netbot 12.07.06, 05:47 bardzo prosze o podanie czy w citroenie xsara II ustawia się zbieżność kół tylnych, bo nigdzie się nie mogę doczytać. z góry bardzo dziękuje. Link Zgłoś Obserwuj wątek
nelu Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 08:53 Znieżnośc tylnych kół? Pierwsze słyszę. Z tego co wiem, w Citroenach sprężynowcach w tuyknym zawieeszeniu nic sie nie reguluje, a jedynie wymienia jak sie coś spiepszy. Napisz coś więcej, co sie dzieje. Link Zgłoś
edek40 Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 12:10 Wszystkie moje mazdy mialy regulacje zbieznosci tylu. Co wiecej przod maja regulowany w calym zakresie regulacji, a nie tylko zbieznosc. Link Zgłoś
instruktor-zalogowany Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 18:35 w kazdym samochodzie jet mozliwosc regulacji zbieznosci z tylu. edek40 napisal "Co wiecej przod maja regulowany w calym zakresie regulacji, a nie tylko zbieznosc." kat pochylenia i wyprzedzenia sworznia zwrotnicy tez? Link Zgłoś
dewulot1 Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 19:02 instruktor-zalogowany napisał: > w kazdym samochodzie jet mozliwosc regulacji zbieznosci z tylu. > W takim na przyklad Rzuku Kazmirza przywiazuje sie lancuchem dyferencjal do drzewa i rusza do przodu. Po szarpnieciu i naglym zatrzymaniu kola tylne maja wyrazna zbieznosc. Link Zgłoś
edek40 Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 23:00 Tez. Sluzy do tego mimosrodowy patent umieszczony na gorze kolumny. Link Zgłoś
carssc Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 13.07.06, 11:56 instruktor-zalogowany napisał: > w kazdym samochodzie jet mozliwosc regulacji zbieznosci z tylu. uuu, a to by się wielu producentów zdziwiło, ale w końcu polak potrafi, nawet przystanek na volvo przerobi :) Link Zgłoś
instruktor-zalogowany Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 13.07.06, 16:41 Chodzilo mi o nowoczesne samochody, a nie o zabytkowe na resorach i sztywna osia, moja wypowiedz byla nieprecyzyjna, ale bardzo dobrze ze sa jeszcze ludzie na tym forum ktorzy czytaja z uwaga posty i chca pomoc.Pozdrawiam Link Zgłoś
carssc Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 13.07.06, 20:14 hm, wiesz, wiele z tych nowoczesnych bez resorów też nie ma regulacji zbieżności Link Zgłoś
logis_on_line Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 09:45 > bardzo prosze o podanie czy w citroenie xsara II ustawia się zbieżność kół > tylnych, bo nigdzie się nie mogę doczytać. z góry bardzo dziękuje. Co do regulacji to nie wiem, ale wiem, że zbieżność trzeba sprawdzić i jeżeli jest zła to należy ją doprowadzić do porządku. A to czy będzie to regulacja czy wymiana nie ma większego znaczenia - ma być dobrze. Pozdrawiam Link Zgłoś
skyddad Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 12.07.06, 10:51 Sprawdzamy geopmetrie zawieszenia calego.Przy zalozonych czujnikach laserowych na wszystkie kola otzrymujemy wynik zawieszenia przedniego i automatycznie tylniego.jezeli wystepuje pårzod w przednim automatycznie bedzie w tylnim jezlei przednie jest okey tyl rowniez chociaz moga byc odchylki wystepuje top po zmianie kolumn z amortyzatorami.Wtedy ustawiammy tyl i przod. Sprawdzenie tyle to tyle samo pracy co i przodu. Z tylu mamy te same katy co zprzady w zaleznosci od typu zawieszenia. Latwo sprawdzic czy naprzyklad bryczka nie jest dobrze przekoszona. Miedzy innymi dlatego sie nie naprawia przekoszonych aut.To wychodzi drozej dla ubezpieczenia niz skurka warta wyprawki.Wyklepac mozna naciagnac tez lecz pozniej nic sie kupy wymiarowej nie trzymna i takie auto jest potencjalnym zagrozeniem dla ruchu drogowego.Produkcja nowego jest masowa i tania i ubespieczenie wolizorganico¨´zowac auto w tej samej cenie co przed kraksa i wszyscy sa zadowoleni.Zapytacie skad maja? Folksam ma potezne magazyny z uzywanym czesciami z rozbitkow .maja szkole dla mechanikow i tam sie ucza reperowac w e wszystkich dziedzinach i rowniez mniej uszkodzone auta sa doprowadzane do pérfekcji.Oczywiscie na czesciach uzywanych z rozbitkow.Te auta dlugo potem bez problemowo sluza ludziom. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
lucj Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 13.07.06, 08:12 > Latwo sprawdzic czy naprzyklad bryczka nie jest dobrze przekoszona. > Miedzy innymi dlatego sie nie naprawia przekoszonych aut.To wychodzi drozej dla > > ubezpieczenia niz skurka warta wyprawki.Wyklepac mozna naciagnac tez lecz > pozniej nic sie kupy wymiarowej nie trzymna i takie auto jest potencjalnym > zagrozeniem dla ruchu drogowego.Produkcja nowego jest masowa i tania i > ubespieczenie wolizorganico¨´zowac auto w tej samej cenie co przed kraksa i > wszyscy sa zadowoleni. Nie wiem czy wiesz ale wsród małych samochodów z "nieregulowalną geometrią " tylnej osi bardzo rzadko zdarza się aby zbieżność i pochylenie tylnych kół nieściło się w normach fabrycznych, a często auta po wypadkach "naciągane" mają lepszą geometrie tyłu niż samochody fabrycznie nowe. Stąd wniosek że według ciebie większość nowych aut powinno być zezłomowane. Fabryki wcale nie są tak dokładne jak piszą w reklamach. Link Zgłoś
carssc Re: Zbieżność kół tylnych -PILNE 13.07.06, 12:00 netbot napisał: > bardzo prosze o podanie czy w citroenie xsara II ustawia się zbieżność kół > tylnych, bo nigdzie się nie mogę doczytać. z góry bardzo dziękuje. xsara nie ma regulacji zbiezności z tyłu, często przyczyną złej geometrii tyłu są łożyska tylnej osi Link Zgłoś