 17:10 ja mam takie pytanie bo się pogubiłam, jakie to jest hamowanie silnikiem-tylko hamulcem bez sprzęgła?aha i jeszcze coś bo ja dopiero 1 raz wsiadłam do samochodu,jak wyłączam samochód to lepiej zostawic na luzie czy na 1 biegu?? takie proste pytania to może ktoś odpowie..? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 25.08.03, 08:11 Hamowanie silnikiem to takie kiedy jadac np. z górki nie uzywasz hamulca ale nie jedziesz na luzie ani nie naciskasz na hamulec. Samochód jedzie wolniej niz gdyby sie toczył bo silnik stawia pewien opór. Samochód na postoju zostawia się na 1 lub 2 -gim biegu bo hamulec "ręczny" nie zawsze dobrze "trzyma". To takie dodatkowe zabezpieczenie aby auto na wzniesieniu samo nie odjechało. Odpowiedz Link Zgłoś
andida Re: DO DYSPOZYCJI 25.08.03, 12:37 Mam jeszcze jedno pytanie - jaka jest procedura przy przedluzaniu prawka. Bo ja mam na przyklad czasowe, ze wzgledu na wzrok. Mam nadzieje, ze nie musze odbebniac calego egzaminu jeszcze raz? Ale czy kontrola u okulisty to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 25.08.03, 18:57 Kontrola u okulisty i opłata za nowy blankiet to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alek Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.futuro.elwico.pl 30.08.03, 12:15 A moze bys stary załatwił prawko ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.mjb.pl / 192.168.2.* 04.09.03, 13:04 Drogi p.instruktorze , mam prawko już kilka miesięcy(no i co ztego) mam pjęcie o przepisach ,gdzie się zatrzymaywać , oznaczeniach na drodze . Tylko jest jedno ale..! Boję się jeździć i nie mam pewności za kierownicą ,co mam zrobić . Tak zazdroszczę innym kierowcom prowadzenia auta , a jak siadam zraz się cała pocę i nogi mi się trzęsą .Poradźcie mi zanim będzie za późno! Plis! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 04.09.03, 13:37 to może pojeździć z kimś kto ma prawko od xxx lat??poczujesz się jak z instruktorem:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.mjb.pl / 192.168.2.* 04.09.03, 14:43 próbowałam z mężem ale się nie da , jeszcze gorzej się denerwuje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl 04.09.03, 19:58 To tylko brak wprawy. Stopniować sobie trudności . Ja tez sie boję jeździć w tym kraju. Po mnie tego tylko nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 04.09.03, 22:01 ja nie mam jeszce prawka ale egzamin na karku...wydaje mi sie że powinnaś zaczynać od jazdy po najbliższym otoczeniu potem coraz dalej i coraz trudniejsze trasy...sama próbuję sobie wyobrazić siebie jak zdam i siądę sama do swojego samochodu..czy będzie mi do śmiechu ale wiem ze nie wyjadę od razu na najw. skrzyżowania!!!przełam sie bo będzie gorzej..mam kol.która boi sie pokonania małego odc.od domu bo twierdzi że boi się zakrętu (?) i tak nie jeździ!!1dla mnie czysta głupota:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.mjb.pl / 192.168.2.* 05.09.03, 09:35 dzięki za rady może dziś pojadę chociaż do sklepu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / 10.1.82.* 05.09.03, 11:55 a pewnie chociażby nawet po śmietanę to jedź!! i wiesz co mnie naszło ja tak będziesz zwiedzać swoje okolice nie koniecznie jako kierowca to popatrz sobie jak jeżdżą inne samochody na tych "trudniejszych " ulicach wiadomo że znaki itp to podstawa ale czasem w nerwach można się pogubić a podpatrzenie zawsze coś daje i czasem rozjaśnie wątpliwości:D miłej wyprawy do sklepu!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorka Re: Mam Pytanie-Manewry IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 16:42 Przez cały kurs uczyłam się na samochodzie Nissam-Mikra,i manewry do tyłu wykonywałam na tzw.półsprzęgle.Na egzaminie spotkałam się z samochodem Opel-Corsa,i egzaminator kazał jechać po łuku do tyłu bez sprzęgła,ponieważ twierdził,że je spalę.Czy Opel Corsa aż tak bardzo różni się od Mikry. A jak radzić sobie z utrzymaniem stałej prędkości,wymaganej na łuku. Niedługo mam następny egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: Mam Pytanie-Manewry IP: *.elwico.pl 10.09.03, 07:22 Aby "wymusić" b. wolną jazdę, kazdym autem jeździ się na "półsprzęgle". Marka nie ma znaczenia. Trudno mi odpow. na to pytanie bo nie widziałem egzaminu-ale zachowanie egzaminatora bylo troche podejrzane. Byc moze dodawałaś zbyt wiele "gazu" ? Wowczas sprzęgło się pali. Ale należy zwrócic uwagę aby mniej wciskac pedał gazu a nie puszczac sprzeglo do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorka Re: Mam Pytanie-Manewry IP: *.pepsa.com.pl 10.09.03, 08:14 Egzaminator wydał mi konkretne polecenie:,,Proszę powtórzyć łuk,włączyć wsteczny bieg,puścić całkowicie sprzęgło i prędkość regulować samym gazem" Mam nadzieję ,że na ponownym egzaminie trafię na kogoś innego.Dla pewności wzięłam parę godzin na samochodzie egzaminacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
autoszkolenie Re: Mam Pytanie-Manewry 10.09.03, 20:55 W zwiazku z zmianą zasad "forum"jest to moja ostatnia odpowiedź.lDziekuje za pytania. zycze powodzenia na egzaminach. dora ! trzymaj się. 111111l;lllllllave ............................................................. ............................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rab Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.chello.pl 13.09.03, 17:00 czy mógłby pan odp.jak długo jest wazny kurs na prawko,córka robiła 3lata temu potem trzy razy zawaliła egzamin .Czy aby znówzdawac musi robic znów cały kurs czy wystarcza jazdy aby znów zdawać testy i jazdy-bedę wdzieczna za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 13.09.03, 20:51 Nie musi robić kursu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: goose Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 22:59 ile mam czasu na zdanie praktyki?teorie zdałem w lutym.Czy musze ją jeszcze raz zdawać? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 15.09.03, 21:00 TAK. Testy są "wazne" pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zre Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 29.09.03, 09:46 o.k pytanie prozaiczne- jak się włącza światła awaryjne??jaka lampka się wtedy pali?? Odpowiedz Link Zgłoś
autoszkolenie Re: DO DYSPOZYCJI 09.10.03, 20:01 Róznie to jest umieszczone. Z reguły trójkąt. Często się ten przycisk wyciska a nie wciska. nieznormalizowane. Instrukcja obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mmmmm Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 22:17 jakie to sa swiatła postojowe, jakie pozycyjne, jaka jest różnica? terminy te pojawiają sie w testach, ale nie wiem jaka jest róznica miedzy tymi swiatłami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 10.10.03, 22:20 Postojowe na poztoju, Pozycyjne okreslają pozycję ( inaczej zwane obrysowymi). Postojowe moga byc tylko dwa przód i tyl (od strony jezdni.) Ale praktycznie to oczywiscie prawie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: intisar Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bielsko.msk.pl 14.10.03, 19:14 Czy po szkoleniu teoretycznym i wyjeżdzeniu obowiązkowych 20 godzin jazd mój instruktor ma prawo nie dopuścic mnie do egzaminów państwowych i żądać wykupienia dodatkowych godzin ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 14.10.03, 20:09 Nie ma prawa żądać wykupienia dodatkowych godzin ale nie musi "dopuścić" do egzaminów państwowych. Mozna wnioskowac o wydanie wtórnika Karty Przeprowadzonych Zajec i wtedy moze kto inny podpisze ( w innej firmie). Nasze "osiagniecia" są podawane do Starostw i mozna miec klopoty jesli zbyt wiele osob zdaje zbyt wiele razy. No niestety to już taki niezbyt madry "europejski" system. Na przyklad w USA, Australii, Tunezji nie jest konieczne zaswiadczenie o ukonczeniu kursu aby ubiegac sie o prawo jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 15.10.03, 13:18 ja np po wyjeżdżeniu 20 h nie miałam podpisanej karty bo instr.był niezadowolony (nie dziwię sie) i powiedzial że zanim podpisze to ze spotkamy się jeszcze raz no i bylo o.k i podpisał..ale że ja nie czulam się na silach przed praktycznym to wzięłam jeszcze 4 h dodatkowe i było o.k zdane za 1 podejsciem:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arek Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 20:26 Czy instruktorzy otrzymują jakiś imienny wykaz kto zdał a kto nie i za którym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 15.10.03, 22:35 Imienny niestety nie, ale jest liczona tak zwana "zdawalność" - zresztą w niezbyt przekonywujący sposób. Ale dlatego ( bo grożą nam sankcjami ) nie chcemy odpisywać tym, którzy nie spełniaję kryterium. I tu chyba system ma racje bo w Polsce jestesmy najlepszymi lekarzami, ekonomistami i kierowcami- a co się dzieje w kraju i na drogach to każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fara Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 16.10.03, 13:51 a czy są jakies nie wiem upomnienia czy cos takiego dla tych osk które mają najmniejszą zdawalnosc???im pewnie nie zależy i podpisuja jak leci kazdemu kto skonczyl kurs... Odpowiedz Link Zgłoś
autoszkolenie Re: DO DYSPOZYCJI 16.10.03, 20:32 Nie ma upomnień. Firmy "krzaki" podpisują jak leci. Inni moga stracic prawo uprawiania zawodu. System jest chory jak caly kraj. Pa !!!!!! fara........................ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kodzio Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 19:27 Pownni zrobić troche po Londyńsku, Kur kursem, oczywiście żeby przystąpić do egzaminu musisz go ukończyć, ale Angli jest jeszcze taka możliwość, że jesli przyczepisz znak z literą "L" do samochodu(z przodu i z tyłu) to możesz jeździć z osobą posiadającą prawojazdy nie krócej niż 5 lat mającą nie mniej niż 25 lat. I tylko w obrębie miejscowości zamieszkania. (każdy ojcie lub matak nie puści się z dzeckiem do centreum) I chyba to by było najlepsze rozwiązanie. Bo prawka jeszcze nie masz, ale praktykować możesz. Bo prawko to jednak dokument pozwalający jeździć po całym świecie. Zdawalność była by większa, Ale co najważniejsze to doświadczenie było by niezastąpione. Ja miałem o tyle dobrze, że jęździłem samochodem Ojca po 2-3 ulicach w okolicach, albo parkowałem auta gości. Wyczucie pedałów Po jakimś 1.2 roku czasu od dostania prawka wyruszyłem w trasę (Poznań Szczecin)z ojcem oczywiście. I szcze że wam powiem że to była zupełni inna jazda niż po mieście, Wyprzedzanie na dochodzenie(mała moc silnika) mijania, ustępowanie, dziękowanie, możnaby oddzielny kodeks napisać, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nina Punkty karne IP: *.pepsa.com.pl 28.10.03, 08:09 Czy punkty karne są naliczane przez rok kalendarzowy,czy od chwili odebrania prawajazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grzechotniczka Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 28.10.03, 20:56 Witam,jak właściwie jest z właczaniem kierunkowskazów na rondzie? Czy włączamy kierunkowskaz tylko przy zjeździe z ronda (prawy), czy również w trakcie jazdy po rondzie (lewy). Co w przypadku rond na których jaet więcej niż jeden pas ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś
autoszkolenie Re: DO DYSPOZYCJI 28.10.03, 21:41 na pewno tylko przy zjezdzie z ronda (to logika) Reszta to interpretacja i Maciej Wroński dyr. dep w infrastrukturze. pa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kolega_D Re: Zabrane Prawko IP: *.pepsa.com.pl 29.10.03, 18:54 Mojemu koledze zabrali prawko,i skierowali na ponowny egzamin(miał prawko przez 20lat.)Kolega odlał 3 egzaminy praktyczne.Czy wystarczy wykupić 5 godz,czy musi kończyć kurs od nowa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: Zabrane Prawko IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 29.10.03, 20:12 Moze zdawać do skutku bez jakichkolwiek kursów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: Zabrane Prawko IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 29.10.03, 20:14 Moze zdawać do skutku bez jakichkolwiek kursów.Nie musi kupowac zadnych jazd. (nawet tych pięciu) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 02.11.03, 19:07 A moze pytania związane z korupcją pobudzą ten wątek ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karburatorek Swiadectwo kwalifikacji IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 22:09 Jeżdżę dorywczo samochodami ciężarowymi pow. 7,5 tony, nie przewożę osób ani bagażu w celach zarobkowych. Obecnie muszę odnowić świadectwo kwalifikacji, które, zasięgając trzy lata temu opinii u źródła (czyli wg KW policji musiałem zrobić bezwzględnie) dowiedziałem się dzisiaj że: 1. Wydział Komunikacji: ma Pan stare świadectwo, musi pan zrobić kurs dokształcający za 250 zł. 2. Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego:"Kto Panu takich pierdół nagadał?!!. Jak Pan chce, dostanie Pan świadectwo w którym w polach: przewóz osób, przewóz bagażu nie będzie potwierdzenia odbycia kursu (czyli że robić tego nie mogę), lub, wersja druga, to świadectwo potrzebne nie jest wcale (?) 3. Według kolegi werdyktem Trybunału Konstytucyjnego takie świadectwa od nowego roku tracą ważność, gdyż nie są wymagane w UE. Za prawidłową odpowiedź popartą odpowiednim paragrafem stawiam wirualne pifko Qflove. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kamil Re: Swiadectwo kwalifikacji IP: *.tvk.wroc.pl / 192.168.64.* 06.11.03, 06:28 czy to prawda ze od stycznia koszt za qrs na prawo jazdy ma wzrosnac z okolo 500zl do okolo 2500zl? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MałGoś Re: Swiadectwo kwalifikacji IP: *.kv.net.pl 20.11.03, 16:14 Gość portalu: kamil napisał(a): > czy to prawda ze od stycznia koszt za qrs na prawo jazdy ma wzrosnac z okolo > 500zl do okolo 2500zl? Słyszałam to już od paru osób. Na kursie instruktor potwierdził, że trzeba będzie wydać na wszystko gdzieś około 3000,00 zł. Ale nie wiem czy to od stycznia czy po wejściu do Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: Swiadectwo kwalifikacji IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 08.11.03, 12:24 Pardon - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
absorb Re: DO DYSPOZYCJI 06.11.03, 11:15 Kurs robiłem w Bydgoszczy. Szkoła ma 4 instruktorów. Ze wszystkimi 4 jeździłem przez te dwadzieścia kilka godzin. Cała czwórca nakłaniała mnie podczas jazdy na placu do opuszczania lusterek bocznych tak bym widział w nich linie. Nauczyłem się kręcić na podstawie linii. Łuk, zatoka - szczególnie. Pierwszy egzamin oblałem na placu. Założyłem ładne, odświętne obuwie i nie wyczułem sprzęgła... Przed drugim egzaminem (który ma miejsce jutro) postanowiłem pojeździć dwie godziny na placu w moim 'Obrzydłówku'. Co się okazuje: tutaj wszyscy utrzymują że za opuszczone lusterka oblewa się i trzeba się uczyć z lusterkami ustawionymi zwyczajnie. Kto ma rację? Pomocyyy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorka Re: DO DYSPOZYCJI-Absorb IP: *.pepsa.com.pl 06.11.03, 12:37 Jeżeli zdajesz w Bydgoszczy,to spoko.Wszyscy koledzy z kursu zdawali z opuszczonymi lusterkami i zdali.Ja znowu manewry wykonywałam patrząc w tylną szybę,i lusterkami ustawionymi normalnie.Mój instruktor uważał , że jest to nieprawidłowe i bardzo mnie za tą tylną szybę tępił.Ale ponieważ jestem osobą wysoką to mi tak było wygodnie się nauczyć.Chyba najważniejsze jest żeby poprawnie wykonać manewry a w co kto patrzy to jego sprawa. Życzę powodzenia Dorka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 08.11.03, 12:23 Nie mam siły odpowiadać na te pytania. jestesmy jedynym krajem gdzie jadac poziomo patrzy się w ziemię. tak ? Opuszczone lusterka ? Ale tez polscy najemnicy na żołdzie amerykańskim okupuja Irak a nam sie wmawia ze wszystko jest OK . patrz lusterka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krakus Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.net.autocom.pl 09.11.03, 23:00 Teren poza obszarem zabudowanym. Zaczyna się wzniesienie i prawy pas jest dla samochodów wolniej jadących a lewy dla tych co wyprzedzają.1. Na wzniesieniu kończy się prawy pas i strzałka na jezdni informuje i nakazuje zjechanie na lewo. Pytanie: kto ma pierszeństwo ! Pojazd będący po prawej stronie któremu kończy się pas i musi wjechać na lewy , czy pojazd na lewym pasie ? 2. Ta sama historia tylko, że lewy szybszy pas kończy się (np. postawioną wysepką) i należy zjechać na prawy, który do tej pory był wolniejszy a pozostał teraz ten jeden (trasa np. Kraków-Tarnów}. Kto tu ma pierszeństwo ? Odpowiedz Link Zgłoś
autoszkolenie Re: DO DYSPOZYCJI 12.11.03, 21:26 Obojetnie czy zlewej czy z prawej. ten z pasa wolniejszego jest właczajacym sie do ruchu. Radze to przemyslec - nie moze byc inaczej. Paragrafy na zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krakus Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.net.autocom.pl 13.11.03, 11:39 Nie jestem na 100% tego pewien czy masz rację. Przecież będąc na lewym pasie mnie kończy się pas ruchu, ja za moment mam wysepkę na drodze i mnie pokazują strzałki, że należy zjechać na prawy pas( tu akurat wolniejszy) a inny samochód mam po prawej swojej stronie. A czy nie obowiązuje tu zasada prawej strony tak jak w innych przypadkach? Udowodnij mi to. Co to pierwszej sytuacji to nie ulega wątpliwości (o czym sam na 100% wiedziałem), że będąc po prawej stronie na wolniejszym pasie, który się kończy to ja muszę ustąpić temu z lewej strony. Prawko jazdy mam od ponad 25 lat i ta sytuacja z wysepką po lewej stronie i kończącym się pasie troszkę mnie zaskoczyła. Ale jak masz paragrafy to chętnie się zapoznam. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: toko Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 23:44 Gość portalu: krakus napisał(a): > Nie jestem na 100% tego pewien czy masz rację. Przecież będąc na lewym pasie > mnie kończy się pas ruchu, ja za moment mam wysepkę na drodze i mnie pokazują > strzałki, że należy zjechać na prawy pas( tu akurat wolniejszy) a inny samochód > > mam po prawej swojej stronie. A czy nie obowiązuje tu zasada prawej strony tak > jak w innych przypadkach? Udowodnij mi to. > Co to pierwszej sytuacji to nie ulega wątpliwości (o czym sam na 100% > wiedziałem), że będąc po prawej stronie na wolniejszym pasie, który się kończy > to ja muszę ustąpić temu z lewej strony. > Prawko jazdy mam od ponad 25 lat i ta sytuacja z wysepką po lewej stronie i > kończącym się pasie troszkę mnie zaskoczyła. Ale jak masz paragrafy to chętnie > się zapoznam. Dzięki W opisanej sytuacji kończącego się pasa lewego i przy przechodzeniu na pas prawy należy ustąpić pierwszenstwa pojazdom na prawym pasie (nie jest to koniec pasa ruchu powolnego !). Natomiast wjazd z pasa ruchu powolnego jest włączaniem się do ruchu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KRAKUS Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.net.autocom.pl 14.11.03, 00:35 I kto ty ma rację? Toko czy auto szkolenie. Ja sądzę, że toko a INSTRUKTOR? (DOTYCZY TO RAZEM Z WCZEŚNIEJSZYM PYTANIEM!!) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 14.11.03, 21:03 Jak zawsze w Polsce (szcególnie w Krakowie) wszyscy mają racje. Tylko cos jest nie w porządku aby czytać ze zrozumieniem. Nie chce mi się analizować zdania po zdaniu pytania i mojej odpowiedzi. Ale............. ka.mać - art. 17 ust.1 puntk. 3 Kodeksu i po co tyle filozofowac. Oczywiscie art 22 ust 4 bierzemy pod uwagę. Ci pa !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KRAKUS Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.net.autocom.pl 14.11.03, 21:30 Jeżeli to jest przytyk do Krakowa lub krakowian to pewnie jesteś z Warsiawy obecnej stolycy , mieszkasz na Woly a często z kursantami jedziesz na Pragię. Ale to szczegóły. Nie mam kodeksu i to mi nic nie mówi, dlatego lepiej go zacytować. Pozdrawiam Instruktor (o ile nim jesteś) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 19.11.03, 20:10 Zgadles skąd jestem i lubie KRAKAEURÓW. Ale stolicy WAM nie oddamy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Venus Re: Dodatkowe lusterko wewnętrzne. IP: *.pepsa.com.pl 16.03.04, 20:40 Jestem bardzo wysoka,dlatego mam problem z korzystaniem z lusterek. Ponieważ z jednego samochodu korzystamy razem z ojcem,to czy mogę oprócz lusterka wewnętznego,które samochód posiada, zamontować sobie drugie wewnętzne. Na moje potrzeby musiało by być zamonowane wysoko,bo moja głowa prawie dotyka dachu samochodu. Pozdrawiam Venus. Odpowiedz Link Zgłoś
absorb Re: DO DYSPOZYCJI 19.05.04, 09:48 Czy można połączyć te dwa kursy ze sobą? Ile kosztują po 1 maja i ile trwają? Na jakich autach zdaje się w WORD przy Powstańców Śląskich w Warszawie? pozdrawiam adept ciężkich wozów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krakus Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.net.autocom.pl 13.11.03, 11:54 Wracając do ostatniego tematu jeszcze jedno słowo do młodych kierowców: Widzicie , wprawdzie rocznie robię tylko 20000km, mam prawko od ponad 25lat i tyle też prowadzę samochód ale w dalszym ciągu należy uczyć się nowych przepisów co też czynię czytając gazety motoryzacyjne a jednak to jest za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kodzio Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 19:43 Przepisy to każdy musi być na bierzącą, Policja ostatnio lubi robić wypytywanki z kodeksu... Ale osobnym działem śą trasy, Jak ktoś ma zamiar cały czas jechać 80km/h to radzę Pociągiem jechać, Mniej się zmęczy i fizycznie i psychicznie. bo niestety niektóży kierowcy w trasa tak jeżdżą. Ja osbiście troche przepisy naginam, ale nie żeby odrazu szaleć jak jedzie 6 samochodów 120-140 to można dość bezpiecznie jechać jeden za drugim, (p.s. z tych 6 aut ludzie się nie znają, żebyście nie sądzili, że w jakijś grupie czy co...) Jadąć łądnie Ciurkiem, można szybko i pewni dostać się do wybrango punku, Podobnie jest zimą, Osobiście jak nie czułem sie najlepiej i nie miałem opon zimowych to nawet nie myślałem żeby autem z po Polsce jechać. Od razu wybrałem pociąg. Jednak gdy warunki nie są tragiczne widoczność dobra, można wyczuć hamulec i oponki też odpowiednie, to bez problemu 80 do 100 na śniegu można jechać. Peno niektórych dziwią te prędkości, ale faktycznie tak jest. Więc jeśli nie czujecie się na siłach jechać, a mielibyście stwarzać zagrożenie, to radziłbym zastanowić się nad innym środkiem komunikaci. Oszczędzicie nerwów i kłopotów sobie oraz tym co się zdecydowali na trasę własnym autem. Dziękuje z góry (światła awaryjne - mignięcie);)) Odpowiedz Link Zgłoś
fika Re: DO DYSPOZYCJI 04.12.03, 15:48 Staje mi samochod na drodze.no zepsul sie czy nei wiem,, co sie stalo. Co powinnam sprawdzic/zrobic, zanim zadzwonie po pomoc drogowa. Co powinanm wiedziec,gdize znajduje sie linka holownicza itp. Wszystko krok po kroku. Bardzo mi na tym zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 05.12.03, 21:14 FIka jestes wspaniała. Mnie samochód nie staje (zatrzymuje sie) mnie staje co innego. Tak jak Millerowi wiertalot. Skontaktuj sie prywatnie pod 0601512414. (A czy wiesz co to znaczy wiertalot ?) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lala Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 13.12.03, 20:00 CO TO NIE MA PYTAN. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monika Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.tpi.pl 15.12.03, 11:18 Długo walczyłam z własnym lękiem aby usiąść za kierownicą. skończyłam kurs, po roku wzięłam jazdy dodatkowe, miesiąc temu poszłam na egzamin. Nie wytrzymałam psychicznie i wycofałam się między jednym i drugim manewrem. Wbiłam sobie do głowy, że prowadzić samochód to coś niebywałego, coś co wymaga wprost genialnych umiejętności. Mam bardzo niską samoocenę i ciągle mi się wydaje, że nie podołam. Woziłam mojego męża, wyjeżdżałam sama na drogę mało publiczną bo przecież ciągle nie mam prawa jazdy. Za każdym razem przezwyciężam swój lęk i nie chcę zrezygnować z jazdy aby cały mój dotychczasowy wysiłek nie poszedł na marne. A może powinnam zrezygnować? proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: INSTRUKTOR Re: DO DYSPOZYCJI IP: *.elwico.pl / *.elwico.pl 17.12.03, 19:52 Bron Boze się zalamuj. Jak najwięcej jeździć (chocby na lewo). Praktyka czyni mistrza ! na pewno zdasz. Wesolych Swiat. Odpowiedz Link Zgłoś