Dodaj do ulubionych

nowa Corolla buczy

10.02.03, 13:34
przy 120 km/h nie idzie rozmawiać, taki huk. Mowa o modelu 1.4. czyżby za
prawie 50 tys. japończyli zrobili knota. Ciekawe, czy ktoś jeździ wersją 1,6
czy jest tak samo ?
Obserwuj wątek
    • Gość: hip Re: nowa Corolla buczy IP: *.pgi.waw.pl 10.02.03, 13:42
      quest111 napisał:

> przy 120 km/h nie idzie rozmawiać, taki huk.

hip: Może kupiłeś już stjóningowaną? :)
      pozdr
      • Gość: Niknejm Re: nowa Corolla buczy IP: 143.26.81.* 10.02.03, 13:56
        Gość portalu: hip napisał(a):

> quest111 napisał:
        >
        > > przy 120 km/h nie idzie rozmawiać, taki huk.
        >
        > hip: Może kupiłeś już stjóningowaną? :)

Na trójce? ;-)
        U mnie, jak zbliżam się na dwójce do 120 (około 8400 obr/min) też cicho nie
        jest ;-)

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: ja Re: nowa Corolla buczy IP: *.dyn.optonline.net 10.02.03, 22:02
          tak wlasnie pracuja japonskie silniki od kosiarek :)
          duze obroty bo inaczej nie ma czym jechac
          • Gość: Niknejm Re: nowa Corolla buczy IP: 143.26.81.* 11.02.03, 10:56
            Gość portalu: ja napisał(a):

> tak wlasnie pracuja japonskie silniki od kosiarek :)
            > duze obroty bo inaczej nie ma czym jechac

Spoko, jest. W moim Cifku moment obrotowy nie spada poniżej 90% maksymalnej
            wartości w zakresie 2000-8000 obrotów. Dzięki temu można było zastosować krótko
            zestopniowaną skrzynię.
            Jak jeżdżę sobie spokojnie po mieście, mam niskie spalanie i ciszę w kabinie. A
            jak chcę, wchodzę w zakres powyżej 5000 obr/min i wykorzystując przewagę
            krótkiej skrzyni, mam osiągi jak w samochodzie z V6 2.5-3L, kosztem hałasu
            oczywiście. Ale średnie spalanie i koszty utrzymania auta mam dużo niższe niż
            przy silniku V6. W dodatku ja bardzo lubię dźwięk VTECa ;-)

Pzdr
            Niknejm
          • robert986 Re: nowa Corolla buczy 12.02.03, 04:39
            Gość portalu: ja napisał(a):

> tak wlasnie pracuja japonskie silniki od kosiarek :)
            > duze obroty bo inaczej nie ma czym jechac
            To znaczy ze w moim 350z tez jest silnik od kosiarki? :)))
            Jesli tak to zycze ci miec taka maszyne pod reka........:))) skosisz trawe
            szyciej niz o tym pomyslisz :))))))))
    • Gość: kordzia Re: nowa Corolla buczy IP: proxy / 10.40.1.* 10.02.03, 15:04
      Nie straszcie!!! Właśnie zamierzam kupić Corolle, co prawda 1.6! Czekam na
      dalsze opinie!
      • Gość: Niknejm Re: nowa Corolla buczy IP: 143.26.81.* 10.02.03, 15:11
        A poważnie, podejrzewam padnięte łożysko koła...
        Jak Corolla nowa, to do warsztatu, niech naprawiają!

Pzdr
        Niknejm
        • orl Re: nowa Corolla buczy 10.02.03, 16:02
          poruszam sie nowa corolla z silnikiem 1,6. Fakt ze predkosc 120km/h jest
          dziwna, bo silnik pracuje glosniej(obroty ok. 4tys.), ale rozmawiac mozna
          spokojnie bez krzyczenia. Powyzej 4 tys. o dziwo jest ciszej ale tylko do jakis
          6tys. :) Oczywiscie mowa o 5 biegu.
          • Gość: mac Re: nowa Corolla buczy IP: *.war.gleiss 10.02.03, 16:10
            dokladnie to co napisana w poprzednim poscie, powyzej 120km/h halas spada i
            jest ciszej
            • orl Re: nowa Corolla buczy 10.02.03, 16:14
              no z tego co czytalem, to japonczycy dali ciala w przygotowaniu tego modelu na
              europejski rynek i przy 4tys. wystepuja jakies wibracje bardziej slyszalne dla
              ucha europejskiego :) Ale ile jest w tym prawdy a ile szukania glupiego
              tlumaczenia tego problemu pewnie nie wie nikt :)))
          • Gość: Lukasz Re: nowa Corolla buczy IP: proxy / 172.29.20.* 10.02.03, 16:55
            W mojej z silnikiem 1.6 jest dokladnie tak samo.
            W okolicach 130km/h na V biegu jest nieco glosniej (ale nie powoduje u mnie
            dyskomfortu choc jestem na to przeczulony)
            Natomiast przy 140 km/h jest cichutko a silnik pracuje jakby w ogole nie czul
            obciazenia.

• Gość: robert Re: nowa Corolla buczy IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 10.02.03, 16:57
            orl napisał:

> poruszam sie nowa corolla z silnikiem 1,6. Fakt ze predkosc 120km/h jest
            > dziwna, bo silnik pracuje glosniej(obroty ok. 4tys.), ale rozmawiac mozna
            > spokojnie bez krzyczenia. Powyzej 4 tys. o dziwo jest ciszej ale tylko do
            jakis
            >
            > 6tys. :) Oczywiscie mowa o 5 biegu.

To co ty masz za przełożenia? 30km/1000obr? Tyle jest w Vectrze na trójce:-)))
    • kasia_mm Re: nowa Corolla buczy 10.02.03, 16:53
      ja jezdzę 1,6 i nie mam takiego efektu przy tej prędkości
      może weź pod uwagę rodzaj nawierzchni po jakiej jedziesz i czy masz opony
      zimowe- to dużo zmienia jeśli chodzi o ogólnie pojęte odgłosy. A poza tym przy
      tej prędkości to żaden samochód nei jest super cichy - przynajmniej nei z tej
      klasy no i ... nie na naszych dziurawych i kaprawych drogach:(
    • Gość: m Re: proszę o obiektywną ocenę Corolli IP: *.acn.pl 10.02.03, 21:32
      Czy to oznacza, że nawet Corolla jest samochodem d...y? Lekko przymierzam się
      do zamiany samochodu na japoński. Moim celem jest kupno wózka w którym do 100
      tys km będę wymieniał tylko materiały eksploatacyjne. Bez hałasu, bez twardego
      zawieszenia. Poproszę użytkowników nowej Corolli o obiektywne oceny. Dzięki
      • devote Re: proszę o obiektywną ocenę Corolli 10.02.03, 22:11
        wiadomo ze maly silnik musi krecic jak oszalaly.
        kup sobie V6 to wtedy bedziesz mial male obroty i cichutko nawet do 200km/
        wiem cos na ten temat
        • Gość: 65981143 małe silniki mają swoje plusy IP: 62.29.253.* 11.02.03, 10:48
          wozy z małymi silnikami potrafią być ciche.

w ciągu ostatnich 3 lat jeździłem różnymi kompaktami: Megane 1.4, Megane 1.6,
          Focus 1.6. Wszędzie nawet przy 120 km/h (piątka oczywiście) było całkiem
          przyzwoicie. Owszem, trzeba podnosić głos, ale o o wydzieraniu się nie ma mowy.
          Hałas robił się męczący dopiero przy 140 km/h.

Najciszej było w (uwaga, uwaga): Megane 1.4. Bardzo mnie to zdziwiło, bo
          przesiadając się na ten sam wóz 1.6 spodziewałem się mniejszego hałasu. Teraz
          myślę, że to wina opon: w 1.6 były o rozmiar szersze (co nie tylko
          zneutralizowało, ale i przeważyło walory większego silnika). W Focusie jest
          podobnie jak w Meganie 1.6, może ciut głośniej (co mnie trochę dziwi, bo we
          wszystkich gazetowych testach Megane wypada pod względem hałasu w środku
          kiepsko, bodaj 74 db przy 120 km/h, a Focus bodaj 71).
      • Gość: MMX Re: proszę o obiektywną ocenę Corolli IP: *.vline.pl 13.02.03, 08:53
        To zapomnij o jakimkolwiek nowym samochodzie :-)
    • Gość: Lennon Re: nowa Corolla buczy IP: *.toya.net.pl 11.02.03, 08:11
      Zmien bieg albo jedz do serwisu
    • the-besciak Re: nowa Corolla buczy 11.02.03, 11:13
      W sumie na jazdach probnych Corolla 1.6 nie podaobala mi sie praca silnika.
      Strasznie wyl i wolno schodzil z wysokich obrotow. Kupilem 307-ke i jestem
      zadowolony, bo jest naprawde wyciszona super. Do 130 km/h silnik jest ledwo
      slyszalny na 5-ce, ale jechalem tez 170 km/h i halas byl naprawde niewiele
      wiekszy. Do tego bardzo mi sie podoba dziwiek samego motoru na wysokich
      obrotach, no ale to juz jest wrazenie subiektywne :)

Pozdrawiam
      t-b
      • georghe Re: nowa Corolla buczy 13.02.03, 07:35
        the-besciak napisał:

> W sumie na jazdach probnych Corolla 1.6 nie podaobala mi sie praca silnika.
        > Strasznie wyl i wolno schodzil z wysokich obrotow. Kupilem 307-ke i jestem
        > zadowolony, bo jest naprawde wyciszona super. Do 130 km/h silnik jest ledwo
        > slyszalny na 5-ce, ale jechalem tez 170 km/h i halas byl naprawde niewiele
        > wiekszy. Do tego bardzo mi sie podoba dziwiek samego motoru na wysokich
        > obrotach, no ale to juz jest wrazenie subiektywne :)
        >
        > Pozdrawiam
        > t-b

Jeżeli kupiłeś peugota to nagłębsze wyrazy współczucia. Co Cię podkusiło, że
        próbując Toyotę skusiłeś się na "francuza" ?
        Pozdrówka.
    • Gość: leszek Re: nowa Corolla buczy IP: 195.116.133.* 11.02.03, 11:25
      W Corolli 1.6, przy 120km/h (około 4000 obrotów) rzeczywiscie silnik zaczyna
      głośniej pracować, ale nie jest to jakies wielkie utrudnienie (jak niektórzy
      piszą na tym forum). Przy 130 pracuje już normalnie. A tym co mają zamiar kupić
      samochód proponuję umówienie się na jazdę próbną. Wartą ją odbyć nie tylko z
      tego powodu.
      Pozdrawiam
      • Gość: Tomasz Re: Corolla made in GB? IP: 193.59.192.* 11.02.03, 13:03
        Kupiłem ostatnio 3d hatchback corolke 1,3 z 1997 made in Japan.
        Poprzedni właściciel nie narzekał, ja też. Auto bez zarzutu.
        Przeniesienie produkcji do GB zepsuło jakość ogromnie (angole to niechluje, o
        chamstwie nie wspomnę). Moje pytanie, czy jest w tej chwili nowa Corolka
        produkowana poza Europą ? Słyszałem, że combi jest made in Japan, sedan w
        Turcji a hatchbacki u "brudasów". A swoją drogą ciekawe, że nowa Accord-ówka
        będzie powstawać tylko w kraju kwitnącej wiśni. ... ?????????????????????!
        Jestem przekonany, że o jakości decyduje nie tylko marka ale i ludzie.
        VVti (komputerek) robi bosch - czyli z założenia "lipa" ... .
        • Gość: Lennon Re: Corolla made in GB? IP: *.toya.net.pl 11.02.03, 13:34
          Czy ostatnio nie miales jakiejs stluczki? Bo gadasz a wlasciwie piszesz jak
          potluczony.
          • Gość: Tomasz Re: Corolla made in GB? IP: 193.59.192.* 11.02.03, 13:52
            Gość portalu: Lennon napisał(a):

> Czy ostatnio nie miales jakiejs stluczki? Bo gadasz a wlasciwie piszesz jak
            > potluczony.
            Nie, ale sprowadzałem auta używane z GB - co za syf!
            • Gość: toyot Re: Corolla made in GB? IP: *.core.jjs.pl 11.02.03, 19:05
              Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Nie, ale sprowadzałem auta używane z GB - co za syf!

A co robiłeś z kierownicami ? Może dlatego syf że się do dupy jeździ z fajerą z
              prawej ;-)
    • Gość: adqw Re: nowa Corolla buczy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 13:52
      Tak rzeczywiscie Nowa Corolla z silnikiem 1,6 l buczy dziwnie przy 120 km/h
      ale przy prędkości ok. 205 km/h buczenie ustępuje. ( ale przy 120 mnie
      wkurwia) :) .. Auto i tak jest super polecam każdemu mam wersje 1,6 SOL i
      jestem bardzo zadowolony.
      • Gość: Wicio Re: nowa Corolla buczy IP: *.isep.pw.edu.pl 11.02.03, 15:59
        Ja polecam Poloneza... uzywanego oczywiscie... za 1/10 ceny nowej Toyoty. A
        bezpieczeństwo i komfort nie są 10 razy mniejsze, więc się opłaca :))
      • Gość: ja Re: nowa Corolla buczy IP: *.dyn.optonline.net 12.02.03, 02:21
        Gość portalu: adqw napisał(a):

> przy 120 mnie wkurwia) :)
        > jestem bardzo zadowolony.

jest wkurwiony i zadowolony hahahaha
        nie wypada powiedziec ze japonski samochod to buczaca kosiarka
    • Gość: mirek 120 km/h - to najczęściej wykorzystywana ... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 10:30
      ... prędkość podróżna na polskich drogach.

A to gówno (chyba już nie "made in Japan")
      akurat w tym zakresie buczy.

• Gość: Homer Re: nowa Corolla buczy IP: *.pkobp.pl 12.02.03, 15:19
      Ten model tak ma...
      Mój szef ma corolke 1,4 sedan i też buczy.
      A gdybym miał kase to itak kupiłbym Toyote, tylko że Hiace, bo lubie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka